Pages

14 May 2011

perkara yang sering ditakuti akan terjadi selepas berkahwin


Assalamualaikum readers . kabare ? blog korang da ok ? haha bile blog dlm maintenance ni mmg semua bloggers akan sakit jiwa kan . wuaaa termasuk la aku, bile semua komen kt entry busuk aku tu ilang . xsilap ade 9 komen hr tuh ! erghhh tp nk mara kt sape kn ? jadi kiter redhooo okeh . maih kiter usaha lagik update entry terbaru . hik3

okeh secara jujurnya aku nk share ape yg aku rase lately ni yg buat aku sgt2 risau tuk melangkah ke alam perkahwinan . setakat ni alhamdulillah aku kenali lelaki yg pada aku cukup baik untuk dibuat suami . solat, budi pekerti, hormat owg tua, setia, menghargai kire semua ade lah cuma yg kurangnyer hr tu si dia lom dpt keje . tp alhamdulillah setelah lamer menunggu, akhirnya jumaat hr tu dengar khabar gembira . e2 akan aku ceritakan kemudian .

tapiii....dalam lengkapnyer dia sebagai seorang yang kiter kasihi untuk dijadikan suami, nak2 lagi blom kahwin semuanyer kiter nmpak baik kan ? selepas kahwin kiter tak tau ape nasib kiter . adakah si lelaki akan berubah selepas 3 4 taun akan datang ? romantik, ckp lembut2, saling membantu tu mgkin da semakin tipis ? wallahualam..mintak2 dijauhkan..

ekcelli semalam aku melawat pakcik sedara kt seremban . dlm syok2 bercerita tbe2 kua cter pasal ank lelaki die buat hal . da xbalik2 uma, isteri da mcm idup bermadu sbb si suami balik seminggu dlm 3x je, 4 hari lagi tido uma pompuan len . dgr cter da nikah tp lom disahkan kt sini sbb nikah sindiket . masyaAllah...mengucap panjang aku dengar dan inilah yang paling2 aku takuti bile dah berkahwin . sedangkan b4 ni aku tgok kazen aku tu dgn isteri die mcm sweet couple, romatik n sgt2 secocok . kahwin pown atas dasar cinta jadi mcm mane boleh jadi mcm tu ?

bomoh ? bnde tu xmustahil terjadi . lelaki baik n ada ciri2 mcm aku ckp kt atas tu pown xmustahil akan jadi mcm tu bile da terkena buatan pompuan2 sundal mcm tu kan ? mcm mane cinta n sayang sgt2 lah kt bini die, tp bile da terkena buatan pompuan sundal, semuanyer mcm da xnmpak baik buruk, muke isteri pown mcm da xley tgok . macam mana kalau itu terjadi pada kiter nnt ? yaAllah....

aku xnk ckp banyak, kadang bnde tu pown boleh terjadi pade si isteri bile lelaki sundal plak bomohkan die smpai xbetah duduk rumah dengan suami sendiri . manusia zaman sekarang dah diluar batasan sehingga sanggup meruntuhkan kebahagiaan rumah tangga org len . nauzubillah..

doa aku semoga kehidupan aku dijauhkan dari semua hasutan n pertolongan syaitan2 nirajimmm ni . kebalkan diri untuk pendinding diri sendiri dr di kawal oleh nafsu n syaitan . aminnn...

yang penting lepas kawen jgn sesekali abaikan si suami yer, semuanyer kene jage baru suami sayang tp mcm mane plak kalo semuanyer kiter jage cukup lengkap tapi terkena mcm cter aku kt atas tu, buatan org ? arghhhhhh takutnyer !!!!




dalam bab2 mcm ni, Salih Yaakob gak yg untung...haha

6 comments :

msredcheesecake said...

Cik fadh,

Takutnya.citer cam ni la buat msred takut nak kawen.

Erk...bukan ke msred da kawen? Ye ke?heheheeee....

fadh said...

haha msred da kawen ker ? cer tayang husband sket ? hik3

xpown bukak ler album lamer2 dulu share ngan kitowg . huk3

keabadianchenta said...

sejak mula knl manje n smpai ke akhr ayt abg ttp mcm ne manje mnje knl ang cuk ...insyallah syg..doa an abg ye cuk..kerja dgn bek kt sini..ye manje

fadh said...

chenta : syg yakin dgn abg, tp kalo da kuasa tuhan, kiter xley elak syg . kalo da terkena buatan owg mcm ni, mampu ke kiter nk elak sedangkan kiter sendiri tatau kiter da terkena buatan owg .

aTy _faRed~ said...

bercinta berpuLuh tahun sebelum kawen pon..biler kawen nanti segalanye berbeza..kalau kite rase mcm kenal sangat2 si dia..kite silap.. die yang sebenarnye adalah selepas kawen..:) bukan nak takutkan tau... tapi sentiasa berdoa dan bersedia serta bertawakal agal segale kebaikan si Dia sebelum kawen akan tetap kekal sampai lepas kawen pon... dan paling penting..jangan mengharapkan kesempurnaan dari si Dia...samaada dia atau pon kite hanya manusia biasa... :)

fadh said...

atyn : setuju dgn awak, dat's why sy bt entry ni . sy takot ape yg kiter harapkan lepas kawen jauh berbeza dengan mase alam percitaan . mmf menakutkan..