Pages

24 July 2014

Mood Raya ?

Assalamualaikum..

Lame nk cari mood nk up entry kt blog ni..ntah nape kehilangan idea..even gmbar kawin da dpt pown still malas malas lg nk review..dlu xreview alasan gmbar xdpt lg, da dpt pown xjgk bt review..huhhh dasarrr !

Oke skrg mood raya dah maih skit2..hari tu xpg shopping so mmg mood totally out la sbb 1 bnde pown xdek kan..kelmarin stay k.l 3 hari, sambil keje sambil melilau2 la skit2 cari barang2 raya..alhamdulillah ade pown pilihan yg berkenan di hati..kalo x cari2 kt melaka ni, alahai designyer ape ke heeee sama je mcm tahun2 lepas..hukhuk..demand phuiiii !

Ni bff dalam bisnes aku..dari awal aku bt bisnes die join sampai la die pown berjaya skrg..alhadulillah happy tgok orang yg kite offer peluang bisnes berjaya jugak akhirnya..time ni dlm butik LV..siyesly seumur hidup ni la 1st time masuk butik gah mcm ni. Mase masuk tu risau gak org pandang atas bawah atas bawah kan..ye la ramai kata, masuk butik mahal2 ni, kalo kite pakai sememeh je mmg die bt layan xlayan serupa kite ni xdek duit plak..tuii ! aku xbeli pape,baru lepas kawin kan so duit lom berkepuk2 lg..haha..ni teman yus belikan belt LV tuk suami die..

so kitorg laki bini hanya mampu selfie2 je dulu..haha

aku shopping k.l hari tu mmg da set time dgn yus dan suami die..pg shopping 2 pasang so ni je sebahagian yg sempat kami rembat..xsemua barang aku, brg yus pown der..ikutkan lps2 tu ade lg, tp xkoser dah nk snap2 gmbr..ni pown time rehat2 da jenuh pusing 1 pavi..haus weyh !

ha ni baru sume barang2 aku..ade special advance birthday gift request dkt suami..sebab sebab sebab besday aku jatuh 2nd raya nnt..hikhik..

habis shoppin kami berbuka di Novotel Hotel K.L..ni company bisnes kami sponsor tuk leader2 bisnes..mmg superb sume makan2 die smpai penuh 1 meja..dessert die sume terbaik !

Tak habis lagi ! selagi X raya kannnn..ni 1st time aku kunjung ke bazar2 kt area melaka tu..da sebulan terpacak baru ni aku jengah..best jgk, bnyak gile gerai..rambang2 mata..

Boleh dikatakan seminggu ni bekerja, mmg dtg keje duduk2 saje je tunggu sampai kul 5..hahaha sbb bos aku pown da start cuti raya kan, so mmg lepak giler la dtg keje..asal lunch je, aku dan opismate mst merayau pg mydin la, mitc la jusco la..ape org kata, SELAGI XRAYA, selagi tu dok nk usha dan perabis..pompun gitu la kan..haih! tp tahun ni aku merayau2 bnyak beli brg2 rumah..kalo dlu zaman anak dara merayau dok beli baju kasut hndbag semedang..sejak dah berumahtangga ni, mood terpesong ke rumah skit..hehe



Semalam last kami berbuka berdua di Melaka..so aku pagi2 lg da cakap dkt husband yg aku xmo masak..dapur dah berkilat, xnk masak pape..nk makan luar..hik hik! so aku usha2 la konon nk mkn ke Seoul Garden, full ! Api2 Steambot pown full, akhirnyaaaa berbuka dkt Restaurant London Seafood je..ni mmg feveret place kitorg mkn zaman2 bercinta dlu..mmg superb ! tp tu pown kul 8 baru dpt mkn, full house ! Lepas makan2, cpt2 larik ke JJ jap sbb nk cari kemeja husband..shopping kt k.l ritu mmg selai pown kemeja xjmpe yg berkenan..badan husband kecik sgt, so mmg ssh nk cari kemeja yg suit dgn badan die..yg betol2 ade salunya dkt Hi Style dan F.O.S je la..so terjah ! dpt 2 pasang, so ok la..then cpt2 kitorg balik uma..husband kata ade nk pg mane2 lg x? aku cpt2 ckp xmo dah xmo dah..nak balik. nak packing baju ..cukop2 la, xsanggup dah kemane2 lg..see laki aku ni kan, terlalu sporting jenis xkisah bawak aku ke mane2, mane x bini die jadi hantu rayau mcm ni..die kene ubah la..bukan aku ke yg kene ubah..bahaha !


*
*
*




*
*
*


*
*
*



Tadaaa ! da siap packing sume..tinggal nak masuk dalam kete je..ni sume keje laki aku..aku da ketepikan siap2..harap2 jgn la ade yg tertinggal..fuhh ! plastik2 tu kebanyakkannyer hadiah2 raya tuk mak ayah dan anak buah..syukur alhamdulillah..

Kuih raya ! Tahun ni da kene beli kuih raya tuk uma sendiri..rase mcm pelikkkk je tp seronok..tp aku beli tuk uma xbnyak, ade 4 bekas tuk mak dan mak mertua...jadi la kan, rumah aku mgkin xde ramai sgt tetamu nk dtg...

Oke tu je la kot persiapan raya kami laki bini..mmg terasa meriah jgk la sbb 1st time beraya as husband n wife kan..seronok tu lain..dulu 1 luggage cukup dah tuk diri sendiri..skrg dah share2, 1 luggange xcukop..kene bawak 1 lg tambahan beg..

Xsabar nk tunggu raya !!! so dikesempatan ini, saya a.k.a cik fadh (ttp xnk ubah puan fadh) ingin memohon ampun andai ade salah da silap sepanjang penulisan sy ini..anggaplah penulisan sy sekadar ingin menyimpan kenangan sisa2 kehidupan yang xkn kekal ini..Salam Zahir dan Batin..
Yang mana nk pulang kg. halaman, rancang perjalanan anda sebaik mungkin..hati2 di jalan raya..ingatlah orang tersayang ! muahhhhhhh...





14 July 2014

Review #famalweds : Kahwin adik beradik

Assalamualaikum..

Mari la kite teruskan review sedikit demi sedikit cerite kawin..aku start slow2 la ea..1st aku mmg nk review pasal cerita kawen 2 pasang adik beradik ni..sblum ni pown aku ade luahkan dilema aku nk kene kawin 2 beradik ni..rase mcm xspecial, takot dibanding2kan, takot smua bnda kene banding itu ini..biase la kan kite perempuan..tapi hari ni semua pemikiran negatif tu dtg dari mindset kite yang sah2 negatif jugak..cuba positifkan diri dan terima dengan hati terbuka..in syaAllah boleh kot trima semuanya..tu yang aku buat dlu..mule2 mmg berat hati tapi aku fikir yang baik2 je, janji settlekan part masing2 dan jangan susahkan mak ayah..tu je..

Alhamdulillah, selesai majlis mmg semuanya aku rase xde ape pown yg slek..aku rase semuanya tip top..kalo ade mulut2 blkg banding2kan kami adik beradik, siyesly babe i dunt mind..mulut orang kite xbole tutup..yang aku tau, aku dan akk aku happy je sepanjang majlis kami berlangsung..skit2 salah faham tu ade la tp kami amik konsep beralah antara satu sama lain..so everything going smooth je..dpt plak bridal kami mmg pandai bahagi2kan masa tuk make up dan sebagainya, so mmg xnmpak berkecah la..syukur alhamdulillah..

Yang penting, hikmah disebalik kawen 2 pasang ni, mmg kami adik beradik dpt jimatkan kos majlis tu hampir 40% setiap sorang dan majlis kami  tampak lg meriah..contoh : Catering, doorgift, belanja makan tuk majlis nikah & berinai, DJ Karoeke, Candy Buffet, Cendol Corner, Photobooth, Baju family dan bnyak lah ikutkan..aku rase tuk belanja semua ni aku jimat hampir 10k kot seorang sbb bnyak bnde byr share2..best kan !

So mane2 b2b yang terpaksa kawin 2 pasang 3 pasang 4 pasang tu, jgn takot..fikir positif dan paling penting preparation korang kene selari supaya xnmpak perbezaan ketara time majlis..contoh kami amik bridal yang same, jd make-up, baju dan pelamin semua kami sepakat..sbb itu je nnt perkara utama org akn cakap nak2 lg part make-up, ee mak andam tu make up tebal..mak andam yg ni make-up lg cntik..baju tu buruk, yg ni cntik dan mcm2 lah lg..mulot puaka orangggg kaannn..mane ley tutup weyh..lantokk ler kan..haha tp ni amik MUA yg sama, mmg xde la dgr2 org bandingkan..semua kata make-up MUA kami cantik dan natural..alhamdulillah..

Jom layan pic kami 2 beradik 2 pasang pengantin ni yuk ! 


ini la uwan kami yang tinggal..sayang uwan !

biras 2 org ni mmg kamcing..kepala otak same je..mmg padan la sanding sekali..haha

malam berinai aku xpakai songket sbb mlm tu aku nikah so pakai baju nikah trus berinai..senang, xyah gap mase panjang tuk tkr2 baju..





Senang hati mak ayah kite, sekali 2 anak dara die kawen..dpt menantu pown sekaligus dua tp belanja sekali je..haha






Saudara mara yang jauh2 nak datang pown senang..sekaliiii dtg langsung trus 2 pasang ! huhu..

ok settle ! igt sape kene kawen 2 3 4 pasang tu, korang ke POSITIF !
elakkan dengki iri hati dan cemburu dalam diri tau ! in syaAllah semua pasti berlangsung dengan lancar dan happy ending..ekekekeke...

nak jugak menyelit 1..haha!

 pengantin xjd bridezilla sgt..pengantin sgt happy sbb semuanya berjalan lancar ! hihi



10 July 2014

Review #famalweds : Dah dapat gambar kawin !

Assalamualaikum..

Dari rabu malam lepas dapat semua gmbar dan album kawin dari team OP AmirNaufal, hati berbunga2 je..tgok gmbar dlm album semua cantik2, rase puas hati sgt, terimbau2 kenangan indah tu..kuasa gambar mmg bagi impak kepuasan maksima lepas selesai semua majlis..siyesss sape nk kawen jgn berkira dgn OP, kaji selidik ikut kesesuaian harga dan hasilnya, kagummmm je terus book ok! 

Ni da dpt gambar kawin da bole review skit2, tapi tgok dalam pendrive bapakkk la melambak gambar, berfolder2 berpart2 pulak..dah rambang mata nk pilih..semalam da siap2 pilih gambar yang nk dicuci lg sbb kebetulan aku mmg ade 7 voucher cuci gambar 50keping dengan harga hanya RM17.00 sajo ! murahkan..tu yg menggeletis pilih2 gmbar nk g cuci..dpt bt 6 folder x 50 keping = 300keping dpt cuci ! baru puas lg mata memandang..gambar yg aku cuci tu semua bnyak gmbar2 candid saudara mara..gambar kawan2 yg dtg dan skit2 gmbar outdoor kami sebab dlm album kawin tu mstlahhhh penuh dgn gambar pengantin je, family skit kawan skit..moment2 yg lain xmuat nk masuk album..kalo xcuci, dok dlm pendrive xsyok plak kan..xpe tuk kenangan..

Alamak, aku rushing nk kua rehat..nk g JJ cuci mata sat..ni skit2 gmbar bt pencuci mata korang..tata !







08 July 2014

Rumah kami Edisi Raya 2014 ;)

Assalamualaikum...

Korang dah dpt mood raya blom? aku blom la..ni aku tengah cari mood raya dengan membaca entry2 raya tahun 2011, 2012 da 2013..eh gila sakan aku raya tahun2 lepas ni..bukan main lg shopping mcm hantu lepas kandang..bace balik entry tu, perasaan dlm entry tu mcm bukan main eksaited lg jemah ko nak raya..siap kata ni raya last bujang so mst ALL OUT..kemahennnnn !

Tapi tahun ni awat slow sgt mood ni..ade la jgk ajak cik somi pg jusco nk cuci2 mata..tp mata rase xtercuci dgn baju bajan sbb xde bende menarik, suasana pown biase je..ade la tarik2 skit barang tuk rumah..tuk RUMAH ! rumah kene RAYA ke..hari pertama bukan raya kt uma sendiri pown..raya ke-7 baru balik uma sendiri gamaknyer...tapi rumah pown perlu jgk utamakan keperluan isi dalamnyer..siannn rumah,,

Berbalik pada tajuk, mmg btol la ckp aku dlm entry tahun lepas, raya tahun ni cmfirm aku laki binik perabis duit kt uma..btol la btol la...aku lupe ke tudung raya xbeli lg ek? aku lupe ke baju raya baru ade sepasang je? kasut xde ape pown xde?? tp xpelah, tu kendian2 la..rasenye masuk hari ke 15 puasa nnt baru rase mood raya tu kan, nnt baru la terhegeh2 laki binik ni pg membeli2..skrg fokus kt uma dlu..semua bnde ni keperluan, da 3bulan dok uma sewa tu mmg lengang je..kami berdua selesa je mkn kt meja jepung, dok baring2 laki binik atas karpet je..tapi bila ade tetamu naik segan pulak tetamu dok bawah je..hr tu mak ayah dtg pown, bentang surat khabar kt lantai nak makan..mst mak aku ksian dgn anak die ni..haha mak xmo ksian2 la, adik suke je life mcm ni..sempoii ! duit ade nk beli tp bertangguh2 je nk g beli sbb risau takot ade keperluan yg lebih penting nk guna duit tu nnt..

Tapi da nak raya ni mmg xley tangguh2 lg dah..aku pown da start merungut sbb kt dapur ruang simpanan terhad..banyak semut plak tu, abis die tebuk2nya tepung gula baru beli..stress aku tgok ! cadangnya nk beli almari dapur je, tp da sampai kedai perabot tu kannnn, alang2 ade duit sepit2 ni baik la beli trus keperluan2 ni..nnt tangguh2 kang perabis duit kt shopping beli baju raya lg xdek pekdahnyer..

Ni almari dapur yg aku pilih..ikutkan nk beli yg half je..tp half dgn yg ni beza rm50 je, eh rugi plak rase baik amik yg ni trus..bnyak ruang nk menyimpan ade..sblom ni microwave ape sume tu diamnyer kt bawah dapur, nk pakai baru kuar kotak, xpakai simpan balik..leceh weyh ! tu yg merungut tu..hehe..settle !

Peti ais ni dah beli awal lg..igt x aku g honeymoon ke cameron hari tu, balik je melaka TERUS singgah kedai  Samsung beli peti ais ni..mcm xde hari lain masa lain plak nak beli kan, hehe punca die SATU je, risau kan strawberry aku tu nk smpan mane kalo xde peti ais ! kikiki..balik honeymoon, xjejak rumah lg melayang RM1400 beli peti ais tuk strawberry semata mata..(tepukdahi!) .eh tp xde sesal, mmg nk beli..keperluan paling penting kt DAPUR ni..kalo xde mmg alasan nk makan luar je sbb lauk basah xde..kiki


next meja makan ! sukaaa meja ni sbb cermin meja die warna putih..ikut citarasa suami, die nak smua perabot warna putih..tp sorry bang, syg minat jgk putih tp nak jaga die bkn senang dan xley pakai long term..suatu hari nnt mst tercemar keputihan tu yg bt sakit mata ni tgok..so baik play safe..haha ! wall kt jam tu suami da cat merah smlm..naik skit ruang makan ni..;)


pastu sofa comel ni..mmg da ckp ngan suami nk beli sofa bed je..xmo beli set..ruang tamu rumah kecik, kalo beli set nnt rumah jd sempit..so kenan jenis mcm ni..arm stand tepi tu bole adjust baringkan sampai rata so nnt nmpak sofa ni panjang skit..kalo xnak, naikkan mcm dlm gmbr tu..ok la kan dr xde kusi lgsung..kang tetamu dtg raya xde la semua duduk atas lantai..hehe

erkk meja console ni bukanlah keperluan ikutkan..tapi aku la gatai nak padankan ngan cermin tu ha, terbeliiiiii jgk..cermin tu sbnarnye adiah kawen dr abg teh, mmg suka sgt dpt adiah ni..so nk hias skit ruang ni sbb masuk2 pintu rumah mmg trus hadap dinding ni..tu menggatai tangan beli meja console tu..hehe

ubah suai skit ruang ni..beli cat kaler red blemish, suh cik somi kalerkan wall ni..knon2 nk bt picture wall lewww...hehe



tadaaa ! tp sememeh skit tepi2 tu..penggunaan berussss xbtol ni cik somiii..tp xpe la..die nk catkan pown da kire bagus dah..haha


hasilnye sgt lomantik ! ekekekeke..

wall kt meja mkn ni pown cik somi catkan jgk tp hasil selepas da susun atur xamik plak..lupoo !

ok dah settle..poket dah keringggggg...tapi puas hati..syukur alhamdulillah ade rezeki kami beli semua perabot2 ni tanpa berhutang..bile ade duit cepat2 kami lekatkan pape..xde duit, dok diam2 la laki binik..hehe

Last sekali, tibe2 terkenannnnnn dengan sofa ni !!




































full set ! sori gmbr xley rotate..telengkan kepala tu skit..haha

Bukan tuk rumah aku, tp tuk uma mak ayah kt kg. Teringat mak ayah hari tu nk beli set sofa kayu jati tuk ruang tamu tambah rumah hr tu, kosong je kan, tp last minit xjadi amik sbb ade masalah skit..aku mcm sedih plak sbb aku tau mak ayah aku nak tapi xtercapai hasrat dorang..;(

aku amik gmbar bg whatapp kt adik aku, suh tnjuk kt mak ayah dorang berkenan x?
bile adik kata mak suka, aku cek baki duit kitorg xcukop plak nk beli cash..sedihh lagi ;( aku nak belikan tuk mak ayah aku tp duit aku pown da abis beli barang2 perabot sndiiri..nk tunggu duit bonus bisnes, 20hb nnt..da nak raya plak dah, lmbat plak rase..

Tapi kehendak aku tuk belikan tuk mak ayah kuat sgt..aku nk dorang happy senyum gembira, nak2 tahun ni semua raya uma mak ayah..alhamdulillah fikir2 cara lain, mmg nak ade rezeki, aku dpt belikan jgk akhirnya..no matter what, aku usahakan jugak dan syukur dipermudahkan urusan..

hari ni sofa ni delivery kt rumah mak ayah..aku harap mak ayah gembira dengan pemberian aku yg xseberapa ni..;)

eh ape shahdu2 sgt ni...sobs sobs sobb..dah2 fadh, da tercapai dah hasrat hati tu..happy ;) 
yeayyyy raya !!!!




sekarang tinggal nk amik mood beli kelengkapan baju raya skit2 tuk kami suami isteri..mood mari mood !!! mcm kene pg Kolumpooo je bangggg nk dtg mood beli membeli ni..ekekekeke...abggg ! bace blog sygkan, jgn bt2 xreti ea..set time !




06 July 2014

Braces : Sakit gigi menyerang !

Assalamualaikum...

Lame xcite pasal braces..da lame bukak braces bahagian atas pown xpenah update..alhamdulillah mmg niat mase pakai braces dlu, harap2 sempat la bukak sebelom nikah..Allah s.w.t tunaikan..pakai awal Julai 2013 dan bukak hujung Mac 2014..means pakai btol2 genap 9 bulan..impress ! tp aku bukak bahagian atas je..doc kata da lurus, nasib cepat gigi bergerak..sebenarnya knape cpt gerak sbb gigi atas ni yg bengkok gigi 2batang kt tengah tu je..yg lain rata..so mmg nak jd citer cepat pulak die bergerak lurus, aku pown da mendesak doc nk bukak awal, bile doc cek, die kata bole bukak dah ni maun xmelompat..sukaaa la sbb kalo xbole bukak lg, lps kawen 2 minggu kene pasang bracket balik dan bayar rm200 tuk pasang bracket baru..tp ni rezeki dpt bukak trus sebelum nikah..syukur..

Tapi yang bawah still pakai lagi sampai skrg..mmg xbukak pown mase nikah hr tu sbb kalo senyum bukan nmpak pown..kalo xnmpak pown xpe, comel je..hak hak..eh ade pe pengantin pakai braces..cute je tgok, cma time majlis tu kene pndai la pilih band warna yang seswai..jgn la pakai kaler menyala2, nmpak ketara dlm gmbar so cam xcntik..

Mcm biase appointmen braces sebulan sekali, tp gigi bawah ni still degil2 kepalang lg nk gerak padehal xde la serius sgt teraburnya..aku xreti nk sebut term2 braces ni sbb aku xbnyak tnye ngan doc..tiap kali dtg, doc tukar band ckp itu ini aku angguk je..time pilih kaler aku pilih je ikut mood aku..haha..da tukar besi tebal skit, pakai band besi pown die lmbt gerak..dan smlm appointment doc, kali ni doc nak angkat gigi bawah kasi rapat skit dgn gigi atas..aku ok je..da siap sume, tgok besi tu kt bawah bracket..doc bt mcm tu supaya gigi 4 batang bole naik skit rapat dgn gigi atas..doc kata kalo gigi atas still ade bracket senang la diorg nk  keje berdua, ni da tggal bawah je so yg bawah kene keje keras skit..ya ampun, mlm td berdenyut2 gigi bawah ni..xley kunyah makanan..sakittt !!! sobsss ! rase sakit die mcm mase awal2 pakai braces dkt bawah ni dlu..semua gigi rase longgar je sbb kene tarik kuat kot..so skrg mmg taip entry ni sbb nk mengadu gigi sakit ! hahaha..sakit weyh ! seronok pakai braces tp kene time die nk bergerak, sakit ya amat oiii ! kebetulan kite xposer ni, bulan mengambang ! tp xsyok ar sbb xde la dpt mkn beriye sgt..masuk telan masuk telan je..xnikmat langsung mkn..sobss ;(

amikk ko lobang idung sekali aku tunjuk ! haha !
tgok besi berada dkt bawah bracket dan skrg diorg tengah bekerja keras nak naikkan gigi bawah aku tu supaya rapat dgn gigi kt atas..seksaaa woihhh tp xper la, janji resultnye nnt cantik..kene korban skit awal2 ni..skrg pown da senyummmmmmm lebar kemain kalo amik gambar..xde la rase down dan segan sgt nk senyum nampak gigi lg...kalo x dlu, amik gmbar xnmpak gigi mcm senyum xikhlas je..susah la nk cari gmbar dulu2 yg senyum nmpak gigi..low self esteem ! haha

sekarang??? tgokkk la kemainnnnnn senyum lg..hihi




 time ni, senyum over skit sbb pakai timer HP, die mcm jd candid gmbr tu sbb tgah ketawa ngan cik somi..hehe

sopannyoorrrr tuiii !




dlu jeles tgok gigi cik somi, skrg tidak lagi..malah sang isteri senyum lg lebauuu dr sang suami..hover !


dah dah..tu je gmbar yg ade..malas nk upload gmbar bnyak2..baru prasan gmbar selfie xbnyak..eh eh..kakakakakaka padehal kt ig manjang gmbar ko selfie je..lg xnk ngaku..kiki..

tadaaaaa !



01 July 2014

Cerita Puasa Kami


Assalamualaikum..

Entry hari ni xde gambar sbb cm malas nk transfer gmbar ke PC..aci la kan..sbb nk bercerita mulut dgn geng opis xley sbb nk jimat air liuq so aku bebel pakai jari la lg best..bebel tanpa gambar tu bosan tp atleast ade la jgk cerita aku bole simpan sbgai kenangan..hikhik..

Tuk hari pertama berpuasa, aku balik rumah mak aku di Kuala Pilah..sahur pertama tu mak buatkan nasi goreng sbb nak tarik minat kitorg sume bangun sahur..ye la aku mane nk bangun sahur sgt ikutkan, kalo bangun teguk air pastu tido ! tapi kali ni KENE la bangun, makan sume sbb dah berlaki kan..tp seronok sbb bangun2 trus ke meja makan..sume da siap hidang mcm bese..mak terbaik !! kiki..

Pagi tu dlm kul 8.30, masing2 bangun trus ajak mak ayah g Pasar Tani Batu Kikir..kt situ meriah nk beli lauk basah..aku aim nk beli udang galah atau ketam..so aku beli udang galah je nak masak gulai..uii sedap lak bile teringat balik ni..jejes air liur aku..ayah mcm bese, ke hulu ke hilir mencari ikan baung sungai die..ade orang jual ikan baung, menipu ckp dr sungai..ayah aku kaki menjala ikan kot, die kenal la ikan sungai ke kolam kan..last2 ade sorang pakcik ni inform ikan baung sungai baru sampai tp port hujung sekali..bergegas ayah pergi, dpt la 2 ekoq size sedang2..sekilo rm35..mahal xde hal, janji sedap oii ! So menu berbuka hari pertama kami, udang galah masak lemak cili api, ikan baung salai masak lemak nenas, kuih onde-onde, sayur campur..makan la kami anak beranak ber5..aku, suami, mak ayah dan adik ;)

Lepas berbuka, kemas2 balik uma mak mertua plak dekat palong 7..dlm 1jam suku je sampai..dkt je..hehe..sampai2 je rumah ibu, perghhhh semerbak bau dughiannn ko ! pe lagi, ltk beg ape sume trus melantak durian..asyikk asyikk ! Kebun bapak mertua mmg tgah banyak durian skrg..kene time puasa plak, pergh menggoda jiwa..tiap kali bapak mertua balik kebun, bawak balik sebakul penuh durian..Esok sahur tu, mcm bese bangun2 sume da terhidang..erkkkk malu plak, tp muke semborono je lah..bnde da siap kan, xkn nk bt2 siapkan lg..da abis makan, pandai2 la basuh pingan kemas sampai licin meja ganti balik kerja menghidang..hikhik..

Berbuka puasa kalo dkt uma mak mertua mmg xkn makan nasi..makan ringan2 je..so ibu bt roti jala dan kuah kari..kuih onde-onde pown ade..aku yg gentel tau, rajin menantu ibu..hik hik..nak lagi parah, boleh plak ter"request" nk makan kek kukus ibu..igt senang je btnya so sedap je la mohon kek kukus kt ibu, sekali bt2 kene kukus dkt 4 jam..perghhhh ! bapak lama..ibu siap beli tong gas baru lps aku request tu..aku pelik gak, rupenye mmg nk makan gas bnyak..adoii menyesal plak bt permohonan..tp ibu xkisah..die kata mmg da biase bt, hari tu menantu sulung pown mntak btkan, baru2 ni pown menantu kt semban pown mntak btkan..kali ni tiba2 menantu bongsu pown nak jgk..hahahaha..sume menantu berkenan kek kukus ibu ! siyesss mmg sedap kek kukus ibu, makan panas2 perghhhhhhh tekstur yg lembut, mengasyikkan...uiii astagfirullahalazim..maaf kalo bt korang terliur jgk..haha

Lepas berbuka, kami pown siap2 nak balik melaka..esok tu da kojer kan..jgn nk bermalas2san lg..merasa la sahur hidang sndiri..konon dah kunci jam nak bangun kul 4.45pg..nasi da masak malam tu dan nasib la da suh suami kuarkan microwave dari kotak mlm tu jgk..mule2 die kata esok pagi ler kuarkan, aku berkeras suh kuarkan mlm tu jgk..tgok2 btol ko, esok tu terlajak..kul 5.20 baru sedar, imsak kul 5.44 mcm tu..apo lg meloncat aku trun katil g panaskan lauk ibu bg smlm..see, kalo microwave xkuarkan lg dr kotak mlm tu, agak2 makan mase x nak panaskan lauk..degil somi aku..rase nk gigit2 je..masuk lauk dlm microwave panaskan dlm 5 minit, so sempat la kami laki bini bersahur..telan air seteguk..alhamdulillah lepas sahur kali pertama aku dan laki aku..hahahah

Berbuka? xsempat lg nak masak..sbb smlm suami keje d k.l, sampai melaka dalam kul 5.45 mcm tu..so ke bazar je la kami..ehhhh mahal btol la makan2 jual kt bazar la ni ek..smlm je kitorg abis dkt rm25 kot aku rase..makan simple je, murtabak 2 keping, air katira sebungkus, lauk sejenis, nasi kerabu sebungkus..tu je lah..perghhhh mahai2..mlm tu jgk ajak suami g mydin nak beli barang2 basah kasi penuh peti ais..hari2 makan bazar maun bangkrap..nk raya bnyak pakai duit oiii...baik masak, kuantiti bnyak puas hati siap bole repeat sahur..tu agenda utama sbb xkoser mak nak bangun masak time sahur oiii ! hahaha..

So far alhamdulillah..pagi td bagun sahur pown lebih tersusun masenyer..masih sempat berlengah2 lagi minum makan..ptg ni igt nak masak la..in syaAllah..harap2 istiqomah la kan..jgn last2 melepet, pastu bazar bazar bazar je nnt..haha..bulan poser ni suami rajin bangun tengah2 malam bt tahajjud, isteri mamai2 mampu tgok je dari hujung katil..adoiiiii bile laaaaaaaaaaaaa nk rajin bangun solat tahajud ni..;(

oke jari aku pown da haus membebel..keje time bulan poser ni mmg makan hati je sbb orang berpangkat ni amboii kemain lagi arah itu ini..mcm aku keje bawah die plak kan..kalo bos aku ok la lg..menanah jiwa !


tengah memikior menu nk masak tuk berbuka puasa ptg ni..dilema btol la..;(