Pages

01 December 2011

BAB boleh mengancam nyawa ?


ermm anggap saje ini entry umum yer..

Susah buang air besar atau lebih dikenal dengan nama sembelit merupakan problem yang mungkin pernah dialami oleh anda sendiri. Banyak yang menganggap sembelit hanya gangguan kecil yang dapat hilang sendiri atau hanya kerana kurang serat, tetapi tahukah anda bahwa sembelit merupakan tanda adanya “hal yang tidak beres“ pada saluran cerna anda dan dapat mengancam nyawa bila tidak diubati dengan baik ???
Sembelit atau konstipasi dapat diartikan sebagai gangguan pada pergerakan saluran cerna bawah sehingga menimbulkan kesulitan dalam buang air besar atau frekuensi buang air besar yang berkurang. Frekuensi buang air besar pada tiap individu sangat bervariasi dan individual sehingga sembelit hanya dapat dinilai oleh si penderita berdasarkan frekuensi buang air besar biasanya. Gejala Sembelit ini timbul pada ± 1-2 % dari populasi umumnya.
*sumber google ;)

korang ade masalah buang air besar 
mcm sembelit ? najis berdarah ? buasir ?

alhamdulillah kalau xde, tapi yang ade tu perghhhhhhh naya badan..
ermm kalo najis berdarah tu mcm mane plak ?

adakah najis berdarah berpunca daripada sembelit atau buasir ?
kalo senang buang air besar tp still najis berdarah, bukan sembelit kan ?
kalo xde tanda2 buasir tp still najis berdarah, lagi la bukan buasir kan ?

bis tu ape puncanyer ?
luka a.k.a lubang dubur terlalu kecil ?
bole jadi jugakkan ?

kene cek doktor ni . sape yg kene cek ?
orang yang ade masalah najis berarah lah....erghhhhhh...

ke ade doktor yg nak terangkan permasalahan ini ?
sila bantu...



nota : BAB a.k.a BUANG AIR BESAR . heheh !


6 comments :

.ciknoey. said...

ko ker yg ader prob nie? ngeh3..

kalo sembelit kne byk mnum air..

jgn mkn pedas je..

yg berdarah tu sb najis die dah keras atau da lme tak membuang..

kne jmpe doc rawat der..

take care !

rara pinkmafia said...

akk selalu berak drah.tambah ag kalau mkn pedas.mak akk ckp dlm bdn panas.

cik fadh said...

cik noey : ermm lebey kurg aku ler..hehe besau kan masalah ni..

cik fadh said...

kak rara : ermm yke..mgkin tu salah satu faktor la kot..harap nothing yg serius la kan..

Pocket said...

banyak makan buah,

eh! tp pernah dgr gak citer pasal orang yg tak leh BAB sampai peluh dia berbau najis,

doktor nyer diagnose,
usus dia tembus, n najis is contaminating the blood.
mak oih!!
takutnyaa!!

cik fadh said...

pocket : wuaaa xmo la smpai mcm tu..naya lagi badan ni nnt..hehe