Pages

22 August 2011

pimples semakin menjadi-jadi, which one is better ? help me please !


ermmm tatau la mane silap dan salahnyer, kulit muka da xmcm dulu dah . lately ni pimples makin menjadi2 . even kalo tgok xla terok mane pown tp kalo da setiap kali ilang 1 muncul 2bijik xke risau ? paling merisaukan pimples ni da pndai tumbuh kt pipi . selama 20 tahun idop ni blum penah wujud pimples kt pipi GEBU nih tapi kenapa pada umur 21 tahun ia tumbuh ilang tumbuh lagi ? kenapa ? sgt2 stress yang teramat yer kawan-kawan . mane taknyer before ni cik fadh xpernah ade masalah kulit smpai mcm ni, tapi tiba2 kene berhadapan situasi mcm ni . sedihh yang teramat2 smpai pening mencari produk yang sesuai tuk muka . yang paling xboleh blahh, kalo dulu jerawat tumbuh, kendian ilang tanpa tggalkan kesan, sekarang ni ade kesan . KENAPA ??

masih ingat setahun lepas masa keje kt kedai kecantikan . Customer yang cari produk wajah mst akan tnya "adik pakai produk ape ea ? licin je muka ?" sumpah cik fadh xtipu dan bukan seorang dua yang tanyakan soalan tu, tp sgt2 kerap soalan tu keluar dr mulut2 customer cik fadh . xla kulit muka ni licin gebu, cuma mgkin pada penglihatan mereka xde masalh jerawat . kalo korang kene mcm tu xkembang semangkuk plak kan ? haha..jawapannyer dulu cik fadh hanya pakai produk ini ;)


hanya guna krim siang ni dan pencuci safi warna kuning (xingt lak fungsi pencuci wana kuning tu). ermm krim ni sebagai krim asas before pakai bedak . kalo time jerawat muncul, tepek je skit krim ni wktu nk tido mlm tu..insyaAllah esok kering jerawat tu . tapi 6 bulan yang lepas cik fadh start pkai krim wana biru plak . untuk memutih, mgkin dari situ kulit muka da mule skit2 bermasalah . tataw la kenap sedangkan brand same cuma fungsi die lain . kalo kiter fikirkan balik produk memutih ni xbrape elok sebab die akan menipiskan kulit wajah kita . mgkin dari situ puncanyer kulit muka cik fadh mula xbole lawan jerawat yg muncul . mungkin larr..wallahhualam..

sejak bermasalah, cik fadh try pkai Nutox


sekejap je pkai ni, xnmpak kesan yang memberangsangkan . cuma suka pkai serum die sbb kulit rase lembap sgt2 . now da stop pkai ni .

next, try pkai pencuci susu kambing kamiherba dan still pkai krim asas safi tu . tapi still mcm tu jugak . krim susu kambing tu pown bagus sbb kulit rase lembut sgt2..dpt tau tntang sabun susu kambing ni dr blog yuyu zulaikha sbb die pkai . bagus sabun ni dan cik fadh xrase die punca jerawat tu . korang bole cuba ;)


dan lastly, hari tu ada keluar dengan cik JM semata-mata nk cari produk muka . lame sgt2 duk kt watson, bace satu persatu produk wajah kt situ tp setakat bace tp xfaham blum cukop meyakinkan cik fadh tuk beli produk tu . mahal ke murah tu cik fadh xkesah, jnji produk tu bagus . tp time tu org ramai, xde customer services tuk terangkan which one is better . ermm tros amik yang ni !


ermm setakat ni baru 1 week paki krim garnier ni . keadaan muka masih sama tapi kite mane boleh mengukur tahap kulit kiter hanya setakat seminggu tempoh penggunaan kan ? mgkin kene tggu a few weeks o a few months . huhhhh xsempat la nk dapatkan wajah tulus mulus time raya ni . raya tggal 1 week je, keadaan kulit muka plak mcm ni . huhhh sgt2 xsemangat korang tau . da 3 mggu cik fadh xapply ape2 make-up kt muka ni . sgt rindu dengan blusherr . sob sob sob ;(..hanya pkai krim, bedak dan eye liner jer . tacing weyhhh tgok muke kusamm mcm tu . serabai !

so kamu-kamu semua ade cadangan untuk membantu cik fadh ? ermm looks !


wuaaaaaaa rase nk jerit ke seluruh alammm !


18 comments :

msredcheesecake said...

masa muda2 dulu ada gak masalah jerawat...pas tu lama takde...baru2 ni ada balik...stress gak...pakai oxy skang ni.berkesan tapi tinggal parut hitam la....

keabadianchenta said...

xthu lah tp yg pasti klau gune mcm2 jenis produk mmg cm tu lah gomannye..lg pun dulu umur berapa skunk berapa...tu tndenye peningkatan umur...

keabadianchenta said...

xthu lah tp yg pasti klau gune mcm2 jenis produk mmg cm tu lah gomannye..lg pun dulu umur berapa skunk berapa...tu tndenye peningkatan umur...

-faSHa- said...

dik non...igt x muke akak teruk kat bhgian dagu mase kat bdq??
ha..pastu kan...akak try satu set safi wrne biru..nk thu sebab ape?/ sebb geram gile thp gile kat muke adik akak yg GEBUH tuh...siyes..okie..tapi pencuci muke..akak pakai wrne biru (gamat anti jerawat) try la...mane thu okie..memalam xyah tepek pape.muahaha

Y&D said...

hurm,,fadh da b'tukar2 bnyk sngt pncuci muke ni..thats one of the reason jugak~
y not u try wear bedak sejuk from aloe vera..boleh tahan jugak lah,,cume nk rajin jep..
ta pon try cuci muke dgn air beras...
if susah sngt pergi klinik jmpe doc teros..c0z dee pnah g jmpe doc and die bg satu ubt nie cant remember ape name die yg tahu its produk dr buah manggis..tp mmg mujarab!muke dee dulu bersih..tp lpas ubt tuh abis n sifat mls nk pegi klinik sbb jauh sngt teros ta pkai da..
skang nie kurangkn lah yg chemical2..use bedak sejuk jep..and see the result~

si eJa said...

Eja dari form2 tak pernah tukar pencuci muka. Rasanya macam ok, Eja pakai Loreal White Perfect. Tapi kadang2 jerawat tu datang mengundang jugak la! Biasanya time PMS la jerawat datang tumpang kat muka, lepas tu tak ada dah. Macam Dee cakap, pergi la jumpa doc atau pakai bedak sejuk. Kadang2 tradisional punya petua lg bagus. Kan? :)

si eJa said...

And one more, kelakar la gamba yg last tu, siap ada "Love u" dekat pimple tu! HAHAHAHA

cik fadh said...

msred : ish yeke tggalkan parut itam ? nasib xtry..nanges lg terok t . haha

cik fadh said...

chenta : ermm kalo stay pkai satu produk tp xde kesan yg baek xley gak nk truskan an ?

cik fadh said...

kak fasha : fadh skang pkai krim sian safi wana biru tu la..but now da stop kejap..tatau la nape dan dr mane puncanyer ;(

cik fadh said...

dee : ermm jumpe doc mgkin yg terbaek . insyaAllah ade mase fadh pg . lg satu produk manggis tu mmg penah dengar..t try cari lar..thanx dee ;)

cik fadh said...

ermm fadh jarang jugak nk tuka2 pencuci muka ni tp bile da jd mcm ni tu lar yg btkan nk cube produk laen pulak . hehe..dulu jerawat mmg dtg time PMS jer, then bile abis suci bersih . skang dtg xkire waktu, tu yg mmg sgt2 risau ;(

nurkaloi said...

aku lbih nmpak lobang idung ko jer hahahaha

cik fadh said...

kaloi : siot ko, aku panggang ko kang . haha

aTy _faRed~ said...

dolu2 mase anak dara tumbuh jerawat memang ley nangis2... sekarang dah kawen..dah tak kurang..kalau nak piyed jer ade..tu pon dah tak heran.. hahaha

cik fadh said...

kak aty : ermm kalo mcm tu kene cepat kawen kot . hehe

PinKy MoMMa said...

akak benci benci benci benci ngan cik jer ni..adoii agak stress kalau dia muncul huhu..hapuskan!

cik fadh said...

pinkymomma : bantu cik fadh hapuskan ;(