Pages

28 July 2011

kelahiran ke-21 ;)

Permintaan kecil dari tuan empunye blog untuk hari kelahiran, bacelah warkah ni . pakse ni . haha !

Assalammualaikum...

Hari ini, detik ini genap la umur cik fadh 21 tahun . masih muda tp muka matured dahhh..lebih suka dipandang dewasa daripada dipandang remaja nak2 bile da keje seawal umur 20tahun . pergaulan, kawan2 semua dengan org lebih dewasa, matang dan sedikit sebanyak kiter yang muda akan rase lebih selesa berada di kelompok dewasa . alhamdulillah, diberikan nafas dan perasaan untuk hidup di alam 21 tahun, sihat walafiat cukup sifat . syukurr.. masih teringat cerita ma sewaktu cik fadh masih di dalam perut . 

Bunting Pelanduk 

korang penah dengar ? ikut fahaman cik fadh bunting pelanduk ni dimana seorang ibu itu mengandungkan kiter tnpa ada tanda2 haid putus . mknanyer diawal bercambahnyer benih tersebut, kewujudan cik fadh tiada tnda2, haid dtg seperti biase . sehinggalah doktor sahkan ma cik fadh mengandung lagi, waktu tu sedih bukan kepalang ma cik fadh mengenangkan usia kakak cik fadh yang baru lahir pada 21 Julai 1989 bru mencecah 5 bulan . jalan pown blum lagi . mgkin kasihan kan kakak cik fadh, smpai pernah terdetik di hati si ibu untuk menolak bayi yang dikandung, tetapi Tuhan Maha Kaya, kasih ibu hingga ke syurga, maka lahirnya bayi kecil yang dinamakan NURFADHLIYANA BINTI ROSLI ;) pada 29 Julai 1990 selang 1tahun 9 hari kelahiran kakak cik fadh .

Sangkaan Anak Lelaki ?

Waktu dulu, tiada istilah scan tuk tgok jantina bayi dan sebagainya.  Orang dulu men rase-rase je tgok perot tu lonjong ke lebar ke da tau lelaki ke perempuan yang akan kuar . Ma cik fadh kate time tu yakin lelaki yang kua so siap2 la prepare nama Mohd Fadhli katenyer, bila cik fadh da sebuk tendang2 perot ma nk kua, tgok sekali perempuan darr...halahhhh halahhhh comeinyer bayi gegurl tu . huhu, so masih bole pakai x name yang da di plan awal2 tu ? tokley tokley, pengkid cik fadh kang . sehubungan dengan itu, sepupu cik fadh yang turut melawat bayi gegurl yg comei bru lahir ketika itu mencadangkan nama tersebut disambung ke NURFADHLIYANA . kawan die ade name mcm tu katenyer . ada makna x ? opcoz lerrrr...ikut buku men sambung2 la, nama sebijik cm ni xjmpe dlm buku . mknayer CAHAYA KEBAIKAN KAMI . alhmdulillah :)

Pelik ?

Mungkin kehadiran cik fadh mcm ala-ala pelik, cik fadh pown hidup di dalam kategori pelik . tp bukan pelik dr org2 lain, pelik dikalangan adik beradik cik fadh . selepas je cik fadh lahir, jarak jauh 6 tahun baru ma cik fadh pregnant lagi . jadi nama adik tu da melekat dulu . nmpk mcm manje, tp kasar dan paling degil . smpai ade scene, ayah cik fadh kate, kau sorang ni mmg lain perangai, pelik nak amat ! . (time tu gado) haha . ermm nk buat mcm mane, ma cik fadh degil n keras kepala mase mengandungkan cik fadh dulu kot . hohoooo...kasar kalah abg cik fadh yg sulung . akak n adik cik fadh xberani lawan abg cik fadh yg besar dabak tu kalo gadoh , tp cik fadh kalo mara, watchaaaaaaaaaaa serangggg . ada beraniii ? sekali lagi abg cik fadh plak cakap, KO NI, XMACAM ADIK AKAK KO ! ade wa kesahhhh . toin toin ! haha

Belajar

Alhamdulillah, even kene cop pelik ke berani melawan ke, cik fadh dalam kategori cerdik pndai . nk muntah ta korang ? yeayyy berjaya buat korang muntah . haha ni bukan kategori cerdik pndai di sekolah (tapi xpenah trun 2nd klas tow) .  . hohoooo ! setakat dapat ubati kecewa ma ayah dan buat dorang hepi je da syukur sgt2 . UPSR 3A2B je, PMR 5A3B jer, SPM 4A jer, yg len hancusss . xminat science ok ! kt politeknik pointer akhir 3.9 . hampir 4flat . alhamdulillah...mungkin sifat degil tu ade baeknyer ? haha kalo anak kakak2 blogger degil, jgn mara sgt . org degil merupakan org yg ade prinsip ! yeahhh..xbtol ke ? wat evaaaa...

Kerja 

Alhamdulillah, habis belajar, 1st interview tros dapat . Syukurrrr dimurahkan rezeki seawal ini walaupun terpakse menolak tawaran smbung degree di UiTM time tu, cik fadh yakin tuhan beri petunjuk memilih untuk bekerja pasti ade hikmahnyer . 7 bulan berada di UTeM menjadi seorangs setiausaha, alhamdulillah dapat menyesuaikan diri dengan baik . if ade yang xsuke, cik fadh tokley kate ape . masing2 manusia biase, ade lebih dan ade kurangnyer . yang penting cik fadh da mule rase seoronok bekerja, pegang duit sndiri, bantu ma ayah rase sgt2 puas . hope dimurahkan rezeki untuk ke satu peringkat yang lebih baik . aminnn ....

Sekarang

Wishlist untuk umur 21 tahun, hidup sentiasa dibawah lindunganNya, keluarga yang harmoni, dimurahkan rezeki sentiasa dan dari dulu masih blum dapat iaitu seorang sahabat yang amat2 memahami, sentiasa berada di kala susah dan senang, duka bersama, suka bersama, ketawa gembira tanpa ada secalit rase iri hati, dengki dan penuh kepura-puraan ;) harap cik fadh ketemu suatu hari nnt . thanx to all my dear friend dibah dilah, ain s, ain dolah, tikah, mira, bella, mimi dan tikah , housemate fatin, syusyu, jane dan syeeda . korang tetap sahabat sejati ;) jgn rase kecil hati dengan permintaan yang satu ini .


YaAllah Ya Tuhanku, kau jadikan lah aku makhlukmu yang sentiasa taat pada perintah-Mu, sentiasa melaksanakan segala amal ibadat kepada-Mu, dan jadikan lah aku manusia yang berguna, anak yang solehah, sahabat yang mulia, kekasih yang sejati . Kau jauhi la aku daripada api neraka jahanam-Mu, peliharalah akhlakku, imanku, amal ibadatku . YaAllah yang maha pengasih lagi maha pemurah, kau limpahkanlah rahmatmu dan rezeki-Mu keatasku dan keluargaku, kau permudahkan la jalan kehidupanku, jauhi lah aku dari kesesatan dan perkara-perkara yang merumitkan . amin ya rabbal alamin...

yeayyyy da 21 tahun !


16 comments :

PinKy MoMMa said...

alamak eppy belated besday sayang :)
Allah selamat kan kamu..

21? hehe dah leh kawin ekekeke

cik fadh said...

pinky momma : tengkiuuu ! ha'ah bole kawen da, sonok !

msredcheesecake said...

hepi bday dear....celebrate besaran ni...hheee...budak pelik slalunya pandai...

Hani Madu said...

happy birthday. cute nyee cik fadh ni ;p

cik fadh said...

msred : thanx msred . kalo ank msred pelik, jawapnyer mmg pndai ! haha

cik fadh said...

hani : thanx hani ! hani pown cute jugakkk...;)

pyejal said...

selamat membesar dgn sehat!!:)

cik fadh said...

tima kasih encik pyejal !

nadia fatihah said...

hepi belated bufday cik fadh. :)

wow,,ganas ek? mesti selalu wrestling kt umah ni. hahax :)

Lissa said...

hai cik fadh^^ sori lambat terjah sini. heeeee
hepi besday.semoga dipanjangkan umur. dan dimurah kan rezeki ye:)

Y&D said...

happy belated birthday!

cik fadh said...

nadia fatihah : haha tengkiuuu..nk trt wrestling fadh bole jer..hehe

cik fadh said...

lisa : thanx lisa . seswai kan banner lisa bt tu . ni kire adiah dr lisa tuk besday fadh la yer..ngeee ;)

cik fadh said...

d : tengkiu dearrr ;)

rara pinkmafia said...

xnampak mcm muka degil pon.muka comelsss je.heheh.dh besa dh eh.owh ada eh bunting pelanduk.xpnh dgr.hehhe.

tu lah mula2 jumpa cik fadh,ingat lelaki td.hehe.sbb nama tunang rara fadhlan.hehehe

cik fadh said...

kak rara : muke comel dlm jiwa ade rockk bebehhh ! haha

bunting pelanduk mcm cik fadh ckp tu ler . mgkin nisbah 10:1 kot, tu jarang dengar . hehe

ha da agak da, mst igt lelaki ;)