Pages

11 June 2014

Reminder kepada bakal pengantin di luar sana ;)

Assalamualaikum..

Sekarang kt fb banyak orang share pasal 1 cerita dari sepasang pengantin ni yang mana pelamin yang ditempah TIDAK seperti yang diinginkan..bole baca dkt sini Pengantin Terkilan Rekaan Pelamin Tidak Seperti Yang Digambarkan . yaAllah lepas subuh aku bukak FB dkt hp bace cerita ni smpai xsedar dah terlewat nk siap pegi keje..aku rase kalo aku lah dkt tmpt pengantin tu, mmg aku dah pengsan berkali2 kot..

Sebab tu mase preparation wedding aku dlu aku da igtkan diri aku berkali2, persiapan yang besar2 mcm baju pengantin, make-up, pelamin, catering, khemah, photographer, videographer dan doorgift aku akan spent time duit lebih skit dkt situ dan aku akan review banyak2 kali sebelum aku hire org tu..siyesss aku sgt cerewet tuk perkara yang besar2 mcm tu sbb bagi aku kalo antara salah satu tu slek, die akan bagi impak yg besar pada wedding aku..yang lain kecik2 tu aku mcm xkisah dan xbrape amik port sgt..yg besar2 ni je aku berkali2 semak, berkali2 tgok review orang, hasil kerja die ke ape..sekali aku jmpe complain dr orang mmg aku terus reject..haha !

Sekarang dunia da moden dan canggih, utk B2b yang akan dtg ni, make sure korang sentiasa google nama2 bridal ke op ke catering ke yang korang nk hire..tgok review dr blogger b2b yang lain kalo ade..tgok FB dorang, bace komen orang puas hati ke x, puji melambung ke x..siyesssss aku bt sume tu smpai la aku btol2 puas hati baru aku COMFIRM amik die..korang kene la keje lebih skit sbb korang kene igt kawen sekali seumur hidup..xnak la majlis korang caca merba dan terkurang sana sini..spent duit lebih skit xpe, janji korang xde gangguan perasaan, gangguan mental masa majlis korang tu nnt sbb kan bnde ni xcntik, bnde tu xsiap ape la..semua tu mmg akan ganggu emosi korang..tolong la jangan ada niat nak tolong kawan ke ape, konon kawan baru berjinak2 nak bisnes kawen itu ini..bagi peluang boleh, xsalah tp please make sure hasil kawan tu btol2 cntik..tgok hasil2 kerja diorg sblom ni, kalo ok why not give a try tp kalo suam2 je, nak2 lagi melibatkan baju pengantin ke pelamin ke, alahai pleaseeee fkr 2 3 kali..INGAT NI MAJLIS BESAR KORANG !

Tapi doorgift hari tu mcm ade problem skit la..sedikit lambat dari tarikh yang sepatutnya kami trima..kalo tgok FB die mmg ramai complain die lambat tapi tatau la knape aku nak jgk tempah kt die, sbb mgkin dlm ramai complain kata die lambat sume tu, masih blom ade aku jmpe orang complain xpuas hati dgn hasil die..means hari ni masalah die cma lambat tp die ttp akan buat..dan hasil die ttp cantik..so aku pown redha la cma cara kite follow up tolong la jgn marah2..kene pndai ckp lembut2 dgn org yg sgt2 busy ni..atau pown korang kene bt rintihan simpati supaya die simpati dgn kita..akk ni bagus, even die tau die mmg sgt busy dgn order, tiap kali aku follow up lmbut2, die akn berkali2 mntak maaf...siap bg aku potong rm100 sbb aku sabar menunggu..hehe ! taktik meraih simpati aku sgt berkesan tau..siyess akk ni baik, tp kene layan die baik2..jgn kasar2 dan jgn push mereka..dkt org lain pown aku rase korang kene bt bnde yg sama..jgn la hari2 korang nk follow up..rimasss weyh !

Pasal bajet, ermmm sbb tu utamakan dlu yang besar2 baru fkr yang kecik2..mase wedding aku dlu, bahagian candy buffet mmg aku xorder pown ikutkan sbb aku fkr mcm xde pown xde sape la nk kisah kan, tp last minit mak aku kata nak jgk, die nk sponsor..so kalo nama last minit mmg aku xsempat usha..then ade kawan aku kata die baru nk jinak2 bt candy buffet..kire wedding aku ni 1st time la die nk bt..aku mcm berat hati sbnarnye nak amik akk tu, tp aku fkr, xpe ni bkn perkara besar dlm wedding aku..kalo xcntik pown lantaklah kan..so aku give it a try dkt akk tu kire tolong kawan la jgk ni..hasil die mmg jgn korang sangka nk lebih..aku sendiri pown xtgok! haha tp dr komen2 orang lain kata ok la tuk pertama kali cma xde la kebabaommm mcm candy buffet yg gile cadbury cantik kan...tp skit pown xbg kesan kt aku sbb bnde tu hal kecik, so aku xde la terkilan sgt..janji perkara yang besar2 aku puas hati dah cukop la aku rase majlis aku sempurna..alhamdulillah...

so ini pengalaman aku..yang mane nak kawen tu beringatlah..kalo bole amik bridal yang mmg da ade experience 3-5 tahun dan ke atas..bridal aku alhamdulillah mmg da 10tahun dlm bidang ni..mmg aku serah bulat2 pada kak aini dan hasilnya sgt2 la aku puas hati even sehari sblom majlis, pelamin aku runtuh kene tolak angin tp tu bkn salah bridal aku..salah angin tapi cepat je team kak aini dpt btolkan balik..segala terkurang tu aku xsalahkan kak aini..cuaca agak kurang baik mase tu..yang lain sume bagi aku TIPTOP ! syukur yaAllah..

Ingat mengingat sesama kite ye sayang2..jangan terlalu berlebih2, dan jangan pulak terlalu kedekut sgt tapi hasil nak cantik..haha xmungkin lah kan..so sederhana je janji korang puas hati..lagi 1, utk setiap bayaran atas servis yang korang trima, jgn TERUS TERIMA dgn hati TERBUKA harga yg diorang charge korang, try la mntak nego skit2..tp perangai aku ritu, aku mmg jenis bape dorang ltk aku xpndai nego kalo aku tgok hasil die mmg cntik..tp letak deposit dlu la sbgai keselamatan..jangan nk trus bayar abis..amboii mentang2 duit berkepuk2 time nk kawen, dan xnk pening2 nk bayar lepas kawen, korang bayar abis ! no no no..tggalkan skit 30% ke ape bayar lepas keje dorang settle tau..so nnt kalo ade keje dorang yang mmg hampeh, ade 30% lg kite xbyr tu sebagai keselamatan tuk kite..xde la terkilan sgt byar da abis tp keje hampehhhhh...

ok chill2..jangan stress2 nak kawen tau !

tataaaa !






15 comments :

Miss Hidy said...

Yup agree dgn Fadh..
Kita kena pilih vendor yg ada review baik dan berpengalaman..Hopefully my vendor tak buat hal..InsyaAllah..

Nurhidayah Mohd Noor said...

fadh pelamin n photographer amek mane. share :)

cik fadh said...

Miss Hidy : yupp luangkan mase kite skit tuk survey mereka btol2 sblom hire..hasilnya tuk kite jgk nnt kan hidy..semoga majlis hidy berjalan lancar..aaminnn

cik fadh said...

Nurhidayah : OP fadh amik Amir Naufal..ade review pasal die dkt label..pelamin amik dkt Aini Gemalai Anggun (Senawang Seremban) Alhamdulillah semua puas hati..

Fiza Basman said...

Part kita follow up cakap baik2 tu fiza setuju sngt2. Sb fiza nikah awal..xikut plan asal..hehe jadi, nak push pihak tailor..dia pun xjanji nak siapkan..sb majlis fiza diawalkan 6 minggu daripada plan asal.hahaa nak minta tailor buat cepat2 mmg tak boleh sb nanti tak cantik pula.huhu

dada said...

fadh baju baru kea ? mahal tak die amek. heeee :)

cik fadh said...

fiza basman : part tu lg kene ckp baik2 kan..sbb tu baju kite nk pakai nnt...huuu cuak kalo die tetibe ngamuk, bt baju kite xcntik..hehe

cik fadh said...

dada : haah fadh dpt baju baru..ade mcm2 pakej dada die sediakan..ikut mane kite follow our bajet la..

Iyka said...

Betul2. Skrg pun iyka tengah usha2 utk mjlis tgh thun dpn. Rsau la.kita nk perfect.n iyka pun cerewet jugak. Tp mslh skrg ni baju yang bridal provided semua iyka xpdn even dah dikecilkan. Spttnya bunga kat perut bile iyka pkai jd kat paha. Pendek sgt ..herheheheh...skrg tgh pening nk cri tukang jahit baju kawen yang murah. Cik fadh tahu tak kat mana??

Ayue Idris said...

bgus la cik fadh..share bnd cenggini..hehe..aritu da hmpir terkene jgk tau :(

Humairah Jimat said...

btol tu..mesti search review dr org lain dulu sblm tmpah apa2..klu ada bad comment better jgn ambik kn. dr ssh msa majlis tu nnti..

cik fadh said...

lyka : better request baju baru dkt bridal lyka kot..kalo xde jgk mmg kene bnyak survey dan bt seawal boleh..if anything happen sempat jgk kite nk cari lain kan..

cik fadh said...

ayue : yeke yang, ish nasib baik tau..make sure selidik rapi2..xmo nnt stress mase wedding..

cik fadh said...

Humairah : yupp dear..xpe cerewet skit tuk majlis kite sndiri kan..

iyka syafika said...

Waaa..besnta bridal fadh..mmg boleh erk cm tu.ika lom pergi ag bridal tu.just call nak buat appoimt je nnti.rsau jugak sbb ika pendek sgt.ehehheeh