Pages

22 December 2011

bezanya remaja zaman dahulu dan sekarang



Budak dulu kalau org tua sedang bercakap, cuma dengar dan tak menyampuk.
Budak sekarang kalau org tua sedang bercakap, die boleh dok tgah2 menyampuk smpai org tua dok terhangguk2 percaya ape die cter.

Budak dulu kalau pergi sekolah boleh pergi sendiri. 
Budak sekarang kena hantar dan ambil sbb mak apak xpercaya nk lepaskan anak balik sendiri, takot merayap !

Budak dulu kalau hari raya habis satu kampung dia pergi beraya. 
Budak sekarang kat umah sebelah pun tak mau pegi beraya, asyik tgk tv xpon golek2 men sms ngan jantung hati !

Budak dulu kalau kena pukul ngan cikgu takut nak bagitau ibubapa, nanti kena tambah lagi. 
Budak sekarang Cikgu pulak takut nak pukul.

Budak dulu kalau petang2 turun main ramai2. 
Budak sekarang dok uma mengadap game/ facebook or twitter . Advance lg kalo ngadap blog . haha

Budak dulu nak makan KFC pun susah. 
Budak sekarang naik muak makan KFC, itu pown xberapa nk layan dah KFC, asik ler mcD !

Budak dulu kalau sedara mara datang rumah kena pegi kenal tetamu. 
Budak sekarang lari masuk bilik dok bertapa smpai tetamu balik . pelik !

Budak dulu kalau suruh buat kerja, rajinn. 
Budak sekarang buat kerja buat jugak, tp mulut xberhenti merungut dengan muka mcm tempe basi . haha !

Budak dulu memang terer panjat pokok, berenang, menyelam, main sembunyi2. 
Budak sekarang xya peluh nk bermain, dok je ngadap game pown masih fun pade diorang .

Budak dulu kenal semua budak2 kat kg / taman. 
Budak sekarang, jiran sebelah rumah pown susah nk bertegur .

Budak dulu mak slalu bagi list p kedai beli kelapa parut/ubat nyamuk/telur(contoh). 
Budak sekarang mak bapak plak yg tgok list keperluan diorang . aje gile !

Dressing skolah budak dulu : yang lelakinya pakai seluar pendek, yang perempuannya pakai pinafore. 
Budak skarang darjah 1 dah pakai seluar panjang & baju kurung ~ Alhamdulillah 
(dalam masa yg sama ramai jer tuka uniform lepas tamat waktu persekolahan)

Budak dulu mak slalu suap makan, 
Budak sekarang maid yang suap...

Budak dulu panggil mak dia 'mak' 'ayah' 'abah', 
Budak sekarang panggil 'mummy' 'daddy', 'mama' 'papa' 

budak dulu kaki mesti kudis, parut, bekas birat, 
Budak sekarang kaki licin je (tgok kaki masing2 kalo anda budak zaman dulu)

Budak dulu untung sebab dapat pegi ngaji, 
Budak skarang...eh kat mana korang anta anak orang ngaji? aku tengah cari ler ni.

Budak dulu report card cikgu suruh bawak balik tunjuk kat mak ayah untuk disign, 
Budak sekarang siap ada report card day.

Budak dulu-dulu kalau suka dengan someone sampai malu nak lalu depan kelas.
Budak-budak zaman sekarang kalau suka terus confess dia punya perasaan.

Budak dulu-dulu kalau nak buat bedak sejuk kena peramkan dulu beras lepas semalaman baru boleh guna,
tapi budak zaman sekarang dah sibuk suruh ummi beli compact powder silky girl kononnya nak cantik macam adik Sharifah Amani.

Budak dulu-dulu kalau kena rotan kt sekolah, diam jer 
budak sekarang kene rotan siap report kt parents n tokok tambah cerita lagi smpai mak ayah pergi serang cikgu padahal anak dia sendiri perangai nakal na'uzzubillah.

Dulu-dulu ngadu ngan mak kena pukul ngan cikgu, dpt "padan muka" je. bukan nak kesian pun. tapi dh besar2 ni alhamdulillah la jadi manusia
bdk skrg? pakat ramai2 g belasah balik cikgu. adui dunia2.. masyarakat mcm mana la yg kita nak lahirkan??


sumber : email rakan sejawat tp ayat hijau diubah sikit2 mengikut pengalaman cik fadh ;)


9 comments :

Cikpuan rara said...

hehehe terbaek.mmg setuju sgt.

.ciknoey. said...

Budak dulu kalau petang2 turun main ramai2.
Budak sekarang dok uma mengadap game/ facebook or twitter . Advance lg kalo ngadap blog . haha

itu utk kau sebenarnye fadh. ;p

jatbend said...

budak sekarang da reti nak jaga kemaluan( maruah) ....mcm budak2 dulu..
maluw ja....

cik fadh said...

cik noey : haha aku budak2 dulu, skang da dewasa baru pndai ngadap blog . kikiki

nurkaloi said...

eah fadhh
tp ckp pasal hantar g skolah
bapak aku g mane2 pun dye hantar
even g dating punn
dulu tau

hahah

cik fadh said...

kaloi : sbb bapak ko takot ko merayap !!! hahahaha

e k i n ♥ y u s r i said...

sgt setuju

Dalila Hamid said...

akak setuju sangat......... zaman dh berubah..

CintaZulaikha said...

mmg banyak giler perbezaannya kan...sgtlah setuju..