Pages

26 February 2014

Preps Wedding : Rumah Majlis


Assalamualaikum...

Hai, cik fadh yang malas rajin plak nak update hari ni ! huhu..dlu kan musim kawin, b2b bertalu2 up entry persiapan perkahwinan..tapi laaaa ni aku rase b2b sume xrajin dah..sume 1 week 1 entry..sama mcm aku la tu..huhu..asal ek??

Dah xyah fikir, ko bace je entry aku time2 aku rajin nk hapdet ni..nnt aku malas, mmg xdan la nk jenguk blog aku ni kan..bajet retisssss..hikhokhikhok..

Nanti majlis nikah majlis berinai majlis sanding sume buat dekat rumah mak ayah aku kt Kuala Pilah tau..tapiiiiiiiiiiii rumahnye skrg tengah under renovation lagi...dulukan aku ade cter, ayah aku punyela nk kitorg adik beradik kawen serentak smpai sanggup nk besarkan rumah lagi tambah bilik lagi satu..besar pengorbanan ayah aku smpai perabis duit die bt rumah ni..i love u ayah mak ! ermmm ni sempat ke x tatau la..tggal sebulan je lg ni..huhh!

hari pertama pecah..mggu pertama februari hari tu baru start..lambat giler bru plan lulus..



ni ruang tamu ni..dulu carporch..ape ke bnyak tingkap dah..mcm dewan aku tgok..hari tu balik kg, aku da suh tutup 1 tingkat tengah tu..banyak nau plak hai..


bilik 3 tingkap ni bilik pengantin..kiteee lettew...bnyak jugak tingkap..
mmg sajeeeee je kan bapak aku ni..haishhh

setelah 3 minggu ketang ketung ketang ketung






tadaaaa !!!







 sekarang tengah naik bumbung..laju jgk indon2 ni buat..ye la, lg sebulan je kot, mmg da warning kontraktor siapkan 2 minggu sebelum majlis..hohooo harap semua berjalan lancar..

tiles sume da pilih ikut citarasa aku..esp. tang bilik air..sbb dlu mase renovate dapur, ade kontraktor tu bg kitorg tiles design dolu2 kt bilik air..tau2 da siap je time tu..geram gile !

kali ni, aku sndiri pg kedai tiles pilih tiles sume then submit kt kontraktor..hohooo !
siyesss renovate rumah ni, mak pak mmg bnyak refer pada aku, bukan ckp aku pndai ke bagus tp sbb aku yang paling cerewetttt..haha

1st dlu, pintu utama die btkan sliding door tau..nasib aku balik kg. time tu, aku cakap dah kenapaaaa buat sliding door jgak..sblom ni dah pakai sliding door, ape ke nak pakai balik..yg kontraktor bukan main bijak, nk pakai sliding door lame tu balik..amboiii bnyak cantik ko, byr ratus ribu, lg ko nk pakai2 balik brg lame..rase nk bg pelempang..esok tu jgk aku kol steven tu suh dtg..aku bncg baik2 sume, then akhirnya die setuju bg pintu kayu yg kaca tu..mak aku pown satu, dlu g uma org ckp teringin mak nk pintu mcm tu..ni bile die bt rumah, die bole setuju ckp kontraktor tu bt sliding door..aihhhh geram geramm !

sejak renovate rumah ni, mmg tiap mggu aku try balik kampung..nk tau progress..xnk nnt kene mcm dlu..kite percaya pada kontraktor tp sume brg die bg sume xpenuhi citarasa kita..kontraktor kali ni nmpknye bagus, sbb bole nego2..ye la dah jmpe singaaaa mcm aku, maun xnk nego..haha

harap2 semua dpt settle as soon as possible..rumah dah mcm tongkang pecah..katil mak aku kt dapur diam die tau skrg sbb rumah depan totally pecah..

semoga segalanya berjalan lancar..nk masukkan set katil kawen ni nnt..huhu xsabar !
tp belinye idok le lg..hehehe..


13 February 2014

Preps Wedding : Theme colour


Hi all's !

Serius mase bnyak giler mase sekarang, free sgt2..kalo nk upate blog dalam sehari tu bole bt 10 entry aku rase tp disebabkan hati xfikir blog, so blog ni terabai mcm tu je..ape yg aku suka skrg hanya blogwalking blog2 korang..then satu lagi hobi baru iaitu melayan drama2 tv dkt gengtube.com..terbaikkkk ! ekekekeke....xheran pown kalo terlepas episode ariana rose ke, bukan kerana aku xcinta ke, projek memikat suami ke..xkesahhhhh...muvee yg dah skip2 kt wayang tu pown xkisah sbb aku ley layan free je kt gengtube.com ! lajuuu wooo ! tp muvee luar xdok la..kene gak tgok kt wayang..hehe..

Ni tinggal lg sebulan lebih je ni..ramai dah kawan2 dok sibuk tanya tema aku ape..tema kawen ape ape n ape..oishhhhh trus aku down la ckp pasal kawen ni..haha sbb ape, sbb smpai skrg aku still xpg2 butik lagi fitting baju..alahaiiiii hari2 trun semban tu tp still xsempat nk jmpe kak aini sbb kak aini free time waktu bekerja..itu yg xdan tu..huhhh !

Ok, tema kawen aku nnt kaler die adalah turqoise purple !!


Ini dress kawennnn i nanti..wahhh teringinnn nk dress ombre ombre gini tp g la ko carik seluruh pelusuk butik kt malaysia ni, lom jmpo pown..so xyah berangan ! aku pown xnk ! haha


Maybe aku dgn my sis hari sanding nnt akn nmpak gini..sorang amik kaler turqoise, sorang amik purple..tp akk aku da book turqoise..ni biru turqoise kan, sbnarnye kitorg hijau turqoise..so no choice, aku amik purple ! ermmmm ok aku kene sukakan purple..sbb tgok majalah kawen mawen ni, purple colour yg up balik tuk trend wedding 2014..so okeeee kan je la...huhu

Skirting tuk canopy nanti pown maybe amik kaler theme ni tapi aku raseeeeee mcm dah xseswai lah sbb kaler baju kitorg dah gini..akk aku ler ni,,die ttp nk baju tema turqoise purple..bagi aku biarlah tema kaler je gitu, baju kite amik kaler soft light2 je kan, x pown kaler2 pastel..tp dio xnakkk ! erghh..tape2 nnt kaler skirting ni aku akn bncg balik dgn caterer, tukar skirting kaler lain..

Doorgift pown aku tempah kaler gini..tp aku tatau la lagu mane rupe DG aku tu nnt sbb 3 minggu sblom wedding baru bole dpt..hopefully nice..owh ye, aku juz tempah yassin..yess mmg tu niat aku dr dulu2 lagi mmg aku nk bg something yang org bole bt amalan..i dun care ramai yg da bt, kazen2 aku pown ramai bg yassin, i dont mind..i ttp nk bagi yassin again..mak n akak aku pown xberani bantah ! hehe peacee ! ngeeee

meltingggggggnya tgok HB ni..tp HB aku hari sanding nnt aku xsure mcm mane sbb tu nnt mak andam buatkan fresh flowers..maybe colour2 soft je la kot..

uishhhh nak sgt kad kawen gini..siap ade kad jawapan dan sampul duit..huhu tp jangan berangan la hai !!
ko hengattt ko family mandagieeee..ekekekeke...berangan xsalah tapi aku pown xhinginnnn ler bazir duit dkt kad kawen semata2 yang at the end diamnya dalam rubbish ! no no no !
so kad kawin dah siap dan baru td final design..siyesss simple sesimple2nyer..xpe aku ttp suke kad kawen aku biau ler simple pown..kad kawen sndiri kan, sedapkan hati..hehe

uuuuu how i wishhhhh my wedding cake is like thisss ! wedding cake caterer sponsor katanyer 3 tingkat, disebabkan kitorg 2 pasang pengantin, aku mntak die bg 5 tingkat ! bahahaha..but he said, he try..sbb tinggi2 sgt pown ssh jgk..whatever ! saje kasi tekannnn dorg skit..hehe kalo xdpt, xpe lar..i ok je..tp kalo bole nakkkk jgk meraseee ! gedik!





Oke2 dah la..penat gak berangannn ni..annoyinggg je angan2 aku ni padehal aku xbt ape2 tindakan pown..sume cakap mulot je..ntah ape hasil aku pown tatau..hikhokhikhok...bagus korang ni bace sampai abis, layankan je sume anggan2 aku nih..kikiki

sila cakap wahhh cantik ! please !


ok till then ! tata !



02 February 2014

Preps Wedding : Checklist


Hari ni gedik2 aku nk buat wedding checklist yang mmg xpernah aku buat sebelom ni sbb aku xnk stress kan pale otak tgok bnyak bnde xprogress lagi...tapi tgok ticker tggal 2 bulan je lagi, nak xnk, aku mmg kene stress kan diri sndiri mulai detik ini...bhahahaha ! yukkk usha chekclist iuolsss, mari kite tgokkkkk peratusan nk jadi bridezila tu ade x?? huhu

1) Date 4 Solemnization & Receptions
Nikah : 4 April 2014
Sanding : 5 April 2014
Bertandang : 6 April 2014

2) Theme Colour
Nikah : Champagne (request but still pending)
Sanding : Purple + Turqoise Pending !
Bertandang : Songket Emerald Green Pending !

3) Document, Kursus Kahwin & Jurunikah
Bride : Done !
Groom : Done tp masih kt imam sana..erghh !
Booking Jurunikah : Ayah settlekan..ngeee ;)

4) Venue 
Nikah & Sanding : Rumah Kuala Pilah
Bertandang : Rumah, Palong 7

5) Catering & Canopy
Bride : Fadillah Irfan Caterer (Senawang) Done !
Groom : Masak seramai . Done !

6) Photographer 
Bride : AmirNaufal (Done !)
Groom : Amir Naufal (Done!)
Pre-Wedding : PENDING !

7) Videographer
Nikah : EM Production (Done!)

8) Reception Outfits & Pelamin by Aini Gemalai Anggun
Bride : Pending !
Groom : Pending !
Pelamin (Bride ) : Sketch Design by Kak Aini. Done !
Pelamin (Groom) : Buatan sendiri turun temurun

9) Doorgift
Bride : Order Done ! 
Groom : Order Done !

10) Bunga Pahar/ Bunga Manggar/ Centerpiece
Bride : Mom's Settlekan so consider Done lah ! haha
Groom : Pending !

11) Batal Air Sembahyang
Bride : Gelang tangan Done !
Groom : Cincin Pending !

12) Invitation Cards
Bride : Order Done ! still consider Pending
Groom : Order Done ! still consider Pending

13) Handbouquet
Solemnization & Berinai : Pearl HB but kene alter sbb ade keroskan smsa diposkan
Sanding : Fresh Flower from Bridal
Groom : Pakai Semula mane2 HB yg seswai diatas..haha ! so consider all DONE !

14) Guest List 
Ermmm ade le mntak2 alamat kt kawan2 jauh..tp skrg zaman dah senang..tag je kt FB ! nk kad, mntak alamat dan2 tu jgk mst laju je bt keje..hikhokhikhok..
jemputan orang2 tua, tu keje mak ayah..kiki

15) Entertainment
Kompang : Ayah ketua pasukan kompang Kuala Pilah..pe de hal ! ekekeke
Karoeke Majlis siap DJ : Done !
Cak Lempong : Ini hasrat ayah tuk anak2 dara die nnt..so die sndiri da book tuk mlm berinai..Done !

16) Pengapit 
Bride side : Kazen2
Groom side : Pending !

17) Dress for family 
Bride : All done by my mom's
Groom : Xpasti..heheh

18) Bilik Pengantin
Bride : Rumah tengah renovation..bilik pown xde dinding lg..haha
Groom : Dengar cter renovate bt bilik baru jgk..kiki

19) Signage
Bride : Done ! (pakej dgn kad kawin)
Groom : Done !  (pakej dgn kad kawin)

20) Facial/ Inai/ Massage
Lom usha lagiiiiiiii ! Pending !

21) Honeymoon
ermmm maybe pre-honeymoon je dlu dekat2 tp still Pending !
kt uma pown ok pe..semua bilik baru2..bahahahha !

22) Props Wedding
Guestbook : Pending !
Canvas Photo : Pending !
Photobooth Decoration : Done by Deqnor !

23) Barang Hantaran
Bride : All consider Done kecuali Handbag
Groom : Pending too much ! hehe

24) Hantaran Decoration
Bride : mirror plating
Groom : dunno sbb cik tunang selalu berahsia !


Kalo dilihat2 mcm bnyak bnde da settle tapi sebenarnyer settle booking, settle deposit cm tu cm tu je lah..semua ade depan mata mmg xde lewwww lg..hehehe...yang aku tulis PENDING! maksudnye mmg blom ade ape2 lagi..order x, ape pown x..means blom mencari..so bnde2 tu yang kene settlekan cepat ! tapi aku sangat2 lega bile Dokumen Nikah aku semua dah settle..Alhamdulillah..

Jom usaha keras lagi tuk settlekan semua yang PENDING tuh ! kadang2 aku terfikir tau, untung jugak kawen 2 pasang ni, sbb bnyak kerja dapat dibahagi2kan..kadang2 aku lg bnyak bt dunno, tp akk aku ayah aku mak aku adik aku abg aku diorang cover aku semua benda..bahahah seronok kawen gini woih ! dlu bukan masin ssh hati, skrg aku mcm rileks skit..at least dorg bnyak tolong..then bnyak gila bole jimat..contoh total Doorgift rm2500..bile bhagi 2, sorg 1k something..bnyak la saving wa kata sama lu..kalo aku kawen sorang2 aku tatau la skrg perangai aku ni tengah menjerat diri aku sndiri ke ape..cma bnyak bnde2 yang berat aku yang akn buat sndiri, sbb aku banyak songeh!..awal2 mak aku dah suh aku bt sndiri mcm doorgift, kad kawen n so on ! wekkk ! settle dah pun..huk huk !

cma xbest hari majlis nnt la, knon kite takot dibanding2kan dan mcm2 lagi impak..tp bagi aku kalo korang pndai manage, in syaAllah..aku akan cube sedaya upaya aku tuk hilangkan rase mcm tu walaupun sbnarnyer payah ! positif positif..setakat ni semua berjalan lancar sbb semua yang aku nampak bnyak yang positif berbanding negatif bile kawen 2 pasang ni..yg penting tolak ansur...peace yo !!