Pages

06 July 2014

Braces : Sakit gigi menyerang !

Assalamualaikum...

Lame xcite pasal braces..da lame bukak braces bahagian atas pown xpenah update..alhamdulillah mmg niat mase pakai braces dlu, harap2 sempat la bukak sebelom nikah..Allah s.w.t tunaikan..pakai awal Julai 2013 dan bukak hujung Mac 2014..means pakai btol2 genap 9 bulan..impress ! tp aku bukak bahagian atas je..doc kata da lurus, nasib cepat gigi bergerak..sebenarnya knape cpt gerak sbb gigi atas ni yg bengkok gigi 2batang kt tengah tu je..yg lain rata..so mmg nak jd citer cepat pulak die bergerak lurus, aku pown da mendesak doc nk bukak awal, bile doc cek, die kata bole bukak dah ni maun xmelompat..sukaaa la sbb kalo xbole bukak lg, lps kawen 2 minggu kene pasang bracket balik dan bayar rm200 tuk pasang bracket baru..tp ni rezeki dpt bukak trus sebelum nikah..syukur..

Tapi yang bawah still pakai lagi sampai skrg..mmg xbukak pown mase nikah hr tu sbb kalo senyum bukan nmpak pown..kalo xnmpak pown xpe, comel je..hak hak..eh ade pe pengantin pakai braces..cute je tgok, cma time majlis tu kene pndai la pilih band warna yang seswai..jgn la pakai kaler menyala2, nmpak ketara dlm gmbar so cam xcntik..

Mcm biase appointmen braces sebulan sekali, tp gigi bawah ni still degil2 kepalang lg nk gerak padehal xde la serius sgt teraburnya..aku xreti nk sebut term2 braces ni sbb aku xbnyak tnye ngan doc..tiap kali dtg, doc tukar band ckp itu ini aku angguk je..time pilih kaler aku pilih je ikut mood aku..haha..da tukar besi tebal skit, pakai band besi pown die lmbt gerak..dan smlm appointment doc, kali ni doc nak angkat gigi bawah kasi rapat skit dgn gigi atas..aku ok je..da siap sume, tgok besi tu kt bawah bracket..doc bt mcm tu supaya gigi 4 batang bole naik skit rapat dgn gigi atas..doc kata kalo gigi atas still ade bracket senang la diorg nk  keje berdua, ni da tggal bawah je so yg bawah kene keje keras skit..ya ampun, mlm td berdenyut2 gigi bawah ni..xley kunyah makanan..sakittt !!! sobsss ! rase sakit die mcm mase awal2 pakai braces dkt bawah ni dlu..semua gigi rase longgar je sbb kene tarik kuat kot..so skrg mmg taip entry ni sbb nk mengadu gigi sakit ! hahaha..sakit weyh ! seronok pakai braces tp kene time die nk bergerak, sakit ya amat oiii ! kebetulan kite xposer ni, bulan mengambang ! tp xsyok ar sbb xde la dpt mkn beriye sgt..masuk telan masuk telan je..xnikmat langsung mkn..sobss ;(

amikk ko lobang idung sekali aku tunjuk ! haha !
tgok besi berada dkt bawah bracket dan skrg diorg tengah bekerja keras nak naikkan gigi bawah aku tu supaya rapat dgn gigi kt atas..seksaaa woihhh tp xper la, janji resultnye nnt cantik..kene korban skit awal2 ni..skrg pown da senyummmmmmm lebar kemain kalo amik gambar..xde la rase down dan segan sgt nk senyum nampak gigi lg...kalo x dlu, amik gmbar xnmpak gigi mcm senyum xikhlas je..susah la nk cari gmbar dulu2 yg senyum nmpak gigi..low self esteem ! haha

sekarang??? tgokkk la kemainnnnnn senyum lg..hihi




 time ni, senyum over skit sbb pakai timer HP, die mcm jd candid gmbr tu sbb tgah ketawa ngan cik somi..hehe

sopannyoorrrr tuiii !




dlu jeles tgok gigi cik somi, skrg tidak lagi..malah sang isteri senyum lg lebauuu dr sang suami..hover !


dah dah..tu je gmbar yg ade..malas nk upload gmbar bnyak2..baru prasan gmbar selfie xbnyak..eh eh..kakakakakaka padehal kt ig manjang gmbar ko selfie je..lg xnk ngaku..kiki..

tadaaaaa !



4 comments :

Keyna said...

ina dulu pun teringin juga nk pakai braces... tapi bila jumpa doktor gigi dia ckp gigi dh cntik. aik!!!! jadi pelik.. rasa macam xlurus.. hahahaha... sakit x pakai tu kak fadh... ??

cik fadh said...

keyna : haha keyna da cntik xyah..ni tgah mengadu sakit ni keyna..kadang2 xsakit kadang2 meranaaa jgk..huhu

Nuriesya Nadia said...

Nak pakai balik ! Gg da lari. Tak sempat nak kejar. Hahaha. Siapa suruh tak pakai retainer kan , terimalah padahnya. :P

cik fadh said...

Nad : gigi atas fadh doc pakai retainer kekal bahagian dalam tau, tu pown still fadh rase mcm da lari skit..ade gigi yg jarak..erghh !