Pages

18 November 2014

Pindah rumah : Our 2nd house


Assalamualaikum semua..

Dah jadi kebiasaan lah ni entry sebulan skali..haha..haiii ! kali ni nk cter pasal pindah rumah..sumenyer rase mcm rushing dan nampak tergesa-gesa..mmg ade borak-borak dengan suami plan nak cari rumah lain sementara baby blom lahir ni..tatau kenapa, fikiran aku lebih kepada fikirkan perkembangan & environment bakal bayi kami nnt..rumah yang kami duduk sekarang sangat2 lah selesa..teringat masa awal2 pencarian rumah sewa tuk duduk lepas kawin dlu..sgt susah nk cari rumah time tu sampailah rezeki kami jmpe rumah kami duduk skrg..1st house

Tapi mungkin nak dijadikan rezeki bakal ank mummy ni, suara hati aku tu didengari..ecehhh..tetibe suami bgtau sepupu die ade rumah kt Krubong Perdana..dorang 1 family mmg xduduk situ sbb selesa duduk rumah arwah mak mereka di kg..so rumah tu kosong je, kalo kite nk sewa die ok je..nahhhh ! syukur rezeki yaAllah nak bg..eksaited xterkata ! time tau tu awal bulan november ni la..this week nk pindah dah..tu yang rase rushing plak nk pindah..

Weekend ni nak angkat barang dah, hati beratnya yaAllah..sayangnyer kt rumah kami sewa skrg..walaupun baru nak masuk 8 bulan kami duduk situ, tp rumah ni lah permulaan hidup kami..dari rumah kosong awal2 duduk dlu, skit2 kami beli perabot yang bersesuaian dgn ruang dkt rumah tu..hias dinding, cat cantik2 bg sedap mata memandang, setting dapur masak supaya kite suka masak kt dapur, berkejaran laki bini ala2 filem hindustan, segala mood romantis yang telah diwujudkan (ini over, akakak) ahh mcm2 lah entry ini ..kenangan sgt ! sayanggggg dan berat hati..suami plak bercucuk tanam dkt belakang dapur tu, pokok ubi dan serai sume dah naik cantik..sayangnyerr ! berapa kali suarakan dkt suami, abg btol ke nk pindah..syg sayang lah rumah ni..sedih sebak meleleh air mata..dasar mak buyonggg, sensitip nk amat ! haha



Tapi aku kene positif..positif positif positif demi anak yang sedang dikandung..in syaAllah..rumah yang kami duduk skrg ni bkn xseswai tp environment agak sunyi sbb tanah kampung kan..malam2 lg la sunyi even depan jalan besar pown tp jalan kg. kan, mlm2 kete xlalu sgt..bunyik cengkerik jer..huhu..suami plak skrg mmg jarang ade rumah malam2..suami keje kadang sampai lewat malam sampai rumah..dgn keadaan aku sedang mengandung skrg, aku sgt2 lah xde mood nk ikut suami..jd aku prefer stay dkt rumah je..dulu takot duduk rumah sorang2, tp dah mengandung ni, aku mmg xlarat nk paksa diri kuar setiap mlm..aku kene buang jauh2 rase takot tu..rumah kami ni rumah atas tanah kg. jd xde pagar..kete moto bebas keluar masuk kt kawasan rumah kami ni, tu yang kadang merisaukan kami walaupun setakat ni duduk mmg xde ape2 berlaku yg ngak2..dan lg 1 frust jgk dgn tuan rumah, dah dkt 8bulan duduk rumah ni, mntak pasangkan awning kt depan tuk kete berteduh, tuan rumah xbt2 kan lg..jd kereta kami setiap hari berjemur hujan panas..ksian kt kereta..kalo hujan lebat, tempias air hujan tu smpai ke pintu rumah..huhu tu yang kuat jgk nk cari rumah sewa lain..alhamdulillah dipermudahkan dpt juga kami duduk rumah taman..ade jiran tetangga..nk kata safety tu wallhualam, tp environment dikelilingi jiran tetangga, nk mntk bantuan in syaAllah ada..



In syaAllah bakal rumah kedua kami sewa nnt di Krubung Perdana, tp ni rumah org, aku google je sbb same je rupenye..hihi..dulu mmg ade impian nak duduk rumah Krubong Perdana ni sbb rumah die sebijik2 dan cantik2..tp time tu baru sgt kje, blom layak beli rumah..opismate ade duduk sini jgk, tgok rumah die ahh bertuahnyer dpt beli..alhamdulillah Allah swt nk bg merase, dpt jgk duduk kat sini walaupun hanya sewa je..rezeki ank mummy..doakan semoga mummy dpt beli rumah nnt ye syg..masih mencari2 nk beli rumah tp blom rezeki lg..in syaAllah soon..

Sekarang tgah btolkan emosi tuk start packing barang..rushing sgt nk pindah barang sbb abg suami free sabtu ni je tuk bawak lori..ahad tu plak aku nk keje JB smpai senin..pindah rumah pastu tinggalkan rumah terkontang kontang..oii stress !

Lagi satu, tgah nk adapt masa..rumah sewa skrg ni nk ke tmpt keje xsmpai 5 minit..gerak 7.45 pown xde hal..cmfirm sempat swipe..tp mggu depan pindah Krubong, mgkin kene kuar rumah 7.15..nk elak jem! arghhh..






8 comments :

e k i n ♥ y u s r i said...

slalu pegi ke krubung
sbb ade makcik kat sane
hehe

berry said...

oiii aku keluar rumah pukul 6.45 taw!!! lagi stressss!

EzanIdris said...

bila dah tinggal lama rumah tu mesti sayang kan even rumah tu lagi kecik dr yg baru hee . takpe rumah yg baru tu pon dah selsa sangat . hope evrythg smooth yeee

dalila said...

cantiknya rmh

DmyAna said...

dlu tumpang rumah kakak ipar kat area taman ni memg best tapi skng dah pindah. cantik grill rumah boleh tiru design?

cik mah said...

Wah...cantiknya..insyaallah...semua dipermudahkan buat m2b

orked violet @ SYA said...

cantik la fadh! aaa..nk verrangan pindah umah jugak la! hikhik

Jane said...

elok lerr tuu pindah...rumah lama tu punn duk sibuk lori dengan raksasa kuning depan umah hahah