Pages

26 August 2014

Pregnancy : Start our journey for 1st trimester


Assalamualaikum..

Sekarang makin liat nk update blog..nk kata alahan xbole tgok blog, rasenyer x sbb hari2 bace blog org..cuma nk update blog sendiri je rase malas nk amat..hehe

Syukur smlm aku pg follow up check-up dgn Klinik Rawatan An-Nur..kan aku ade story doc klinik ni syak aku mengandung luar rahim..after scan hari tu, die mntak aku dtg klinik another 2 weeks tuk scan lg..alhamdulillah baby da besar skit dan dah ade heartbeat..Allahuakhbar ! besarnya kuasa Allah s.w.t..baby mmg berada dalam rahim aku, so segala kerisauan selama menunggu ni dah terlebur..rase lega amat2 bile doc dah sahkan kandungan xde masalah..baby membesar ikut usianya..bawah ni gmbar scan smlm..tgok si kenit tu ! hehe..in syaAllah kalau xde aral due date 10/4/2015...genap setahun kami kawin..harap2 baby lahir time anniversary la 4.4.2015...lg cantik kan ! hehe



Mase awal2 tau pregnant dlu dlm 4week ke 6 week, aku mmg xde alahan sangat..rase mcm normal je..cuma suami je berubah skit..asik la mengulang mkn asam jeruk dalam peti ais..lepas tu die yg muntah2..asal tibe malam je, die muntah..dalam hati ni, kalo btol die yg mabuk alhamdulillah..xde lah aku terseksa nk kene alahan muntah2 semuakan..haha..

Tapi kejap je rupanya..minggu ni aku plak da start loya2...da 3 hari ni, pg keje mmg muntah je..tgok makanan bnyak2 mmg kembang tekak..yg sayangnya bnyak muntah susu..abis minum susu pastu kuar balik..sobss..yg aku prasan, aku suka makan bnde manis2 mcm coklat ke ape..makan je coklat hilang la sakit kepala loya sume..risau jgk mkn makanan manis2 ni, tp nk bt mcm mane, tu je yg bole bukak selera aku..perot lapar tp tekak xlalu nk makan..

Xboleh naik kereta lame2 dah skrg ! otomatik sakit kepala pening dan loya..kadang terpaksa tutup aircond, bukak tingkap je..baru lega..tp ade mase la..kadang mmg kene set mindset bile masuk kereta..doa bnyak2 harap xde pening2 lg..susah la nk ke mane2 kalo naik kete skit loya..adoiii

Mengada lebih ! rase mcm nk baring je 24 jam ! sume bnde nk mntak suami buatkan..alahaiii mengada sgt ! menyampahhh rase  dgn diri sndiri tp nk bt mcm mane, mmg rase nk tido je 24 jam ! harap baby xikut la mengada2 mommynyer nnt..

Sensitip ! ni mmg xbole elakkan..mane2 pompuan pown, mmg cpt je emosi..nak2 lg dah berbadan dua..emosi lg melampau2..kadang bnde kecik pown cpt je hati terusik..jgn suami salah skit, nangis weyh ! tgok citer sedih pown bole meleleh air mata..alahaiiii kol mak cter pasal diri sndiri pown cengeng ! citer pasal sakit kepala pown air mata bergenang2 walaupun xsakit kepala pown time tu..haha

Xde hati nk shopping ! ok bnde ni mmg mase awal2 dulu sblom tau pregnant lg, mgkin time tu seminggu dua preggy, time dkt nk raya aku mmg dah xde hati nk shopping esp. shopping online!..pandang sume bnda xminat..xteringin pown ! skrg pown sama..untungggg sgt duit ! haha..rase mcm xreti plak nk beli2 on9 ni, transfer duit guna hujung jari..ee xde hati lah...tp hati teringin nk beli baju sume, tp mood masih blom ade nk membeli2..so redhaaa la kalo baju dah mula sendat2, suar da mule senak2 nk pakai tu..

Tu je kot perangai pelik mase awal2 mengandung ni..cma berat badan mmg xnaik2 dah sejak tau pregant la..mggu depan da masuk 2 bulan..selera mmg xde..tp nasib la nasi masih bole telan..lauk paling best, ikan goreng dgn kicap..xpown telur mata dgn kicap..tu paling selera makan dah tu..yg lain, tgok pown nk muntah =__=!

makyong mak yong ! kawan aku si yus ni alahan lg teruk..dulu gemok lebih kurg aku, ni da mengandung masuk 4 bulan, makin kurus die..perot pown xnmpak lg..sian die..tp best gak kurusss ! hihi

cantikkan dais ni ! ni mase wedding leader bisnes..die bt dkt KL Tower..wedding in the sky gitu..mmg superb !! nnt kalo rajin bt 1 entry tuk wedding ni..tp ntah bile la tu sbb gmbr2 dlm kamera gabak..malas nk transfer..wuaa !

ni princessssssss mase wedding tu..cantik kan ! make up by nuex rosli..pengsannn !

mommy ! in syaAllah semoga dipermudahkan..aaminnn

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”

“Ya Allah, peliharakanlah zuriatku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

11 comments :

Rina Ellisa said...

Tahniah fa..

Take care :)

Shark Kay said...

tahniah..
shark pn x lama lagi nk dpt anak buah jugak.
huhu..
centik bebenor pelamin tu.

CXopportunities said...

tahniah cik fadh! jg diri elok2 di awal pregnancy ini ya. :) may Allah ease for you :)

myrah said...

semua yang fadh alami sebijik macam yang akak alami..hihi
semoga kuat yer dik..inshaaAllah semua akan dpermudahkan.. :)

orked violet @ SYA said...

kawan fadh pregnant kurus? jeles2. so nak kurus kene pregnant la? hehehehe

Sya ad tnampak aritu fadh post pics attend wedding. yg 1 pics fadh depan hummer tu. wedding tu ke? nangess tengok kott! gempak giler. hoho

ucupiza said...

tahniah sis fadh..

WE said...

congrats dear...
please take care of urself k...

cik mah said...

Take care tau...conel je tgok bby walaupun kecil je...alahan time ni lah nk manja2..hehhe

Nuriesya Nadia said...

Tahniah fadh ! Hikss. Baru sempat nak menyinggah baca. Maafkanlah hamba. :P

Lyaa Suriany said...

Tahniah fadh. Baru tau sbb lame xblogging. Lbh krg same ngn lya je cuma fad untung sikit sbb blh mkn nasi. Heee. Take care tau.

EZAN IDMA said...

tahniah awakkk