Pages

22 November 2013

Result 4 bulan memakai braces ;)


Alhamdulillah setelah 4 bulan memakai braces, dah nmpak dah gigi tu  tersusun dan teratur..yg bengkok ke dalam pown da keluar dan lurus..so miracleee ! cuma ye la, bntuk gigi aku bkn cntik2, sume mmg bntuk gigi kapak punye bangsa..tp dulik la, jnji lurus kan so sekarang ni senyum nak lebar je semedang..haha bukan nk tnjukkan pakai braces tu, tp mmg rase mulot ni tersangkut dgn besi2 tu kalo senyum meleret...lagi buruk rupo ea serupo senyum xikhlas..so senyummmm je mcm bese..beza senyum dlu dgn senyum skrg, dulu senyum tutup mulot, skrg senyum ikhlas bukak mulot..ekekekeek..




senyuman yang menyakinkan..!

Tapi apa yang aku perasan lah kan, sejak 2 menjak memakai braces ni, mata orang susah nk tertumpu pada mata kita, die pandang kita tapi die lebih berfokuskan kepada gigi kita..aku plak kadang2 jenis xprasan mulot ade gigi besi, bercakap jenis xpndai berhenti pulak dah..kadang2 ade jgak terbuat air terjun, dan dan tu otomatik tutup mulot laju2 siap tutup lg pakai tangan ! hikhik..aku ni suka budak2 skit dan aku selalu gunakan kelebihan yang ada ini untuk menarik perhatian kanak2 especially yang susah untuk didekati..haha..nk trik perhatian dorg, aku datang dekat2 tnjuk gigi ni dkt2 dorg..bila dorang pelik, rase takot malu hilanggg then trus rapat2 nk tgok lagi dan lagi..kalo jenisss yang kt bawah ni, ha ni mmg jenis die pelik gila2 nk mampos punye la aku rase..die siap pegang bracket tu dan trik kuat2..woahhhhhh nasib baik wa ok, xde rase sakit langsung..kalo x, gigi budak tu aku kokak kan..haha..


Masa appointment bulan lepas, doc ade kasi 2 pilihan kat aku yg buat aku confused skit nih..ermm doc kata awak selesa x dgn gigi skrg..eh ofkos la selesa, gigi ni dah sepnjang hidup dgn aku..haha..mksud die, rahang aku besar so gigi nampak penuh kt mulot..kalo rase nk kecik kan skit rahang, die suggestkan aku cabut 2 batang gigi atas dan bawah. hahhhh !!! perghhh tang cabut2 ni siyes aku seram..so hati aku ni berbolak balik la jgk nk cabut ke x..kalo cabut mst muke lps ni nmpak tirus skit kt dagu tu ala korean look gitu..bahahahha ! mana2 pg aku dok tnye org, gigi aku besar x, mulot aku besar x..cik tunang pown xreti nk jawab ape..ermmmm

Doc kata lagi, kalo cabut, amik mase lame skit la pakai braces ni, mgkin cecah 3 tahun..kalo xcabut, end of april o sblom aku nikah pown in syaAllah da bole cabut braces..what??? secepat tu ke bole cabut?? mcm xcaye je mcm xcaye je..so kalo korang kt tmpt aku korang pilih nk yang mane??? msti lah nk cepat2 cabut kan..dulik la gigi rahang besar ke ape..sblom ni hidup dgn gigi ni, siap pakej senget2 lagi lom ade orang kutuk aku tau..huhu..so btolkan mindset balik kenapa pakai braces..nk luruskan gigi kan kan..bkn nk ubah bentuk muka kan kan..ok2 so ahad ni aku decide xnk cabut gigi ! harap2 bole bukak sebelom kawen nnt..kalo doc ni tipu, siap die !



kalo korang kata pakai braces bole kurus, fomular tu xmenjadi tuk aku..sbb aku pakai braces xcabut gigi..sakit setakat sengal2 mase awal2 pakai braces dlu, mmg sakit sgt la..xley nk gigit2..tp lame2 skrg ni rase mcm ade xde je dlm mulot ni..so semua makanan yang dilarang, aku bole makan tanpa ade masalah..cuma lps raya hari tu je ade kes bracket blkg sekali tercabut lps aku mkn coklat m&m..haha..tp skit pown xjejaskan nafsu aku tuk mkn coklat lg dan lg..aku bedal je sume..tgok, bdn aku ttp gemok !!!

sekarang ni aku asik berkira2, bila lah doc ni nk pasangkan bracket kt gigi bawah plak..xsabar plak nk tgok sume lurus..hishhh apesal ntah doc ni !!



6 comments :

Nuriesya Nadia said...

Cik Fadh buat braces bape riban habes ?

cik fadh said...

nuriesya : ermm ikutkan cost yg doc kata masa mula2 dlu rm4500..tp bukan byr abis..byr ikut appointment rm200 sbulan..1st month dlu je kene byr rm1000..

S. Faezah said...

cik fadh..sama la kite..pakai braces pon tak kurus jugak..hihi
sy rasa klu cik fadh dah selesa dgn gigi skrg, baik xyah cabut..
btw, sj nak cerita, sy da buka braces. skrg malas nak pkai retainer pulak..heheh

cik fadh said...

S.Faezah : alahaiii bestnye da bkak braces !!! xsabar nk tggu detik tu ! huhu..tgok org pakai retainer, fadh teringin tau..tp time kene pakai nnt tatau la ley disiplin ke x..haha

Si Rose said...

waahhh bestnyee pkai gigi besi nie...rose pun teringin jugak laa...hahahaha =P

cik fadh said...

rose : bole2, nnt mesti cantik..tp kalo gigi xproblem, jauhkan la..seksaaa kang hidup..haha