Pages

24 June 2013

Bermulalah episod cik fadh memakai braces ;)


Assalamualaikum semua..

Alhamdulillah, cik fadh dah berjaya memakai braces..mcm xpercaya jugak sbb dr zaman sekolah plan nk pakai nk pakai, tp xpakai pakai..now da ade dalam mulot dah pown, rase pelik sgt !

Mase dtg appointment kul 8.00 pagi di Klinik Pergigian Batrisya, mmg pakai selebet2 je sbb tau ni mst kene kokak mulot aku ni kang..hik hik..last2 tampal bracket xsampai 20 minit pown..doc kata gigi cik fadh masih boleh bergerak so xperlu cabut gigi..yihaaaa ! (sblom ni menangguh2 sbb takot cabut gigi) tapiiiiiii gigi bongsu nan 4 batang yg bakal tumbuh tu ade 1 yg worst..tumbuh senget, so doc kata nnt die tumbuh kite kasi kikis, xpown buang terus ! hishhhh seram !

Sambil doc pasang bracket, ade lg sorg doc bg tips2 sepanjang memakai bracket..aku yg mulot tgah ngaga ni bt dunno je la..mane nk nganga mulot, mane nk tahan air liur lagi..so dgr cenggitu2 je la..yang cik fadh tau jgn sesekali mkn chewing gum ! elakkan makanan yg keras, aym daging bt mase ni jgn mkn, jgn minum air bikarbonat, kalo nk minum pakai straw dan bla bla bla..paling xbole trima jgn makan coklat !! tau x, mase smpai klinik smbil menunggu cik fadh suh cik JM belikan coklat..ni 4 da last la knon2 teringin nk makan sblom pakai braces, then cik JM pg beli..sampai2 je cik JM kt klinik semula dan tunjuk coklat cadbury tu dgn senyuman menawan kalbu cik fadh, tiba2 nurse paggil nama cik fadh tuk masuk..xsempat jamah lgsg..rase nk nangisss kempunannn...! redhoooo..

Then lps pasang bracket, doc suh duduk luar kjap dalam 30 minit sbb nk tggu bracket tu btol2 kuat di gam..tggu2 punye tggu nama kene panggil..doc tnye nk band warna ape? die tnjuk pelbagai warna yg bt cik fadh confused...at last cikfadh amik kaler yg disuggestkan doc iaitu warna silver...same kaler bracket sbb doc kata nnt cik fadh rase janggal/malu nk bkak mulot sbb 1st time kan..oke cik fadh trima jeee...

Da siap pasang rase sengal2 mulot tp siyes xsmpai 15minit jgk..bukan main senang lg..sakit pown xla sakit yg selalu dgr experience org len, tibe2 rase berlagak..miahahaha..maybe cik fadh xkene cabut gigi kot..xsgka lak kejap nau, dalam fikiran aspect siap berskru bagai..rupenye senang je pakai band tu..hik hik..

nah gmbarrr selepas 2jam pakai braces..time ni da lawo skit sbb nk g reunion kt shah alam..hrp gigi xganggu keseronokan cik fadh semasa reunion tu dan alhamdulillah everything going smooth but, cik fadh xpt nk jamah pape la..sobss ;( makanan sedap2 pulakkk..

tadaaaaa !!!gigi yg nk dibetolkan itu adalah gigi utama nan 2batang didepan tu..salah satu bengkok ke dalam..kalo tgok bahagian dalam gigi tu agak tajam ke dalam..tergigit lidahhh phewwww !

senyum tu rase mcm buat2 dan pelik !

hari kedua di tempat kerja ;)

gigi bawah doc nk pasang kemudian sbb xde problem sgt..doc nk bg cik fadh selesa dgn gigi atas dulu..
baik doc nih..lelaki tua..pggil doc tu atok ! kakaka..

nmpak kan gigi tengah tu senget benget !

bukan main sepinggan lebauuu lagi mukeeee cik fadh..kakaka..
pakai bawal dgn awning muke mmg akan nmpak lain kan...lebauuu dan kuwussss..hik hik..

so setakat 2 hari pakai braces ni cik fadh baru makan 2 mangkuk bubur mcD dan 2 mangkuk mushroon soup..sepotong kek span dikemam kemam dgn lidah..sumpah seksa !! dan xlupe 2 bijik panadol malam td sbb rase bisa2 gusi ni..xtahannn dah..ubat paling dibenci tu ditelan jua..cik JM mmg da siap2 beli panadol lps pasang braces tuh..skit sebanyak membantu menahan rase bisa2 nih..

semoga pakainya xlamaaa..sempat cabut b4 kawennn kalo gigi2 ni mendengar kata..hihi ! aaminnnn..

#rasemulotlebau


19 comments :

Princess Feyqa said...

xpe nak chantek punye pasal kena sbr sikit lah kn mkn bnda2 lembut.. hehe

s h a said...

Bertambah omeyla cik fadh. :) seksa dahulu...seronok kemudian ye dear.

♥ Elin ♥ said...

klinik tuh dekat tesco cheng kan

Nuriesya Nadia said...

Selamat merasa nikmat setiap kali bracie diketatkan ye Cik Fadh ! Hahaha. -ex bracian- :D

missGogreen said...

teringin nk pki..tp gigi xde mslh sgt :P tp nk jgk tau..mhl x pasang braces ni??

cik fadh said...

feyqa : huhu xpe tahan...hrp bole kuwusss..kiki

sha : btol2 !

cik fadh said...

kak elin : haah area tesco cheng kak..;)

cik fadh said...

nadia : wuaaaaa ucapan menggerunkan tu !! huhu

cik fadh said...

MG : kalo gigi nmpak cntik xya la bt MG..seksa..hilang nikmat mulot rasenyer...hehe..

fadh bt total semua rm4500..rabak !

saya-mahu-kahwin said...

saya guna braces self ligating..nak dekat 3 tahun, belum bukak lagi..sebab app selalu lewat.dah masuk final stage, sabar je la..harap2 dapat bukak sebelum bln 12..huhu

SFaezah said...

yeay cik fach! kita boley geng la camnii..sy pon pkai braces jugak..dah pakai satu setengah thn..iA dlm bberapa bln lagi nak buka..

masa mula2 dulu, kita mkn bubur 3hari je..lpas tu mkn cam biase..just elak yg keras2 n menyusahkan mcm epal, kacang, pizza, burger, daging n etc..

tp confuse lak nape doc cik fadh xbg mkn choc ek?
rase mcm xeffect ape2..hihi

ape2 pon gudluck ok!:)

cik fadh said...

w : huhu bestnyer da nk bukak..rase menyesal plak dlu lmbt bt kptsn nk pakai braces ni..ntah sempat atau x bukak sebelom kawen..wuaaaa!

cik fadh said...

faezah : yke ?? means bole mkn coklat la??? fadh pown pelik ape kene ngena coklat ngan braces tp kite ni tatau kan..ikut je la..tp sbnarnyer da tale da coklat smlm..hihi

♥ Elin ♥ said...

klinik tuh best!'
dekat dah dgn rumah raya nanti dtg ler eh hahhha

cik fadh said...

kak elin : yke..rumah akk kt mane??

Amalina Ali said...

beauty is pain dear! :)

Alyn said...

hehehe comel ! been there done that :)

Insha Allah x lama la fadh pakai. not so serious pn crowded, nt going to take so long :) yeayyy kawin nnt dah bole brace less insha Allah :D

Winner said...

I wonder is braces are expensive ? I always wanted to have it since i was a kid :(

umiey zahar said...

yeay bole gang..
kita hari nih hari ke-4 pakai braces..
xsakit cuma xselesa je bibir ni :(