Pages

08 July 2014

Rumah kami Edisi Raya 2014 ;)

Assalamualaikum...

Korang dah dpt mood raya blom? aku blom la..ni aku tengah cari mood raya dengan membaca entry2 raya tahun 2011, 2012 da 2013..eh gila sakan aku raya tahun2 lepas ni..bukan main lg shopping mcm hantu lepas kandang..bace balik entry tu, perasaan dlm entry tu mcm bukan main eksaited lg jemah ko nak raya..siap kata ni raya last bujang so mst ALL OUT..kemahennnnn !

Tapi tahun ni awat slow sgt mood ni..ade la jgk ajak cik somi pg jusco nk cuci2 mata..tp mata rase xtercuci dgn baju bajan sbb xde bende menarik, suasana pown biase je..ade la tarik2 skit barang tuk rumah..tuk RUMAH ! rumah kene RAYA ke..hari pertama bukan raya kt uma sendiri pown..raya ke-7 baru balik uma sendiri gamaknyer...tapi rumah pown perlu jgk utamakan keperluan isi dalamnyer..siannn rumah,,

Berbalik pada tajuk, mmg btol la ckp aku dlm entry tahun lepas, raya tahun ni cmfirm aku laki binik perabis duit kt uma..btol la btol la...aku lupe ke tudung raya xbeli lg ek? aku lupe ke baju raya baru ade sepasang je? kasut xde ape pown xde?? tp xpelah, tu kendian2 la..rasenye masuk hari ke 15 puasa nnt baru rase mood raya tu kan, nnt baru la terhegeh2 laki binik ni pg membeli2..skrg fokus kt uma dlu..semua bnde ni keperluan, da 3bulan dok uma sewa tu mmg lengang je..kami berdua selesa je mkn kt meja jepung, dok baring2 laki binik atas karpet je..tapi bila ade tetamu naik segan pulak tetamu dok bawah je..hr tu mak ayah dtg pown, bentang surat khabar kt lantai nak makan..mst mak aku ksian dgn anak die ni..haha mak xmo ksian2 la, adik suke je life mcm ni..sempoii ! duit ade nk beli tp bertangguh2 je nk g beli sbb risau takot ade keperluan yg lebih penting nk guna duit tu nnt..

Tapi da nak raya ni mmg xley tangguh2 lg dah..aku pown da start merungut sbb kt dapur ruang simpanan terhad..banyak semut plak tu, abis die tebuk2nya tepung gula baru beli..stress aku tgok ! cadangnya nk beli almari dapur je, tp da sampai kedai perabot tu kannnn, alang2 ade duit sepit2 ni baik la beli trus keperluan2 ni..nnt tangguh2 kang perabis duit kt shopping beli baju raya lg xdek pekdahnyer..

Ni almari dapur yg aku pilih..ikutkan nk beli yg half je..tp half dgn yg ni beza rm50 je, eh rugi plak rase baik amik yg ni trus..bnyak ruang nk menyimpan ade..sblom ni microwave ape sume tu diamnyer kt bawah dapur, nk pakai baru kuar kotak, xpakai simpan balik..leceh weyh ! tu yg merungut tu..hehe..settle !

Peti ais ni dah beli awal lg..igt x aku g honeymoon ke cameron hari tu, balik je melaka TERUS singgah kedai  Samsung beli peti ais ni..mcm xde hari lain masa lain plak nak beli kan, hehe punca die SATU je, risau kan strawberry aku tu nk smpan mane kalo xde peti ais ! kikiki..balik honeymoon, xjejak rumah lg melayang RM1400 beli peti ais tuk strawberry semata mata..(tepukdahi!) .eh tp xde sesal, mmg nk beli..keperluan paling penting kt DAPUR ni..kalo xde mmg alasan nk makan luar je sbb lauk basah xde..kiki


next meja makan ! sukaaa meja ni sbb cermin meja die warna putih..ikut citarasa suami, die nak smua perabot warna putih..tp sorry bang, syg minat jgk putih tp nak jaga die bkn senang dan xley pakai long term..suatu hari nnt mst tercemar keputihan tu yg bt sakit mata ni tgok..so baik play safe..haha ! wall kt jam tu suami da cat merah smlm..naik skit ruang makan ni..;)


pastu sofa comel ni..mmg da ckp ngan suami nk beli sofa bed je..xmo beli set..ruang tamu rumah kecik, kalo beli set nnt rumah jd sempit..so kenan jenis mcm ni..arm stand tepi tu bole adjust baringkan sampai rata so nnt nmpak sofa ni panjang skit..kalo xnak, naikkan mcm dlm gmbr tu..ok la kan dr xde kusi lgsung..kang tetamu dtg raya xde la semua duduk atas lantai..hehe

erkk meja console ni bukanlah keperluan ikutkan..tapi aku la gatai nak padankan ngan cermin tu ha, terbeliiiiii jgk..cermin tu sbnarnye adiah kawen dr abg teh, mmg suka sgt dpt adiah ni..so nk hias skit ruang ni sbb masuk2 pintu rumah mmg trus hadap dinding ni..tu menggatai tangan beli meja console tu..hehe

ubah suai skit ruang ni..beli cat kaler red blemish, suh cik somi kalerkan wall ni..knon2 nk bt picture wall lewww...hehe



tadaaa ! tp sememeh skit tepi2 tu..penggunaan berussss xbtol ni cik somiii..tp xpe la..die nk catkan pown da kire bagus dah..haha


hasilnye sgt lomantik ! ekekekeke..

wall kt meja mkn ni pown cik somi catkan jgk tp hasil selepas da susun atur xamik plak..lupoo !

ok dah settle..poket dah keringggggg...tapi puas hati..syukur alhamdulillah ade rezeki kami beli semua perabot2 ni tanpa berhutang..bile ade duit cepat2 kami lekatkan pape..xde duit, dok diam2 la laki binik..hehe

Last sekali, tibe2 terkenannnnnn dengan sofa ni !!




































full set ! sori gmbr xley rotate..telengkan kepala tu skit..haha

Bukan tuk rumah aku, tp tuk uma mak ayah kt kg. Teringat mak ayah hari tu nk beli set sofa kayu jati tuk ruang tamu tambah rumah hr tu, kosong je kan, tp last minit xjadi amik sbb ade masalah skit..aku mcm sedih plak sbb aku tau mak ayah aku nak tapi xtercapai hasrat dorang..;(

aku amik gmbar bg whatapp kt adik aku, suh tnjuk kt mak ayah dorang berkenan x?
bile adik kata mak suka, aku cek baki duit kitorg xcukop plak nk beli cash..sedihh lagi ;( aku nak belikan tuk mak ayah aku tp duit aku pown da abis beli barang2 perabot sndiiri..nk tunggu duit bonus bisnes, 20hb nnt..da nak raya plak dah, lmbat plak rase..

Tapi kehendak aku tuk belikan tuk mak ayah kuat sgt..aku nk dorang happy senyum gembira, nak2 tahun ni semua raya uma mak ayah..alhamdulillah fikir2 cara lain, mmg nak ade rezeki, aku dpt belikan jgk akhirnya..no matter what, aku usahakan jugak dan syukur dipermudahkan urusan..

hari ni sofa ni delivery kt rumah mak ayah..aku harap mak ayah gembira dengan pemberian aku yg xseberapa ni..;)

eh ape shahdu2 sgt ni...sobs sobs sobb..dah2 fadh, da tercapai dah hasrat hati tu..happy ;) 
yeayyyy raya !!!!




sekarang tinggal nk amik mood beli kelengkapan baju raya skit2 tuk kami suami isteri..mood mari mood !!! mcm kene pg Kolumpooo je bangggg nk dtg mood beli membeli ni..ekekekeke...abggg ! bace blog sygkan, jgn bt2 xreti ea..set time !




15 comments :

MizzTina said...

untung mak ayah dpt anak mcm ni.. bgus fadh..


ckit² berhias rumah, tp lelama cntik.. :)

Ayue Idris said...

oiiiiiiiiiiiiiiii..sakannye raye!! best gile kot da ade umah sndri bole hias2 bagai..

plus, sejok perut mak ngandung aritu..hahah :p

dada said...

wah perantin baru beraya :)

PetakBunga said...

kemas je tgok rumh org..

PetakBunga said...

kemas je tgok rumh org..

cik fadh said...

Mk : tu la..skit2 nnt berbukit la jdnyer..haha

Ayue : hahaha bukan umah sendiri pown..tp gedik jgk nk berhias..

cik fadh said...

dada : 1st year eksaited la..2nd 3rd nnt da biase je kot..hehe

Rina Ellisa said...

hehehe.. seronok ea deco2 rumah :)

Nuriesya Nadia said...

Amboiii kemain semuanya ter ter ter je dia ni tau. Lawa rumah fadh. :D

cik fadh said...

rina : hehe

Nad : ter sekali je nadddd ! hahaha

Fiza Basman said...

best ya dpt deco umah sendri :) fiza skang mampu sewa uma ja, jadi..suami kata xpaya nak deco sgt. Tgu da umah sendri dulu.huhu

cik fadh said...

fiza : ni bukan rumah sendiri fiza..rumah sewa jgk..hehe..bazir kan cat tp boring plak tgok kaler putih je..xpe ni cat guna cat murah je..hehe

cik fadh said...

fiza : ni bukan rumah sendiri fiza..rumah sewa jgk..hehe..bazir kan cat tp boring plak tgok kaler putih je..xpe ni cat guna cat murah je..hehe

Aty_Fared said...

peti ais adalah sangat penting.. heheh.. instead of mesen basuh.. peties beli dulu masa awal kawen dulu.. :)

CintaZulaikha said...

wehuuuuu deko2 raya,,,smartnyaaa...seronokkan, hias2 umah...nak plak umah sendiri :)