Pages

24 July 2011

mari belajar buat kek dengan cikgu fadh !


samekommm sekalian ahli blogger .
(sambil2 gsk tgn n sisih2 skit mcm ade habuk)

hari ni cik fadh ingin mulakan pagi yang indah dengan resipi
cobaan cik fadh dihujung mggu semalam .
pasti membangkit selera anda . comfirmmm !
mmg ghajin semcam nk buat kek lately ni, 
1st 4 my sis besday 21 julai, 
2nd, cik fadh pown nk injak umur beberape hari lagi..ngeeee ;)

mari kiter mulakan :

bahan2 adalah seperti berikut :
tetibe xnk bagitau korang ape bahan2 yang digunakan !
haha bapak kejam an an ?

lalalalallalalala...
mari ku sajikan hidangan itu ...

Coklat Mousess Brownies

hehe ni bukan cik fadh buat, tp cik google buat . ngehhh3 .







nak cube ? bek la cik fadh yg baek hati bg tunjuk ajar yerrr . kasi kiss skit !
jom cari bahan-bahan !

                 Bahan-bahan Brownies :                                                Bahan-bahan Mousse :

                45g butter                                                                       140g coklat masakan
                65g gula halus                                                                1 sudu besar gelatin
                1 biji telur                                                                        100ml air               
               50g tepung gandum                                                        2 biji telur putih
               1/2 sudu kecil baking powder                                       200g whipping cream
               1sudu besar serbuk koko                                             40g gula halus

 

Cara buat brownies :
1) pukul butter dengan gula smpai kembang dan putih gebu .
2) masukkan telur ke dalam adunan dan pukul 3-4 minit .
3) ayak tepung, baking powder dan serbuk koko dan masukkan dlm adunan , kacau hingga rata .(cikfadh xayak pown, xcukop tangan. hehe)
4) da siap masuk lam loyang tuk dibakar . ok ni tuk ingatan semua, pkai loyang sederhana jer sbb kek ni bukan besar cam sekilo tu . if pkai loyang besar takot nnt brownies sgt nipis . cik fadh da terbuat semalam . hehe . bakar pade suhu 190degree selama 12-15  minit . sambil tunggu bakar, kiter buat mousses plak . jom !

                      
loyang terlebey besar, hasil sgt nipis . JANGAN TIRU AKSI INI !

Cara buat Mousses : Pastikan anda betul2 teliti yerr..
1) masukkan gelatin ke dalam 100ml air . NOTE : bukan air masuk ke dalam gelatin ! takot berketul2 .
2) cairkan coklat masakan . semua tau cm ne nk cairkan an . if tataw ley tnyer cik fadh ;)
3) bile coklat da cair, padam api . kemudian masukkan campuran gelatin dan air td ke dalam coklat . kacau sehingga gelatin sebati dengan coklat n biar sehingga sejuk.
4) pukul putih telur sehingga kembang dan bertanduk . (bile terbalik bowl, telur xjatuh) . masukkan gula halus sikit demi sedikit . 
5) dalam magkuk len, pukul whipping cream sehingga jadi bentuk krim .
6) akhir sekali, masukkan whipping cream dan coklat ke dalam magkuk putih telur dan kacau perlahan-lahan.
7) tuangkan adunan ke dalam loyang brownies yang telah dibakar sbentar td . then masukkan dalm peti ais sehingga mousses keras . dalam 20-30 minit pown mousses da keras . nyummmy ! 

sebelum makan, hias la ikut kreativiti korang yer..

tadddaaaa ! hasil kedua akak cik fadh yg buat bile pkai loyang lebih kecil ...


SELAMAT MENCUBA !
siyes sedappp n mousess gilerrr . xcukop 1adun weyhhh...

resipi di ambil daripada blog kak asmara .
thanx sis 4 da great recipe !

9 comments :

PinKy MoMMa said...

anak sapa la ni..wahh bertuah sape dapat ni hehehe :)

bila nk dtg ganu nnt roger sis ye yang..

cik fadh said...

anak pakcik rosli . wink2 ! hehe..
ok kalo dtg sane cik fadh bawak brownies skali tuk pinkymomma . huk3

Asmara said...

Hi Fadh! wah kecik2 dah pandai buat kek! heheh.. sedap kan! akak pun dok google resepi org. hehe.. xpe kita panjang2kan dpt la pahala tuan punya resepi asal tu kan! :D

cik fadh said...

kak asmara : haha kecik apenyer kak, da beso da, da keje same tmpt keje akak kt malaysia ni(UTeM) . bile akak nk balik sini ?

PinKy MoMMa said...

yayyyy tenkiu adik syg :)
tak sabarnya! hugs~

Hani Madu said...

uishh.beshnyee.nak sikit? ;))

cik fadh said...

pinkymomma : ok tggu cik fadh kawen nnt ea, honeymoon kt sane mcm kt kak aty-fared . ngeee!

cik fadh said...

hani : best, cer la buat...senang jer..ngee;)

keabadianchenta said...

senag pun xdpt rase gak..ermmm sdey...huhu..xdpt kek pun buag ceri pun xpe ar ni tangkai ceri pun xdpt..hahahahahaha ...oooommmmaaaakkkkkk..nak kek....