Pages

16 September 2014

Videographer buat hal !

Assalamualaikum..

Ikutkan malas betol nk ingat cerita ni sebab hati jadi sakit..berhubung plak dengan OV yang langsung xprofesional dan xreti bertolak ansur..nk cerita part by part pown dah muak sebenarnya tapi hati ni sangat sakit..sekarang aku tengah tunggu masa yang bersesuaian tuk bt report kt tribunal..sbb skrg kekangan waktu bekerja, so ssh nk dpt kuar pg tribunal..minta suami pg tnyakan prosedur kt sana dlu mcm mana..

Korang bayangkan yer, aku dah kawen lebih 5 bulan..hal kawen yang lain semua da settle seawal seminggu lagi lepas kawen..cma tggu album kawen je la..tu pown da settle seawal 3bulan lagi..mmg normal lah kan tggu album kawen..tapi part video kawen ni, mmg sgt2 lame aku berlembut..setiap kali tnya progres, jawabnya masih tunggu Q..even aku tgok org yg kawen lepas aku pown video die da siap kt page FB die, alasan die org tu amik pakej berlainan dan harga agak tinggi..aihhh masih trima dan berlembut..xpernah melenting skit pown..sbb cara aku, kalo aku dah upah org bt job, aku kene sabar dgn die, bg mase sbb kita xnk nnt kalo die pressure, hasil keje die tuk kite pown xmemuaskan hati..rupanya salah mindset aku ni, punyala lama bg mase 5 bulan, akhirnya die pm kt fb bg link video nikah yg die da siapkan.

So far aku tgok mase tu mmg ok..tp aku juz rase video nikah tu kosong dan aku tgok X feel..sbb mungkin terlalu bnyak rakaman kami bercakap..jalan cerita jd bosan..so aku suarakan pendapat pada die, kalo nk mntak edit skit bole x supaya scene bercakap tu bole di cut dan ganti scene lain ke..atau kalo rase lagu yg aku request xseswai dgn footage sedia ada, terpulang pada die la..aku ikutkan je..al-maklumlah kite ni mmg xreti bab videography ni kan, dats why kite bayar die tuk buatkan everything..xpaksa pown, aku kata ikut pada die sbb die lagi arif..xde pown aku request utk ubah semua, rombak dan sebagainya..xde..mntak edit skit je..

Jawapan xbertamadun dari OV ni nak tau ape? maaf, ini yang terbaik sy dah buat dan i have done my job..lagi pun sy dah penat, xde idea lagi dan dah xde footage nak dimasukkan..what !! mcm tu jawapan bagi dkt customer??? one more, kalo nk edit jugak, sy cadangkan puan buat tambahan RM500, sy akan upah org luar..

Time ni sumpah aku tersentak !!!! knape aku perlu bt tmbahan bayaran sampai rm500 pada org luar tuk settlekan keje die???? aku bayar die selama ni untuk apa? tuk hasil ASAL SIAP? ASAL BOLEH? serius time ni nk berlembut cakap dgn die pown dah xmampu..panass hati..sbb die kata itu je pilihan yang ada..kalo xnk jugak, puan buat full settlement lagi 30%, baru saya bagi copy video dan lain2..yaAllah knapa lah aku perlu jmpe org mcm ni? sikit pown xfikir hati customer..bt keje ikut hati die je..xnk tolak ansur langsung !!! disebabkan sikap die xnk tolak ansur lah, aku jadi sgt2 menyirap..

Aku tnye kawan2 lain yang pernah bt video kawin..mintak dorang tnyakan masalah aku ni pada OV masing2..so aku dpt 3 feedback dari OV yg nama agak kuat jgk dlm dunia photographer dan videographer ni..

OV 1 : kebiasaanya kami akan bagi customer tgok dlu, kalo cust setuju kite proceed..kalo cust mntak edit skit, bknlah satu masalah besar..boleh edit selagi vid tu blom release/burn dalam cd..see?

OV 2 : cara ov aku treat customer sgt xprofesional..customer ade hak tuk ubah sesuatu video tu kalo xkene citarase die..dan kite telah dibayar tuk bt kerja tersebut, jd kepuasan customer adalah sgt penting selagi ia xmenyusahkan sampai request edit 5 6kali..

OV 3 : customer xnak tau ape masalah kite dan pasal dunia editting dan sebagainya..yg customer tahu die bayar untuk dapatkan result..masalah OV tu xperlu customer tau walau skitpown..OV dibyar tuk hasilkan produk ikut kehendak customer..

Bila dpt feedback dr OV2 lain ni, aku rase siyesss mmg OV aku xnk bertolak ansur lgsung..malah tanpa segan silu minta duit tambahan sehingga rm500 lagik !

Aku mmg ade UP dkt status FB pasal ni sbb hati dah panas..siap tag nama die suh die explain secara umum, biar org bace logik xlogik alasan die sbb dkt inbox mmg sume yg die balas menyakitkan hati!..xsmpai beberapa saat trus BLOCK aku, bkn aku je, akk aku sume lah die block..pengecut!....dan die pown UP kt status dkt FB die segala jalan cerita dr mule deal smpai lah ke majlis aku..mmg btol 1st deal (OKTOBER) aku amik video tuk sanding..tp beberapa hari lepas deal, aku tukar ke event nikah sbb die offer aku 2highlight video dlm pakej yg aku amik tu..so aku fikir bt ape amik shoot sanding sampai 2 video, bnde same je, sanding sebelah menyebelah..so aku tukar nikah dan ov tu bersetuju tanpa ada skitpun bg alasan panjang lebar mcm die cerita dkt status die..bulan DISEMBER die pm aku, aku diminta caj tambahan RM300..mule2 aku xbersetuju sbb die sendiri kata xde pakej principal yg keluar pada tarikh tersebut so xde masalah tkr tarikh, cuma ade masalah kekurangan staf tarikh tu..so aku mntak discount rm200 sbb time die mntak extra caj ni bulan DISEMBER..aku mntak tkr since OKTOBER lagi tp time tu xde plak ckp ade masalah pekerja ke ape..semua setuju ! so dptlah kurang extra caj dr rm300 ke rm200..tu pown kt FB die, die ungkit aku mntak discount ni..jalan cerita mcm aku sengkek sgt nk bayar padehal die sendiri dah setuju kot !!! mmg biadap die karang cerita ! adat berniaga, mntak discount tu perkara biasa kot..die beli barang mcm la xpernah mntak discount..kalo xsetuju bg discount, bt ape trima duit aku mase deal ! sangat2 xbole blah jalan cerita siap cakap knape masalah ni terjadi adalah kerana aku tkr tarikh last minit !!! tp alhamdulillah bukti deal sume masih ade dan kt situ bukti tunjukkan aku tukar tarikh adalah 6 bulan sebelom majlis lagi..bukan last minit seperti digembar gemburkan..sgt2 boleh bersedia..

Lagi 1, die up cerita yang majlis aku sgt ssh nk di handle, sesak..oiii ko igt aku nikah kt pejabat kadi ke, cmfirm2 la tetamu ramai dtg nk tgok..sbb die offer aku 2 higllight video..so 1 vid tuk nikah kakak aku pada waktu lepas jumaat..1 vid lg tuk nikah aku lepas maghrib..kalo rase ssh nak handle dlu, KENAPA xbgtau awal2 dlu lagi mase aku tukar event dari sanding ke nikah since oktober 2013???? knape baru skrg nk cipta alasan itu dan ini..KENAPA amik payment aku hampir 70% yg aku bayar pada Februari 2014..padehal aku da deal sblom bt payment lg..kalo rase diri xbole handle, KENAPA AMIK DUIT ORANG ! so skrg, KENAPA mengungkit itu dan ini padehal semua telah dipersetujui bersama..semua bnda die ungkit, mmg meroyan xnk mengaku kesilapan sendiri..masalah die awalnya pasal nk reedit je..tapi cerita die dah kelam kelibut berputar beli menungkit hal2 yang lain plak..sgt2 xprofesional !

Dkt FB die aku dan kakak mmg kene kutuk kaw2 konon kami adik beradik amik pakej murah tp nak hasil bombastik ! kurang ajar ! dkt pamplet die mase dkt Pameran Pengantin tu ade 3 pakej je..Pakej 1 (rm1000), Pakej 2 (rm1500) & last Pakej 3 (RM2100)..kami amik pakej 3 iaitu pakej principal!!! dah itu je pakej korang sediakan, so aku xde lak heran ade pakej lagi mahal ke ape..aku amik pakej yg ade je mase tu..so xperlu nak sedapkan cerita ade pakej 5k 6k ke ape..jalan cerita die mmg terbaik sampai nampak aku ni seorang customer yang sedang mengelak untuk membuat pembayaran..jadi mencipta pelbagai alasan..come on weyh, aku dah bayar 70% kot duit OV tu..tggal lagi 30% je..secuit je lg tak kan la aku bodoh xnk bayar tuk dptkan vid aku dan kakak aku..tu moment weyh..kalo aku xnk, baik lah dr awal dlu xyah hire videographer trus, bt pe mebazir duit bayar ko 70% tu..ape ke bodoh sgt pemikiran kroni2 die yang mengutuk orang xtntu pasal..lain kali kalo xfaham tak tau cerita sebenar, baik tutup mulot..xperlu bt dosa kering ! dah la aku kene fitnah, yg si pencacai2 ni lagi menyokong fitnah tersebut..xpasal2 bt dosa,,padanlah muka !

Siyesly everything about wedding aku semuanya baik2 je..xde masalah besar, bayaran semua aku bt on time..servis mane yg kurang aku tutup mata je..xde pown complain itu ini..tp dgn die aku dituduh CEREWET padehal itulah pertama kalinya aku MINTA sesuatu dr die..aku layan die dah cukup baik dan berlembut, die request hotel aku bg,,siap minta tambahan bilik 1 lgi sbb die bawak anak bini..aku BAGI ! aku support anak bini ko ! mase majlis layan ank bini ko baik..penuhi semua kehendak ko..xpernah mengarah team ko bt itu ini, shoot sana sini..xde pown..aku biar je korang bt keje korang ikut keselesaan korang..korang setting barang mcm dah nk bt filem drama..aku biar sbb aku rase korang akn bt yang terbaik..tp bile korang kata xde footage lg diambil mase event nikah aku, aku jd speechless...abis yg korang beriye2 shoot sana sini tu ape kebende?????

Xper lah, mmg bukan rezeki aku dpt OV yg bagus tuk wedding aku..kalo bagus sekalipun aku dah pilih, tp sikap langsung xprofesional, mmg aku sgt2 malang amik OV ni..diluar kotak pemikiran aku masalah mcm ni wujud..yang aku nampak hanyalah bt aduan dkt tribunal pengguna tntang permasalahan ini..disitu aku bole fight tuk hak aku sebagai customer..atleast aku fight dptkan semua footage nikah aku dan akk aku pown jadilah..

Korang, lepas ni setiap deal kene ade hitam dan putih..jangan jd mcm aku, last2 ade je kene hidden caj..tu blom masuk ade customer die mengadu dgn aku yg die kene bayar OT dkt team OV ni smpai rm400 !!!! sgt teruk ! pesan seorang insan seni yang pernah terlibat dalam dunia videography ni dkt aku, kite berkarya hasilkan bnda yang berseni..bt kerja mencari hasil seni yang terbaik tuk diri sndiri dlu..timing ke ape bkn persoalannya..berkarya tuk hasilkan seni bkn melibatkan masa tp melibatkan kehendak kite sendiri tuk hasilkan sesuatu yang kreatif..kalo kite profesional shoot, 30 minit mase pown da cukop tuk kite bekerja hasilkan sesuatu karya...kalo kite xjmpe hasil yg puaskan hati kite, tu salah kite, bkn salah org lain..

full stop !



10 comments :

Keyna said...

entry yg paling panjang ina pernah baca.. hehehe

sabar kak fadh. tapi memang teruk la kan sebab bukan free bayar tu!!!! duit!!!! erghhh suka ambil kesempatan dan tidak berperikemanusiaan. Kalau dia buat the best, sah2 kita akan promote kat org lain pulak. Dia pun utg dapat jobs...!! bujet la OV akak tu

CXopportunities said...

bisnes asal boleh kait untung je ov cmni. no long term thinking and objective. u must fight them! just report!

MizzTina said...

akak terpening bc ni.. tp kesimpulannya, OV awk tu mcm cuba nk lari dr tanggungjawab dia.. pastu putar belit cerita.. plss proceed with ur report to tribunal dik.. mmg btl, hitam putih tu penting..

cik mah said...

Sama mcm ov cik mah..mmg hampeh angt2 hasilnya..sedihlah...xbertanggungjawab..ngan video yg mng xfeel..edit ke?mcm xedit langsung yg cik mah punya..dah lah setwngah tahun nk tunggu..

orked violet @ SYA said...

fadh, Sya xmo amik videographer kalaw kawen. hohoho. skang Sya da malas nk serabot2. lagi2 lak time wed prep dulu mmg Sya da hire OV yg ade bad review. Eeee..xbest tol kan.

saba yang.. take care K

cik mah said...

Cik fadh nama videographer yg cik mah amik tu soulmate...huhu..sedih tgok videonya..

EZAN IDMA said...

alahai kesiannyaaa kat awakk. bila baca full story awak even sy tatau sape ov tu pon saya rasa dh terang lagi bersuluh ov tu salah kot. tak patut2

cik fadh said...

wuarghhh sian fadh..dah bt aduan kt KPDNKK pown, dorg kata masalah ni rumit sbb OV tu xnk bertolak ansur langsung..so kene fight dkt tribunal skrg ni..lecehhhh tp demi memberi 1 pengajaran dan dptkan hak kite, kene fight abis abisaannn !

Wan Aini Ashikin Wan Razali said...

follow puan fadh :) b2b blogger jugak.risaunye baca cter OV ni...ades..sy pon amek OV jugak...sape OV puan fadh?

FadhDeela said...

teruknye OV tu!! kena wat report n sebarkan nama kedai dia supaya org lain xkena..Sabar yerr :)

Meh singgah:Sambal Ketuk & Acar Buah Homemade