Pages

10 December 2012

Tutorial : Diy Bunga Crepe Paper versi cik fadh ;)


Hai semua..hari ni cik fadh gigih nk buat tutorial kt korang yang mana rase2nyer semua blogger b2b mmg da sedia faham dan tau nk bt bunga crepe paper ni kan kan?? yang tau ok, tp yg masih blur2 mcm awal2 cik fadh nak bt crepe paper ni dulu, mgkin ini sedikit sebanyak bole buat korang lagi clear kekdahnya yer..bg otak yg agak slow mcm cik fadh nih, mase nk mule2 belajar dlu, masyaAllah bebal kemain..bnyak perkara yg cik fadh persoalkan nk bt bnde ni terutamanya UKURAN kertas crepe tu sndiri..pengajaran dr perkara ini ialah : berapa bnyak korang google, youtube ke hape ke kan, kalo korang xpg beli tisu/ crepe paper tu dan cube bt, selagi tu lah korang xkan pandai2 mcm cik fadh !!! hahahaha..

so jom belajar !


salu uol mgkin guna crepe paper kan, cik fadh guna jgk tuk bt dkt hantaran tp tuk warna putih n merah, cik fadh beli tisu dkt ikea..ramai jgk org guna tisu ni tuk buat this flowers..kiter try warna merah eh sebab warna merah ni size kecik iaitu 24cm x 24cm..satu tisu ni bole dpt sekuntum je tp xyah bnyak2 nk gunting..kalo size tisu putih 50cm x 50cm, sehelai bole dpt 3kuntum..kene gunting n bahagi2 kan..tisu ikea ni untungnyer, sehelai tu ade 3lapis, so senang keje ;)


1) Tisu merah bukak dan gunting bahagi dua
2) Dah gunting, lampirkan 2helai tu..sehelai ade 3 lapis jd 2helai x 3lapis = ade 6 lapis..complete !
3) Lipat mcm buat kipas dlm ukuran 1cm
4) Make sure lipatan korang kemas dan sama besar utk hasilkan bunga yg ohsem dan kemas ;)


5) Dah lipat kipas then ikat dgn dawai..cik fadh guna dawai size 26..lebih lembut dan make sure ikat ketat, jangan longgar.
6) Dapat 2 bahagian..hujung bahagian kita gunting separuh bulatan..bt bentuk tajam / arrow pown bole..
7) Perlahan dan penuh kelembutan (cewahh) tarik selapis selapis kertas tisu ni..jgn kasar2 sbb tisu ni cpt koyak..selang seli bukak antara 2 lapisan tu supaya bunga nmpak balance..
8) Ohsemmmmmm kan !! hehehe...


Warna merah putih ni cik fadh nk letak kt mini pelamin nnt..insyaAllah..pade korang yg nk bt dlm kuantiti bnyak, lipat2 je dlu, nnt da bnyak then bru fokus tuk bukak lapisan kelopak die plak..;)

Berkenaan dgn ukuran korang jangan terlalu berfikir secara complicated mcm cik fadh korang ni ye..korang gunting je mcm2 mane pown tp make sure jd bentuk segi empat n panjang skit la..tuk sehelai crepe paper, korang bole dpt 4 kuntum !! jadi selamat mencuba semua !



nota kaki : tutorial ini dibuat kerana ramai yg bertanya especially akk2 opis..smpai abg opis Raja Azmi tu pown kemain eksaited nk belajar bt..hehe..1 opis fadh da pndai bt bunga tisu sekarang nih..hehehe..


22 comments :

myrah said...

nape bungan akak xkembang semangkuk mcm tu pon..owh lupa, tgn akk xberseni..hehehehehe

cik fadh said...

la yke..mgkin ukuran die xbrape tepat n same besar kot kak..

berry said...

bunga warne merah lawa lahhh. keep it up bebeh!!

cik fadh said...

berry : yeahhh semangat ! kaka

♥ Elin ♥ said...

cantikkni nak buat kat mana nanti?

cik fadh said...

sis elin : ltk kt hnataran dan mini pelamin kak ;)

orked violet said...

npe smpai arini Sya stiLL xtaw cmne nk buat nye.. =(

xtaw cmne nk bukak lipatan 2utk bg effect cm fLower. asaL Sya punye, ps bukak, hasiL nye cam sampah jek??iskk

cmne nk wat cm kamu nye nih..uwaaaa...

fatehamohamed said...

gune tisu ikea senang jugak kan..tak yah nak potong3 lagi..heee...mahai tak tisu ikea tu eyh...

Cik Puan Rara said...

tantek.akk pon ngat nk buat utk akikah princess nanti.tp mana dpt tisu kaler merah tu.

cik fadh said...

orked : sya try bt ikut mcm fadh ajar ni..bt kemas2, nk bukak lapisan tu trik je pelan2...mst boleh punyer..

cik fadh said...

fateha : tisu ikea size 24x24 ni senang..murah je, bawah rm10 jugak sebundle mcm tu..xsilap 4.90..yg size besar, rm7-8.90 xsilap..lupe dah..hehe

cik fadh said...

kak rara : tisu warna tu ada dkt ikea kak..kt sane ade lg mcm2 warna yg cntik2..rambang mata..royal blue pown ade..cantik sgt !

MizzTina said...

akak bru plan nk buat..tp bila tgk ramai dh buat, kensel.. kena cri idea lain lak.. hehe

cik mah said...

cntik..geram tgok kembang bunga tu bnyak2....

nona said...

terus kan usaha lipat...mcm nak muntah ms buat bunga tu kan...bunga cik fadh sgt osem....

cik fadh said...

MK : yup kene ubah idea..fadh bt ni pown sbb sepupu sepapat lom ade lg bt mcm ni..hehe

cik fadh said...

cik mah & pn. nona : tengkiuuu ;)

iqa said...

Cantiknye kak....besenye akak jual skuntum brape ringgit

iris bibi henna said...

cantik..selalu org guna crepe paper..tp yg ni ikea nya kan, kreatif la

Anonymous said...

Ohseemmm!! Nice work :) kena ikut mcm cik fadh nie..gigih berusaha..hehee..nak try buat jgk tuk hantaran sy nanti..thx cik fadh for idea.. :))

keet said...

sesuai sgt kn untuk hiasan hantaran dan pelamin :)

fazliana said...

wahh..cantik..mmg tisu 2 de kt ikea j ea?