Pages

02 February 2014

Preps Wedding : Checklist


Hari ni gedik2 aku nk buat wedding checklist yang mmg xpernah aku buat sebelom ni sbb aku xnk stress kan pale otak tgok bnyak bnde xprogress lagi...tapi tgok ticker tggal 2 bulan je lagi, nak xnk, aku mmg kene stress kan diri sndiri mulai detik ini...bhahahaha ! yukkk usha chekclist iuolsss, mari kite tgokkkkk peratusan nk jadi bridezila tu ade x?? huhu

1) Date 4 Solemnization & Receptions
Nikah : 4 April 2014
Sanding : 5 April 2014
Bertandang : 6 April 2014

2) Theme Colour
Nikah : Champagne (request but still pending)
Sanding : Purple + Turqoise Pending !
Bertandang : Songket Emerald Green Pending !

3) Document, Kursus Kahwin & Jurunikah
Bride : Done !
Groom : Done tp masih kt imam sana..erghh !
Booking Jurunikah : Ayah settlekan..ngeee ;)

4) Venue 
Nikah & Sanding : Rumah Kuala Pilah
Bertandang : Rumah, Palong 7

5) Catering & Canopy
Bride : Fadillah Irfan Caterer (Senawang) Done !
Groom : Masak seramai . Done !

6) Photographer 
Bride : AmirNaufal (Done !)
Groom : Amir Naufal (Done!)
Pre-Wedding : PENDING !

7) Videographer
Nikah : EM Production (Done!)

8) Reception Outfits & Pelamin by Aini Gemalai Anggun
Bride : Pending !
Groom : Pending !
Pelamin (Bride ) : Sketch Design by Kak Aini. Done !
Pelamin (Groom) : Buatan sendiri turun temurun

9) Doorgift
Bride : Order Done ! 
Groom : Order Done !

10) Bunga Pahar/ Bunga Manggar/ Centerpiece
Bride : Mom's Settlekan so consider Done lah ! haha
Groom : Pending !

11) Batal Air Sembahyang
Bride : Gelang tangan Done !
Groom : Cincin Pending !

12) Invitation Cards
Bride : Order Done ! still consider Pending
Groom : Order Done ! still consider Pending

13) Handbouquet
Solemnization & Berinai : Pearl HB but kene alter sbb ade keroskan smsa diposkan
Sanding : Fresh Flower from Bridal
Groom : Pakai Semula mane2 HB yg seswai diatas..haha ! so consider all DONE !

14) Guest List 
Ermmm ade le mntak2 alamat kt kawan2 jauh..tp skrg zaman dah senang..tag je kt FB ! nk kad, mntak alamat dan2 tu jgk mst laju je bt keje..hikhokhikhok..
jemputan orang2 tua, tu keje mak ayah..kiki

15) Entertainment
Kompang : Ayah ketua pasukan kompang Kuala Pilah..pe de hal ! ekekeke
Karoeke Majlis siap DJ : Done !
Cak Lempong : Ini hasrat ayah tuk anak2 dara die nnt..so die sndiri da book tuk mlm berinai..Done !

16) Pengapit 
Bride side : Kazen2
Groom side : Pending !

17) Dress for family 
Bride : All done by my mom's
Groom : Xpasti..heheh

18) Bilik Pengantin
Bride : Rumah tengah renovation..bilik pown xde dinding lg..haha
Groom : Dengar cter renovate bt bilik baru jgk..kiki

19) Signage
Bride : Done ! (pakej dgn kad kawin)
Groom : Done !  (pakej dgn kad kawin)

20) Facial/ Inai/ Massage
Lom usha lagiiiiiiii ! Pending !

21) Honeymoon
ermmm maybe pre-honeymoon je dlu dekat2 tp still Pending !
kt uma pown ok pe..semua bilik baru2..bahahahha !

22) Props Wedding
Guestbook : Pending !
Canvas Photo : Pending !
Photobooth Decoration : Done by Deqnor !

23) Barang Hantaran
Bride : All consider Done kecuali Handbag
Groom : Pending too much ! hehe

24) Hantaran Decoration
Bride : mirror plating
Groom : dunno sbb cik tunang selalu berahsia !


Kalo dilihat2 mcm bnyak bnde da settle tapi sebenarnyer settle booking, settle deposit cm tu cm tu je lah..semua ade depan mata mmg xde lewwww lg..hehehe...yang aku tulis PENDING! maksudnye mmg blom ade ape2 lagi..order x, ape pown x..means blom mencari..so bnde2 tu yang kene settlekan cepat ! tapi aku sangat2 lega bile Dokumen Nikah aku semua dah settle..Alhamdulillah..

Jom usaha keras lagi tuk settlekan semua yang PENDING tuh ! kadang2 aku terfikir tau, untung jugak kawen 2 pasang ni, sbb bnyak kerja dapat dibahagi2kan..kadang2 aku lg bnyak bt dunno, tp akk aku ayah aku mak aku adik aku abg aku diorang cover aku semua benda..bahahah seronok kawen gini woih ! dlu bukan masin ssh hati, skrg aku mcm rileks skit..at least dorg bnyak tolong..then bnyak gila bole jimat..contoh total Doorgift rm2500..bile bhagi 2, sorg 1k something..bnyak la saving wa kata sama lu..kalo aku kawen sorang2 aku tatau la skrg perangai aku ni tengah menjerat diri aku sndiri ke ape..cma bnyak bnde2 yang berat aku yang akn buat sndiri, sbb aku banyak songeh!..awal2 mak aku dah suh aku bt sndiri mcm doorgift, kad kawen n so on ! wekkk ! settle dah pun..huk huk !

cma xbest hari majlis nnt la, knon kite takot dibanding2kan dan mcm2 lagi impak..tp bagi aku kalo korang pndai manage, in syaAllah..aku akan cube sedaya upaya aku tuk hilangkan rase mcm tu walaupun sbnarnyer payah ! positif positif..setakat ni semua berjalan lancar sbb semua yang aku nampak bnyak yang positif berbanding negatif bile kawen 2 pasang ni..yg penting tolak ansur...peace yo !!




13 comments :

Zuraidah Butang said...

byk kan nak piki kalau nak kawen..kalau boleh nak cpt2 kahwin supaya setel cepat..hehe

cik fadh said...

zuraidah : btol la..selagi xsettle selagi tu dok pikir..kalo da settle, mst senang hati dah..

"bella Chentaku" said...

gud luck dear! semoga semua berjalan lancar..:)

Yna said...

Wah,banyak da progres tu cik fadh..semoga berjaya untuk yg masih pending tu..insyaAllah dipermudahkan semuanya..=)

cik mah said...

Gud luck dear....smg semua dipermudahkan

Ayue Idris said...

iols is jelesssss...byknye da setel!! seram sejuk plak tgk..huhu

missGogreen said...

good luck cik fadh..hohoho..darah manis ni :P

Anonymous said...

hai yunk..boleh share tak kat akak brp rm beli bantal nikah ottoman tu..please email akak kat aie_5zi@yahoo.com ye..tq.. :-)

Lyaa Suriany said...

dah terasa bahang ye cik fadh

orked violet @ SYA said...

fadh, byk nye da settle. Sya postpone wedding. xtaw bile date. uhukkk

s h a said...

Dah x lame da tu yang.Tapi tgk x banyak yg merah.Ngee.Gudluck taw fadh.Cahiyouk2.

Fiza Basman said...

Salam. :) Goodluck!

kartini marzuki said...

Fadh, aku nak amik list ni sebagai rujukan. sebab aku pun kosong. seriously kosong weh pengetahuan tentang persiapan kawen ni. :-(