Pages

13 November 2011

depan mata !


yaAllah !

motosikal tu jatuh btol2 depan mata dkt selekoh tajam selepas memotong keta cik fadh, perghhhh seriauuu jenab ! otomatik suh cik JM break n kereta ketepi sebab takot terlanggar mangsa tu . fuhhhh nasib sempat elak dr langgar die .

haaaaa anda pernah alami situasi macam ini ? hampir tergilis orang ??

kejadian ni malam tadi semasa cik fadh n cik JM odw nak balik melaka dari Kuala Pilah . kami ikut jalan tampin, jalan situ mmg agak sunyi n kiri kanan pown hutan, xde lampu jalan, jalan banyak selekoh-selekoh, dan kene plak hujan sepanjang malam .

cik fadh mcm bese la, org pompuan kan . dak JM drive, cik fadh kat sebelah pot pet pot pet "abg bawak kete perlahan2 lah! kan banyak selekoh ni . jalan licin, lelaju ni kang ape pown xley elak dah, da la gelap pot pet pot pettttttttttttttttttttttt"

kendian rilekss yer moto ntah dtg dr mane shhhruhhhhh potong keta kami yg jalan mcm kura2, kami pown lek je suluhkan lampu lg besauuu tuk moto tu jalan sekali !!! kepang pommmmkepangg kepangggggg shreehhhhhhhhhhh...dummmmm! (efek bunyik kene over yer kiahh) . bergolek2 la penunggang motosikal ni kt jalan . nasib lerrr cik JM ni agak berhemah mase "break", kalo "break" mengejut, kete belakang yg dok cucuk2 keta kami tu da BAMMMMMM bontot si pendek bontot kelabuku . huhh !

kitorg pown perlahan2 jalan n berhenti kat tepi . konon nk tolong lah kan walaupuan keadaan hujan n cuaca gelap mmg menyeramkan tuk kuar dr kete tp kesian weyhhh.. nak mati enjin kete pown kami bole gelabah, cik JM mati enjin, cik fadh g idopkan balik . nmpak x kegelabahan cik fadh time tu, tp ade HIKMAH kami gelabah matikan enjin sebab xsmpai beberapa ketikaa BAMMMMMMM ! 

penunggang motosikal tu tercampak sebab kereta lain langgar die . masyaAllah menggigil tros (xley bayangkan kalo cik JM kua trus tolong org tu) . kami berkejar pg kat mangsa tuh n tgok die mcm OK tp terhuyung hayang mcm xley imbang badan . alhamdulillah panjang nyawa die lagi, cuma cedera di beberapa bahagian badan jer tp motor die mmg hancur abis, mmg xrupe motor dah . 

yang langgar tu CINA, nmpak die sgt terkejut sbb jalan gelap kan, mane nk nmpak kat selekoh tu ade orang jatuh . bukan salah sesiapa pown . Mangsa tu indon rupanyer, then die mnta "call" kawan2 die, kejap tu kawan die smpai . kami pown da macam takut plak bile kroni die dtg mcm nk cari gaduh kan so kami decide nk blahh sbb xde ape yg serius . time nak blah tu, member mangsa tu kata " hey hey ni nak pegi mane ni ? mau lari haa ! " cik fadh jawab, "sy berhenti mau tolong, bukan sy langgar . die jatuh sendiri!" then baru die minta maaf balik . fuhhhhh settle !

tapi terfikir2 ape nasib orang cina yang langgar tu nnt ?

sepanjang perjalanan nk smpai melaka gigil, kepala plak mcm bingarrr, mgkin terkejut kot..balik2 trus bersih2kan muka, selawat, solat n tidoooo !

1st time jumpa situasi mcm ni , smpai terbawak2 dlm mimpi . 


17 comments :

e k i n ♥ y u s r i said...

seriaukan?
penah ade pengalaman jugak
member sndr
ms tue ekin dan suami pon nek motor jugak
mmber jatuh depan mata
naseb bek suami ekin slow ms tue
klu x,dgn2 ktorg skali kene seret

cik enul said...

ya ampun...mau tak menggigil kalu jadi dpan mata...kat area mana tuh ek cik fadh? umah saya lalu antara k.pilah tampin tuh...

MadaM LaLa said...

bahaya cik fadh, sibla tak sempat korang turun tolong..ada hikmah..
len kali jalan jauh baca ayat kursi tau masuk gear pertama tu..
tawakal pada Allah..
sian org tu...

cik fadh said...

sis ekin : mmg seriua la kalo bab2 penunggang motosikal ni kak . risiko dorg lg tggi dr kiter yg bawak kereta ni . ksian tgok mangsa smlm ..

cik fadh said...

cik enul : ni area jalan yg sunyi ade 2 3 selekoh tajam sebelum kuar simpang ke tampin . dkt2 sungai tu..bahaya la jln tu, gelap..

cik fadh said...

madam : haah mmg besar hikmah die kak . nasib kami xde pape . erm tu lar, hikmah jugak cik fadh dok bebel2 suh bawak pelan2, kalo laju tu mmg xpat elak punyer..

PopkoRn said...

Ehem.. Ni buat ape lalu jalan2 gelap berdua-duaab neh...
Hahaha...
Bahaye neh...

e k i n ♥ y u s r i said...

memglah berisiko
tp kat KL nie,ktorg x larat nak nek kete...jem teruk
slalu nek motor je
hr2 g keje nek motor

Zana Adieyza said...

akk x pernah alami.. tp dr cerita cik fadh ni mmg suspen habis la!

akk banyak kali gak lalu jalan ke tampin tu... dulu akk kan study kat uitm melaka, rumah parents kat bndr baru serting.. mmg jalan tu agak bahaya if hujan & malam..

cik fadh said...

popkorn : amboiiii ! hehe da tu je jalan nak balik, nk lalu terang2ngan kene fly. hehe

cik fadh said...

sis ekin : ermm tu la, dok k.l nk elak jem mmg kene nek moto kan, tp akak da sarat nnt, jgn nek moto tau, bukan pe takot perot xmuat nnt, mama nyer dok jauh ke blakang plak . hehehe

cik fadh said...

kak zana : ermm tu la, fadh kalo drive sorg2 lalu situ kak, kemain laju xbreak2 sbb takot nak2 malam2 . adoiiiiyaii..da jd cm ni cuak la nk lalu situ mlm2 lagi . nak balik kene cepat, sharp kul 5 je, kuar la opis cecepat . haha

mamaNoriz said...

adehhh, seriau baca...

kite mmg selalu trdedah dgn cite eksiden kat tv kan tpi bile jdi depan mata sendiri mmg longgar lutut smeua...huwaa

fadh ok tak?
selawat byk2 k

keabadianchenta said...

jgn pikir an sgt manje syg..ln kali bwk kete bek2 ye syg.lg satu jgn gelabah.syg mimpi an pe?

cik fadh said...

mamaNoriz : hehe fadh ok dah . cuma malam tu susah nk tido jer..

chenta : da cter da mimpi ape..hehe

aTy _faRed~ said...

pernah gak sekali motor tergoleh depan mate..tapi sebab kereta depan yang kuar jalan tak tengok belakang n motor lintas..nasib baik jalan jam n tak laju jadi tak de lar nak langgar..memang seriau kan...

cik fadh said...

huhhh hope pas ni xde la kejadian depan mata mcm ni lagi ...seriauuu kak..