Pages

01 July 2014

Cerita Puasa Kami


Assalamualaikum..

Entry hari ni xde gambar sbb cm malas nk transfer gmbar ke PC..aci la kan..sbb nk bercerita mulut dgn geng opis xley sbb nk jimat air liuq so aku bebel pakai jari la lg best..bebel tanpa gambar tu bosan tp atleast ade la jgk cerita aku bole simpan sbgai kenangan..hikhik..

Tuk hari pertama berpuasa, aku balik rumah mak aku di Kuala Pilah..sahur pertama tu mak buatkan nasi goreng sbb nak tarik minat kitorg sume bangun sahur..ye la aku mane nk bangun sahur sgt ikutkan, kalo bangun teguk air pastu tido ! tapi kali ni KENE la bangun, makan sume sbb dah berlaki kan..tp seronok sbb bangun2 trus ke meja makan..sume da siap hidang mcm bese..mak terbaik !! kiki..

Pagi tu dlm kul 8.30, masing2 bangun trus ajak mak ayah g Pasar Tani Batu Kikir..kt situ meriah nk beli lauk basah..aku aim nk beli udang galah atau ketam..so aku beli udang galah je nak masak gulai..uii sedap lak bile teringat balik ni..jejes air liur aku..ayah mcm bese, ke hulu ke hilir mencari ikan baung sungai die..ade orang jual ikan baung, menipu ckp dr sungai..ayah aku kaki menjala ikan kot, die kenal la ikan sungai ke kolam kan..last2 ade sorang pakcik ni inform ikan baung sungai baru sampai tp port hujung sekali..bergegas ayah pergi, dpt la 2 ekoq size sedang2..sekilo rm35..mahal xde hal, janji sedap oii ! So menu berbuka hari pertama kami, udang galah masak lemak cili api, ikan baung salai masak lemak nenas, kuih onde-onde, sayur campur..makan la kami anak beranak ber5..aku, suami, mak ayah dan adik ;)

Lepas berbuka, kemas2 balik uma mak mertua plak dekat palong 7..dlm 1jam suku je sampai..dkt je..hehe..sampai2 je rumah ibu, perghhhh semerbak bau dughiannn ko ! pe lagi, ltk beg ape sume trus melantak durian..asyikk asyikk ! Kebun bapak mertua mmg tgah banyak durian skrg..kene time puasa plak, pergh menggoda jiwa..tiap kali bapak mertua balik kebun, bawak balik sebakul penuh durian..Esok sahur tu, mcm bese bangun2 sume da terhidang..erkkkk malu plak, tp muke semborono je lah..bnde da siap kan, xkn nk bt2 siapkan lg..da abis makan, pandai2 la basuh pingan kemas sampai licin meja ganti balik kerja menghidang..hikhik..

Berbuka puasa kalo dkt uma mak mertua mmg xkn makan nasi..makan ringan2 je..so ibu bt roti jala dan kuah kari..kuih onde-onde pown ade..aku yg gentel tau, rajin menantu ibu..hik hik..nak lagi parah, boleh plak ter"request" nk makan kek kukus ibu..igt senang je btnya so sedap je la mohon kek kukus kt ibu, sekali bt2 kene kukus dkt 4 jam..perghhhh ! bapak lama..ibu siap beli tong gas baru lps aku request tu..aku pelik gak, rupenye mmg nk makan gas bnyak..adoii menyesal plak bt permohonan..tp ibu xkisah..die kata mmg da biase bt, hari tu menantu sulung pown mntak btkan, baru2 ni pown menantu kt semban pown mntak btkan..kali ni tiba2 menantu bongsu pown nak jgk..hahahaha..sume menantu berkenan kek kukus ibu ! siyesss mmg sedap kek kukus ibu, makan panas2 perghhhhhhh tekstur yg lembut, mengasyikkan...uiii astagfirullahalazim..maaf kalo bt korang terliur jgk..haha

Lepas berbuka, kami pown siap2 nak balik melaka..esok tu da kojer kan..jgn nk bermalas2san lg..merasa la sahur hidang sndiri..konon dah kunci jam nak bangun kul 4.45pg..nasi da masak malam tu dan nasib la da suh suami kuarkan microwave dari kotak mlm tu jgk..mule2 die kata esok pagi ler kuarkan, aku berkeras suh kuarkan mlm tu jgk..tgok2 btol ko, esok tu terlajak..kul 5.20 baru sedar, imsak kul 5.44 mcm tu..apo lg meloncat aku trun katil g panaskan lauk ibu bg smlm..see, kalo microwave xkuarkan lg dr kotak mlm tu, agak2 makan mase x nak panaskan lauk..degil somi aku..rase nk gigit2 je..masuk lauk dlm microwave panaskan dlm 5 minit, so sempat la kami laki bini bersahur..telan air seteguk..alhamdulillah lepas sahur kali pertama aku dan laki aku..hahahah

Berbuka? xsempat lg nak masak..sbb smlm suami keje d k.l, sampai melaka dalam kul 5.45 mcm tu..so ke bazar je la kami..ehhhh mahal btol la makan2 jual kt bazar la ni ek..smlm je kitorg abis dkt rm25 kot aku rase..makan simple je, murtabak 2 keping, air katira sebungkus, lauk sejenis, nasi kerabu sebungkus..tu je lah..perghhhh mahai2..mlm tu jgk ajak suami g mydin nak beli barang2 basah kasi penuh peti ais..hari2 makan bazar maun bangkrap..nk raya bnyak pakai duit oiii...baik masak, kuantiti bnyak puas hati siap bole repeat sahur..tu agenda utama sbb xkoser mak nak bangun masak time sahur oiii ! hahaha..

So far alhamdulillah..pagi td bagun sahur pown lebih tersusun masenyer..masih sempat berlengah2 lagi minum makan..ptg ni igt nak masak la..in syaAllah..harap2 istiqomah la kan..jgn last2 melepet, pastu bazar bazar bazar je nnt..haha..bulan poser ni suami rajin bangun tengah2 malam bt tahajjud, isteri mamai2 mampu tgok je dari hujung katil..adoiiiii bile laaaaaaaaaaaaa nk rajin bangun solat tahajud ni..;(

oke jari aku pown da haus membebel..keje time bulan poser ni mmg makan hati je sbb orang berpangkat ni amboii kemain lagi arah itu ini..mcm aku keje bawah die plak kan..kalo bos aku ok la lg..menanah jiwa !


tengah memikior menu nk masak tuk berbuka puasa ptg ni..dilema btol la..;(



11 comments :

safurara said...

oi oi! jgn nk melepet sangat,dh jd mak org.sahur mkn banyak sket! kasi ada tenaga.hehehe.selamat berpuasa fadh.

Keyna said...

waaaa mahai tu kak fadh... kat mana tu?? seriau ina dengar... hehehehe.. selamat berpuasa kak fadh... ina xdpt lagi nk berbuka dengan suami.. huhuuh :(

berry said...

sekarang ni memang susah nak bangun sahur. sebab tido masih nyenyak. nanti da ade anak, senang gile bangun sahur sebab kite takkan tido nyenyak cam dolu2. hakhak. setiap malam kene bangun sejam atau 2 jam sekali. kadang2 setengah jam sekali. ingat ade feel ke nak tido nyenyak2? hah kan aku da bebel kt sini. hahahaha luahan perasaan sebenarnye. kekeke

cik fadh said...

kak rara : alaaa kite baru nk start diet bulan poser ni..mmg xmo mkn nasi ! haha

cik fadh said...

keyna : kt durian tunggal ina..mahai rasenyer..

cik fadh said...

berry : oiiiii luahan perasaan sgt ni..update blog cpt..aku sggup je bace pnjang2 pown..haha

Kausar Amin said...

haha comel entri ni. tahun ni saya sahur roti je tak makan nasi. ok je sbenanya. makan nasi perut jadi penuh lesu pun ya

Azwar Syuhada said...

Salam ramadhan!

Shark Kay said...

fuuh..
RM25 sekali abis kt bazar,
kalau hari2 tu mmg sakit poket tue.
hehe.

S. Faezah said...

bestnyee tggal dekat ngan makkk..nikmat berbuka tu lebih sikit kann..hikhik

dada said...

ala gambar mane. nak tgk kueh yang ko gentel tu :)