Pages

03 March 2014

Preps Wedding : Rumah Selepas Kawin


Assalamualaikum semua..

Diam xdiam, tggal lagi genap sebulan aku akan bertukar tittle ke PUAN..perasaan setakat ni, tatau nk describe sbb aku mmg lom rase deborrrr die lagi..haha..aku rase mcm rilekssss je..adakah ini sume perasaan normal B2B ?? abnormal? tapi jgn ckp aku xfikir ea, skrg aku dah kusut dah fikir bnyak bnde nk kene follow up balik..dan duit xyah cakap lah, mengalir sederas-derasnya..hari2 ngadap PC asik la bt transaction online byr itu ini, beli itu ini..sempat lg shopping online itu ini..arghhhhhh knon tau duit tgah bnyak, lekatkan skit2 baju baru..choiii !

Tapi bnde paling aku gusar sekali mase tggal sebulan 2 minggu ritu adalah rumah nk duduk lepas kawen ! tiap kali balik keje aku dan cik JM dok rayau2 taman2 area melaka ni..asik la refresh mudah.my dgn harapan harap ade orang nk sewa rumah..skrg melaka pown bole tahan sewa weyh..rumah teres biase pown dah makan sewa smpai 600 700 900 pown ade padehal kawasan tu bkn bandar..pekan je pown..uishhh siyes rase mcm xworth it..kalo rumah baru no wonder la penyewa ltk harga tggi, ni taman2 dah lame..kecik pulak..ade sekali tu aku g tgok 1 rumah tuk disewa..rumah teres taman lama..sewa rm500..dah tgok sume mcm ok..tggi jgk sewa tp keadaan dah terdesak, xpayah nk banyak2 hal lg kan..then borak2 dgn jiran2 area situ, tnye normal rate sewa kt sini brape, dorang kata rm350-400...aikkkkk asal rumah aku nk tu rm500..nak jadi cter, penyewa lame rumah tu sanggup pindah blkg rumah sbb rumah blkg sewa bru rm400..haha so mmg mahal la rm500 tuk rumah teres tu kan..so aku jadi ralat !

Nak dijadi cerita rezeki aku, makcik rumah yg aku sewa dgn kawan aku skrg yg jauh lebih besar tp sewa bru rm400 tu tolong aku cari rumah..die bawak aku jmpe sorang pakcik ni..then bawak aku ke satu rumah..mati2 aku igt pkcik ni sewakan rumah taman..sekali rumah kampung..wuaaaa ! tp bile tgok sejuk plak hati..knape?? hehehehe


Even tanah kampung, tapi rumah di baru sangat siap..owner mmg buat tuk sewa orang..dan setakat ni die bru buat rumah tuk 2 pintu ni je dlu..mungkin akan datang, die akn tambah2 lagi sbb seriously, kawasan keliling rumah ni tanah seluas2 terbentang..luas mata memandang..cik JM mmg da suka sgt..asik kata bole la ni sayang..bole sgt ni..dok ulang2 ayat tu dr awal smpai abis tgok..haha

ruang tamu

dining dan dapur sekali..

Bilik utama..rumah ni tu la sayangnye..sume da cntik tp slek kt bilik..die xletak tiles..;(

2bilik air..

Bilik Ke-2 & Ke-3

Belakang rumah..

So far dah tgok rumah ni kami sepakat berkenan nk sewa..walaupun aku rase agk cuak nk duduk kawasan xramai org mcm ni, tp aku kene positif..rumah ni depan je jalan besar..tp tu la, ttp rase takot sbb mcm sebuah je terpongok kt kawasan yg luas tu kan..kot2 la ade orang aim ke ape..yaAllah selisih la malaikat 44 oii...aku lg suka dok uma taman..ramai orang tp nk bt mcm mane, dah puas mencari tp ssh nau..so mgkin ini lah rezeki kami lepas kawin..sewanye pown sgt2 berbaloi dgn rumah yg kondisinye baru mcm ni..Alhamdulillah selesai 1 perkara penting..

Kami decide mula2 nk start sewa bulan 3..tp fikir2 balik, kalo cik JM stay dlu pown barang2 kitorg bnyak kt rumah aku..aku jnji kuar rumah sewa akhir bulan 3..sian lak kt cik JM nnt dok uma kosong..haha..so bile tnyekan penyewa tu, pkcik tu xkisah..janji kite letak deposit..syukurrr lagi yaAllah..sblom ni tnye rumah sume psiko, nk rumah kene masuk bulan 3 jgk..tp owner ni sume perkara die nego..mntak pasang drill langsir pown xde hal..nnt die siapkan semua..;) so a week b4 april nnt kami akn cuci rumah dlu sume..langsir nk kene tempah dlu..so lps kawen kami masuk barang..risau nk masuk awal2, cuti kawen 2 minggu takot lak pape jadi rumah tinggal lame2 kan..harap2 dijauhkan lah..

Lepas tgok rumah ni, borak dgn cik JM, mata bergenang je..xsangka dah nk kene mulakan kehidupan sndiri berumahtangga...dgn aku ni xreti masak lg, reti masak tuk tekak sndiri je la..pasni nk ikot tekak sndiri xley dah, kene fikir suami..alahaiii sedih rase..harap2 semuanya dipermudahkan la nnt..yaAllah bagi aku tangan SAKTI yaAllah..

doakan kita kawan2...;)


9 comments :

Nuriesya Nadia said...

Wah ! Bestnya Fadh. Lawa and bersih je rumah. Kalau kat kl ni. Rumah flet pun da sampai 1k. Y___Y. Duduk dalam kotak jela laki bini kalau macam ni.

Miss Hidy said...

Bestnya dapat rumah sewa baru lg tu...
All the best dear:)

S. Faezah said...

cik fadh..da ok sgt tu..amiklaa..lg pon rumah baru..dpan jln beso..iA selamat.. :)

Ayue Idris said...

cik fadhhhhhhhh..untungnye kamuu..klu sy xpk pnjg da..huhu..besa+baru.rugi kot xamek...jgn risau k..xdepapenye.moga lancar sumenye ok?

cik fadh said...

nadia : alhamdulillah..tu la kalo kt k.l mst mahal kan..xpe moga nad pown dipermudahkan nnt cri rumah ea..

cik fadh said...

hidy : tq dear ;)

Faezah : in syaAllah harap2 selamat la..aaminnn ;)

ayue : aaminn aaminnnn..hehe hope ayu pown dipermudahkan cari rumah nnt..;)

dada said...

ble langsung fadh

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

aIEn said...

waahh cantek nyer rumah tu..sewa pun murah!! kalo dkt KL x dpt umah mcm rm500 =(