Pages

24 June 2014

#famallife : Puasa da dekat oiii !

Assalamualaikum...

Tinggal lagi beberapaaaa hariiii je lagi nk poser..skitttttt je lg nih..igt lg bulan poser tahun lepas status dkt mane2 manjang ckp, in syaAllah ni tahun last berpuasa bujang..tup tup mase berlalu, dah sampai poser tahun ni dan semestinya pengalaman pertama berpuasa bersama suami..dlm hati ni mcm berdebar-debar tau..hoverr kan ! oii aku bkn berdebar-debar apenye, aku cma risau aku xmampu nk bangun sahur menghidang lauk pauk tuk laki aku nnt ! wuaaaaa ! acaner nih !!!

Style aku setiap tahun poser kan kan, mmg bangsa xbangun sahur punye org..1st poser layankan jgk bangun makan, tu pown mak da siap hidang..hirup kuah je, pastu terbongkang balik...hari2 seterusnya letak air kt sebelah katil je, rase terjaga malam aku togakkkkk air tu..da kul 6pagi pown kadang tertogakkkk jugak..eh ! xsengaja xpe..kakaka

Puasa tahun lepas, aku rase mak aku ade ckp lah, die kata gini "esok2 da kawen,jgn perangai mcm ni, xelok, bangun sahur masak!" erkkk ! eleyhhhh come on mak come on ! ni fadhliyana la (tepuktepukdada)..depan org je selalu tunjuk malas tunjuk xtau masak tatau serba serbi..kalo kene campak mane2, dlm hutan sekalipun insyaAllah bole je hidup mak..pokoknya, rajin atau tak je..ekekekeke...(menjawabmenjawab) BUKTI??? jgn muntah hijoooo eyh sbb hari ni aku nk tnjuk bukti yg aku sendiri puji melambung..ye la sape lg nk puji kalo bkn aku sndiri kan, aku yg rase khennn..kikiki yg cik somi bangsa xreti memuji, yg die tau tambah nasi lg..puji la skit kan, ape ke payah nau, cakappp cakappppp erghhhh..kite masak tuk die ni..sobssss

Ni masakan pertama aku bergelar isteri..masak sayur ade rupe sayur, masak lemak cili api pown ade rupe masak lemak cili api..bile rase umphhhh bole la bole laaaa ! ecehhh !

lagi?

masak tomyam pown, berhirup kuah dalam periuk tau..licin jugak ! bole la bole laaaaa...

Sambal ikan bilis cili api ni, suami xterangkat aku xkisah, yg pasti aku makan mmg terangkat weyh..aku xtahan pedas tp aku suka pedas2..umphh ! 

kudap2 petang..ni bangsa pemalas..beli cucur adabi je..kahkahkah !

sambal sotong ni mmg selalu direquest oleh suami..skit2 nk sambal sotong..

ni pown menu wajib hidup berumah tangga..tipu la korang xmasak megi sekali sekala kan..haha

kudap2 petang..ni bangsa rajin,,bancuh tepung sndiri cmpak bawang cmpak ikan bilis..lazatt !
eh kadang bt cekodok ni, sos aku bt sndiri tau..rajin x rajin x? hehe

okeh yg ni cik somi masak..time ni aku ganti poser, balik uma melepet..keletang keletung die sorang2 kt dapur..outcome? sedap ! mmg sedap ! bkn puji laki sndiri ni, tp rase same mcm mak aku masak..

prepare masak ni sebenarnye simple je..hiris hiris hiris, pastu ko campak2 je sume..jadi punye lah..

tadaaa !

hihi ! nyummmy

Oke lah tu je hasil show off aku dari dapur cikfadh..ade lagi sebenarnye tp same je lauk die, so xyah dok ngulang2 letak kt sini..smlm pown cik somi rajin, tau2 da siap sambal ayam, dan sayur bayam..sedap jgk, rase mcm sambal ayam org2 kawen tu..huhu..sblom ni pown penah sekali tu die masak asam pedas..cili kering xde, die g hiris2 cili besar lebur..rase die, rase air asam jawa je..haha mmg failed..kakakaka..da ltk kuah asam jawa, die letak lg asam keping..so korang bayangkan betapa masamnye lauk asam pedas tu..aku poser time tu, aku lenjan je la..masam pown masammm la labu..bukan senang nk suh cik somi masak kan..syukur dah tu..hehe..

So sepanjang hampir 3 bulan jd isteri ni, mmg tahap kerajianan memasak tu ade..yg xpenah masak pown aku masak..xpenah kol mak tnye resipi..sume aku igt igt mcm tu je masak tolong2 mak masak mase zaman ank dara dlu..alhamdulillah bole jgk memasak..dlu sblom kawen risau jgak..maun xcuak, ni nk jaga perot laki sendirik ni..kalo xreti masak, mati aku! even mlm ade keje pown, kadang balik keje sempat masak dan mkn..kadang mkn luar jgk, sekali jmpe partner2..ade mase aku mst masak, xde mase, mkn megi xpon mkn luar je..

3bln kawen, hampir 4kg berat naik ! perghhhhhhh mmg aku stress..tp aku xbole elak..aku da mule prangai mak2, da masak sayang la kalo xmkn, tgok nasi dlm periuk ade lebih skit, kene jgk abiskan..syg nk buang..arghhhhh mcm2 la perasaan mak2 aku dlu meresap dlm jiwa aku..sayang lauk sayang nasi, sumbat sumbat sumbat so gain 4kg !! sape nak jawab??????

So untuk bulan poser ni, aku try la, aku try bangun pagi hidang lauk panas2..tapi xberani janji dengan suami..kite tgok je nnt..kikiki...

laki bini yang semakin kembang..kalo kembang berisi baby ok la kan, ni lom berisi da kembangkan lemak..wuaaaa stress stresss !!!

Selamat Menjalani Ibadah Puasa Uols !!



9 comments :

Yna said...

wah..terliur kita tengok lauk cik fadh tu especially sambal sotong tu..hihi

kita tak berpeluang lagi nak masak untuk somi..weekend husband & wife, bile jumpe pun org lain yang masakkan..tak berkesempatan..insyallah, one day..=)

cik fadh said...

yna : in syaAllah one day nnt masak special abis..huhu..

cheekychubbycutegirl said...

sama je ngn nasib kite.hehe

safurara said...

gemok lah laki ko fadh! eh asal udang kunyit tu mcmbesh je! hadoii! terliur lak akk ko ni.

eray ayang said...

wah rajin masak...nampak sedap pulak tu, selamat masak untuk bulan puasa. berganda2 pahalanya..

http://welovesusuibu.blogspot.com/2014/06/5-sebab-shaklee-bisnes-dari-rumah.html

Princess Feyqa said...

rajinnya masak..fiqa kalau nak masak mesti kena tengok recipe..tak yakin kalau main campak menjadi huhu low self esteem betul kan...

S. Faezah said...

salam ramadhan cik fadh..btoi..dah kawen ni mood masak dtg sendiri..xreti pon jadi reti jugak..pokok pangkal nye kena rajin je..hehehee

selamat berpuasa :D

! Arjunakirana ! said...

lapar terus tgk gambar makanan... semoga berbahgia sehingga ke anak cucu :)

Zana Adieyza said...

bulan puasa hidang gmbr makanan ni, terliur lak akk ni dik oiiii.. nampak sedap, rasa pun mesti sedap..

alar dik, baru 4kg.. akk ko ni lagi berkilo2.. hahahha..