Pages

31 December 2012

Azam 2013 ;)

Assalamualaikum..

Tinggal beberapa jam lagi detik kemasukan tahun 2013..tahun baru, hari baru semua terasa baru..rata2 semua da set azam 2013 tuk diri sendiri, dah tanam dalam hati, nekad ! semoga segala azam tercapai dipenghujung 31 Disember 2013..in sya Allah...cik fadh pown wajib bt listing azam tiap tahun tuk share kt blog, so jika diberi kesempatan bole semak balik hujung tahun either tercapai ataupun tidak..

jom buat list azam 2013 ;)

1) Penghujung 2012, alhamdulillah dah jadi tunangan orang..jadi untuk 2013 persiapkan diri sama ada hujung 2013 ataupun awal 2014 untuk menjadi isteri kepada seorang lelaki..in sya Allah..

2) Jangan boros, kurangkan shopping, shopping on9 n so on la yg related ngan shopping..sikit2 bole ;)

3) Simpan duit banyak-banyak..simpan duit banyak-banyak..simpan duit banyak-banyak..kerja keras !

4) Upgrade bisnes sentiasa, semakin besar tanggungjawab skarang, jangan sekali2 abaikan..yg PENTING amanah pade tanggungjawab yg diberikan !

5) Kerja sebagai setiausaha kepada bos mst tiptop..jgn bosan ditahun ke-3 bekerja..jangan jangan ! 

Azam 2012 yg dibawa ke depan > 2013 :

6) Memilikki rumah sendiri dalam jangka masa 2 tahun dari sekarang..

7) Melancong, xyah jauh2, nek fligt ke seberang pown kira melancong dah..

8) Tak nak kurus dah, tp nk dptkan berat ideal..itu saja ;)

Kalau dilihat pada azam baru 2013, bnyak berfokuskan persediaan untuk "berkahwin"..ye dari skarang dah kene beringat dalam setiap perkara..kahwin sekali seumur hidup, kalo bole xnk nyusahkan ibu bapa..cik fadh dilahirkan didalam keluarga yg sederhana..setiap kemahuan dan kehendak, penuhi sndiri..mak ayah keje biase2 je..jadi janganlah kite sebagai anak meminta diluar kemampuan mereka..dah besar, masa untuk berbakti, bukan mase untuk bebankan mereka lagi terutama bab2 kewangan ni..mereka yang lahir dari keluarga yg punya pendapatan besar, kadang2 terlalu mudah berkata2..mereka rase susah, tp xkn same susahnyer kami yg di dalam golongan sederhana..jadi bersyukurlah kamu semua ;)


Selamat Tahun Baru..semoga sinar 2013 ni benar2 bermakna dan membahagiakn..aaminnnnn...



30 December 2012

imbas kembali azam 2012

Imbas kembali azam 2012, xbnyak pown azam, cik fadh copy paste saje disini..kenapa xbnyak ? percaya x azam yg kite buat setiap tahun tu bukan lah azam baru? tp azam tahun2 sebelum ni yg xtercapai, kite carry 4wd lg tuk azam tahun baru...itu la rutin manusia setiap tahun..hanya pndai berazam tp xrealisasikan..sebab tu azam cik fadh tiap tahun skit2 je senarainyer sbb nk make sure tercapai ;) jom cekidautttt !

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nak jugak nak jugak masuk dalam blog ! sebab nnt 30 Disember 2012 bole bt review sama ada tercapai ke x . kat luar mmg xsimpan azam ni, kt dalam kepala hotakkk non hadooo lah kan, so hanya ada dalam blog saja..meh usha skit azam cik fadh taun 2012 ni :

1 – Mengatur, merancang kehidupan sebaik-baiknya n lebih serius. Wajib la untuk setiap insan kan ?
Alhamdulillah, walaupun agak sibuk tahun ni, tp masih dpt uruskan kahidupan sebaik2nyer tuk diri sendiri dan jugak family..tibe2 tahun 2012 jadi tunangan orang!! siapa sangka..xpernah plan langsung..hehe


2 – Jangan sesekali curang dengan saving. $$$
Setakat ni mmg ade curang, sobs!! curang dgn ASB tapiii simpan kt akaun bersama cik JM..wink2..iaitu akaun KAWEN ! hihi (akaun bersama? xkesah ape org nk kata, kami ade biz bersama, jadi keuntungan juga kami  bersama)


3 – Target beli rumah tapi bukanlah dalam masa yg terdekat ini . Mungkin hujung tahun 2012 ataupun awal tahun 2013..insyaAllah…
Ermm lom ade rezeki lagi, tp jalan dah nmpak dah sebab cik fadh dah pown berstatus TETAP di dalam kerajaan..sesuatu diluar jangka..syukur ke hadrat-MU ya Allah...


4 – Menjadi orang yg lebih fleksibel tp professional . Faham x maksud cik fadh tu ?
Sentiasa cube memperbaiki diri..sekarang lebih berhati2 dengan orang sekeliling, lebih berhati2 apabila berkata-kata..xsemua orang kita bole percaya..depan manisss tp belakang, pahittt ;)


5 – Side income please ! 
ya Allah, perkara ini benar2 cik fadh tekad mase bt azam tuk 2012 dan xsangka tekad hati ni buat cik fadh rase selesa dgn kehidupan skarang iaitu kebebasan kewangan melalui biznes bersama ni..alhamdulillah...


6 – Perabot rumah come to mama sayang? *geli !
Berjaya ! pindah rumah baru dan dapat beli mcm2 perabot rumah..yes !

7 – Melancong di luar kawasan Malaysia . ayat nk skema, sila berangan lebih cik fadh !
Ermm nan hadooo lgi..plan2 tp xjd..mencikkk !


8 – Malas nk tulis azam yg last ni tp xpe la, paling tidak pown ade jugaklah azam kan dr dok tedarah xbenti2 an an..


azamnyerrr pastilah nak KURUS weayyyy ! tolong la doakan, tolonglahhh…cik fadh kalo kurus mcm Fazira Wan Chik dow !..really ! kakakakakaka...
Kurus la skit dr tahun lepas..yeayyy ! hewhewhew..

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

oke done ! warna biru tu jawapan kepada azam2 2012..bnyak yg dpt dicapai dan ade jugak azam yg akan di carry 4wd kehadapan iaitu beli rumah, melancong dan nk kurus ! hihi..nk beli rumah tu bukan sekelip mata je bole dpt kan, kene fikir baik2, sbb rumah tu la yg nk jadi tmpt perlindungan kita sehingga ke usia tua, jd nk beli kene make sure puas hati..lambat skit xpe, jnji puas hati..jd mgkin 2-3tahun dr sekarang, cik fadh akan make sure cik fadh dpt beli sebijik rumah..in sya Allah...

paling2 xjangka dan xde dlm list azam tahun lepas adalah nk pakai kereta dan bertunang, xpernah terfikir langsung !..tp alhamdulillah syukur dengan limpah rahmatMu ya Allah, dimurahkan rezeki tuk upgrade hidup ke arah yg lebih baik..syukurr..beri peluang tuk diri anda berubah, responsif kepada perubahan, berani ambil risiko dlm kehidupan, something yg xdijangka pasti kita akan peroleh..yg penting positif !

dan dan dan penutup kepada 2012 ni, cik fadh lulus exam perkhidmatan ! haha..yeayyy...yg dok adu2 kt blog dlu (entry ini) exam trengkas tuk 1st time failed sbb rase diri teror sgt..berkat usaha g kursus, praktis hari2 akhirnyer berjaya..bukan setakat lulus je tp CEMERLANG hokey...yihiiiiiii !



so......






ape pulak azam 2013?? 




27 December 2012

E-Day : Make-Up & Lens


Assalamualaikum semua..nk review skit sbb ramai suh review pasal cik fadh sndiri..ye la letak gmbar pelamin je, mane tuan blog yang bertunang tu kan..btol ke x bertunang ni ? ke orang len bertunang, cik fadh tumpang glemerrr? hamboiiiiiiii kemain molottttt...hihi...

meh tunjukkkkk skit tunangan kepada cik JM ni di majlis pertunangan beliauuuuu..

sah sah?? hehe..

closed up skit muke !


Besar gabak i bg trus kasi clear muke..ok x? Alhamdulillah cik fadh sgt berpuas hati dengan hasil contengan bff cik fadh ni...terima kasih gadis konfiden kotex a.k.a ain ! ko mmg berbakat..ain ni mmg MUA sambilan tau tp setakat ni die ambil majlis yg kecil2 je dlu mcm bertunang ataupun make-up untuk nikah..siapa yg berminat nk hire die, bole bgtau cik fadh..area n9 n batu pahat will be ok ;) cikgu nih...hehe

Cuma cuma cuma, bende paling paling paling slek sekali mase majlis cik fadh ni adalah CONTACT LENS yg cik fadh beli..oke cik fadh akui cik fadh xpernah pakai lens sbb mata alhamdulillah masih terang..cume hari tu mase beli lens, gatal2 cek mata then baru tau dua2 mata ni rabun 150..ptot la bile pandang tulisan jauh, kabur je..sobsss ;(

Tapi beli jugak lens, beli lens tuk pakai sehari je..means pakai buang..xnk beli sebulan ke ape sbb tau mmg xkn pakai punyer...membazir ! sedihnyer bile tibe hari nk pkai, igt kabur sekejap je, rupanyer kabur smpai ke hujung majlis..wuaaaaaa tragisssssss gile nk cantik punyer pasal..cik fadh sanggup la pakai lens rabun tu smpai hujung majlis..serius, pandangan cik fadh kabur, muke tetamu2 mmg xjelas n blur je..smpai sentap kawan cik fadh sbb cik fadh xkenal die..ini kan la orang sebelah datang, lg xkenal kecuali family2 cik JM je bole kenal bentuk tubuh dan gaya mereka..sedihhh kan ! mst tetamu yg len igt cik fadh sombong !!!! mntak maaf makcik2..;(

Nak posing depan kamera lg lah kaku rase sbb kiter xde konfiden level yg tinggi sbb muke yg da selesai make-up ni pown xnmpak jelas..so bile suh posing, rase mcm ouhhhhh sadis..kawan2 kata "ko posing je fadh, ko cantik, serius..so ko kene rase ko cantik, posing je mcm2 mane pown" ..ermm nk senyum pown xyakin..pandang kamera senyum kambing je..ok hope sumer gambar kt OP oke2..manis2 senyuman tu..harap sgt ya Allah..

Dah terpanjang plak cerite, tp xpe..cik fadh xkesal pown pasal contact lens tu..bnde dah jadikan..ape orang kata "beauty is pain" so nk cantik kene la tahan rabun tu sekejap..hehe..

Ok till then..love uol semua ;)


25 December 2012

E-Day : Diy Mini Pelamin


Assalamualaikum semua..memandangkan hari ni cik fadh agak free sikit jd baek cik fadh update laju2 serba sikit tentang persiapan mini pelamin cik fadh..ramai kawan2 asik inbox, insta, whataaps suh upload gambar majlis pertunangan cik fadh ni cepat2..tapiii gmbar xbnyak yang ade kt hp cik fadh..yg ade pown ihsan dr whatapps kazen2 mase e-day ritu..so review yg len2 tu kendian je la ea..tggu OP balik dr Indon..hehe..

tuk mini pelamin everything cik fadh sediakan barang2 sendiri kecuali 3 bende utama iaitu jackset, kain backdrop dan lampu polong tu..jackset cik fadh sewa dkt OP cik fadh sndiri, then die bg pnjam kain sekali..;) dan lampu tu, abg opis cadangkan pakai lampu hiasan rumah die, dah cadangkan, so kiter pinjam je lampu hiasan rumah die tu..hahaha..

really2 love this idea ! tq cik google ;)

buat bunga tisu merah putih banyak2 tuk susun dkt atas mcm tu tuk sorokkan kain backdrop yg digantung..;)

yg terabur kt bawah tu sbb xnk nmpak kosong sgt..nk penuh kan, bunga tisu dah xbnyak..sobsss..


Bff tanya, buat air biru tu pakai air ape?? listerin ke? haa tergelak besar cik fadh tau..air biru tu pakai air paip yg diletakkan inc biru sayang..so nk pakai kaler mcm2 pown bole..titik kan skit je..mmg saje guna air kaler biru sbb lari dr tema baju cik fadh yg dusty pink tuh..so teserlah la air, biru tu...(bukan teserlah tuannyer?)

bila bunga bulat, air biru diselitkan manik2 kristal, dan badannyer diikat reben putih tuk kelihatan ramping, nmpak lg gonjengggkan pasu tu..haha


Love my handbouquet jugak ! diy sndiri last minit !!! suh my sis cocok2 kan bunga tuh..pakai artificial je..plan nk pakai fresh flower, tp g kedai florist tu bunga2 nyer mcm segan nk kembang..podacittt !


Bantal duduk ottoman idaman cik fadh..dpt jugak hempukkk ko ottoman..hihi..
diapit bantal2 kecik yg diikat reben putih sebagai penyeri ditepian ottoman..gituu !

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*
dan hasilnyaaaaaaa

*

*

*

*

taraaaaaaaa !


kain bulu2 tu mmg gebussss..


Simple saje tp cik fadh dah cukop puas hati sgt2 sbb semuanyer cik fadh bt sendiri pakai jari jemari yg dah terhias indah dgn 2 bentuk cincin ni uolss..hihi gedik !!

Alhamdulillah, bnyak dpt save bile buat mini pelamin sendiri ni..kalo difikirkan balik, orang zaman2 dlu mane ade mini2 pelamin ni bagai, xde pown nk kene spent duit dkt RM3-400 semata2 hanya untuk sebuah pelamin kecil, btol x? orang skang je gedik nk pelamin2 bagai, termasuk lah cik fadh !

memandangkan cik fadh gedik2 nk pelamin jgk, sebab tu fikir baik diy sndiri je..kalo keluarkan duit pown tuk beli barang2 tu, akhirnya barang2 tu jd hak milik kiter..lg pown nk bt bnde simple je, so masih mampu tuk fikirkan idea2nyer..xperlu membazir..selagi bole save kite save..nk kawen nnt, lg banyak nk pakai duit..sebuah pelaminnn saje dkt 1.5K dan mungkin lebih..oushhhh ! nk diy pelamin tuk kawen nnt mcm xmampu je nk fikir idea..so simpan duit dr skang tuk kayakan vendor..huhu






Teaser E-day 23.12.12


Alhamdulillah segalanya berjalan lancar seperti yg dirancang..syukur ke hadrat-Mu ya Allah
diatas segala rahmat yang Kau berikan sepanjang majlis pertunangan ku berlangsung..cuaca yang indah, perjalanan majlis yang teratur, masa yang mencukupi, dan juga hati yang tenang sepanjang majlis..alhamdulillah...;)


19 December 2012

prep's : masih rileks lagi..


Assalamualaikum uols..2 hari xupdate blog, means xde preparation pape..haha..rileks je kan?? tapi tapi tapi...bile bace update cik go green yg dah berdebar2, tibe2 jantung pown berdebar...aiseyyyy ! cik go green buat cik fadh cuak tau..huhu..fyi, kami same tarikh bertunang, bt persiapan sumer lebih kurang je..dan kebetulan, hari ni cik go green last keje, cik fadh pown same..esok cuti dan nek keje hari rabu mggu depan pown same..kebetulan ! 

So utk ilangkan debar, cik fadh da double check buku "CINTA" cik fadh tuk tgok semua checklist adakah semua telah dimasukkan ke dalam bonet kereta, dah dibayar habis dan dah dibuat atau tidak..malas nk tulis kt sini, jd cik fadh amik gambauuuu je ea ;) hehe

checklist tuk diy mini pelamin : all done !

checklist perkara yang perlu disettlekan last minit : 
HB lom tick lg sbb lom ade...igt nk bt sndiri guna fresh flowers je..insyaAllah kalo ade fresh flowers yg ohsem kt kedai india tepi kuil tu nnt, cik fadh bt la..kalo xde, da suh kazen spare bwk HB die tunang hr tu..;)


Sebelom bergerak pegi keje td, gigih ampai baju then sumbat barang2 tunang yang nk dibawak balik Kuala Pilah..yaAllah sgt2 eksaited, xsabar nk balik kg..nk tgok persiapan kt sana pulak mcm mane..mst dapur dah penuh barang2 nk masak..(kami masak sendiri)..lagi satu nk kene kemas bilik depan tu..even da ade mini pelamin pown, guest tetap nk masuk bilik kan nnt..so make sure kemas..

Tiap2 kali lepas solat berdoa semoga majlis pertunangan ni berjalan lancar seperti apa yang dirancangakan..majlis kecil2 je, tp bile tiba bab yg dirai adalah diri kita, kita sgt2 mengharapkan majlis kecil ni berjalan lancar dan mengikut perancangan..yg paling nerves fikirkan sekarang adalah nk diy mini pelamin dan penampilan diri sendiri mase bertunang nnt..baju da siap hr tu, ade rase xselesa dgn dart kt depan tu, dan lagi satu nk gayakan veil tu guna tudung awning ke syria ke..sumer tu tatau lagi..harap ade kata putus yg  memuaskan hati nnt..

Semoga segalanyer dipermudahkan olehNYA..aaminnnn;)



note : petang ni balik kg dgn cik JM nk lari beli coklat dulu..tu last persiapan tuk hantaran ;) semoga perjalanan kami selamat pergi dan balik..cik JM msg mlm td "hari selasa balik melaka, kita da jadi tunangan org;) in sya Allah"....


17 December 2012

Preps : Beli Bantal Nikah


Alhamdulillah, dalam pening2 nk duduk atas ape kt mini pelamin tu nnt, usha sini usha sinun akhirnya dapat jugak beli bantal nikah ni..dalam kata mase dah singkat xsempat nk g k.l ke ape, smpai jugak k.l men selit2 mase..doa tu penting, Allah pasti permudahkan semua..in sya Allah..;)

Kebetulan cik fadh attend course tuk bisnes ahad semalam di Matrade, cik fadh dah planning tuk amik kesempatan trun k.l tu kan tuk lari sekejap ke SemuaHouse..hehe..so dalam kul 11 mcm tu, larik kejap..xjauh pown dr Matrade tu nk ke sane, jd rugi kalo xamik kesempatan tuk ke sana..

muke lari dr course..hehe #lift

ade member kata kalo nk beli bantal nikah jgn beli dekat Semua House, beli kt mall sebelah die City One Plaza..smpai City One plaza, eh ape ke bendenyer ni..sariiiiiii je penuh..hehe
rupanya banyak lg kt dalam2 tu..jalan le derr...adoiii #gayat


sesampai disana, pesanan cik fadh usha2 la harga..kalo ade 4tingkat, usha la harga semua tingkat..kiki..
mungkin anda akn untung rm30-40 kalo rajin usha..kadang2 kedai sebelah menyebelah, jual bnde yg same je tp harga beza rm30-40..xjmpe tang mane beza bantal ottoman tu..same je tp harga mark up lebih..cittt !

#modelbantalottoman..#gedikgiler


yeayyy dah dpt bantal ottoman nih ! discuss2 ngan cik JM, bayar guna duit bisnes...yesss jimat duit iuolss...
nnt adik beradik ramai lg yg bole pakai..;)



ermm kt sini rase2nyer seswai tuk bridal2 je sbb sumernyer jual barang2 tuk bt pelamin, baju pengantin aksesori bagai..sape nk diy sendiri pelamin ke ape, bole cari barang kt sini..kt semuahouse pown ade..

#mukelebarsepinggan..

pilih-pilih..

nnt cik JM bayar via debitcard..hehe..

dulu we all xbrape pandai debit2 card ni..semua cash je..tp sekali da sedap pakai debit, g mane2 beli ape2 manjang nk debit card je..bagus jgk debit ni sbb brape kiter kene bayar, itu la yg die akn tolak dr akaun kiter..kalo kiter kuarkan cash banyak2, xsafetynyer satu, then ade duit lebih skit ade je la bende len nk dibeli..
pakai debit, kami berbelanja lebih berhemah..itu pada kami la..pada korang tatau la..ngeee;)

oke jom balik ke course semula..hihi

pg City One Plaza xsmpai 40minit pown..mmg gile ku tahan nafsu ni tau..kalo dpt bg 1hari, mmg habis jelajah ni..tp sbb terikat dgn course so xpt la nk jimba sgt..

in sya Allah cik fadh igt nnt bantal ni bole disewakan kepada mane2 b2b yg berminat sekitar melaka dan negeri sembilan..harga murah2 je sbb fikir ni utk diri sendiri, kalo ade mane2 yg nak pakai bole je bg pakai dgn kadar sewaan yg rendah2 shj..

berminat, bole rojer cik fadh ;)

Alhamdulillah, tuhan permudahkan..semoga majlis kami berjalan lancar..aaminnn


16 December 2012

Preps E-day : Cincin Tunang di Kg. Jawa Melaka


Assalammualaikum semua..have a nice day today..NO blues monday ! semangatttt sentiasa..why ha?? hehe..so seperti yang dirancangkan dgn cik JM, weekend hr tu bt persiapan yg mane blom cukup..yg penting beli cincin ! b4 cari cincin, g jmpa tailor nk fitting baju..overall look ok cuma still kene tinggalkan lg kt tailor sbb ade certain detail die lupe nk bt..aiseyyy ! veil pown lom siap beading..in syaa Allah esok bole pickup..

moh !

gedik jap jd model Padieka Raccolta sementara menunggu tailor bukak kedai..

fitting ! nice but dah pesan jgn bt dart dekat depan..tp ade jugak dart..ermmmmm

ok next, misi cari cincin pulak..kami xpg cari cincin kt shopping mall sbb da usha dah sebelom2 ni..agk mahal dari harga emas sebenar sbb mahal tang brand je..bndenyer same cume design cincin2 branded ni lg umpphh la mcm yg cik fadh idamkan kt HB tu..huhuuu nangesss xjmpe design mcm tu kt Kg. Jawa..jom tgok beberapa contoh pilihan cincin tunang made from Kg. Jawa..okeh kt Kg.Jawa ni harga mmg murah n lebih kurang kt kg. cik fadh jgk Kuala Pilah yg mmg terkenal dgn emas murah..hihi skang 1g rm 165..murah kan ?

 
menangkup nangkup kt cermin mencari yg berkenan di hati..nan hadoooo jugak..

 

yg 2nd tu cik fadh berkenaannn sgt2..tp cik JM kate, mane ade org tunang pakai cincin mcm tu..yes i admit xde org pakai mcm tu, tp kenape mst ikut org ????? sobs sobsss..

ermm xbnyak choice la..tp salah satu dr bentuk2 cincin diatas da buat rendu sgt nk sarungkan lg..hehe gedik kan..so mane paling lawa?? masing2 punyer pilihan kan..cik fadh berkenann kt yg TUUU je..ngeee..harga xsmpai pown 1K..;) Alhamdulillah..

angauuu dpt cincin..dlm kete asik nk tgok je..cik JM pown same angau..die kate sblom kuar uma smlm ahad tu pown smpat bukak almari nk tgok cincin semata-mata pastu senyum kambeng ! eh !!!
~

Lepas cari cincin, kami round2 lg ape yg best kt Kg. Jawa tu..nk cari kedai borong makanan2 ringan ni..2x pusing baru jmpa tp xsemenggah je kedainyer..xbnyak pilihan..so we all decide g cowboy je beli brg2 tu..sebelom tu sempat menyinggah g beli kemeja tuk cik JM pakai mase kami bertunang nnt..

hah nak pakai coat??? peningggg ke apoo?? hihi saje fitting tuk dinner awal tahun depan ;)

settle tuk hari sabtu..alhamdulillah semua urusan dipermudahkan..


how about ahad day??? 

next entry ;)


14 December 2012

Preps : kriteria cincin tunang ;)






fuhhhh cuci2 mata dulu..bercakap hal cincin ni, esok baru nk g usha ngan cik JM..ikut kriteria nk mcm dkt atas tu..subhanallah cantiknyerrrrrrrrrrrrr...cantik harga ! hehe...cantik dimata cntik jugak la duitnye..alahaiii sayang mcm xmampu milik je kamu2 ni tau..

td lunch sempat menyinggah ke Habib Jewels...auwwwww mata silau2 tau tgok design2 cincin yg gojes meletop2..try jugak la barang sebentuk dua..huhhhhhh melekatttt rase xnk tanggal dah..mmg tu lah yg cik fadh nak !! design die sebijik mcm design gmbr 2nd tuh..regeeee die 5K++..pitam !!! tp ade sale 50%..still mahallll okeh..so jgn berangan !

cik fadh bab2 cincin ni cerewet jugak tp kalo bole xnk lah bebankan pasangan kiter..cincin tunang je pown kan..nnt nk kawen bru demand skit..kikiki..ermm yupp jauh disudut hati ni, xsmpai hati nk mntak yg mahal2..walaupun cik JM da kata "abg da sepitkan duit tuk cincin rm bla bla bla"..ermm beklah, means, cik fadh jgn memandai2 mntak lebih dr yg disepit tahuuu! hehe tp yg disepit tu mcm bole je nk dpt cincin idaman..kiki

orang kata cincin tunang ni kalo 916 mcm xbape seswai yg ade batu sbb 916 xkuat ikat batu, susah nk dibentuk..so better amik 835 atau 725, lebih kuat nk ikat batu..bab batu plak, kalo nk btol2 diamond, sehalus2 batu je la korang dpt kalo nk budget..so kalo nk nmpak cincin tu gojes meletop, amik diamond dr zirkon je..batu besar mane pown bole dpt..if hilang atau tercicir pown zirkon je khennn..xralat, bole g kedai emas, tampal zirkon yg len dgn  harga yg xmembebankan..kalo diamond tulen yg ilang, meraseeeee la ilang suku dr gaji korang nnt..hehe..

so, wish me luck utk pencarian cincin esok hari..harap mata ni bukan mata syaitonnnnnnirajimmmmm..hehe..igt hanya rm bla bla bla..




11 December 2012

mane nak beli/ sewa bantal nikah ottoman ?


credit : elmoblogspot.blogspot.com

credit : our-wedding-journal.blogspot.com

puas cikfadh mencari, mengintai, mengoogle tp cikfadh tatau mane nk cari bnde ni..b2b nak sewakan mmg bnyak tp xde b2b yg area melaka atau n9..jauh2 tak boleh sbb kene self pickup kan..;( kalau la bole pos kan, dah xjadi masalah dah..

cikfadh fikir nak beli terus je tp kat mane ye kalo korang ade tau?? hari tu pg Nilai pown xsempat nk usha bantal ni..kt semuahouse ade kan?? skang nk mencari tuk beli luar dari melaka dan n9 mmg xsempat..;( sobs sobs sobs...teringinnyer nk duduk kt atas tu..

backup plan?? dok je la atas papan bulu2 ko nnt cikfadh oiiii..wuaaaaaa burukkkknyer...

nk buat sendiri?? huhhhhh..



10 December 2012

Tutorial : Diy Bunga Crepe Paper versi cik fadh ;)


Hai semua..hari ni cik fadh gigih nk buat tutorial kt korang yang mana rase2nyer semua blogger b2b mmg da sedia faham dan tau nk bt bunga crepe paper ni kan kan?? yang tau ok, tp yg masih blur2 mcm awal2 cik fadh nak bt crepe paper ni dulu, mgkin ini sedikit sebanyak bole buat korang lagi clear kekdahnya yer..bg otak yg agak slow mcm cik fadh nih, mase nk mule2 belajar dlu, masyaAllah bebal kemain..bnyak perkara yg cik fadh persoalkan nk bt bnde ni terutamanya UKURAN kertas crepe tu sndiri..pengajaran dr perkara ini ialah : berapa bnyak korang google, youtube ke hape ke kan, kalo korang xpg beli tisu/ crepe paper tu dan cube bt, selagi tu lah korang xkan pandai2 mcm cik fadh !!! hahahaha..

so jom belajar !


salu uol mgkin guna crepe paper kan, cik fadh guna jgk tuk bt dkt hantaran tp tuk warna putih n merah, cik fadh beli tisu dkt ikea..ramai jgk org guna tisu ni tuk buat this flowers..kiter try warna merah eh sebab warna merah ni size kecik iaitu 24cm x 24cm..satu tisu ni bole dpt sekuntum je tp xyah bnyak2 nk gunting..kalo size tisu putih 50cm x 50cm, sehelai bole dpt 3kuntum..kene gunting n bahagi2 kan..tisu ikea ni untungnyer, sehelai tu ade 3lapis, so senang keje ;)


1) Tisu merah bukak dan gunting bahagi dua
2) Dah gunting, lampirkan 2helai tu..sehelai ade 3 lapis jd 2helai x 3lapis = ade 6 lapis..complete !
3) Lipat mcm buat kipas dlm ukuran 1cm
4) Make sure lipatan korang kemas dan sama besar utk hasilkan bunga yg ohsem dan kemas ;)


5) Dah lipat kipas then ikat dgn dawai..cik fadh guna dawai size 26..lebih lembut dan make sure ikat ketat, jangan longgar.
6) Dapat 2 bahagian..hujung bahagian kita gunting separuh bulatan..bt bentuk tajam / arrow pown bole..
7) Perlahan dan penuh kelembutan (cewahh) tarik selapis selapis kertas tisu ni..jgn kasar2 sbb tisu ni cpt koyak..selang seli bukak antara 2 lapisan tu supaya bunga nmpak balance..
8) Ohsemmmmmm kan !! hehehe...


Warna merah putih ni cik fadh nk letak kt mini pelamin nnt..insyaAllah..pade korang yg nk bt dlm kuantiti bnyak, lipat2 je dlu, nnt da bnyak then bru fokus tuk bukak lapisan kelopak die plak..;)

Berkenaan dgn ukuran korang jangan terlalu berfikir secara complicated mcm cik fadh korang ni ye..korang gunting je mcm2 mane pown tp make sure jd bentuk segi empat n panjang skit la..tuk sehelai crepe paper, korang bole dpt 4 kuntum !! jadi selamat mencuba semua !



nota kaki : tutorial ini dibuat kerana ramai yg bertanya especially akk2 opis..smpai abg opis Raja Azmi tu pown kemain eksaited nk belajar bt..hehe..1 opis fadh da pndai bt bunga tisu sekarang nih..hehehe..


09 December 2012

prep's : hantaran n peel da nk dkt tunang nih..


hai semua..mood agak blues hari ni, jiwa masih kt kampung, masih pade hantaran2 di kg. yang ditinggalkan..i xbawak balik pown sume hantaran tu..hr tu kemain ckp nk bawak balik melaka kan..nan hadoooo sbb almost done ! hehehe...gigih uolsss start malam sabtu bt dgn my sis smpai larut malam..ahad g bahau beli mane2 xcukop, then balik rumah gigih bt smpai ke maghrib..cik JM da smpai nk jemput cik fadh bawak pulang ke melaka dah, tp cik fadh masih dok mengulit hantaran, leka bt reben..ish2 eksaited kan ! gigih sediakan sume bende supaya memudahkan akk cik fadh nk bt baki hantaran lg 3bijik..bunga crepe paper tu kene i yg siat2kan that kelopak..yg len tokley, takot my sis n adik i xreti n bt kasar smpai koyak ! hahaha...

alhamdulillah, lega skit dah...


ekcelli kalo nk pakai crepe paper semata2 ltk kt hntaran mmg kosong je rupe die..kene pandai mix n match dgn riben kasi penuhhhhh baru nampak hidup skit..cik fadh hr tu pown rase mcm xberseni dah nk bt all the hantaran tp my sis jd penyelamat, hasil gabungan 2 kepala geliga, bole jdkan hantaran tu nmpak manissssss...tp bewareeee jangan tengokkkk selalu bile da siap, nnt JEMU terus rase xcantik ! haha

lepas tgok separuh masa pertama AFF suzuki, terus shoot balik melaka..dlm kete xsmpai 10minit, amik bntal lolappppp ! sian cik JM drive sorang...sesekali terjage bt2 segar n tnye itu ini knon2 nk teman die drive la, tp xsmpai 5 minit tnye itu ini, dok diammmmm n shhhh ZzzzZzzzzz.....

skang mmg mcm tu la..asal masuk kete je, tgok muke cik JM terus menguapppppp besau2..astagaaaa pehal ntah..ini terjadi hanya bile dengan DIA sahaja! kalo i jd cik JM, i sentapppp ok..bf sendiri tgok muke kiter je rase nk menguap..bosan ke ?

ouhhhh tidak sama sekali bosan, cumaaaaaa mmg ngantok..tu peel dgn cik JM..duduk satu kawasan terhad mcm dalam kereta berdua dgn die, terus menguappp n ZzzzzZzzzzz...kadang2 kene tepok kepala ngan cik JM..sobs  sobs sobs..da kene tepokk pown, xsmpai 5saat, Zzzzzzzz...ish !



07 December 2012

Prep's : Frust !


wuarghhhh cik fadh dah cube sedaya upaya untuk tidak stress, tp akhirnya stress jugak..since last week lg i da kol tailor tuk pickup baju 3hari lebih awal dari due date sebenar iaitu 10hb mggu depan..tapiiiiii bile i text die tnye bukak kedai x lunch hour sbb nk amik lunch hour hari ni..then my tailor kate baju blom siap..punahhhh segala rase eksaited !!

kalo ikut perhitungan hari tggal 16 hari je lagi..cik fadh nk upah opismate jahit lace n bt beading skit2 lg..nak nak pulak opismate i tu nk g melancong for 1 week next week so kalo baju tu xsiap hari ni, sumernyer jadi sgt singkat..xsempat xsempat ! then discuss balik ngan opismate, lebih baik lace beading sumer tailor tu yg buatkan..so tailor i mst siapkan dlm mggu depan jgk..MESTI !

lunch hour td i pg hntar lace untuk die patch lace sume baju n veil..so harapannnnn harap sumer berjalan lancar..berdoa sangat semoga baju tu btol2 seswai di badan cik fadh..ye la, 1st time bt kat tailor tu..tatau hasil die sedap dipakai ke x..sume keyakinan i letakkan pade baju2 di kedai die yg i tgok sgt2 cantik n meletop2 tu..harap sgt baju i pown hasilnyer sedap dipakai dan cantik..

yaAllah, Kau permudahkanlah segalanya...aaminnnn..

note : petang ni balik kg..itu je semangat yg tinggal..ermmm..


05 December 2012

Prep's : Beli kain bulu-bulu n baju hantaran


Last nite, weols gigih mencari mane2 barang yang masih blom lengkap..item paling penting ialah baju kemeja hantaran dan kemeja untuk cik JM nk pakai on our e-day nnt..mule2 rase mcm nk suh pakai baju melayu je, tp takot pokcik mokcik suh nikah terus plak kangggg, dah payah plak..hehehe..so pakai bese2 je la ea cik JM eh..baju melayu tuk solemnization nnt..bru nmpak lebih ekslusifff gitewww..hewhewhew..

rumah cik fadh n cik JM da jauhhhh skit beberapa km tp jalannyer xde belok2, terussssss je..senang kan ! berangannnn pown masih mmpu smpai destinasi..hihi..lepas pickup cik JM, terus shoot ke Kamdar nk beli kain bulu2..tuk ape kain bulu2? untuk hamparan cik fadh duduk nnt diatas pentas kecil yg telah ditukang oleh ayahanda cik fadh..hihi..ayah kate die siap cat tau ! bagusnyer ayah saya, sgt2 rajin dan sgt2 membantu..terima kasih ayah !

pink ni nmpak sweet pulak..tp bukan warna ini yg dicari...

putih suci ini yang dicari..gebuuuuunyer u !
total cost : 1m untuk RM24.90
cik fadh beli 2m untuk size 5kaki x 3kaki pentas
= RM 49.80 n dpt lg 10% so = RM45 saje ;)

next ke Jusco..

xyah muke nk berkerut sgt wahai si kecikkk kuhhhh..kemain susah lg nk cari size baju !!

kenapa mesti pegang dada??? hahaha...bukan senang nk cari kemeja yg betol2 seswai ngan badan cik JM ni..die terlalu kecik n halussssss sgt, kadang2 rase wuarghhhhhh bile nk jmpe yg cocokkk di bdn abg tuuu ! lenguhhhhh berjalan da ni..sobsss ;( dan cik JM sgt2 la cerewet..kadang2 baju tu besar kt ketiak, kadang labuh kt punggung, kadang2 mcm pakai jubah pown ade walaupun itu la size paling kecik...kikikiki ! dlm bnyak2 tempat, hanya kemeja dkt F.O.S je cocok ngan die..size S kalo die pakai tu, besar, labuh sume match ngan badan die..tmpt len NOOO ! da dpt purple soft satu tuk hantaran matching dgn kain pasang cik fadh n lagi 1 nk cari pink belacan / teal colour je..adeee kt F.O.S ni tp xde size S dah..try pakai size M, menggeleberrrrrr...kikiki lawak ok tgok die sarung kemeja besar tu..


g Padini xde, g Brands Outlet pown tade..cik fadh da nek lemah longlai dah berjalan ni..ye la bukan barang kiter yg dishoppingkan..harus X eksaited..cube cari brg kite like handbag, baju, kasut ! ulang 5 6x Aeon tu pown tape2 i laratttt uolsss...hihi..

dah xlarat, rase xbernyawaaaa terus ajak balik..nk balik nk balik nk balikkkkkk..tp nk makan dlu ! ok singgah Pizza Hut jap..hehe..

muke pucat lesiiii..xbernyawaaaaaa...nyawaaa nyawaaaa ! 

pilihan hati harus meatmall carbonara ini sahaja sbb last week bru mkn pizza ngan my mum..

perlu ke nk pandang kiri kanannn lgi bile da laparrrr ?

ermmmm rase nk rembat je menu cik JM ni..sbb arghhh sedapnyer tgok..

ni dah jadi kebiasaan tuk kami bile kami melantak..kami xpandai membazirrrr..hik hik..tgok sudu cik JM bersusun, over tau die tu kalo bab2 makan ni !! eee...

calo betehhhh...gerak gempurr !