Pages

05 March 2012

Kesan dari Kursus Jati Diri


Assalamualikum wrt. wbt.
Semoga pembaca semua berada dibawah lindungan Allah s.w.t
dan sihat sejahtera..amin..

amboiiii da mcm ustazah da..manisnyerrr kurma ini ! kiki..alhamdulillah cik fadh dah pown selesai menjalani kursus Jati Diri di Taman Negara Gunung Ledang weekend hr tu..semalam hari isnin cik fadh amik cuti dan rehatkan diri, basuh baju, kemas bilik, then kuar settle bayaran bank dan kendian beli barang skit2 kt Mydin . pagi td bangun tersedar awal tnpa rase mengantuk lagi..maknyanyer badan cukop rehat dan cukop tidur..alhamdulillah..

So apa yg cik fadh dapat sepanjang kursus ? banyakkkk, banyakkkkk sangat..kalo disane kejarkan ilmu dunia, tp disini di kursus ini, ilmu akhirat yang dikejar..jadi cik fadh rase sgt berbaloi korbankan disane kerna dapat sesuatu yg bernilai disini..

Jujur cik fadh kata yer, mungkin jiwa cik fadh yg muda ni salu agak keberatan untuk menghadiri majlis agama, dengar ceramah agama ke hape an..kadang kalo hadir pown, hati kita xsepenuhnya memberi tumpuan pada perkara itu..buat2 dengar jer..tp di Kursus Jati Diri ini, cik fadh da set mind tuk fokus n fokus . Niat seikhlas2 hati nk betol2 bagi peluang pada diri tuk bagi sepenuh hati pada intipati kursus ini..alhamdulillah segalanya dipermudahkan..rase mengantuk tu ade tp boleh dilawan sbb hati nk DENGAR..

Rase dekat, dekat sgt dengan Allah s.w.t dan dekat dengan junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w . Selepas balik dr kursus ni, bile lelapkan mata berehat masih terngiang2 alunan selawat dari adik2 dr sekolah pondok tu..rindu dengan alunan selawat dan lagu2 dr mereka..serius xtipu ! mase drive pown kadang bibir ni mudah mengalunkan selawat Thobibiyah..

Sebelum ni, setiap kali hari isnin ade perhimpunan staf pejabat pendaftar..Ada jugak Pendaftar alunkan Selawat Tobibiyah ni, tp mcm biasa, kita yg tatau ni ikut je tnpa faham ape isi kandungan selawat tu..so selawat pown bukan dari hati lah kan..astagfirullahalazim..Sekarang baru cik fadh faham, mengapa Pendaftar kami sering kali mengalirkan airmata ketika berbicara tentang Rasulullah s.a.w...

Dari kursus Jati Diri ini, rase diri ini terlalu kerdil yg amat. Bibir2 kami sentiasa dibasahi selawat ke atas junjungan Nabi Muhamad s.a.w..Pelbagai cara kiter boleh gunakan untuk berselawat ke atas Nabi s.a.w dan salah satunyer melalui alunan lagu..Mungkin lebih berkesan dan mudah diingati..Tersentuh bile mendengar alunan selawat dari anak2 sekolah pondok yg didatangkan khas untuk kursus ini..sangat tersentuh..

Teringin nk share rakaman yg cik fadh rakamkan tapi xberapa jelas pulak..sayang..tapi nnt kalo korang berlapangan, cer korang google lagu "Wahai Purnama Ya Badrotim" . lagu ni je da buat kiter tersentuh..dan dibawah ni cik fadh sharekan selawah Thobibiyah ;)


Pernah solat di tengah2 hutan rimba ? cik fadh pernah, cuma xpernah solat di hutan beralaskan hamparan nipis n berbumbungkan langit..dekat Jati Diri ni kami solat n tafakur di tengah2 hutan..berzikir dengan alam dan air..Rase tu sangat2 berbeza..sempat jugak kami naik ke air terjun dan bertafakur diatas tu serta berzikir dengan alam..alhamdulillah diberi kesempatan merase semua nikmat tu..syukur..

Ok lah, smpai sini je lah cik fadh share kan kesan dr Kem Jati Diri ni..semoga ape yg cik fadh perolehi disana cik fadh dapat amalkan selalu..Semoga Tuhan sentiasa memberkati kehidupan makhluk2 di bumi ini..aminnn...

Setiap apa yang berlaku, pasti ade hikmaynyar..Sulit membuat keputusan minggu lepas, cik fadh perolehi hikmahNya sekarang..alhamdulillah...



8 comments :

.ciknoey. said...

alhmdulillah.. dah nmapk perubahan kau. entry kali ni islamic.. syukur2..
btol fadh, kadang2 kite rase nk yg tu, kte x dpt msti ade sbb die..
aku sndiri x pnh pn solat beralaskan hamparan nipis n berbumbungkan langit.. hm.. kdg2 kite sangat kejarkn sesuatu smpai lupe akhirat..
aku igtkan dri aku gk..
btw thanks for sharing.. :)

cik fadh said...

ermm ye nur..aku terlepas sesuatu yg bagus, tp aku dpt sesuatu yg bernilai..xpe, dunia dunia, akhirat jgn lupe..

NOOR FATIN said...

alhamdulillah, saya xpenah lagi solat tengah2 hutan mcm tu..wuu kdg2 bila kita join kem mcm ni, benda yg kita xpenah blaja atau tau, kita akan tau. byk sgt pengalaman yg kita akan dapat, insyallah. yg penting fokus. :) smg ianya sentiasa terpahat di hati kita... insyallah :)

cik fadh said...

fatin : haah btol..rase bertuah dpt ikuti program mcm ni..

etty said...

fadh...............bangun qiam!!!!!

cik fadh said...

ermmmmmm tok tok ! kiki

LydSunshine said...

Salam, cik fadh. Bagusnya bila pergi kem macam ni pastu kesan dia dpt dirasai mcm yg awk rasa ni. Cuma bile tgh ada feel mcm ni, kena berterusan la. Pastikan tidak terputus atau terhenti. Kita kan digalakkan untuk menghadiri majlis ilmu sekurang2nya 3 hari sekali.

Solat dalam hutan tu penah jgk masa minggu orientasi dulu. Tapi tak feel mcm yg cik fadh feel tu kot. Mungkin sbb masa tu pegi tu tak ikhlaskan diri dan tak fokus. Huhu.

cik fadh said...

lyd : ermm betol..kalo kiter btol2 ikhlas nk tau, fokus mungkin kiter akan dapat rase ape yg cube disampaikan..xpe lepas ni kalo ade kursus mcm ni, lys jgn lepaskan peluang yer..