Pages

19 July 2011

kenapa tak beli kereta baru ?


 | da reason why is ?

| tahukah anda kereta baru skang ni kalo nk amik bayar bulan2 paling tidak  xlari 5 ke 6 ratus ?

| tahukah anda bila mana cik fadh membayar kereta tuk 5 ke 6 ratus, cik fadh tidak dapat menyimpan dekat seratus pown per month ?

| tahukah anda dengan hanya menyimpan paling koman rm100 sebulan, perlu menunggu berapa lama untuk cecah 10K ? bile nk kawinnyer kalo cm tu ? hik3

| tahukah anda cik fadh perlu mengasingkan duit gaji hampir 500 hanya untuk membayar perkara2 wajib ?

paling sadis sekali, | tahukah anda taraf jawatan cik fadh tidak melayakkan cik fadh tuk membuat pembelian secara instalment seperti membeli barangan elektrik, perabot dan sebagainya, malahan loan pembiayaan peribadi !

tahu tahu tahu ? cer korang budget sendiri kalo gaji cik fadh hanya seribu lebey ?

cukop ? xcukopppp kan ?

ok cik fadh da bg jawapan kepada semua orang yang bertanya kenapa xbeli keta mcm dak2 ni yg same kerja dengan cik fadh .

4 ur information, dorg pown kadang ngadu tokley nyimpan rm50 pown . 

alhamdulillah syukur, even xpat beli kete baru dan bergaya dengan keta baru bile dah keja, cik fadh tetap dpt smpai ke opis paling tidak jam 7.50 pagi . hahahaha...

now pown if nk pkai keta, cik fadh pkai kete PA MA iaitu si kelabu bontot pendek . culik kejap2 if ade hal urgent yg perlu pkai . PA MA pown dok uma berdua, nk pkai keta smpai 2 bijik kt uma tu nk buat ape an . ok title kete : PINJAM PA MA ! yeayyy ley savings !


15 comments :

eman Ahmad said...
This comment has been removed by the author.
eman Ahmad said...

saya ada satu cadangan utk cik fadh menyimpan sedikit simpanan sambil dijaga;]
kalau berminat;] pm saya yeah..
teruskan menyimpan kerana ia adlah amalan yg mulia;]

CutieLiesa said...

second pun ok what...

kobisbunga08 said...

betol sgtttt2 tu cik fadh...hehehee...sabar la ye...sme lerrr kite...

kobisbunga08 said...

btol sgtttt2 tu cik fadh...sbar la ye..sme lerr kite...heheeee

cik fadh said...

eman : cm ne tu ? kalo bole xnk MLM, jual barang, cari org bawah ke hape ke an . haha

cik fadh said...

cutie liesa : haha mmg ok, dr beli second bek cik fadh tros pkai kete PA MA cik fadh tu . lg savings n puas hati . hehe

cik fadh said...

cik kobis : nasib ler kiter kan, ade jer plan dlm pale otak nk beli scoot jer..lg best ! hahaha

CintaZulaikha said...

akak pon pakai keta 2nd..tak sanggup r nak amik keta baru~~

dada said...

bgus cik fadh niey. nk ikt jgk lah saving even gaji cput. nk kweeeeeeeeeeeeeeeeeeeennn jgk :)

keabadianchenta said...

sesuatu yg kita nk bt tu kerna ada trget.trget tu ibrt niat kita.yg kita pgang walau apa pun jd.xksh lah nk pkai pape pun yg pasti plan ke bt btl2 yg kita mmpu bt..sbr lah ye ade jeki utk manje nt ye syg.. :-)

cik fadh said...

kak ika : ha'ah awal2 ni kter pkai mane yg termampu je kan . lg pown fikir kete PA MA ad, xgune an . kalo xde tu kene jugak la amik kete baru ke o 2nd . ;)

cik fadh said...

dada : haha mane yg ok tu ikut lar, mane xok jgn ikut . tp kalo nk kawen awal, kene berkorban awal2 dulu la . huhu...

cik fadh said...

chenta : ye sayang, kiter same2 nk capai terget kiter kan . semoga dipermudahkan olehNYA . aminnnn...;)

Anonymous said...

ala... bukan susah... org len beli kete survive 300 sebulan untuk sume... minyak makan shopink topup... dan sewaktu dengannye... erm, dalam dunia sekarang tak hutang tak pakai.... kecuali law keturunan loaded... ahhahahha... yang penting berani...