Pages

12 June 2014

Honeymoon Cameron Higland #3 Mossy Forest


Assalamualaikum..

Sebelum ditangguh2 lagi kenangan ni, baik aku update cecepat...takot lame2 nnt lupe plak experience yang aku dapat mase pegi Mossy Forest ni..dlu pergi cameron aku xpenah tau pasal mossy forest, yg aku tau ladang teh, kebun strawberry, kea farm, bee farm n so on la yg biase2 kite pg tu..tp sbb aku rajin survey sblom pegi cameron hari tu, aku terbace dari blog blog lain bnyak cerita pasal mossy forest..hutan yang ala2 filem avatar dan berlumut..sgt cantik ! nampak mcm best so mst lah terkinja-kinja hakakkkk  nk pegi kan..ye la sblom ni pg bosan je kn melawat tempat yang sama so nak la jgk repeat tapi pergi tmpt yang lain skit..

Lepas je kami tour dgn pihakk hotel hari ke-2 tu, dlm kul 2.30 balik bilik rehat2..igt nk kuar lepas asar dalm kul 4.30 mcm tu, tapi hujan bukan main lebat plak..sayang btol..tunggu punya tunggu, hujan redha dah dekat kul 6 mcm tu..da gelap la jgk cuaca tapi kalo jadi aku, bangsa mmg xreti nk sabar, takot terkilan xpergi, so aku gigih jgk ajak cik somi pergi sbb pada pembacaan aku seblom ni dorang kata xjauh mane pown daki bukit tu, dlm 30minit mcm tu..boleh drive sndiri atau amik tourguide cuma nk kene byr mahal skit la..so gerak la kami ke gunung brinchang dgn kereta sendiri..jalan nk ke sana masuk melalui jalan nk ke Ladang Tea BOH Sungei Palas tu tau tp nnt da pertengahan jalan, ade persimpangan ke kanan pegi ke Boh Tea Centre tu dan kiri ke Gunung Brincang..so kite akan ke kiri..

Start je pendakian ke sana, aku rase rileks lagi sbb kiri kanan pemandangan ladang teh yg cantik ya ampunnn..sejukkk je mata memandang..time tu agak berkabus jgk sbb baru lepas hujan kan dan waktu pown dan 6.30 time tu..drive kete sendiri mmg mencabar jugak sbb jalan agak sempit..yg pelik ni drive rase dah lame tp xsampai2..yaAllah corner2 maut mmg btol2 mencabar kredibiliti pemanduan cik somi..tp muke die rileks je...cma kami mula rase cemas bile mane kami mmg xbertembung lgsung dgn kereta then hutan kiri kanan sunyi sepi, berkabus..naik lagi xsmpai2 naik lg xsmpai2..smpai aku dah cuak nak mampos aku suh cik somi pusing..nk turun..tp biol jgk aku ni, jalan da la sempit, kiri kanan gaung dan bukit, nk pusing kete tang mane..so cik somi suh aku bertenang, kite cuba naik lagi skit..dlm mase same aku tau cik somi da mule risau takot kete naik temperature..ye la mmg mendakiiiii tekan minyak je..maun x naik temperature kete nnt..aku da start bace mcm2 surah da..mmg time tu da senja weyh, giler xcuak !

Setelah melalui jalan2 sempit tu akhirnya kami sampai jugak kt atas dengan perasaan berkecamuk tp lega bile tgok ade 2 bijik kereta dkt parking mossy forest tu..yaAllah time tu bersyukur xterhingga..mmg muke lega sgt2..tp aku decide xnk daki tangga laluan kayu yang dorang bt tuk smpai ke mossy forest..demi Allah experience mendaki td btol2 bt aku cemas bile mane daki punye daki tp xsmpai2..so aku xnk la daki tangga ke mossy forest ni nnt aku alami bnda sama even orang kata hanya 200meter je..waktu mmg da senja, so aku xberani la nak naik walaupun hati sgt2 terkilan..takot bnda2 halusss woihhh ! so kami bergambar je kt kawasan rata Mossy Forest tu..jadi la asal sampai..mmg ni adalah pengalaman pertama aku yang sungguh mencemaskan..aku dok fikir kalo la kereta kami rosak time tu, mcm mane nk turun,, jauh..hari dah nk gelap..sejuk dingin, lapar..wahhhh takotnya..syukurlah xde ape2..sape nk pergi, better pergi waktu pagi ke tengahari ke kan..jgn ikut aku, da nak senja ttp nak daki jgk..silap besar ! sobsss tapi kalo ade peluang pergi cameron lagi mmg aku nak pergi Mossy Forest ni lg..tp pegi siang2 la..pagi2 ke kan..xde la takot sgt..

yeayyy sampai jugak akhirnya !

hilang cemas cik somi bile da sampai sini..huhu

ni jalan nak ke mossy forest..lebih kurang 200meter je lagi sampai ke Mossy Forest..tp kami xnaik sbb da senja dan cuaca da mule gelap..mmg terkilan tp nk bt cm ne, hakakkk xnak amik risiko!

tgok hanya ade 1 kete myvi je tinggal kt atas ni, sbb tu kami xberani naik..yg org myvi ni mgkin da lama naik dan odw nk turun pown..so xkn la kami berdua nak naik..t tggal berdua kt atas tu..oii seram !

 Ni jalan ke mane aku tatau..tp ade 1 kete arab yg mase kami sampai dorang baru turun dr mossy forest..kami tnye bape lame nak naik atas, die kata 4hours !! mak aihhh biar betik kata 200 meter je ! then baru aku faham knape dorang 4 jam sbb lepas jalan ke mossy forest dorang sambung daki gunung irau 6666f dari paras laut..ptot lah 4 jam !! bising mulot dorang mcm happy giler dah dpt turun semula then diorg turun jalan ni, xsmpai 10minit aku tgok kete dorang patah balik, turun ikut jalan yg kite naik..jalan ni kemane aku tatau..huhh !

ruginya xnaik ! xpe la demi keselamatan kami berdua kan..redho redho ! sobsss





bergambar kat sini je la mampoooo ! abis amik gmbar kitorg cpt2 turun sbb takot hari makin gelap..nmpak je dlm gmbar cuaca cerah tp sbnarnye da kelam2 jgk dgn kabus..rasenye xsmpai 10minit kot kitorg kt sini, kitorg decide trus turun..takot masih menyelubungi..haha !

tapi aku nk share jgk beberapa gambar mossy forest yg sgt2 cantik ni ihsan dr google..hehe

bayangkan kalo aku naik jgk time hari da nak gelap then pemandangan die mcm ni..oiiii seram ! haha



nak daki ke Gunung Irau mmg dah xde laluan pejalan kaki..

lupe nk cter sepanjang nak naik ke gunung brincang ni ade 1 strawberry farm tau..besar jgk tp sunyiii je..aku nmpak ade 2 3 org bangla je..lepas dr strawbeery farm ni la, jalan nak naik lagi sunyi dan seramm !

terima kasih sgt dkt boboy sbb bawak kami sampai atas tanpa ade ape2 masalah..boboy ko mmg power tau !! syg sgt !

sepanjang nak turun, benti kt ladang2 teh ni..cantik2 jgk view die..

gile selfie !



Balik hotel dah malam..trus menikmati Steambot yang pihak hotel sediakan..pakej steambot ni mmg termasuk dalam pakej honeymoon ;)





da kenyang, masuk bilik kemas barang skit2 sbb esok da nak balik pastu laki bini bongkang ! haha

Esok tu jam 10pagi kami da check out..Pergi Kea Farm dan strawberry park..hajat nk makan waffle strawberry sbb smlm mmg xjmpe..tp ttp xde..habis shopping last tu kami pown turun gerak balik..then tibe nampa 1 restaurant strawberry sebelah Hotel De La Fern..kami benti, time tu dorang pown baru bukak dan alhamdulillah sampai hajat aku nk makan Waffle Strawberry kt situ..sumpah sedap lazatttt xterkata ! milkshake kt sini pown sedap gile ! 


ngapppp !

 Sebelum turun sempat singgah ke Bharat Tea..view kt sini pown cantik2 !




Destinasi terakhir kami di Air Terjun Lata Kijang ;)



Alhamdulillah selesai review experience kami honeymoon disini..sblom ni kata xnak xnak hoenymoon kat sini akhirnya ni jgk la tmpt aku tuju..btol la sblom ni pegi xbest sbb lom ade duit poket sndiri, kecik lagi, ikut rombongan..tapi bile pergi sendiri, kuar duit sendiri, shopping makan xbenti2 rase seronok nak2 lagi pergi dgn suami tersayang..pengalaman tu jadi lain..ini percutian pertama kami berdua so rase seronok sgt..pndai jagak kami jalan berdua..haha !

oke tata ! semoga dapat jadi panduan mereka2 yg lain nak honeymoon kt sini nnt..



7 comments :

Nuriesya Nadia said...

Best best !

cheekychubbycutegirl said...

tak sabar nak g cameron higlands lagi ngan suami :)

Cik Puan Rara said...

amboi! sakan naaaa.hee sonok nya fadh!

iyka syafika said...

Bestnya....... Supaya dapat baby cepat2.ehehehh

MizzTina said...

amboi, animun kt tmpt sejuk ye..hehehe...

Yna said...

best baca review cik fadh..nanti nak ajak encik somi pegi lagi..haritu pegi tak kemana pun sebab time cuti sekolah..huhu..pasni nak pegi time hari keje pulak..baru dapat berjimba dengan puas..=)

cik fadh said...

tq semua..mmg best kali ni pg sbb pg dgn husband kan..so bole merayau2 mane suka..korg pg la lg ! hehe