Pages

16 October 2011

keturunan lulu, lala n lily abis sudahhhhh ;( ;(


Assalamualaikum semua,

Teringat awal- bela mereka dulu...

lulu

lala

lulu n lily

Rase mcm baru semalam rase seronok dpt bela makhluk2 comel lote ni . Seingat cik fadh, setahun yg lepas di bulan oktober jugak lar cik fadh start bela harmster ni . Dari 3 ekor, bertambah ke 8 ekor, kemudian 12 ekor, kemudian 14 ekor hingga ke 18 ekor semuanyer . Dr 1 sangkar 2 tingkat di tambah hingga jadi 3 sangkar dan salah satu sangkar ade 3 tingkat . Semua sangkar penuh dengan family harmster yg comel2 baru nk mulakan kehidupan di dunia ini . Meriah sgt rumahnyer, kalah rumah kita sendiri . Seronok dpt genggam bulu2 die yang lembut . Bila tetamu datang, harmster2 cik fadh merupakan satu daya tarikan tetamu2 tersebut . Kanak2 kecil sering datang petang2 semata-mata ingin bermain bersama mereka .

Bila da semakin bnyak, ayah cik fadh jual separuh dr anak2 lulu, lala & lily di kedai cina . Agak keberatan tapi kesian plak tgok ayah nk kene jage semua tu memandangkan cik fadh duduk di Melaka . Bukan xnk bawak ke Melaka cuma kenangkan kalo cik fadh balik kg, xde sape nk jage . Cik fadh plak jarang bawak keta balik Melaka .

Lama-kelamaan jumlah harmster tggal 4 ekor . Lulu Lala n Lily mmg cik fadh xbagi jual sbb sayang sgt2 tapi akhirnya mereka mati jugak sbb sakit . Takpe, haiwan kecil mcm ni hayat mmg xkn lamer . So tggal 4 ekor je cik fadh bela di rumah tu . Xnak pulak mereka ni beranak2 lagi, mgkin sumernyer sama jantina kot..(terseksa batin).

Weekend baru ni balik kuala pilah . Sabtu pagi after bek1, trus kuarkan lulu4 ni masukkan dlm sangkar kecik . Cik fadh nk basuh sangkar besar mereka . Then mandikan semua lulu4 ni, siram2 sikit2 je air dlm sangkar tu, kendian jemur kejap all lulu4 kt atas rumput . Bila da tgok bulu kering skit cik fadh angkat letak kt tmpt teduh . Cik fadh g mandi, peh tu g kuar ngan Dato' ngulor2 kt pekan . Balik je rumah mmg xigt pape . Dato' Datin cecepat siap g kenduri kawen . After solat zohor, cik fadh kua uma sat then terdengar mcm bunyi haiwan mengerang . OMG OMG ! lulu4 terkena pancaran matahari dekat tmpt last cik fadh teduhkan mereka !!!!

2 ekor dah mati keras (mereka mmg da sakit sbb bulu da xkembang), sekor mengerang, sekor lagi lemah dan  sedang memeluk lagi sekor yg mengerang tu . NAK NANGIS OKEH NAK NANGISSSS ! 

Cik fadh keluarkan mereka smua dari sangkar tu . Yang 2 ekor masih idup cik fadh letak kt tapak tangan minta maap sgt2 kt dorang . Lantak lar dorang faham ke x, jnji nk mintak maaf jugak . SADISSS !

Kemudian letakkan 2 ekor yang lemah tu kt tmpat yg sesuai . After 20 minit, yang mengerang mati . Then esoknyer yang lemah pown mati . SO ZERO ! xde langsung yg tggal, xde...

Sedih sgt2, akhirnya atas kelalaian cik fadh sendiri, mereka semua mati . Tido pown xlena sbb salahkan diri sendiri xsudah2 ;( sungguh menyesal sbb before ni jemur dorang pown, dorang rileks jer . Siap sembur pewangi dorang lagi kt tmpt panas, dorg aktif je even di bawah matahari . tapi kenapa semalam dorg xtahan panas dahh ? tpi cuaca kelmarin panasnyer mmg luar biase . cik fadh sendiri mengadu "knapa panas sgt hari ni" . ermm mgkin dah ajal merka semua . SAYA MINTAK MAAF SANGAT2 KAT AWAK SEMUA LULU4 ;(

Ini mereka LULU4 :




Sekarang mereka dah xde, so xde lagi hari sabtu memandikan mereka, membersihkan sangkar mereka, memotong carrot tuk mereka . Saya redhaaa...;(


20 comments :

mizzkechique said...

aiyooo, geli tgk..

cik fadh said...

dah xde da pown MK ;(

~..SiKecilMirmO..~ said...

Tumpang sedihhh.. sobs3... T.T

e k i n ♥ y u s r i said...

comel hamster nie
suke main2 ngan mereka

cik fadh said...

sikecilmirmo : tq dear ;)

cik fadh said...

sis ekin : sedey xpat main2 dah ngan derang..

aTy _faRed~ said...

suker tengok jer..comel..tapi tak suker nak pegang..;p

cik fadh said...

kak aty : haha akak mmg tokley pegang, kang xpasal2 tercampak natang ni . haha

keabadianchenta said...

alah sdeynye... :-((
xpe lah an manje die pun dah pg..yg idop pasti maty an syg.. :-((.. ttp sdey gak

MrS. F!zA said...

comelnya fadh! akk dlu pnh tlg bela yg bf punya hamster jgk..tp geli nk pegang..tgk je nmpk comel..hihihi

cik fadh said...

chenta : nk sugar glider plak,,hik hik..

Mrs. Fiza : ermm best kak main dgn die..

nurkaloi said...

erk panjang giler citer ko
aku bace short short jerk
haha sbb aku tawu citer dye cmne haha


ko kejam !!

PinKy MoMMa said...

haiyoyo adik akak dah meremang ni..sensitip memang tak leh pegang..takuttttttt

Diya Nadia said...

uik..cian nye.. dulu akk pn bela hamster.. pastu mati sbb minta tlg en. hubby (time tu bf lg la) jagakan sbb ms tu akk nk balik klang.. pastu balik je melaka balik tau2 dah mati 2 ekor.. lg 1 cik fadh.. spesis tikus ni mmg xtahan cahaya matahari.. sbb tu die mati.. pasni klu ada jgn jemur2 lg ye.. hehehe

cik fadh said...

kaloi : ko lagi kejam, ko curik makanan harmster aku kan ? haha

cik fadh said...

pikyMomma : haha ape la akak ni , kecik je pown takot..hikhik

cik fadh said...

kak nadia : haha b4 ni jemur ok jer, tu g bntai jemur die lamer skit, igt nk bg kuman2 kt badan die matik . kih3

rara pinkmafia said...

fadh cane nk bg hamster ni beranak eh.knp rara punye x beranak2?

cik fadh said...

hik hik . sis punyer harmster sejenis je kot . sbb harmster mmg senang nk beranak . jap je dlm 3-4 minggu pregnant die da beranak..

Hazirah Sapuan said...

huuusedih jugak :(