Pages

14 May 2014

#famalweds : Inai di jari jemari ;)


Assalamualaikum kamu-kamu..

Nk cter pasal inai yang aku pakai mase wedding hari tu.  Bnde aku paling amik mudah dan sambil lewa adalah Inai..haha..dah nak balik cuti kawen baru terhegeh2 carik kt mydin inai serbuk hasina..tu pown kawan suggestkan..die mmg antu inai skit..so die suh pakai serbuk, aku try la..nak crik tmpat lain mgkin susah..dah pergi dkt kawasan inai tu mak aihhh bnyak btol pilihan inai serbuk dan tube..jadi rambang mata aku..serbuk aku amik, tube pown aku amik..murah sgt..rm2.50 je..haha !

Nak jadi cerita sehari sebelum nikah, aku dengan akk aku beriye2 buat inai..aku bancuh inai serbuk, akk aku buat inai daun..bt siang, peram dlu then malam baru pakai..inai ni kalo diperam, lg sekata dan cantik nnt warna die..time bancuh inai serbuk ataupun inai daun, pndai2 la korang guna petua nk merahkan inai..aku bncuh dgn air teh, akk aku bancuh dgn kopi ke ape tah die..bantai la !

Malam da kul 12 settle sume keje baru kitorg pakai inai..yg tukang pakai adalah kakak ipar aku..sian die..bersengkang2 mata layan adik ipar dua orang ni..dah pakai inai, bnyak la kerenah kan sbb xley usik pape..nk tido kene sorongkan bantal la, alas itu ini la..haha

Aku kan bancuh inai hasina tu, try pekai kejap, nmpak cantik warna die, tp takot tertido smpai ke pagi pakai lame hitam..akhirnya aku pakai inai daun yg akk aku buat..smpai ke subuh aku pakai..yaAllah penat nak mamp la pakai inai ni..kejangg otot jari jemari dan kaki semua sbb berkepak berjam2 lamanya kan..tapi bile basuh pagi tu, yaAllah cantiknya jari2 ku..baru la rase bahang nak menjadi raja sehari..hikhokhikhok..

Kalo inai daun salunya mmg merah keorenan kan kaler die..
cantik la drpda merah kehitaman..oiii seriauuu !

arghhhh rendunya nak pakai inai kawen ! rase mcm berseri2 kaki tangan semua..huhu..
opismate ckp, naik le nafsu laki ko tgok kaki merah gini..haha lol !

Untuk jari tangan, kuku tu aku topup lagi dengan ina tube rani..ok korang yang nk beli inai tube rani, die ade kod tau kt kotak tu..xsilap aku kena pakai kod 77 ke 87..dah lupe la..kod tu merah die mmg cntik..siyes ! jgn la beli rani malaysia ke ape..x diyakini la aku rase..bnyak bace testimoni org ramai kata jadi hitam..wuish sedey tau nk kawen jari hitam mcm hantu..


Ni kazen aku..die mmg pak andam..die yg xbole dok diam, topup lg inai kuku aku dgn inai tube..aku da cuak jgk sbb warna inai daun da cntik dah aku rase..kang kalo topup inai tube takot terus disaster plak..tp alhamdulillah inai rani tube kod special ni mmg mencantikkan dan memerahkan lg kuku..suka gila tgok hasil die !

Untuk inai ukir2 tu, korang faham2 la orang2 tua mane minat inai berukir2 mcm keling ni..tapi kitorang adik beradik nak sgt merasa..tp xnk la lukis berselirat sgt..tu iye la mcm keling..simple2 je dah kan..asal berukir cantik dan kemas..yg ni, kawan kakak aku yg ukirkan..murah2 je die amik..cantik dan kemas..tp inai ukir mmg cpt hilang warna die..masuk hari ke3 sanding belah lelaki da ilang skit2 dah..seminggu lebih trus ilang licin..huhu yg best, inai kuku dgn inai ukir sama kaler..xde la nmpak kaler caca merba..


Hari ni, da sebulan 2minggu..merah inai kt kuku masih menyala2..sedih rase nk tggu die ilang..kuku tangankan cepat panjang..honeymoon pown blom lg tp inai da nak abis..ckp dkt suami, g honeymoon nnt bulan 6 in syaAllah nak pakai inai balik..xkire xkire hahaha ! rasenye kalo pakai inai tube 100% hari tu, inai dah ilang dlu kot sbelum kuku makin panjang..huhu

Ok till then my experience utk INAI..korang yang muda2 lagi ni bagi pandangan aku kurangkan la pakai inai selalu ni..sbb nnt time korang kawen, pakai inai serinya dah ilang sbb dah terbiasa lihat jari pakai inai...mcm aku last pakai inai zaman sekolah kot..mmg tahan je nafsu ni dari pakai inai tau..sbb otak aku ni asik fkir blom tiba masanya lg tuk hias jari jemari ni smpai la tibanya HARInya nanti..dan perasaan pakai inai time nikah ni siyesly mmg teruja dan trasa bahangnya ouhhh aku da nak kawen..yaAllah sayunyaaa hati..ecehhhhh ! ha gituwww sekali tau feel die..kalo da terbiasa pakai, ade ke rase feel gitu lg? kurang dah kot..hehe tp mksud aku pakai inai sblom kawen xseri tu yg pakai penuh dkt jari tu..kalo pakai dkt kuku shja o ukir2 tu mcm xde hape sgt la kot..ok je..

Da kawen ni, korang nak pakai selalu pown bagi aku dah xde ape dah..sbb dah selamat pown jadi isteri orang..kalo lom kawin, mst orang dok perli amboiii mcm baru lepas nikah ! xsedoppp kan dgr sbb kadang2 mulot org ni sinis tau..da kawen xpe, kalo org ckp gitu, ko jawabnye mmg da nikah doppp ! ko hade !!!

Ok tata !




9 comments :

CintaZulaikha said...

cantik corak henna tuh, hehhhe...yg simple2 mmg nampak menarik...

Nuriesya Nadia said...

Hihihihi. Kita hal inai yang paling tak pandang enteng. Laju laju book henna artist. :P

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

La dah kawen ekkk
Congrats even dh lewat sebln
Simple n nice inai tu
Ai loikeee😊

Yna said...

hehe, kita la tu cik fadh suke pakai inai sebelum kawen..siap mak pesan dah dulu masa dekat uni jangan nak pakai inai lagi nanti takde sape nak..haha..tahan jela nafsu hati tu kan..insyaallah, lg 2 mggu nak pakai balik..eksaitednya..=p

btw, mmg cantik kaler inai cik fadh tu..ikut darah kita jugak kan..selalu kita kalau pakai inai tak jadi merah, oren jek..sedey..

cik fadh said...

nadia : haha gerenti cun melecun tu nnt !

cik fadh said...

kak lady sunshine : wuaaa da kawen da kak..selamattttt daaa..hahaha

cik fadh said...

yna : yke hahaha..dah2 tggu kawen bru pakai tau..

Fiza Basman said...

Sama2..inai ni yg paling last difikir. Hehe sb fikir benda yg utama ja dulu. ;)

s h a said...

Cantik inai fadh.Sowi yang x dapat datang aritu.Da sebulan lebih da.Cepat je rase mase berlalu.Ape2 pon semoga bahagia dengan en abe tersayang fadh dear.Take care taw.

*Warna inai fadh memang cantik sgt2.Pandai fadh bancuh. :)