Pages

29 October 2014

Dah pandai masak belom?

Assalamualikum...

Hari ni kt opis bosan sgt..makin hari makin bosan..ade keje, cpt2 settlekan..dah settle keje melangukkkk lagi..nak cari keje nak tambah keje, nk bt keje ape? haha..ahh lupakan lah kebosanan aku ni..tibe2 aku ade idea nk berceloteh kt sini..moh layannn..

Dulu mase aku zaman anak dara, aku cenderung dilabelkan sebagai anak dara xreti masak...kalo bukan org luar bercakap pown, family aku sendiri salu labelkan aku mcm tu...huhhh ! stresss? xdenyer, aku bt dunno je..sbb aku tau ape kesukaan aku..hak hak..aku lebih selesa dengan kerja mengemas dan menghias rumah.  Family aku pown jenis ape2 nk beli tuk rumah, cat rumah sume minta pendapat aku dlu..Sebab? aku kuat membangkang ! hahaha..mgkin satu lg sbb aku ade taste bercirikan moden skit..mihmihmih..kalo family aku jenis kaya raya, fuhhh abisss duit mak bapak aku kejekan menghias rumah kot..tp kami dari golongan sederhana, so sederhana je lah eh eh..

Masak? jgn igt aku ni xmasuk dapur langsung..aku masuk dapur hari2 ey, aku siang2 sayur, siang2 bawang, da siap sume bahan2 nak masak tu aku blah la..tgok tv ke ape ke..xpown kadang aku dok je kt meja makan layankan mak aku berborak tanpaaaaaa tolong memasak pown..mak aku plak bkn jenis mengarah, kalo die bole bt sndiri, die lg suka agaknye kite ni jadi penemannnn berborak die kt dapur je dari kite sibuk2 nk masak skali..hahaha jadi terdidik lah aku jd gitu je..kihkih..sebenornya aku mmg xminat pown nk belajar memasak..aku xnk tau, yang aku tau aku nk makan sedap je hasil air tangan mak aku..aku rase adik aku dan akk aku pown gitu..kitorg xpernah pown ade part mcm btol2 bljr masak dgn mak aku..xde xde..akk aku pandai masak pown sbb die rajin nak masak lah kot..mcm aku, aku xrajin nak masak..kalo mak aku xde kt rumah, aku je tggal dgn ayah aku ke dgn adik aku..mmg kebulurrrr la masing2 xmkn..bahahaha..ayah aku pown xpenah plak mengarah aku suh masak..mgkin sbb die tau aku xpernah masak so cmfirm2 lah aku xreti masak kan..haiii kebuloq bapak aku dpt anak dara mcm aku nih!

Dah kawen, family sedara mara aku salu gak bahan aku xreti masak..diorg kata makin keding lah laki aku dpt aku isteri xpndai masak..hishhh zalimmmm no mulot2 ni sume tau..

Tapi tahukah korang bila dah kawin, die mcm auto tau..autooooomatik ko SUPERB nak mati kt dapur..berkelentang kelentung kuali kt dapur time ko masak..gaya pro habis ! aku pown teruja dgn diri sendiri..siyessly babe, sepanjang umur aku sampai 23 tahun, aku xpernah memasak ape2 lauk tuk bg org makan kecuali telor dadar, maggie dan bt air..XPERNAH LANGSUNG ! tapi bile dah kawen, tibe2 aku boleh je memasak..aku tau nak masak dan aku tau bahan apa yang aku perlu untuk masak..aku xkekok, aku campak2 sume mmg jadi je..sedap xsedap tu blkg citer yang penting rasa tu mmg ada dan suami pown makan licin, aku pown selera..kadang nasi aku masak xcukop nt bt nasi tambah..bahahaha ! tapi tu aku laki bini la makan..orang lain aku tatau lah..

Ade gak share entry masakan kat SINI

Paling PRO, aku ni EGO ! haha ego mcm mana? aku xpernah nk kol mak ke akk aku ke tnya pasal cara nak masak...sbb dorang lah salu bahan aku tau..especially akk aku..die salu anggap aku ni mmg xpndai masaklah senang citer..so mmg TAK KAN lah kan aku nk tanya dorang cara-cara nak masak..aku nk buktikan yang aku BOLEHHHHHH lah masak der..jgn pndang sebelah mata tau..nk seribu daya, xnk seribu dalih..seribu dalih aku tu penuhhhh sgt time aku anak dara..so mmg layak lah aku dilabel xpandai masak dan pemalas nk masak ! wa xherannnn ! mihmih..

tau bahan tau lah masak !

Daging Salai masak lemak cili api pown aku dah masak tau..yg ni mmg kembang idong aku masak sbb lauk legend family aku ni..org2 tua je akn request lauk ni..licin periuk shingga ke titisan kuah terakhir suami aku makan..siap bg jiran sebelah..haha


Tapi betol..nak seribu daya, xnk seribu dalih..aku rasa nk pndai masak, xperlu nk belajar amik kelas dan sebagainya..pokok pangkal korang nak masak atau tak je..kalo rajin nak masak, korang start masak dan tau bahan2 cmfirm jadi punye..bagi aku BASIC korang kene ade..BASIC tu mksud aku cukoplah korang tau ape bahan2 nak masak sesuatu lauk tu..itu pown dah memadai..ko tau BASIC ni, ko cmpak2 je lah, cmfirm jadi..tggal sedap xsedap je lah..dan itu yg aku apply tuk memasak skrg..mmg aku xmemasak masa zaman aku anak dara dulu, tapi aku salu tolong mak aku prepara bahan nk masak..jadi aku tau, kalo nk masak lemak cili api, ape bnde bahan mak aku guna..tu dah cukop..cmfirm masak lemak aku masak tu jd masak lemak cili api jgk..xkan jadi sambal okeh..hehe

Macam tu jgk kalo korang nak masak sayur ke, nk masak sambal udang ke..nk masak tomyam ke..ko tau bahan2, ko campak2 maka PAP jd lah lauk yg ko nak tu..jgn risau ! 

So sekarang aku rase nak memasak tu bkn satu masalah besar dah..tapi ada jugak yang aku mcm was2 lagi nak masak..contoh masak kari..aku tau bahan2 die tp aku xyakin lg nk masak..lg pown xminat sgt nk makan kari..haha

So korang yang dara-dara lagi tu, kalo xreti masak awal2 ni jgn risau sgt lah eh..dah kawen, nk ikat perot suami, pndai2 lah korang nnt memasak..dan2 rajin masak..dari xreti masak trus pndai masak..slow2 lame2 power lah masak tu..aku dulu pown xyakin sgt nak masak bg suami makan, tp skarang siap bagi jiran sebelah..ekekekeke..

Pokok pangkalnya hati korang nak atau tak..kalo korang kata xreti xreti dan xberani nk masak, sampai bila2 la kot korang xkn memasak dan xkn belajar skit demi skit..ko fikir mcm ni je lah, hidup berdua mmg laki ko nak lagi layan makan luar..esok dah beranak pinak, anak2 dah sekolah sume, malam2 dorang lapar nk makan xkn la korang nk goreng telur je suap dorang makan kan..hari2? ksian ank korang weyh..so rajin2kan lah memasak dari skrg..lame2 sok dr duduk dapur 2 jam nk masak 2 jenis lauk, tibe2 jd 30minit je duk dapur masak sbb korang dah EXPERT ! phewww ! siyess lah dulu rase mcm lame duduk dapur nk siapkan lauk..sekarang, sementara tggu maghrib lagi 20 minit pown sempat siap 1 lauk..perghhh terorrr kembang idonggg ! hakhakhak..

masak simple..15minit siap !


Jadi kesimpulanya korang kene seribu daya masuk dapur dan masakkkk..jgn malas jgn banyak alasan..masukkkk je dapur tu, kuar2 dapur cmfirm kembang2 idong..kalo xjadi lauk tu, jgn putus asa..bt lagi ! beli buku resipi !!! aku pown ade buku resipi..tp nyampahhh nk ikot buku resipi tu..ade je bahan2 pelik nak kene letak..nak cari bahan2 pelik tu yg aku malassss..haha

Zaman anak dara, mcm mane senang pown la bt sandwich ni aku xkn bt tuk bg org makan..aku nk telan sndiri pown aku xkoser nk bt..tp once kite ade konfiden level tuk memasak, otomatik ko bt tuk 50 org makan terus..teruja weyh !

Oke dah tu je nk berceloteh..masakkk jangan xmasakkk ! lame2 cmfirm PRO ! ekekeke...aku blom PRO, aku cuma nk jd PRO suatu hari nnt bg akk aku dan mak aku x T-DOWN aku lg...hahaha..tp kan, bile balik kg. je otomatik perangai anak dara aku jadi balik..aku lg suka dok berbual dgn mak aku kt dapur dr tolong die masak...mak aku pown satu, die je nk masak sorang2..eh2 nk bg menantu makan katanyer kene sedap2..die mmg MAK suke layan ank berborak je janji ade org teman die kt dapur..makanya kami terdidik begitu lagi dan lagi tp sambil2 borak aku tetap jeling2 bahan masakan yang die guna sbb nnt aku lak nak masak..haha


tata !





7 comments :

Yna said...

sronok bace entry ni..kita pun slalu tlg mak siap bahan potong-potong nak masak..masak betul2 memang jarang..tapi bila mak sakit haritu masuk spital and dah tak boleh turun dapur, barula terhegeh2 nak memasak..tak sedap takpe, janji tak masuk hospital jek kena food poisoning..hehe

cik fadh said...

Yna : hehe janji boleh dimakan kan..atleast kite asah skill memasak kite..hehehe..caiyokk caiyokk!

safurara said...

dik,nasi goreng daging ke tu? bak sini resipi!

cik fadh said...

kak rara : haah kak..alamakkkkk resipi ape nk bg tu..ni nasi goreng men campak je namenye..hahaha

Keyna said...

lepas 5 bulan kahwin, balik bercuti umah mertua hari tu baru masuk dapur... teruk kan?? tapi dapat la buatkan suami udang masak kari. diorang dh thu sebelum ina kahwin lagi ina xpndai masak. tgh belajar slow2 sekarang menu2 yang mencabar sikit.. hehehe

Jane said...

ko buat karangan nk dapat A1 SPM ea fadh? hahaha aku harap MAK MERTUA and LAKI aku x suka makan kat umah...pi kedai ye laa ye ye ye

cik fadh said...

keyna : xpe keyna slow2..lame2 cmfirm expert punye nnt..huhu

jane : hahaha skrg aku xde gmbr, xsuke selfie..jadi sebagai ganti aku bt karangan super panjang ! kiki