Pages

03 January 2013

Mohon pendapat mengenai perkahwinan 2 beradik


Skema kemain tajuk, tapi mmg nk tulis tajuk penuh2 pown biar readers tgok kt dashboard terang2..so mane ade pengalaman, boleh membantu..kihkihkih..

Cik fadh dalam dilema..mase bertunang kelmarin cik fadh plan dgn cik JM nk ikat hidup setahun setengah, lebih kurang 18bulan dari sekarang, tapi rupanye perbincangan org2 adat mase majlis hr tu dorg tetapkan setahun hidup je..still bole ubah, tp kalo dorg da bg green light dlm mase 12 bulan dr sekarang, haruslah kite ikutkan je sbb cik fadh n cik JM mmg kalo bole nk cepat, cepat lagi...kihkihkih *mood mengenyam ! 

Tapi tapi tapi....majlis akan bertembung dengan kakak cik fadh lah..sebab akk hr tu tunang bulan 6, ikat setahun setengah..so die tggal setahun lagi, cik fadh pown setahun jgk..nampak tak nampak tak dilemanyer disitu?? nk buat 2 majlis dlm mase yg dekat2? kasihan parents..duit pown bnyak yg keluar nanti..kan kan?? dua2 anak perempuan plak, tau la kalo belah perempuan bergoleknyer mcm mane time wedding..huh !

Orang-orang tua ni punye pemikiran pulak, kalo nk dilangsungkan dua2 anak perempuan sekaligus, xbaik katanyer..kalo adik beradik sorg perempuan, sorang lelaki, tak de msalah..tapi kalo sama jantina, kalau boleh elak, elakkan la..xelok !..ermmm bile org tua2 da pesan mcm tu, kiter pown jd cuak..ye la, dorang bercakap berdasarkan pengalaman dorang kan..kadang2 malas nk layan ape org2 tua ni ckp, tp ade kebenarannya jgk..so ayah bg nasihat, nk langsungkan 1 majlis boleh, tp salah sorang drpd kami kene nikah dlu 2 minggu awal..so selesai masalah..

Ermm mcm selesai, tp masing2 still dilema jgk sbb masing2 xnk nikah 2 mggu awal tu..kahkahkah..oke kalo ikutkan cik fadh adik, mmg bukan cikfadh la kene nikah dulu..ofcoz la si kakak kene nikah dulu kan kan..tp she refuse to do so..so how ???? rumit rumit rumit..sbb katanyer, org belah lelaki jauh (kota tinggi) so kesian nk dtg 2x..cik fadh plak senang je kata "sekarang bukan fikir jauh ke dekat, yg penting nak nikah ke x?" (dlm hati xkn nk langkau si kakak plak even 2mggu)..ayah pown kata "fikirkan belah sana memanglah, abis belah family perempuan ni nk jalankan dua orang sekali, lagi plak nk fikir nanti nak pegi dua bijik rumah belah lelaki pulak" so nk nikah ke x?? 

Belah cik JM pown dilema jgk tu..sbb cik JM ni kembar..abg die pown baru tunang hr tu dgn orang Kedah..mgkin bulan 9/ 10 tahun ni akan nikah...cik JM pown nk nikah jgk dlm jarak 2 3 bulan dr kembar die nikah..so 2 majlis dlm mase terdekat jgk..kesian jugak dkt parents die..pening kan ! hihi..kitorg pown ade terfikir either nk kawen 4 belah cik JM ke atau belah cik fadh..tapi kalo belah cik JM rase mcm awal sgt..tu yg mcm da comfirm je buat pengantin 4 belah cik fadh..

Tu la susahnyer jarak adik beradik dekat sgt ni..cik JM tu da sah2 la mmg kembar, berebut nk kawen bile da sampai seru, huhu..yg cik fadh ni plak nak kata gatal sgt nk kawen dlu pown xjugak, sebabnyer jarak ngan kakak setahun je..cik fadh 23, kakak 24 tahun ni..cuma bezanyer kami ni cik fadh da 2 tahun kerja dlu, kakak cik fadh baru bis belajar bulan 11 hari tu..masing2 jodoh memanggil sama masa, so nk buek mcm mano..nikah tu kan WAJIB bile da smpai masenyer..ekekeke...

kami ni 3 dara je..yg tengah tu adik..die paling besar antara kami, nasib beza 6tahun dr cik fadh, kalo x, sekali 3 org sanding sama..hihi..


Jadi, sape ade pengalaman mcm ni?? bole share x ngan cik fadh pro n kontranyer bila 2 beradik sama jantina kawen same2?? yg xde pengalaman sndiri, nk share pendapat pown sgt dialu2kan..;)

Kalo pendapat cik fadh nk buat majlis sama tu mmg xde masalah, bagus jugak..xsusahkan parents, dr segi kewangan pown boleh jimat bnyak..kan kan ;)


25 comments :

orked violet @ SYA said...

xde pengaLaman cmni. Sya suLung. so kawen Dec 2013. Adik pompuan Sya, nk kawen Mac 2014. Adik Laki Sya nk kawen Dec 2014. Memang seronok sangat La kan..hahaha

psL kawen serentak, mmg ade dgr rg tue kate xeLok. Sya sendiri pon if possibLe xmo kawen serentak.kang org compare pengantin. hahaha

tp mcm kes fadh, pening jugak. sebab 2-2 nk piLih date Lbh krg. cane tu??hehe

nk xnk mmg sorg kene mengaLah. at LEast korg kene gap sebuLan. kLw xcmne Lak nk susun time bertandang nnti. eee..Sya pon pening! hoho

Amalina Ali said...

ye lah. pening jugak kan nak pikir ni. tapi mesti meriahkan kawin serentak. emak ayah terus dpt family besar, :)

khadijah said...

dija tak ade pengalaman, tapi just nak share pendapat. Pada dija tak salah kalau buat sekali, sebab memang jimat, lagi lagi bab makan kan, family tak payah keluar duit banyak sangat, sebab sedara mara pun datang sekali je teros, kalau buat lain2, sedara jauh takkan nak dtg setahun dua kali kan, jadinye kenduri sekali mmg senang cume tnggl jmpt kawan cik fadh dan kawan kakak. Ade sedara dija, dia nikahkan anak 3 sekaligus tau, tak ade ape la dear, percaya pada jodoh Allah, bende kalau dah nak jadi bukan sebab kia nikah sekali ke ape tau sebab tu dah ketentuan dari Dia. Cik fadh ikot kate hati kalau nak teroskan je, dija doakan semue berjalan lacar ye :)

cik fadh said...

sya : wahh sha punyer pown bole tahan jgk..tp jauh 4 6 bulan jarak kire ok lg..pening la sha..takot kene compare tu mmg sgt2 takot lah...huh !

cik fadh said...

amalina : nmpk mcm meriah jgk..xsusahkan parents tu yg pnting sekali..hope dpt settleka cpt..

cik fadh said...

dija : tq dija..ape dija kate bnyak btolnyer..hope cik fadh dpt kata sepakat nnt..risau sgt, pening pown yer..takot ape tah lg kan..ermmm

missGogreen said...

pernah jd kat my sis..tp dorang buat asing2..setahun dua kali kenduri..hehehhe..sbb org tua2 tak kasi buat 2 sekali..sorang awal tahun,sorang ujung tahun :)

Fiena Shahairi said...

wah mcm kes belah tunang fiena... wedding belah lelaki cik fiena kami bersanding sekali dgn akak die... akak die pulak tibe2 kawin.. so dorang buat sekali...

~cik fiena mintak kat tunang berbincang dgn akak die nikah awal.. jgn bulan yang same (ikut kalendar islam) kakak die tak nak... last2... bila kitorang ckp tak elok bagai... die nikah seminggu sblm masuk rejab,,, yeahhhh.. seatle.... nanti sanding sekali =)

cik fadh said...

MG : tp kitorg ni mmg xley asing dah..paling tidak jarak sebulan 2 je..sob sob..

cik fadh said...

fiena : ermm bestnyer da settle..hope akk cik fadh pown dpt settlekan hal ni..kene jgk salah sorg nikah awal..

myrah said...

fadhhh..akk pon pernah dengar orang2 tua kata xelok nikah serentak adik beradik perempuan..tapi tu semua kan jodoh, kalau dah ditentukan tu jodoh kita, mmg xkan kemana..
hari tu akk ipar akk nikah sekali dengan adik perempuan dia..majlis jalan lancar & semuanya ok2 je..jangan risaulah k.. :)

cik fadh said...

kak myrah : yke..adik beradik perempuan nikah serentak??

orked violet @ SYA said...

aLa..fadh kan budak kecik Lagik. umo pon br bpe kan..mengaLah je La..postpone date. heheheehehhe

cik fadh said...

owh tidak shaaaa ! xmo tangguh smpai ke 2 tahun...fadh mmg kecik lg tp hukum da jatuh WAJIB kawen dah ni..kihkihkih

nor zafirah nor azlan said...

amboi3, tak sbar aku nk mkn nasi minyak ko ni. hihi. bile tarikh nikah?

CintaZulaikha said...

alahai cik fadh, akak mmglah tader pengalaman cenggini. tp kan, ramai jek adik beradik yg kawen sekali. kembar kawen kembar dlm satu masa yg sama pon ada.alhamdulillah semuanya ok. semua nih bukan bergantung pada diri kita kan, ni semua kerja Tuhan. tak ada definisi perkara buruk akan jadi, kalau dah sampai seru, maka nikah dan sanding jugaklah kita kan.

itupon ikut pemerhatian akak lah..huhuhu. tak taulah pulak kalau ada pantang larang lainnya.hummm..(garu2 kepala)

Cik Dotted said...

fadh! same la...tunang kite pon org kote tinggi!! haha..well..sy ade pengalaman ni..adek beradik sy 7 perempuan..jarak umo dekat2..so..mmg family sy da dua kali wat kenduri 2 kali setahun..bulan5 n bulan 9, bulan 4 n bulan 8..tapi alhmdllah, xde masalah pon..duit pon cukup..pasal 2 beradik same jantina kawen serentak akan ade perkara buruk jadi tuh..bg sy tuh sume dongeng aje..mende2 macam ni x wujud sbnrnye..dlm quran pon x pernah sebut..hanya kite yg momokkan perkara ni n percaya yg mende ni wujud, lalu jadilah ia..kalo kite mintak yg baik2, kite dpt la yg baik2..kalo mintak yg buruk2..kite dpt la..think +ve k!

MizzTina said...

rsnya xde mslh kot kalau nk langsungkn serentak..

cik fadh said...

zafirah : hihi lom tetap trikh lg sbb kes2 gini..hihi..xpe uma ko dkt je ngan uma aku..mst dpt kad punye..;)

cik fadh said...

kak ika : ermm tu la, kiter kene yakin dgn diri kiter kan..jgn biarkan anasir2 luar menghantui kiter..semua ni kerja tuhan, kalo dah ditakdirkan jodoh tu smpai sama waktunyer, redha je lah kan..hope kitorg dpt kata sepakat..

cik fadh said...

cik dotted : setuju dgn awak..so skang kene fikir yg positif2 je..huhu..tq dear ;)

wahida said...

wah...aku pulak yg pening baca kisah ko ni nok...ekekek...

kalau aku lah kan, aku kawen sekali je ngan kakak aku tu...senang citer...yg kata x boleh kawen sekali tu, karut je nok...jgn percaya lah...

discuss elok2 ngan parent okey...aku doakan semoga semuanya berjln lancar...

Ena's Palace said...

ok je fadh buat 2 pengantin nih..
jangan la kusut2 kan pala yang da memang kusut tuh!..
lebih baik pikirkan kepada kebaikannya sahaja (be positif aje)...jodoh dan ajalkan ketentuan Allah...

cik fadh said...

k.wahida : tau xpe nok..berpusing memikir ade yg xkawen ni nnt..adoiii !

k.ena : positif positif ! da serabai da pikir nk kawen..haha

Lyaa Suriany said...

aiseh
nak bagi pendapat pun xde pengalaman ni

sbb kite pun sanding ngn adik mr razman
tp nsb adik die prmpuan.
so xksh sgt