Pages

24 June 2014

#famallife : Puasa da dekat oiii !

Assalamualaikum...

Tinggal lagi beberapaaaa hariiii je lagi nk poser..skitttttt je lg nih..igt lg bulan poser tahun lepas status dkt mane2 manjang ckp, in syaAllah ni tahun last berpuasa bujang..tup tup mase berlalu, dah sampai poser tahun ni dan semestinya pengalaman pertama berpuasa bersama suami..dlm hati ni mcm berdebar-debar tau..hoverr kan ! oii aku bkn berdebar-debar apenye, aku cma risau aku xmampu nk bangun sahur menghidang lauk pauk tuk laki aku nnt ! wuaaaaa ! acaner nih !!!

Style aku setiap tahun poser kan kan, mmg bangsa xbangun sahur punye org..1st poser layankan jgk bangun makan, tu pown mak da siap hidang..hirup kuah je, pastu terbongkang balik...hari2 seterusnya letak air kt sebelah katil je, rase terjaga malam aku togakkkkk air tu..da kul 6pagi pown kadang tertogakkkk jugak..eh ! xsengaja xpe..kakaka

Puasa tahun lepas, aku rase mak aku ade ckp lah, die kata gini "esok2 da kawen,jgn perangai mcm ni, xelok, bangun sahur masak!" erkkk ! eleyhhhh come on mak come on ! ni fadhliyana la (tepuktepukdada)..depan org je selalu tunjuk malas tunjuk xtau masak tatau serba serbi..kalo kene campak mane2, dlm hutan sekalipun insyaAllah bole je hidup mak..pokoknya, rajin atau tak je..ekekekeke...(menjawabmenjawab) BUKTI??? jgn muntah hijoooo eyh sbb hari ni aku nk tnjuk bukti yg aku sendiri puji melambung..ye la sape lg nk puji kalo bkn aku sndiri kan, aku yg rase khennn..kikiki yg cik somi bangsa xreti memuji, yg die tau tambah nasi lg..puji la skit kan, ape ke payah nau, cakappp cakappppp erghhhh..kite masak tuk die ni..sobssss

Ni masakan pertama aku bergelar isteri..masak sayur ade rupe sayur, masak lemak cili api pown ade rupe masak lemak cili api..bile rase umphhhh bole la bole laaaa ! ecehhh !

lagi?

masak tomyam pown, berhirup kuah dalam periuk tau..licin jugak ! bole la bole laaaaa...

Sambal ikan bilis cili api ni, suami xterangkat aku xkisah, yg pasti aku makan mmg terangkat weyh..aku xtahan pedas tp aku suka pedas2..umphh ! 

kudap2 petang..ni bangsa pemalas..beli cucur adabi je..kahkahkah !

sambal sotong ni mmg selalu direquest oleh suami..skit2 nk sambal sotong..

ni pown menu wajib hidup berumah tangga..tipu la korang xmasak megi sekali sekala kan..haha

kudap2 petang..ni bangsa rajin,,bancuh tepung sndiri cmpak bawang cmpak ikan bilis..lazatt !
eh kadang bt cekodok ni, sos aku bt sndiri tau..rajin x rajin x? hehe

okeh yg ni cik somi masak..time ni aku ganti poser, balik uma melepet..keletang keletung die sorang2 kt dapur..outcome? sedap ! mmg sedap ! bkn puji laki sndiri ni, tp rase same mcm mak aku masak..

prepare masak ni sebenarnye simple je..hiris hiris hiris, pastu ko campak2 je sume..jadi punye lah..

tadaaa !

hihi ! nyummmy

Oke lah tu je hasil show off aku dari dapur cikfadh..ade lagi sebenarnye tp same je lauk die, so xyah dok ngulang2 letak kt sini..smlm pown cik somi rajin, tau2 da siap sambal ayam, dan sayur bayam..sedap jgk, rase mcm sambal ayam org2 kawen tu..huhu..sblom ni pown penah sekali tu die masak asam pedas..cili kering xde, die g hiris2 cili besar lebur..rase die, rase air asam jawa je..haha mmg failed..kakakaka..da ltk kuah asam jawa, die letak lg asam keping..so korang bayangkan betapa masamnye lauk asam pedas tu..aku poser time tu, aku lenjan je la..masam pown masammm la labu..bukan senang nk suh cik somi masak kan..syukur dah tu..hehe..

So sepanjang hampir 3 bulan jd isteri ni, mmg tahap kerajianan memasak tu ade..yg xpenah masak pown aku masak..xpenah kol mak tnye resipi..sume aku igt igt mcm tu je masak tolong2 mak masak mase zaman ank dara dlu..alhamdulillah bole jgk memasak..dlu sblom kawen risau jgak..maun xcuak, ni nk jaga perot laki sendirik ni..kalo xreti masak, mati aku! even mlm ade keje pown, kadang balik keje sempat masak dan mkn..kadang mkn luar jgk, sekali jmpe partner2..ade mase aku mst masak, xde mase, mkn megi xpon mkn luar je..

3bln kawen, hampir 4kg berat naik ! perghhhhhhh mmg aku stress..tp aku xbole elak..aku da mule prangai mak2, da masak sayang la kalo xmkn, tgok nasi dlm periuk ade lebih skit, kene jgk abiskan..syg nk buang..arghhhhh mcm2 la perasaan mak2 aku dlu meresap dlm jiwa aku..sayang lauk sayang nasi, sumbat sumbat sumbat so gain 4kg !! sape nak jawab??????

So untuk bulan poser ni, aku try la, aku try bangun pagi hidang lauk panas2..tapi xberani janji dengan suami..kite tgok je nnt..kikiki...

laki bini yang semakin kembang..kalo kembang berisi baby ok la kan, ni lom berisi da kembangkan lemak..wuaaaa stress stresss !!!

Selamat Menjalani Ibadah Puasa Uols !!



23 June 2014

Mood blogging hilang tetibe !

Assalamualaikum...

Tibe2 blog aku problem since semalam lagi..aku xdpt tgok update entry korang yg terkini..die kuar 1 blog je..yg lain2 xdpt..xbest lah..aku bosan keje, aku suke membace tp kalo gini aku bertambah2 bosan dan mood nk tgok blog merudum..wuaaaaaa nape ni?? korang alami masalah ni x??

xboleh nk view more !!!

comel je Danish Eshan anak mizz tina kt situ...hehe

ke ade setting die..aku da godek2 xjmpe la dr mane dtg masalah ni..stressss !
mood hilang ! korang kalo aku xjengah korang bkn kerna ku xsudi tau..menanti2 je nk bace update dr korang sume tp nk view pown xdpt payahhhh le gini..

godek2 FB je 2 hari ni..FB yg membosankan !



18 June 2014

Cheesekut dan Kek Batik je la mampuuuu..

Assalamualaikum..

Morning, aku da terbangkan bos ke KK so aku free lagi hari ni sampai esok..huhu sonok bos xde..tapi rini poser, last ganti poser, doakan aku bertahan sampai berbuka..sbb ritu poser ntah knape melepett sampai nak masak pown xlarat, at the end cik somi yang masakkan..bole tahan sedap ! selera mkn..(pujilakiksendirik) tuiii ! haha

Jauh melencong, berbalik pada tajuk entry, lately ni rajin nak balik ke zaman2 anak dara..dlu mmg rajin bt kek, bt dessert sbb mudah terliur tgok org buat dan org makan..so nak rase, kite bt la sndiri..hari tu dpt adiah kawen si microwave oven ni..dpt dua ko, bnyak tol duit org bg aku adiah mahal2 ni..hihi tima kasih daun keladi ! tp satu lg tu rase nk tukaukan dgn oven, nak beli oven yg btol2 punye oven sbb org kata microwave oven ni kalo baking, rase die mcm xsame..sedap lg pakai pure oven..wahh pure oven ko..means oven ori la..xde function lain selain membkar shja..hehe..so aku xberani nak baking guna microwave ni..nnt la aku baking membaking..aku bt dessert yg xperlu baking je dlu..jinak2 kan diri org kata..

 wording
tarakk guna lgi ini..jakun, rumah mak aku dlu mane ade ni..aku org kg. pure ! pakai oven kayu api..ekekeke..

ni je mampoooooo...budak tadika jauh lg mampooo buat kan..kek batik ular sawa !


aku buat aku makan, aku jgk yg licinkan ! hehe yg pnting ciksomi suka dah la..

nak resipi? xyah la..senang je kan, sume tau..da hafal dlm kepala..tp aku share jgk la sbb akunye cara simple sgt..15minit siap..marvellous ! sape nk puji kalo bkn diri sndiri kann..haha

250 Butter Cup
200g Milo (paket kecik)
1/2 tin susu pekat F&N
Biskut Marie
Coco sesedap rasa
SIAP !  

Next rajin lagi nk try cheesekut plak..senang jgk bt mende alah ni..semudah ABC !
15minit siap! awal lg sbnarnye siap.

Cream Cheese Philadelphia
Biskut Hup Seng Deluxe Cracker
Susu Pekat F&N
Susu HL/Full Cream/Dutch Lady 3 sudu besar

semua bahan kasi putauuu sekali ok !

Milo/Nestum/Horlick (Tabur atas je)






cheesekut leleh cikfadh..adoii bile tgok balik meleleh plak air liuq aku ni..poser plak hari ni..peghhhh dugaan ! eh ni siyesss sedap..cik somi pown asik berulang je makan..sedap tapi manis skit..mgkin guna 1 tin susu pekat kan, so kalo korang xnk manis, letak 3/4 je susu pekat..arghhh marvellousss ! sory lagi puji dessert sndiri, sbb aku yg rase kan..aku la puji..bahahaha!

have a try ! tata !



16 June 2014

Review #famalweds : Doorgift

Assalamualaikum..

Bosan la minggu ni..1week bos xde cuti panjang dia kemahinnnn..PA nyer bos ada ke xda ttp bosan..keje sume da settle..godek2 gambar rase mcm nk review pasal doorgift kawen la..ade la 2 keping gmbar doorgift tu..jadi la kan nk bt review..tunggu OP punye gambar pown, takot OP pown xde amik gmbar doorgift ni agaknya..haha

Macam aku ade cter mase preps wedding, pasal doorgift mmg aku pening dan serabut skit..sbb aku jenis nk bg orang bnda yang worth it dan boleh digunakan..aku xnk bg makanan semata dgn kotak/paper bag yg cantik then abis makan, kotak/paper bag tu dorg buang gitu je..kite tempah mahal2 kan siap stamping nama kite lg, ade doa kadang2 kt situ tp nk bt cm ne, mmg xde guna..smpan pown bt ape kotak2 tu..kadang kite pown buang org lain punye doorgift tnpa sedar..hik hik..

So aku decide nk bagi yassin/mathurat..dua2 belah pihak kitorg decide bagi yassin..aku nak pahala berpanjangannnnnn setiap kali org guna yassin tu nnt...in syaAllah..so aku decide aku tempah dekat Onie Astura Favor Box . kazen aku dan kawan aku kawen sblom ni pown mmg ade tempah yassin dkt kak onie ni..siyes mmg cantik dan xpernah jumpa design2 mcm onie bt ni dkt tmpt lain..so aku mmg jatuh cinta abis la time tu..xkisah la kazen o kawan da bt tuk bg doorgift kawen dorang ke ape, design lain2 so ape yg utama aku nakkan doorgift aku bagi tetamu berguna dan nak pahala berpanjangan..ecececehhhh...

Cuma mcm aku ade cerita kt entry sblom ni, tuk proses tempahan doorgift ni sgt menguji kesabaran jgak sbnarnye sbb tunggu kak onie reply agak lambat..tapi tuk percepatkan die reply, korang jgn anta 1 msg tnya 1 1..better terus tnya contoh mcm ni 

"Assalam sis..boleh tau harga yassin with box untuk 1500pcs?" 

haa gitu..padat skit pertanyaan korang tu..nnt die bace then trus 4wd quoatation harga ikut yg korang nak..kalo korang inbox gini..

"Assalam sis nak tnya harga yassin boleh?" 

krikkk krikk krikkk...

"Assalam sis, nak quoatation hrga yassin, box dan kad kawin"

krikk krikk krikkkk....

hahaha mmg lambatttttttt la kak onie ni nk menjawabnya..aku rasa seller lain2 luar sana pown kadang malas nk reply sbb dorang sgt2 busy tau..kalo bole nyatakan terus brapa pcs korang nak sbb mustahil la korang nk order 1 je kan..mst la nk borong so harga dorang akn bagi harga borong terus..100-500 sekian harga dia, 500-1000 sekian harga dia..sbb tu kadang seller malas nk balas inbox korang kalo pertanyaan korang xmenjurus kepada apa yang korang nak tau sebenarnye..hehe

Then nak follow up pown kadang mmg amik mase nk tggu reply..so korang kene merayu2 skit..jgn sesekali marah2 ok..nnt dua2 mengamok, langsung xjadi hapeeee...aku ni baran jgk kadang tp bab ni aku bole plak sabar sbb aku tau, akan jadi worst kalo xde sefahaman nnt..so kite faham die busy, dan die akan faham kite ssh hati..jgn lupe guna icon2 sedih..ni tips tuk follow up OP ke OV ke ape2 je la jgk yg korang nk booking mase kawen nnt..haha

Kak onie ni nice orgnye, cma jgn la kite bt die baran..nnt die pown ngamok..so nk xnk tiap kali follow up aku akan guna bahasa yg lembut2..sampai kak onie ksian dkt aku sbb tunggu die lame nk reply..then die bg diskaun sabar menunggu rm100..hihi seronok kan..kalo kite baik dgn org, org mst akan layan kite baik jgk..so mase pickup barang pown, die lebihkan hampir 50pcs yasin dan box..mmg sgt2 terharu rase..die tau die da lambat tp die pndai sejukkan hati kite balik..Alhamdulillah..


ini doorgift dari majlis rumah perempuan..

siap stamping nama kilat2 tu..rasenye nak order stamping mcm ni mahal jgk kt luar sana tu..tp tidak dgn kak onie..harga sgt berpatutan..dalam ni aku isi yassin dgn biskut chocchips/tart nenas..warna pilihan ikut tema majlis kami..aku order ni rase mcm da bnyk tp cukop2 je sbenarnya..xdpt bawak untuk opismate dan kawan2 sekerja..dpt bawak skit je..xsemua dpt..maaf tau korang kalo korang ade bace ni !!! tetamu mmg luar jangkaan!
  
Harga untuk 1500 pcs yassin with box = RM2250
Diskaun RM100 = RM2150 ;)

ade jugak buat gift kotak tuk kanak2, semua isinya jajan je..abg dan kakak ipar sponsor 500 box kotak..sbb tu order yassin 1500 je..hehe utk keluarga pengantin lain pulak..

ok settle !

dan ini pulak doorgift majlis belah lelaki..

ni ikut tema belah lelaki pulak...sama je doorgift kami, bagi yassin jgak tp cik somi letak yassin ni dlm paper bag kain, lg bnyak makanan dlm tu, mcm2 jajan ade..kenyang !..hehe ekcelli time fikir doorgift ni cik somi mmg xde idea..family die biasa mmg bg mkn je kerepek, air mineral sume tu..then aku kata xpe la order yassin jgk..belah sana tetamu lain kan so dpt jgak kite bersedekah dgn yassin ni..settle!

Harga untuk 1000 pcs yassin with box = RM1450

harga depend pada box yang korang pilih..dan lagi besar kuantiti korang beli, lagi murah harga jatuh untuk 1set tu..so beli banyak2 skit..hihi..

Gift untuk keluarga pengantin lain skit, kami buat lain sebnyak 150 paper bag..semua mak aku sponsor sbb die xnak trima idea kami yang simple2 ni..die nk bg luar biase skit..xnk sama mcm tetamu lain..hahhh pokok dek omak la..paper bag pown xnk kalah..siap beli dkt KK Home Deco..phewwwww mak mak kan !! then dlm paper bag tu die isi balang kaca, wajik, yassin, biskut dan ade ape tah lagi..mcm nk putus paper bag tu aku tgok..layannnn kan je, die yang nak kuar duit..hahah..tp maaf gambar mmg xde..xmenyempat langsung nk amik2 gmbr doorgift bagai ni..sedihhh xde kenangan..sobsss..

dah tu je nk cter..settle review bab doorgift..yuhuuu !



12 June 2014

Honeymoon Cameron Higland #3 Mossy Forest


Assalamualaikum..

Sebelum ditangguh2 lagi kenangan ni, baik aku update cecepat...takot lame2 nnt lupe plak experience yang aku dapat mase pegi Mossy Forest ni..dlu pergi cameron aku xpenah tau pasal mossy forest, yg aku tau ladang teh, kebun strawberry, kea farm, bee farm n so on la yg biase2 kite pg tu..tp sbb aku rajin survey sblom pegi cameron hari tu, aku terbace dari blog blog lain bnyak cerita pasal mossy forest..hutan yang ala2 filem avatar dan berlumut..sgt cantik ! nampak mcm best so mst lah terkinja-kinja hakakkkk  nk pegi kan..ye la sblom ni pg bosan je kn melawat tempat yang sama so nak la jgk repeat tapi pergi tmpt yang lain skit..

Lepas je kami tour dgn pihakk hotel hari ke-2 tu, dlm kul 2.30 balik bilik rehat2..igt nk kuar lepas asar dalm kul 4.30 mcm tu, tapi hujan bukan main lebat plak..sayang btol..tunggu punya tunggu, hujan redha dah dekat kul 6 mcm tu..da gelap la jgk cuaca tapi kalo jadi aku, bangsa mmg xreti nk sabar, takot terkilan xpergi, so aku gigih jgk ajak cik somi pergi sbb pada pembacaan aku seblom ni dorang kata xjauh mane pown daki bukit tu, dlm 30minit mcm tu..boleh drive sndiri atau amik tourguide cuma nk kene byr mahal skit la..so gerak la kami ke gunung brinchang dgn kereta sendiri..jalan nk ke sana masuk melalui jalan nk ke Ladang Tea BOH Sungei Palas tu tau tp nnt da pertengahan jalan, ade persimpangan ke kanan pegi ke Boh Tea Centre tu dan kiri ke Gunung Brincang..so kite akan ke kiri..

Start je pendakian ke sana, aku rase rileks lagi sbb kiri kanan pemandangan ladang teh yg cantik ya ampunnn..sejukkk je mata memandang..time tu agak berkabus jgk sbb baru lepas hujan kan dan waktu pown dan 6.30 time tu..drive kete sendiri mmg mencabar jugak sbb jalan agak sempit..yg pelik ni drive rase dah lame tp xsampai2..yaAllah corner2 maut mmg btol2 mencabar kredibiliti pemanduan cik somi..tp muke die rileks je...cma kami mula rase cemas bile mane kami mmg xbertembung lgsung dgn kereta then hutan kiri kanan sunyi sepi, berkabus..naik lagi xsmpai2 naik lg xsmpai2..smpai aku dah cuak nak mampos aku suh cik somi pusing..nk turun..tp biol jgk aku ni, jalan da la sempit, kiri kanan gaung dan bukit, nk pusing kete tang mane..so cik somi suh aku bertenang, kite cuba naik lagi skit..dlm mase same aku tau cik somi da mule risau takot kete naik temperature..ye la mmg mendakiiiii tekan minyak je..maun x naik temperature kete nnt..aku da start bace mcm2 surah da..mmg time tu da senja weyh, giler xcuak !

Setelah melalui jalan2 sempit tu akhirnya kami sampai jugak kt atas dengan perasaan berkecamuk tp lega bile tgok ade 2 bijik kereta dkt parking mossy forest tu..yaAllah time tu bersyukur xterhingga..mmg muke lega sgt2..tp aku decide xnk daki tangga laluan kayu yang dorang bt tuk smpai ke mossy forest..demi Allah experience mendaki td btol2 bt aku cemas bile mane daki punye daki tp xsmpai2..so aku xnk la daki tangga ke mossy forest ni nnt aku alami bnda sama even orang kata hanya 200meter je..waktu mmg da senja, so aku xberani la nak naik walaupun hati sgt2 terkilan..takot bnda2 halusss woihhh ! so kami bergambar je kt kawasan rata Mossy Forest tu..jadi la asal sampai..mmg ni adalah pengalaman pertama aku yang sungguh mencemaskan..aku dok fikir kalo la kereta kami rosak time tu, mcm mane nk turun,, jauh..hari dah nk gelap..sejuk dingin, lapar..wahhhh takotnya..syukurlah xde ape2..sape nk pergi, better pergi waktu pagi ke tengahari ke kan..jgn ikut aku, da nak senja ttp nak daki jgk..silap besar ! sobsss tapi kalo ade peluang pergi cameron lagi mmg aku nak pergi Mossy Forest ni lg..tp pegi siang2 la..pagi2 ke kan..xde la takot sgt..

yeayyy sampai jugak akhirnya !

hilang cemas cik somi bile da sampai sini..huhu

ni jalan nak ke mossy forest..lebih kurang 200meter je lagi sampai ke Mossy Forest..tp kami xnaik sbb da senja dan cuaca da mule gelap..mmg terkilan tp nk bt cm ne, hakakkk xnak amik risiko!

tgok hanya ade 1 kete myvi je tinggal kt atas ni, sbb tu kami xberani naik..yg org myvi ni mgkin da lama naik dan odw nk turun pown..so xkn la kami berdua nak naik..t tggal berdua kt atas tu..oii seram !

 Ni jalan ke mane aku tatau..tp ade 1 kete arab yg mase kami sampai dorang baru turun dr mossy forest..kami tnye bape lame nak naik atas, die kata 4hours !! mak aihhh biar betik kata 200 meter je ! then baru aku faham knape dorang 4 jam sbb lepas jalan ke mossy forest dorang sambung daki gunung irau 6666f dari paras laut..ptot lah 4 jam !! bising mulot dorang mcm happy giler dah dpt turun semula then diorg turun jalan ni, xsmpai 10minit aku tgok kete dorang patah balik, turun ikut jalan yg kite naik..jalan ni kemane aku tatau..huhh !

ruginya xnaik ! xpe la demi keselamatan kami berdua kan..redho redho ! sobsss





bergambar kat sini je la mampoooo ! abis amik gmbar kitorg cpt2 turun sbb takot hari makin gelap..nmpak je dlm gmbar cuaca cerah tp sbnarnye da kelam2 jgk dgn kabus..rasenye xsmpai 10minit kot kitorg kt sini, kitorg decide trus turun..takot masih menyelubungi..haha !

tapi aku nk share jgk beberapa gambar mossy forest yg sgt2 cantik ni ihsan dr google..hehe

bayangkan kalo aku naik jgk time hari da nak gelap then pemandangan die mcm ni..oiiii seram ! haha



nak daki ke Gunung Irau mmg dah xde laluan pejalan kaki..

lupe nk cter sepanjang nak naik ke gunung brincang ni ade 1 strawberry farm tau..besar jgk tp sunyiii je..aku nmpak ade 2 3 org bangla je..lepas dr strawbeery farm ni la, jalan nak naik lagi sunyi dan seramm !

terima kasih sgt dkt boboy sbb bawak kami sampai atas tanpa ade ape2 masalah..boboy ko mmg power tau !! syg sgt !

sepanjang nak turun, benti kt ladang2 teh ni..cantik2 jgk view die..

gile selfie !



Balik hotel dah malam..trus menikmati Steambot yang pihak hotel sediakan..pakej steambot ni mmg termasuk dalam pakej honeymoon ;)





da kenyang, masuk bilik kemas barang skit2 sbb esok da nak balik pastu laki bini bongkang ! haha

Esok tu jam 10pagi kami da check out..Pergi Kea Farm dan strawberry park..hajat nk makan waffle strawberry sbb smlm mmg xjmpe..tp ttp xde..habis shopping last tu kami pown turun gerak balik..then tibe nampa 1 restaurant strawberry sebelah Hotel De La Fern..kami benti, time tu dorang pown baru bukak dan alhamdulillah sampai hajat aku nk makan Waffle Strawberry kt situ..sumpah sedap lazatttt xterkata ! milkshake kt sini pown sedap gile ! 


ngapppp !

 Sebelum turun sempat singgah ke Bharat Tea..view kt sini pown cantik2 !




Destinasi terakhir kami di Air Terjun Lata Kijang ;)



Alhamdulillah selesai review experience kami honeymoon disini..sblom ni kata xnak xnak hoenymoon kat sini akhirnya ni jgk la tmpt aku tuju..btol la sblom ni pegi xbest sbb lom ade duit poket sndiri, kecik lagi, ikut rombongan..tapi bile pergi sendiri, kuar duit sendiri, shopping makan xbenti2 rase seronok nak2 lagi pergi dgn suami tersayang..pengalaman tu jadi lain..ini percutian pertama kami berdua so rase seronok sgt..pndai jagak kami jalan berdua..haha !

oke tata ! semoga dapat jadi panduan mereka2 yg lain nak honeymoon kt sini nnt..