Pages

27 October 2013

Aku menaip semula...

Assalamualaikum wrt. wbt.

Setelah sekian lama aku rase aku xde hati dgn blog ni tapi hari ni aku rase aku free tuk menaip semula..sebelum ni free jugak tp hati aku kusut..so sama juga dgn xfree kan??? haha..

Aku nk panjatkan rase bersyukur yang teramat pada Allah s.w.t. sebab die bagi aku sekeping hati yang rapuh tapi sukar tuk berderai..die bagi aku kekuatan walaupun aku lemah selemah2nya..die bagi aku ketawa dan pandai berpura2 depan orang semata2 nk tutup rase sedih aku...die bagi aku dugaan ni mungkin kerna DIA rindu tuk aku sujud merayu padaNya..yaAllah besar hikmahMU..aku bersyukur kerana aku insan terpilih utk Kau duga yaAllah..yang pasti telah buat aku sedar sesedar sedarnya hakikat kehidupan ini...kita xkan selamanya diatas, suatu hari nnt kita pasti akn berada dibawah..Tuhan tu maha adil..

Sekarang adalah masa utk aku pulihkan semua..utk aku kembali seperti dulu..begitu juga dia..2 bulan yang perit, sikit pown aku xkan lupa tarikh yang telah buat aku luluh..begitu sukar tuk aku percaya tapi nahhhh inilah kuasa Allah swt..jangan pernah kau rase kau dah memiliki, jangan pernah kau rasa kau pasti dgn apa yang kau ada, jangan pernah kau rasa itu milik kau selamanya, jangan pernah kau percaya pada sesuatu hanya kerana kau yang rasa semata2 dan jangan sesekali pernah kau rase kau orang paling bahagia kerana kau memiliki dia dalam hidup kau..percayalah langit xkan selalunya cerah..aku belajar dari semua tu..

Inilah dugaan bertunang kami berdua..sungguh menduga hati, sungguh menduga kesetiaan dan kejujuran kami..4 tahun kami kenal, 4 tahun kami ssh nk bertengkar..sesekali selisih faham mmg xkan lama...masing2 pasti mencari semula kerana kuatnya hati kami...kdang2 ada rakan2 smpai terkeluar ayat cemburu melihat keakraban kami berdua, kami dilihat pasangan yg tiada msalah, aku beruntung memilikinya sampai kadang2 aku rase aku sgt2 bertuah..itu la silap aku dlu..mungkin 4 tahun kami terlalu gembira, tapi dugaan bertunang akhirnya hadir..itulah kata orang tua, bertunang ni darah manis..kalo xkuat, dugaan hebat yg hadir akan buat korang smpai terlerai ikatan..4 tahun berkawan xde masalah, tp bila nk mendirikan rumah tangga, tiba2 itu xkene ini xkene..ade je keje syaitan ni..syaitan tu xkn pernah duduk diam bila dia tau kita nk mendirikan masjid..sama ada kite kuat atau tidak saja nk tempuh semua tu..aku pegang tu, sbb tu aku kuat pertahankan..aku xnk syaitan bertepuk2 gembira jika aku lemah dan terlalu ikutkan emosi..

Aku cuba sedaya upaya, tapi aku kasihan dgn dia..die xsedar apa yang dia lakukan, die sentiasa hilang dan smpai sekarang die mencari diri die sebenar, pernah terlihat die berteleku di sejadah bagitu lama bt aku rasa yakin die tersepit dgn perasaan die sndiri..bila berlaku semua ni kadang2 ia bt aku percaya dengki dan iri hati orang sentiasa berada disekeliling kita walaupun manusia itu tidak kita kenal..bila dengki dan iri hati menguasai, percayalah, xdpt cara kasar, dia akan guna cara halus..meminta2 pada jin dan syaitan..yaAllah lindungi kami...

Alhamdulillah, sejak 2 menjak ni aku merasakan die kembali...die menjadi diri die yang dlu..die kembali yaAllah..dpt tgok die ketawa ikhlas, senyum gembira, xdapat aku ucap dengan kata2, hanya air mata yang mengalir tanpa henti memanjatkan rasa bersyukur yang teramat..aku harap kali ini, Kau xambil die semula yaAllah..sungguh aku xmampu berdiri tegak tanpa dia disisi aku..cukup lah dugaan ini..aku harap die kuat tuk lawan segala2nya..aku akan tetap ada utk dia jika diizinkan..aku akan trus tiupkan segala kekuatan dan kenangan manis kami berdua, aku akan terus menjadi elemen positif tuk buat die tersenyum dan ketawa mcm dulu..

Tinggal lagi 5 bulan dari sekarang...semoga diberi kekuatan tuk kami menempuh tempoh masa ini..dan semoga Kau murahkan rezeki kami yaAllah dan permudahkan segala urusan kami kearah yg HALAL..in syaAllah...




17 comments :

cintabella said...

semoga cik fadh & tunang tabah hadapi dugaan masa bertunang nie, insyaallah sabar & doa yang terbaik tau :)

FiQa said...

cik fadh, keep strong ok...

apa2 berlaku, kembali pada NYA, sebab hanya DIA yang mampun menolong... hurmm, cik fadh kenapa??? ape yang berlaku smpai dia hilang arah tu...

Allah... kuatkan semangat ok...

berry said...

oitttt ape sedih2 ni? jgn sedih2. lg 5 bulan je lagi. tp lepas kawen lagiiiiii byk cabaran tau. kirenye dugaan tunang ni dia punye pra-dugaan je. kekekeke.

cik fadh said...

bella : insyaAllah bella..skrg mmg bnyak doa dan usaha supaya hbgn kitorg trus kekal bahagia..

cik fadh said...

fiqa : xde ape dear..cuma ade gangguan pihak lain dlm hbgn kitorg..;( kemungkinan die gunakan cara halus..tp alhamdulillah skrg da makin ok..

cik fadh said...

berry : tu yg bt aku 2 3x fikir nk kawen ni..sungguh perkahwinan ni 1 perjudian kan..wuaaaa

FiQa said...

Allah. naik bulu roma dgr, zaman moden pun ade lagi orang2 camni. cikfadh sabar, ingat Allah tu sentiasa ada untuk kita orang yang sabar dan teraniaya... selalu2 lah amal surah2 yang melindungi diri dari gangguan manusia2 yang hati jahat ni, iyela tak semua manusia tu akan suka dgn kita atau hubungan kita... kahwin nanti lagi lah, baik2 tau jaga hubungan halal yang bakal dibina... sentiasa dgn NYA... :) harap awak tabah....

FiQa said...

Allah. naik bulu roma dgr, zaman moden pun ade lagi orang2 camni. cikfadh sabar, ingat Allah tu sentiasa ada untuk kita orang yang sabar dan teraniaya... selalu2 lah amal surah2 yang melindungi diri dari gangguan manusia2 yang hati jahat ni, iyela tak semua manusia tu akan suka dgn kita atau hubungan kita... kahwin nanti lagi lah, baik2 tau jaga hubungan halal yang bakal dibina... sentiasa dgn NYA... :) harap awak tabah....

cik fadh said...

tq fiqa..awak baik sgt ! ;)sy sentiasa doakan semoga awak sentiasa dilindungi dr perkara2 begini..aaminnn

EZAN IDMA said...

sy harap awak kuat hadapinya ye. dugaan :)

FiQa said...

:) aminnn....thank youuuu ! may Allah bless you and your family! :)

Cik Puan Rara said...

nt dh kawen jemput akk k.biasa lah dugaan dtg fadh.moga tabah dan jgn ikut sgt kata hati eh =)

missGogreen said...

MG sentiasa doakan kebahagian cik fadh..insyallah,klu dah tertulis jodoh cik fadh..pasti semua kekusutan tu akn berakhir..hanya cik fadh yg tau di mana kekuatan cik fadh..sabar ye syg.

cik fadh said...

kak rara : in syaAllah mesti jmput..jgn xdtg tau..bawak pwincess yang makin hari makin membesar menjadi daraaaaa pujaaan jejaka..hihi

cik fadh said...

MG : MQ long time tnpa khabar..huhu..mcm mane preparation MG ? semoga dipermudahkan segalanya ye syg !

kartini marzuki said...

Tersentuh aku baca fadh! Anyway, aku doakan yg korang bahagia hingga ke syurga..moga semuanya berjalan lancar.. amin.. takut aku dgr dugaan mcmni... :'( nak nangisss.. isk isk

cik fadh said...

Tini : kannn..ermm aku yg tempuh ni lg piluuu tini..;(