Pages

07 February 2012

Sekali die tulis jawi daaaaaa...




perghhhhh dah lame rasenyer xmenulis tulisan jawi & ayat2 Al-Quran..
bile menulis balik ade ler rase mcm mak aih buruk na aku tulis nih . ish3..

xpe, jnji cik fadh faham dan boleh bace ape yg cik fadh tuliskan .
ni kire cara2 nk menghapal doa la ni, tulis kt kertas kecik bawak ke hulu ke hilir..
time solat, letak tepi sejadah..hihi..

ok, nak share skit doa yg cik fadh tulis tu . mgkin pade korang, korang dah tau dan amalkan..
tp pada yang tatau doa ni n kurang amalkan mcm cik fadh ni, meh ler kiter perbaiki diri kiter same2 yer..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(di copy dr email yg diberikan oleh officemate)

Panglima7
"Bila seseorang selesai membaca tashahhud (akhir), hendaklah ia memohon perlindungan kepada Allah empat perkara, iaitu: ' Ya Allah, aku berlindung kepada Mu dari siksa neraka jahannam, dari siksa kubur, dari fitnah hidup dan mati, dan dari fitnah dajjal'.
[Selanjutnya, hendaklah ia berdoa memohon kebaikan utk dirinya sesuai kepentingannya]". (Hadith riwayat Muslim, Abu 'Awanah, Nasa'i dan Ibnu jarud dalam al-muntaqa [27].)

Dalam riwayat abu daud dan ahmad dengan sanad yang sahih, Nabi selalu membaca doa tersebut dalam tasyahhudnya.

Lihatlah betapa pentingnya untuk kita berlindung dari fitnah dajjal tersebut, Nabi s.a.w seorang manusia yang secara mutlaknya mendapat lindungan dari Allah sendiri selalu memohon perlindungan dari fitnah dajjal, sedangkan siapa kita di sisi Allah?.

bahayanya fitnah dajjal ialah, ia bukan sahaja mengelirukan orang awam yang rendah ilmu dan imannya , tetapi jika di lihat sejarah, berapa ramai ulama' terkeliru dengan dajjal ini, baik dajjal kiasan ataupun realiti. Fitnah dajjal amat dasyat, boleh jadi seseorang yang awalnya Islam akan tersesat di akhir hayatnya....kemungkinan akan murtad...Nauzubillah.....

Kesimpulannya, ketika selesai membaca tasyahhud yakni sebelum salam, adalah digalakkan membaca doa ini





selamat beramal ! 


17 comments :

MadaM LaLa said...

wa....bagus doa ni...! hafal yg melayu tu boleh tak?

cik fadh said...

haha bole la kot . kanda oi, kanda share la jugak doa2 yg kanda salu amalkan tu..

mizzkechique said...

dear, thx share doa ni.. =)

Fisha Adura said...

Alhamdulillah. terima kasih sebab share doa ni. huhu. rajin-rajin lah baca entry fisha lak. :)

cik fadh said...

welcome all's ;)

aTy _faRed~ said...

doa senjata orang islam dan beriman..:) yang penting harus yakin biler mengamalkan tu..:) neway.mekseh share ilmu..

aTy _faRed~ said...
This comment has been removed by the author.
CintaZulaikha said...

bagos2, suka nih nak amik..

yad'z said...

tulisan kamu sangat cantik... =)

dwaty said...

thanx 2 the info... sangat2 berguna...

Atie iskandar said...

doa yg bagus.. thnx for the sharing fadh :)

Popkorn said...

korn champion tlisan khat prgkat sklah... masuk daerah sguhati jer.... kih kih....

btw bagus la cik fadh bwk salu ayat ni kan... smoga kita saloo dkt dgn Dia....

Natasya Naslin said...

lama x mnulis jawi gak .. adess -_-"

btw, nice entry.. tanx 4 sharing =)

Cikpuan rara said...

fadh,baca sebelum salam?xfaham lah.boleh jelas kan x?

cik fadh said...

kak rara : lepas abis bace tahiyat akhir tu, bace doa ni pastu bru bg salam...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

eh dh lama giler x tulis jawi...
nice n3...berguna ni

miss daya said...

tq for sharing fadh.. :) suka baca blog2 yg ada info utk share ;p tetiba rindu nak tulis jawi ;p