Pages

30 December 2014

Review Sepanjang 2014


Assalamualaikum semua...

Memandangkan tahun 2014 ni kurang sgt update cerita kenangan, igt mcm nk buat review mcm Review 2013 tp ingatan ni mcm xkuat pulak nk review month per month..atau kata lain lebih kepada MALAS sebenarnye nk igt satu2 sbb rase mcm bnyak nau aktiviti sepanjang 2014 ni, tp mmg xcter dkt blog..huuuu sedihhhh laaa..

Tapi paling terindah sepanjang 2014 ni mestilah nikah nikah nikah..haha xsangka dah kawen dah kan..kawen jgk akhirnya kan, ish btol2 dah kawen rupanya kan..angan2 dah jadi kenyataan kan kan..ehhh da knapa kau fadh? haha..4 April 2014 kami sah menjadi suami isteri..syukur alhamdulillah..segala yang diaturkan berjalan lancar dan niat baik dipermudahkan..review kawen mmg xbnyak pown, nk buat xbuat2...kesal sgt ! jd nk tepek gmbar nikah kt sini skit lah..











Alhamdulillah da settle kawen, maka 2014 juga bermulalah kisah kehidupan menjadi isteri orang..tanggungjawab dah besar...kene pastikan semua berjalan lancar, mane xcukop, kite sebagai suami dan isteri kene saling melengkapi supaya kelihatan sempurna..segala kekurangan dan kelebihan tu kite terima seadanya...dari takot2 nk masak dlu, skit2 dah pndai..dah berani jamu orang makan..tu pown dah kire ok..tp nk cakap dah cukop terbaik jadi isteri tu xpastilah, kene tanya suami lah kan sbb die yang hidup dgn isteri die ni..sayang ok x abg??? hehe

Selepas 2 bulan kawen, kami terima berita gembira dengan kandungan pertama aku..syukur rezeki Allah kite xduga bile die nk bagi..kadang2 kite terlalu takut dan berfikiran negatif takot2 xde rezeki dpt anak..tp berdoalah selalu, sungguh Allah s.w.t maha mengetahui bilakah masa yang paling terbaik die nak bagi kite rezeki anak..sekarang usia kandungan dah masuk 26 minggu..alhamdulillah berjalan lancar setakat ni dan baby sihat2 je duduk dlm tu..semoga aku selamat melahirkan anak kami ini nanti dan baby sihat walafiat..aaminnn



Raya 2014..
raya pertama sebagai isteri dan celebrate birthday yg ke 24 pada raya kedua..;)


Dinner utk Duke Celebration dekat Flora Terrace



Tahun 2014 ni banyak jugak travel bercuti..tp mcm biase mmg xde update kt blog pown..update dkt IG je la mcm biase..hehe..honeymoon dulu dkt cameron, pastu babymoon dkt Penang, Jakarta dan Bandung,,then jalan-jalan mummymoon dkt Singapore..kalo dkt2 tu jalan2 ke PD, JB tu biaselah..

Honeymoon Cameron! yg ni ade update dkt blog..hehe

Babymoon Penang..ekcelli jalan2 bisnes trip je ke Penang ni...raya time ni..



Bandung!
 usia kandungan baru cecah 10-11 minggu xsilap..risau sgt2 nak jalan2 then naik flight bagai..tp tawakal je dan positif..alhamdulillah xde ape2..tp penat ya ampunnnn





makyong2 berjalan..yang yus time ni dah 4 bulan..




Singapore!
Time ni dah 4 bulan lebih..gmbr g Singapore bnyak tp cm biase dlm dslr xcopy2..pemalas pemalas pemalas..tampo pipi sndiri !





Ade jugak jalan2 dgn family..tapi sekadar jalan2 dalam negeri je..nak jgk tepek as a kenangan 2014 ;)

Taman Rama-Rama Melaka

Oke ade lagi x yang tinggal??? aku rase ade lagi tp aku malas nk cari gmbar dan malas nk igt2 lg..penat dr kul 12.30 td mule update, ni dah kul 3..mental penat dok memikior !
xpe jadilah ni tuk kenangan2 sepanjang 2014 kan kan..

penutupppppp utk 31 Disember 2014, moh layan gmbar mak buyonggg ! ekekekeke

g Estebel Spa buat treatment muke..rase kusam je kulit muke sepanjang mengandung ni..kulit kering..

buat pedicure sbb dah xlarat nk lipat perot nk potong kuku..mengahh ! nk suh suami asik xberkesempatan je..alang2 jalan singgah je la suh org servis..hehe

Adakala perot ni masih boleh disorok-sorokkan lagi..dah 6bulan tp ramai kata kecik..tgok la pakai baju ape..ade baju pakai mmg xnmpak perot..kalo ketat skit nmpak la perot..cuti krismas hari tu da start beli baby gear skit2..risau jgk kalo dah sarat nnt xlarat nk jalan kan..so beli skit2 dlu..ade orang tua xbg kite beli awal2..tp aku serahkan semua itu pada qada' dan qadar..Dia lebih tahu..kite doakan yang terbaik utk baby kite..aaminnn..

mummy dan baba sayang kamu ;)


Welcome 2015..i'm ready !

cepat pulak dpt kalendar dan diari utem tahun ni..salu dah masuk 2 3 bln tahun baru bru dpt..hari ni btol2 last day 2014 die bg..terbaikk !

azam???? 
Nak baby, nak jadi ibu terbaik, nak jadi isteri mithali, nak jadi anak solehah dan nak beli rumah !!!

Tidak lupa juga sepanjang 2014 ini, dalam mase kite bergembira, ada juga yang diuji especially negara kita dgn peristiwa MH370, MH17 dan yang terkini banjir besar yang berlaku di Kelantan Pahang dan beberapa negeri lagi terlibat...semoga mereka tabah menerima ujian Allah s.w.t dan diberi kekuatan..sesungguhnya hikmah disebalik ujian ini sgt besar..tidak lupa, peristiwa terbaru iaitu berkenaan penerbangan QZ8501(Air Asia Indonesia) yang terhempas..Al-Fatihah buat semua yang terlibat..





18 December 2014

Pregnancy : 6 Bulan


Assalamualaikum...

Gigih aku paksa diri aku tuk update blog hari ni..idea nk update banyak tapi penyakit M tu berleluasa sgt..susah nak elak..tp hari ni aku kene paksa diri jgk bt atleast 1 entry..

Hari ni genap kandungan aku 6 bulan..alhamdulillah so far semua berjalan lancar..segala morning sickness dah berlalu selepas kandungan 4bulan..selera makan sume da kembali normal dan berat badan pown dah berjaya dinaikkan semula..last check-up mase 24hb Nov hari tu, berat dah naik 3kg mcm tu, then nurse cpt je isi borang suh aku MGTT (btol x) means kene minum air gula la..adoiii pasrahhhh tp lepas tu check up ngan doc, doc bg pelepasan sbb aku ckp kt doc "sy baru ade selera nk makan doktor..ritu berat turun, ni die baru nak naik semula ok la kan kan"..sambil2 tu bt muke kesian..then doc kata ok xpe lah, sy observe je awak dlu..xperlu minum air gula..yeayyyy ! pndai gak aku elak..ekekeke...tp next check-up ni iaitu selasa depan, tatau la dpt elak ke x..rase berat mmg naik berganda-ganda ni..puas dah cover makan makanan manis tp xboleh la..mengandung ni mmg aku suka makan bnde manis2..coklat aiskrim fuhhhh mmg buat ulam..hehe tgok la mggu depan nasib aku cm ne kan..

Ok sepanjang aku mengandung ni, ade beberapa makanan aku amalkan since masuk trimester kedua ritu..mase trimester pertama aku hnya consume ubat-ubatan dari KK shaja mcm folic acid, vit c dan iron tablet..masuk trimester kedua aku start consume shaklee..itu pown 2 bnde je iaitu B complex dan Omega Guard..lain2 shaklee xmo..aku bukan bangsa senang makan ubat..mengandungggg ni la baru aku berjaya disiplinkan diri dgn pelbagai ubatan..sebelom ni jangan harappp ! demimu anak, mommy jd org yang sgt berdisiplin tuk makan ubat..pil je ade 6 jenis ! paling bencik nk telan pil iron tablet tu..busukkkkk nak ! paling sedap vit C sbb manisssss nakkk...hikhik



Aku penah menangis mase kandungan aku nak masuk 5 bulan..sbb aku baru perasan aku kurang amalkan makanan2 sunnah nabi semasa mengandung..aku rase aku mak yang teruk..xambil berat pasal kandungan..ishhhh menangissss tau dkt suami ckp syg ni terukkan..xmakan makanan berkhasiat pown tuk baby..teruk teruk ! then suami aku pujuk, die kata xpe, nnt kite pg beli..lg pown sblom ni syg xde selera nk makan lg..so mmg xteringin nk makan mcm2..ok2 fineeeeee lepas tu terus terjah kedai jamu2 cari makanan amalan ibu mengandung..aku beli Pati Delima Gulsan, beli Madu, beli Habbatusauda dan jugak kurma ! oke aku rase tu pown dah cukop, xreti mane satu nk telan dah ni..wuaaaaaa ! sekali lagi demimu anakku ! mommy sayang kamu tau..segala pahit madu sume mummy sanggup telan supaya kamu dapat rase semuaaaaaa...haha ha lagi satu mummy xlupe bagi kamu minum susu kambing tau tau..mummy beli susu kambing brand Hi-Goat tu sbb dlu anak dara penah minum..rase ok laaaaaaa..sekali minum sedap je..tp dah tiap2 hari baba kamu bancuhkan suh minum, rase mcm terseksa jiwa raga nk abiskan 1 mug susu tu tiap malam..mummy mmg dah ckp kt baba awal2, kalo abg xbancuhkan susu, syg mmg xkn minum susu tu..bahahaha tp bile baba da bancuh, mummy kene la minum sampai licin ! demimu anakkkk ! nnt kuar, harap kamu xkene kuning eh eh..aaminnnn



So esok aku dah masuk trimester ke-3, mgkin dah boleh jinak2 mkn VCO plak..minyakkk ! euwww..tp xpe demimu anakk ! haha blom pg beli pown lg sbb igt nk beli set pantang Tanamera tu..dlm tu ade siap2 vco yg mmg bole amalkan semasa mengandung lg kan..so dah jimat dah kt situ..bole sapu kt perut, bole makan, bole guna tuk urutan perineum..bagus VCO ni..set pantang mmg dah lame survey dan aku tertarik dgn 2 set pantang iaitu set Nona Roguy dan Tanamera ni..tp rase Tanamera win lah kt hati ni sbb die guna bahan2 semula jadi, so xde masalah nk susukan baby nnt..then dlm set tu complete sume ade 11 item yg best2 termasuk bengkung..harga pown berptutan..ok lah cmfirm..cuma aku suka phytonatal NR jgk..wahahaa sume nak ! ok2 x..tanamera only !

Preparation barang2 baby???? haha yang ade ni je 1% dari 100% iaitu checklist !!!! oke siyes aku mmg blom start beli ape2 pown lg sbb hati blom tergerak lg nak start membeli tp survey2 tu ade dah dan mmg lately ni aku dan suami da mule rancak survey2 keperluan baby..banyak betol kehendak dari keperluannnn..ishhh tu yang malas nk survey tu..xpe aku akan try tapisss kehendak tu sebaik mungkin supaya tidak berlaku pembaziran yang enggak2..in syaAllah soon kami akan start membeli..semoga dipermudahkan..





hyeee ! ini sy mase sy 20 minggu (5bulan) mummy scan 4d nak tgok gender sy..gynae mummy kata sy kurus je tp leher jinjang, hidung terpacak ! cmfirm gegirl ! 

ekcelli, sedih tau doc kata baby aku kurus..time tu mmg berat badan tgah merudum, selera baru nak ade..hopefully lepas ni scan baby dah gemok sbb aku dah makan banyiakkkk ! haha. eh yke idung terpacak ni? hidung mummy pesek kembang je, hidung baba mancung tp lobang idung besar..bahahaha

gender? doc kata xnmpak bebird pown antara 2 kaki baby..in syaAllah perempuan..tapi nape naluri aku kata lelaki ekkkk? xpe to be comfirm, doc suh dtg lg scan bulan januari nnt..lmbtnyerrr nk tggu..tape2 mummy sabarrrr !

Dah penat menaip, apepon doakan aku semoga trimester ke-3 ni berjaya diharungi dgn jayanya..baby kuar ontime ! aaaminnnn..

tata !



nenek, sape yang ngandung ni? mummy ke nenek??? perot nenek !! hahahahaha





18 November 2014

Pindah rumah : Our 2nd house


Assalamualaikum semua..

Dah jadi kebiasaan lah ni entry sebulan skali..haha..haiii ! kali ni nk cter pasal pindah rumah..sumenyer rase mcm rushing dan nampak tergesa-gesa..mmg ade borak-borak dengan suami plan nak cari rumah lain sementara baby blom lahir ni..tatau kenapa, fikiran aku lebih kepada fikirkan perkembangan & environment bakal bayi kami nnt..rumah yang kami duduk sekarang sangat2 lah selesa..teringat masa awal2 pencarian rumah sewa tuk duduk lepas kawin dlu..sgt susah nk cari rumah time tu sampailah rezeki kami jmpe rumah kami duduk skrg..1st house

Tapi mungkin nak dijadikan rezeki bakal ank mummy ni, suara hati aku tu didengari..ecehhh..tetibe suami bgtau sepupu die ade rumah kt Krubong Perdana..dorang 1 family mmg xduduk situ sbb selesa duduk rumah arwah mak mereka di kg..so rumah tu kosong je, kalo kite nk sewa die ok je..nahhhh ! syukur rezeki yaAllah nak bg..eksaited xterkata ! time tau tu awal bulan november ni la..this week nk pindah dah..tu yang rase rushing plak nk pindah..

Weekend ni nak angkat barang dah, hati beratnya yaAllah..sayangnyer kt rumah kami sewa skrg..walaupun baru nak masuk 8 bulan kami duduk situ, tp rumah ni lah permulaan hidup kami..dari rumah kosong awal2 duduk dlu, skit2 kami beli perabot yang bersesuaian dgn ruang dkt rumah tu..hias dinding, cat cantik2 bg sedap mata memandang, setting dapur masak supaya kite suka masak kt dapur, berkejaran laki bini ala2 filem hindustan, segala mood romantis yang telah diwujudkan (ini over, akakak) ahh mcm2 lah entry ini ..kenangan sgt ! sayanggggg dan berat hati..suami plak bercucuk tanam dkt belakang dapur tu, pokok ubi dan serai sume dah naik cantik..sayangnyerr ! berapa kali suarakan dkt suami, abg btol ke nk pindah..syg sayang lah rumah ni..sedih sebak meleleh air mata..dasar mak buyonggg, sensitip nk amat ! haha



Tapi aku kene positif..positif positif positif demi anak yang sedang dikandung..in syaAllah..rumah yang kami duduk skrg ni bkn xseswai tp environment agak sunyi sbb tanah kampung kan..malam2 lg la sunyi even depan jalan besar pown tp jalan kg. kan, mlm2 kete xlalu sgt..bunyik cengkerik jer..huhu..suami plak skrg mmg jarang ade rumah malam2..suami keje kadang sampai lewat malam sampai rumah..dgn keadaan aku sedang mengandung skrg, aku sgt2 lah xde mood nk ikut suami..jd aku prefer stay dkt rumah je..dulu takot duduk rumah sorang2, tp dah mengandung ni, aku mmg xlarat nk paksa diri kuar setiap mlm..aku kene buang jauh2 rase takot tu..rumah kami ni rumah atas tanah kg. jd xde pagar..kete moto bebas keluar masuk kt kawasan rumah kami ni, tu yang kadang merisaukan kami walaupun setakat ni duduk mmg xde ape2 berlaku yg ngak2..dan lg 1 frust jgk dgn tuan rumah, dah dkt 8bulan duduk rumah ni, mntak pasangkan awning kt depan tuk kete berteduh, tuan rumah xbt2 kan lg..jd kereta kami setiap hari berjemur hujan panas..ksian kt kereta..kalo hujan lebat, tempias air hujan tu smpai ke pintu rumah..huhu tu yang kuat jgk nk cari rumah sewa lain..alhamdulillah dipermudahkan dpt juga kami duduk rumah taman..ade jiran tetangga..nk kata safety tu wallhualam, tp environment dikelilingi jiran tetangga, nk mntk bantuan in syaAllah ada..



In syaAllah bakal rumah kedua kami sewa nnt di Krubung Perdana, tp ni rumah org, aku google je sbb same je rupenye..hihi..dulu mmg ade impian nak duduk rumah Krubong Perdana ni sbb rumah die sebijik2 dan cantik2..tp time tu baru sgt kje, blom layak beli rumah..opismate ade duduk sini jgk, tgok rumah die ahh bertuahnyer dpt beli..alhamdulillah Allah swt nk bg merase, dpt jgk duduk kat sini walaupun hanya sewa je..rezeki ank mummy..doakan semoga mummy dpt beli rumah nnt ye syg..masih mencari2 nk beli rumah tp blom rezeki lg..in syaAllah soon..

Sekarang tgah btolkan emosi tuk start packing barang..rushing sgt nk pindah barang sbb abg suami free sabtu ni je tuk bawak lori..ahad tu plak aku nk keje JB smpai senin..pindah rumah pastu tinggalkan rumah terkontang kontang..oii stress !

Lagi satu, tgah nk adapt masa..rumah sewa skrg ni nk ke tmpt keje xsmpai 5 minit..gerak 7.45 pown xde hal..cmfirm sempat swipe..tp mggu depan pindah Krubong, mgkin kene kuar rumah 7.15..nk elak jem! arghhh..






02 November 2014

Selamat Hari Lahir Suami !


Assalamualaikum..

Hari ini 10 Muharram, hari asyura dan juga ulang tahun kelahiran suami yang ke-28 tahun.  Suami berpuasa hari ni, tp isterinya xpuasa sbb keadaan masih belum normal lagi..kalo masuk angin cmfirm muntah2 nnt..malam td nak wish, dah tertido...terjaga dingin subuh terus teringat...tgok suami tido lena je..peluk cium wish..mamai2 je time tu..haha..suami pown jawapan die ermm ermm ermmm je la..buang tebiat bini aku, mcm xbole tggu bangun tido..mihmihmih..

Hampir 6 tahun kenal suami..since 2009, time tu aku sem 2 dkt politeknik dan suami masuk integrasi sambung dip jugak..die ni mmg tergolong dlm golongan lelaki2 yang skema dan smart...bukan jenis huha huha punye org..baik je kalo tgok dr jauh..sopan je..pijak semut pown xmati la org ckp..hakhak..tp tu tgok luaran je la kan kalo org xkenal..tp kalo dah kenal pown rupenye mmg mamat baik2 je rupenye..cuma bile da kenal lame skit, skema tu xde la ketara sgt..cuma die jarang bersosial je..salu zaman2 study ni la kite ske merayau, merempit la, bt keje gila2 la..tp die ni x..aku tgok zaman study same dgn die dlu, kalo free sabtu ahad, duduk rumah sewa je, masak kemas uma..kalo kuar pown, kuar dgn aku..tu pown kitorg xkerap kuar, sbb aku dok asrama..kalo die balik kg, nnt time balik poli, mst ibu die ade bekalkan ape2..tuk aku pown ade skali..alohh alohhhh ank ibu jgakk ni..haha

Lepas kami abis belajar, alhamdulillah aku dpt tawaran keje lebih awal..tp suami mase tu masih blom ade rezeki..dkt setahun jgk die duduk kg. xdpt kerja lg..interview dah mcm2 dah tp mmg blom rezeki..so sepanjang stahun tu jgk la die tolong ibu berniaga, pg kebun, bt keje2 kg je lah..aku pown pelik, xde ke die nk pg jmpe kawan2 die ke, lepak2 ke ape..mmg xde..setahun xkeje, stahun la duduk rumah xkuar2..nk ckp xde kawan, ade je kawan die ni..cuma tu la aku kata, die ni budak baik..jarang bersosial..ade jgk aku nasihatkan suh die kuar pg jalan2, jmpe kawan, tido rumah kawan ke sambil2 tu bole usha job dgn kawan2 kan..mane tau ade rezeki..tp nannn hadoooo ! aku cadangkan suh die pasang wifi kt kg, supaya die senang nak cari keje kt tenet...baru die bt..baru jinak2 dgn dunia maya..kalo xsuruh mmg die xbt punye..

Kami xdating? jarangggg sgt lah dating..mamat ni skema..mane penah ajak aku dating..sedih ! 1st time kitorg jmpe pown mase tu zaman bljr kt poli, aku da masuk kete duduk sbelah die, die boleh bt dunno je..bercakap sepatah haram pown x dgn aku..sampai aku rase nk larik terjun kete tu..hoho..so aku pown xsampai hati nk cemarkan die dgn ajak dating selalu bagai ni..kahkahkah..tp sampaiii bila kan xdating, berani kerat jari la hoiii...time tu aku da keje kt melaka..ade la sekali die dtg melaka jumpa aku..tu laaa sekali die ajak ngedate, xigt time tu besday die ke besday aku..ke kitorg konon2 nk celeb anniversary berkenalan..berkobar2 iuolsss time tu tau..kihkih..


Lepas je die datang dating kt melaka, akhirnya ade rezeki die keje kt melaka jgk..mmg suami kalo boleh nk keje area melaka je..nk dkt ngan kite..ecehhh...tp die xpenah ckp mcm tu..tp kite dpt rase..muahahaha..dah duduk melaka skali, hahhh dating xyah cakap lah..hujung mggu xde bt ape, cmfirm kuar berdua punye..abis tercemar ke "skema" an suami aku dpt awek mcm aku..haha..ye la, aku ni mmg suke berjalan suke merayau suke shopping suka makan..so bnyak la die belajar bersosial dgn aku termasuk makan makanan pelik2..kihkih..rosak ! tp kami ttp couple yg skema..tau batas kami, tau tahap merayau tu sampai kul brape sampai mane..xrosak ape pown, cume tgok dunia luar dan belajar adapt dengan suasana sekitar yang semakin dewasa ! hehe

Tup tup dah kawen dah sekarang after 5 tahun mengenali satu sama lain..drama sgt percintaan, mcm2 onak duri ! nk pendekkan cerita..koser plak nk flashback banyak2 sbb aku kan bangsa pelupa..huhu..tp kt blog ni bnyak je cerita kami dlu2 tuk dikenang ank cucu nnt..in syaAllah..

So hari ni ulang tahun kelahiran pertama bergelar suami..selamat ulang tahun abg ! terima kasih jadi suami syg yang baik dan tetap skema tu ade lg smpai skrg..skema abg tu syg suka ! nakal tu ade tp kan ade nakal yg mmg menyakitkan hati..tp dr dulu syg dah semat dlm hati xsemua lelaki btol2 baik, suatu hari nnt kalo tuhan nk uji lelaki tu, die ttp akn jatuh jgk..yg boleh sedarkan diri kite dr lena hanyalah dri sndiri dan org keliling yg rapat..alhamdulillah jodoh kite kuat..kalo fikir "ujian" yg dlu tu, mmg rapuh rasa hati ni..tp "ujian" tu jgk yg bt kite belajar sesuatu dan lebih menghargai satu sama lain skrg..alhamdulillah..



Tersenyum aku tgok pic suami dan kembar die ni mase kecik2..alahai comelnye dorang..bukan main suke menyengih lagi time tu..mcm mane la rupa anak kami ni nnt..serupe ke dgn baba die kecik2..ke sama mcm mommy die nnt? mommy kecik2 gambar xde sgt..gmbr zaman tadika ade la..selebet je mommy..nnt kalo rajin, mommy tepek kt sini la..cuma skrg gender baby pown tatau lagi..hari tu scan, baby tengah meniarap..nmpak gmbr bontot dan tulang blkg je..puas doc usik2 suh die pusing, xmo jgk..oke nk bg surprise la tu..xpe mommy dan baba sabar menanti syg..

Semoga suami sy sentiasa dimurahkan rezeki selalu, diberi kesihatan yang baik dan dipanjangkan umur hendakNya..aaminnn..thanx abg, jd org yg kuat tuk syg..gigih mencari rezeki tuk kami akan datang..selalu pulang lewat malam..even mase kerja kite xsama, syg keje siang, abg keje siang/malam tp abg xpernah lupe tanggungjawab abg..pasal rumah sume abg settlekan sblom abg kuar keje siang..mmg waktu kerja abg xfix sbb abg keje sndiri, ade mase abg free siang dan keje mlm je, tp abg xpernah menyusahkan syg..malah lg memudahkan syg..semua kerja rumah abg dah tolong bt mana yang ptot kecuali masak..abg masak ok, tp syg masak lg OK..haha..setiap pagi ironkan baju syg..kadang bt bekal roti tuk syg mase awal2 syg preggy dlu..sayu je hati abg baik sgt..semoga kite bahagia ke ke akhir hayat kite..aaminn yaAllah..




Nota kaki : Entry ni bukan saja nk puji suami melambung tau..saje2 nk up entry khas tuk hargai yang tersayang..ekekekeke...


29 October 2014

Dah pandai masak belom?

Assalamualikum...

Hari ni kt opis bosan sgt..makin hari makin bosan..ade keje, cpt2 settlekan..dah settle keje melangukkkk lagi..nak cari keje nak tambah keje, nk bt keje ape? haha..ahh lupakan lah kebosanan aku ni..tibe2 aku ade idea nk berceloteh kt sini..moh layannn..

Dulu mase aku zaman anak dara, aku cenderung dilabelkan sebagai anak dara xreti masak...kalo bukan org luar bercakap pown, family aku sendiri salu labelkan aku mcm tu...huhhh ! stresss? xdenyer, aku bt dunno je..sbb aku tau ape kesukaan aku..hak hak..aku lebih selesa dengan kerja mengemas dan menghias rumah.  Family aku pown jenis ape2 nk beli tuk rumah, cat rumah sume minta pendapat aku dlu..Sebab? aku kuat membangkang ! hahaha..mgkin satu lg sbb aku ade taste bercirikan moden skit..mihmihmih..kalo family aku jenis kaya raya, fuhhh abisss duit mak bapak aku kejekan menghias rumah kot..tp kami dari golongan sederhana, so sederhana je lah eh eh..

Masak? jgn igt aku ni xmasuk dapur langsung..aku masuk dapur hari2 ey, aku siang2 sayur, siang2 bawang, da siap sume bahan2 nak masak tu aku blah la..tgok tv ke ape ke..xpown kadang aku dok je kt meja makan layankan mak aku berborak tanpaaaaaa tolong memasak pown..mak aku plak bkn jenis mengarah, kalo die bole bt sndiri, die lg suka agaknye kite ni jadi penemannnn berborak die kt dapur je dari kite sibuk2 nk masak skali..hahaha jadi terdidik lah aku jd gitu je..kihkih..sebenornya aku mmg xminat pown nk belajar memasak..aku xnk tau, yang aku tau aku nk makan sedap je hasil air tangan mak aku..aku rase adik aku dan akk aku pown gitu..kitorg xpernah pown ade part mcm btol2 bljr masak dgn mak aku..xde xde..akk aku pandai masak pown sbb die rajin nak masak lah kot..mcm aku, aku xrajin nak masak..kalo mak aku xde kt rumah, aku je tggal dgn ayah aku ke dgn adik aku..mmg kebulurrrr la masing2 xmkn..bahahaha..ayah aku pown xpenah plak mengarah aku suh masak..mgkin sbb die tau aku xpernah masak so cmfirm2 lah aku xreti masak kan..haiii kebuloq bapak aku dpt anak dara mcm aku nih!

Dah kawen, family sedara mara aku salu gak bahan aku xreti masak..diorg kata makin keding lah laki aku dpt aku isteri xpndai masak..hishhh zalimmmm no mulot2 ni sume tau..

Tapi tahukah korang bila dah kawin, die mcm auto tau..autooooomatik ko SUPERB nak mati kt dapur..berkelentang kelentung kuali kt dapur time ko masak..gaya pro habis ! aku pown teruja dgn diri sendiri..siyessly babe, sepanjang umur aku sampai 23 tahun, aku xpernah memasak ape2 lauk tuk bg org makan kecuali telor dadar, maggie dan bt air..XPERNAH LANGSUNG ! tapi bile dah kawen, tibe2 aku boleh je memasak..aku tau nak masak dan aku tau bahan apa yang aku perlu untuk masak..aku xkekok, aku campak2 sume mmg jadi je..sedap xsedap tu blkg citer yang penting rasa tu mmg ada dan suami pown makan licin, aku pown selera..kadang nasi aku masak xcukop nt bt nasi tambah..bahahaha ! tapi tu aku laki bini la makan..orang lain aku tatau lah..

Ade gak share entry masakan kat SINI

Paling PRO, aku ni EGO ! haha ego mcm mana? aku xpernah nk kol mak ke akk aku ke tnya pasal cara nak masak...sbb dorang lah salu bahan aku tau..especially akk aku..die salu anggap aku ni mmg xpndai masaklah senang citer..so mmg TAK KAN lah kan aku nk tanya dorang cara-cara nak masak..aku nk buktikan yang aku BOLEHHHHHH lah masak der..jgn pndang sebelah mata tau..nk seribu daya, xnk seribu dalih..seribu dalih aku tu penuhhhh sgt time aku anak dara..so mmg layak lah aku dilabel xpandai masak dan pemalas nk masak ! wa xherannnn ! mihmih..

tau bahan tau lah masak !

Daging Salai masak lemak cili api pown aku dah masak tau..yg ni mmg kembang idong aku masak sbb lauk legend family aku ni..org2 tua je akn request lauk ni..licin periuk shingga ke titisan kuah terakhir suami aku makan..siap bg jiran sebelah..haha


Tapi betol..nak seribu daya, xnk seribu dalih..aku rasa nk pndai masak, xperlu nk belajar amik kelas dan sebagainya..pokok pangkal korang nak masak atau tak je..kalo rajin nak masak, korang start masak dan tau bahan2 cmfirm jadi punye..bagi aku BASIC korang kene ade..BASIC tu mksud aku cukoplah korang tau ape bahan2 nak masak sesuatu lauk tu..itu pown dah memadai..ko tau BASIC ni, ko cmpak2 je lah, cmfirm jadi..tggal sedap xsedap je lah..dan itu yg aku apply tuk memasak skrg..mmg aku xmemasak masa zaman aku anak dara dulu, tapi aku salu tolong mak aku prepara bahan nk masak..jadi aku tau, kalo nk masak lemak cili api, ape bnde bahan mak aku guna..tu dah cukop..cmfirm masak lemak aku masak tu jd masak lemak cili api jgk..xkan jadi sambal okeh..hehe

Macam tu jgk kalo korang nak masak sayur ke, nk masak sambal udang ke..nk masak tomyam ke..ko tau bahan2, ko campak2 maka PAP jd lah lauk yg ko nak tu..jgn risau ! 

So sekarang aku rase nak memasak tu bkn satu masalah besar dah..tapi ada jugak yang aku mcm was2 lagi nak masak..contoh masak kari..aku tau bahan2 die tp aku xyakin lg nk masak..lg pown xminat sgt nk makan kari..haha

So korang yang dara-dara lagi tu, kalo xreti masak awal2 ni jgn risau sgt lah eh..dah kawen, nk ikat perot suami, pndai2 lah korang nnt memasak..dan2 rajin masak..dari xreti masak trus pndai masak..slow2 lame2 power lah masak tu..aku dulu pown xyakin sgt nak masak bg suami makan, tp skarang siap bagi jiran sebelah..ekekekeke..

Pokok pangkalnya hati korang nak atau tak..kalo korang kata xreti xreti dan xberani nk masak, sampai bila2 la kot korang xkn memasak dan xkn belajar skit demi skit..ko fikir mcm ni je lah, hidup berdua mmg laki ko nak lagi layan makan luar..esok dah beranak pinak, anak2 dah sekolah sume, malam2 dorang lapar nk makan xkn la korang nk goreng telur je suap dorang makan kan..hari2? ksian ank korang weyh..so rajin2kan lah memasak dari skrg..lame2 sok dr duduk dapur 2 jam nk masak 2 jenis lauk, tibe2 jd 30minit je duk dapur masak sbb korang dah EXPERT ! phewww ! siyess lah dulu rase mcm lame duduk dapur nk siapkan lauk..sekarang, sementara tggu maghrib lagi 20 minit pown sempat siap 1 lauk..perghhh terorrr kembang idonggg ! hakhakhak..

masak simple..15minit siap !


Jadi kesimpulanya korang kene seribu daya masuk dapur dan masakkkk..jgn malas jgn banyak alasan..masukkkk je dapur tu, kuar2 dapur cmfirm kembang2 idong..kalo xjadi lauk tu, jgn putus asa..bt lagi ! beli buku resipi !!! aku pown ade buku resipi..tp nyampahhh nk ikot buku resipi tu..ade je bahan2 pelik nak kene letak..nak cari bahan2 pelik tu yg aku malassss..haha

Zaman anak dara, mcm mane senang pown la bt sandwich ni aku xkn bt tuk bg org makan..aku nk telan sndiri pown aku xkoser nk bt..tp once kite ade konfiden level tuk memasak, otomatik ko bt tuk 50 org makan terus..teruja weyh !

Oke dah tu je nk berceloteh..masakkk jangan xmasakkk ! lame2 cmfirm PRO ! ekekeke...aku blom PRO, aku cuma nk jd PRO suatu hari nnt bg akk aku dan mak aku x T-DOWN aku lg...hahaha..tp kan, bile balik kg. je otomatik perangai anak dara aku jadi balik..aku lg suka dok berbual dgn mak aku kt dapur dr tolong die masak...mak aku pown satu, die je nk masak sorang2..eh2 nk bg menantu makan katanyer kene sedap2..die mmg MAK suke layan ank berborak je janji ade org teman die kt dapur..makanya kami terdidik begitu lagi dan lagi tp sambil2 borak aku tetap jeling2 bahan masakan yang die guna sbb nnt aku lak nak masak..haha


tata !