Pages

12 August 2014

Cerita kehadiran orang baru ;)

Assalamualaikum..

Ermmm berkira-kira jugak aku nak up entry pasal ni..ye la org2 tua kata xbaik awal2 hebah2kan..bukanlah nk hebah2kan sgt, cuma saat manis ni bile kite share dkt ruangan yang dekat dgn kita, rase die tu lain, aku bercerita hanya diruangan blog..dkt fb o IG mmg xde la lg setakat ni..sebab ini dah jadi diari kehidupan aku..yang mane indah semuanya ade disini..yang paling indah ni jgak aku akn pastikan aku bace suatu hari nnt tuk aku imbau kenangan pertama kali tu..ajal maut semua ditangan Tuhan..

Alhamdulillah, aku sekarang dah pown disahkan pregnant..dalam lingkungan usia 4-5 minggu mcm tu..terlalu baru..aku lewat datang bulan hampir 5 hari..cuma kali ni mmg jauh la harapan aku tuk merasakan diri aku pregnant..sebab rasenyer sepanjang bulan ramadhan, aktiviti agak kurang sbb perbanyakkan ibadah..ececechhh ! sengal kan bace bnde alah ni, tp mmg iyer lah..time kite penuh aktiviti, kite berharap tp xde..tp bile kurang beraktiviti, mmg langsung xjangka dia ade, tibe2 die ade..syukur yaAllah..betol opismate kata, jgn fikir sgt, bt biase mcm xde ape je..die mst dtg sndiri nnt..btol mmg btol..

Awal pagi khamis 7/8/14 tu, aku bangun pagi nak pergi kerja..rase badan panas die lain mcm..badan panas tp rase xlembik pown..selalu org demam bdn panas mmg nk bangun pown lembik..tp aku x..rase2 seluruh badan, hati tibe trus terdetik eh xbole jd ni..frust pown frust la yg penting aku nak kan kepastian sbb mmg period da lewat hmpir 5 hari, xpenah umur lewat period, pastu perut semedang je cramp, gosok gigi rase nk muntah, bile solat time sujud, bangun kepala berdesing mcm nk pitam..aku nak kan kepastian, xkire..trus bt UPT..celop dlm 5 saat, trus laju je result kuar double line..pekat ! bkn samar2 lg..mmg menjerit la dlm bilik air tu..air mata dah bergenang je..yaAllah syukur..nasib baik dlm toilet, kalo x maun da sujud syukur..tunjuk kt suami, suami pown senyum bukan main lg..xtau la ape die rase time tu, tp jauh sudut hati aku dpt rsa die sgt2 gembira sbb die pown mmg nampak tertunggu2..peluk ciom laki binik tu xyah cerita lah..sensoreddd ! haha

result 1st UPT

Malam tu lepas maghrib aku still nak kan kepastian..eh btol ke result pagi td ni..xpe try lg upt lepas maghrib tu, knon time tu paras hormone HCG dah rendah..agak2 bole xdetect pregnant..tp kasi celop lagi, ttp double line tu pekat..suami kuar keje mlm tu, balik suh die belikan UPT yg clear blue punye tu, yg tu die state kt skrin pregnant atau x kan...mahal jgk bnde alah tu..suami beli RM30..bantai la..nak kepastian punye pasal kan..try lg sekali pagi esok tu, mmg sah pregnant..syukur sgt2..then decide pagi tu tuk jmpe doc, tuk sahkan yg sebenar2nya ia ke x sblom bgtau family..tgok, aku masih ragu2 lg tu..haha

nak yakin lg, bt kali ke-2

xyakin lagi, bt kali ke-3 ! hihi

Kul 10 pagi jumpa doc, amik barakah hari jumaat..nak dijadikan cerita, bile doc scan xjmpe ape2 pown..then doc suh bt upt sekali lg..tgok hasil NEGATIF ! kalo korg kt tmpt aku ape korang rase? kt uma bt 3x positif, tp try kt klinik tibe2 negatif..doc kata mcm nk ade double line tu tp terlalu samar, so die anggap mmg negatif..mase scan doc kata nmpak sesuatu tp kedudukan bnde tu diluar rahim..yaAllah rase nk mengalir air mata time2 tu jgk...doc print dan tunjuk..doc pggil suami dan explain..die xpasti bnde diluar rahim tu kandungan aku ataupun hanya cyst semata..kalo kandungan luar rahim, aku perlu bt operation serta merta tuk buang sbb baby xkn bole survive dan membahayakan nyawa ibu..kalo cyst, cyst tu baru nak jadi kata doc..then doc bt surat refer doktor pakar sakit puan hospital melaka..kuar je dr klinik, dlm kereta xmampu lg nk bendung airmata..aku nangis semahu2nya sbb terlalu sedih kalo btol aku kene buang baby aku nnt..maklumlah 1st experience..cuak tu meneballl dlm diri !

Sampai di bahagian kecemasan, bg surat doc then diorang cek..kene bt upt sekali lg dan scan..mase bt UPT dkt GH ni, hasil die positif, line pown sgt terang..dlm hati syukur sgt2..masih ade harapan..cma skrg btol atau x kedudukan baby aku tu diluar rahim..mase doc scan, die mcm dpt kesan tp still samar2..sbb kandungan pown masih terlalu awal..then dr kecemasan trus tolak ke doc pakar O&G..layanan staf GH sgt bagus, aku bkn sakit, masih mampu jalan tp ttp die suh duduk atas kerusi roda then tolak smpai kt O&G..smpai kt kaunter daftar, die suh aku bangun..da la org ramai, bertolak pakai kerusi roda, tibe2 bangun sihat walafiat je..kakakaka..malu je ! terima kasih pakcik ! hihi

Dkt sana, tunggu then kene bt upt lg sekali..yaAllah masuk ni je dah brape kali la nk bt upt oii..airkencing dah xde ni!! hishhh..lps bt upt, jmpe doc pakar, borak2 skit, then die kata die kene scan dr bawah..adoiii ni mmg kene rodok la ni..yaAllah malu xyah cakap..doc suh kangkang aku kepit lg..smpai lah akhirnya aku redhoo, dlm hati nasib la bkn doc lelaki melayu kalo x mmg xterbukak kaki aku..haha..bile scan dr bawah trus nmpak tiny dot doc tunjuk..doc kata ni baby u, kedudukan pown dalam rahim, very nice...so awak jgn risau..mgkin die terlalu kecik tuk scan dr perut shja..yg doc klinik scan tu, hnyalah bnde yg seperti bagi kandungan zat pada baby..nnt kandungan makin besar, die akn hilang sendiri..yaAllah mmg nangis aku lg sekali..malu pown dah xigt time tu..seronok je tgok tiny dot dlm skrin tu..besarnya kuasa Allah s.w.t..Allahuakbar!

Sekarang masih kene berhati2 sbb kandungan masih terlalu awal..xbole lasak2 sgt, mkn yg bukan2..teringat raya hari tu aku bukan main lincah kt dapur, angkat itu angkat ini..berdiri lame2 basuh pinggan tetamu dtg sekali ramaikan..minum air gas bergelen2, coke lg, mkn tajam2..yaAllah syukur baby xde ape2..xsangka saat menyambut kelahiran ke-24 tu, baby dah ade pown dlm rahimku..hadiah terpaling indah sekali dihari kelahiranku..genap 4 bulan usia perkahwinan kami..

Jadi begitulah kisah kehadiran orang baru dalam hidup aku suami isteri..doc pakar suh jmpe die lagi dalam seminggu dua ni tuk scan lg kedudukan baby bile da besar skit sbb mase scan ritu terlalu kecik sgt..aku harap sgt kandungan aku tiada masalah..kawan2 doakan fadh dan kandungan fadh selamat sehingga hari kelahirannya nnt dan baby sihat walafiat hendakNya..aaminn yaAllah..

pic latest kami isnin hari tu..sempat ke JB sabtu ritu, then ke utara penang dan kedah plak..perjalanan yang jauh mmg bt aku risau,, xbenti2 mulut ni berzikir terkumat kami baca doa itu dan ini harap kandungan aku selamat sepanjang perjlanan yg jauh ni..syukur setakat ni xde masalah cma smlm mmg amik m.c sbb badan dah terlalu penat dan lembik, sakit kepala plak menyerang sampai rase mudah sgt air mata nak mengalir..



“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah zuriatku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”




12 comments :

Ayue Idris said...

Ya Allah fadhhhh..syukur alhamdulillah! seram sejuk bace entry fadh ni tau..suspen! rezeki fadh..jgn lasak2 sgt tau skg ni..nk nsihat lebih2 blom ade pengalaman..hehe..jge diri k? Veryyyyyyyyy happy for u :)

Keyna said...

alhamdulillah cik fadh... rezeki cik fadh pula ye.... eh mama ina kata. xpe kalau kita sharekan kegembiraan kita, tapi jgn taksub.. sebab still new kan.. org tua marah hebah2kan kalau2 baby kita ada masalah, nanti bagi effect kat diri sendiri... tips from mom :)

semoga semuanya selamat yer... nanti baby kita sama baya.. hehehehe ^^,

myrah said...

tahniah fadh!
jaga diri baik2 :)

n@D3iR@H said...

dear, congrats..
dok melaka kan
pegi la dkt klinik liu & vincent tu
scan 4D
take care..

NFAM said...

congrats awk. sonok and jelez pun de.. hehe. happy for u. doa2 kn kite pun de rezeki bby juga. :)

Yna said...

congrats cik fadh..tumpang hepy jugak..=)

cik fadh said...

terima kasih sume..syukur alhamdulillah..;)

Zumie said...

tahniah ya..jaga diri bebaik :)

MizzTina said...

awk, tlg jg diri n kandungan tu.. buat ms ni plss jgn travel jejauh, jgn mkn yg bukan²,jgn buat keje berat.. kes akak lbh kurang awk, ms raya thn lepas rupenye dh peknen, cuma xtau pdhal piyed dh lewat 2minggu lbh.. bedal air tebu, air gas, nenas.. pastu travel blik kg, beraya xhengat donya.. akibatnya, bleeding smpi 3kali.. kena bedrest n asek mc je.. tapi syukur alhamdulillah, baby ok.. so, jgn jd mcm akak..

apa pun, tahniah.. take a gud care of urself n ur baby..

Princess Feyqa said...

tahniah dear :) jgn lasak2 sgt tau..

Siti Asiah said...

tahniah Fadh...:)

dada said...

fadhhhhhhhhhhhhhhh
congrats. happy 4 u