Pages

24 September 2014

Fasa-fasa kehidupan seorang blogger

Assalamualaikum..

Ikutkan malas ni..malassss sgt..tapi rase sedih tgok blog sepi mcm tu je..sayang plak CPUV yg nuffnang bagi tu xdigunakan..bile xde, aku sentap dgn nuffnang..bile nuffnang bagi, aku kemahennn pemalas nk update..hikhik..biorrr le die menari2 je..ade jeki ade, xde jeki, redhooo..dah pemalassss sgt kan skrg ! haha

Tgok gallery hp konon2 nk cari idea nk update blog, tgok gambar last sekali adalah gambar pg bandung hari tu..alahai da dkt sebulan berlalu..masih xde hati nk update..ikutkan tu la 1st time aku kuar dr bumi malaysia ni pg obersiii...obersiiii la sgt..tuiiii..seberang je pown..haha..ksian budak ni kan..baru merase g obersiii..kakakakaa..dah aku xnk cter pasal bandung! nnt2 la..yg aku tau aku perabis 7juta rupiah dkt sana..bapakk billionare padehal bape hengget sgt la convert duit malaysia nih! mihmihmih..

Kehidupan ni aku perhatikan berphase phase..contohhhhh : 

Blogger zaman anak dara, update kt blog pasal keje, pasal kawan, pasal hobi, pasal pakwe, dating bagai..masuk fasa bertunang, cerita pasal preparation tunang (time ni aku kemahen sakat update blog, idea kemahen banyak) then masuk fasa nak kawen..preparation kawen tapi kali ni dah slow skit..momentum kurang ntah ke mane..bile masuk fasa menjadi isteri adalah update skit2 pasal kehidupan bergelar isteri, honeymoon dan so on..NOW dah masuk fasa keibu-ibuan..time flies so fast ! skrg turn aku plak cerita pasal dunia keibuan atau lebih tepat lagi dunia ibu mengandung..hikhik...dulu sonok bace life org dari fasa anak dara sampai fasa jadi mak org..skrg turn aku..korang jangan muak eyh..baceeee je..ni namenye diari elektronik..xmain la tulis2 dlm buku, jenuhhhhh nak menulis karangan oii..

Oke jom start citer ibu mengandung..hikhik..esok baby da masuk 3 bulan dalam kandungan..hari tu dah pg bukak buku pink, amik darah, test urine, scan baby dan sebagainya..aku prefer check up dkt KK la kan..mmg detail..even lambat tapi kite puas hati..dpt ubat dapt vitamin..sume pown free..aku check up jgk dkt swasta tp hanya untuk scan je lah...disebabkan klinik ni panel UTeM, so aku still xperlu bayar pape..hari2 nk g scan pown boleh..hihi..so aku dah ade buku PINK ibu mengandung..HB sumer ok, cantik ! alhamdulillah..baby pown da besar skit..alahai comel..tp jangan tnya aku mane gmbar scan..sejak mengandung aku xde hati dan xkenal ape itu CAMERA..sedihhh kan..no selfie wefie n so on..ni sume mungkin sbb pembawakan jgk kot..bagus la tu..xde la sesak memory phone aku tu..huhu

Ragam skrg mmg nak makan xde selera lagi..makan skit, selebihnya bagi suami abiskan..muntah2 dah kurang dah..tapi sikap pemalas masih berleluasa...bangun pagi kemain liat lagi..Sekarang setiap pagi suami bangun awal siapkan bekal tuk aku bawak g opis..alahai tacingggg tau ! aku bangun tido sume da siap..air milo siap, baju pown da siap iron..tinggal sarung je..omnomnomnom..rase bertuahnya laaaaa time mengandung ni..dpt layanan 1st classs..mihmih..aku tau ibu mengandung yg lain pown dpt kan kan..kadang terdetik, baba ni sayang baby ke sayang mummy ni..sanggup bt sume bile kite preggy..hak hak..

Aku tunggu je mase nk lepas 1st trimester ni..sbb aku xsabar nak makan penuh selera..xkembang2 tekak lagi..tapi kadang2 tgok nasib jgk kan..ade orang sampai 9bulan alahan..alahaiiii anak mummy pleaseeee jgn gitu..mummy ni orgnya kuat makan tau..sian dkt awak kt dlm tu kalo mummy trus trusan xde selera nk makan..bis awak mkn ape je kt dalam tu?? hukhuk..

Lagi 1 xsabar nk tunggu mood shopping dtg..sungguh dah 3 bulan jgk ni aku xpenah purchase on9 lagi..kalo x dulu setiap mggu ade je nk beli barang on9...xgerammmm pown tgok online shop post pape..kalo kt IG tu, aku tgok peniaga2 on9 ni post, aku scroll laju2..xde mood nk tgok..rase menyemakkkk la..haha sampai mcm tu sekali..padehal dlu, ko sanggup bace caption by caption harga detail size ape ke bnde sume even baju tu xla lawo mane..mihmihmih..

Homesick giler2!!! rase nk benti keje stay dkt kuala pilah kepit bawah tiak mak ayah..sobsss...bukan la nak kata xsuke dok dgn suami..gila xsuke, bau ketiak somi best per..hak hak..tapi nk duduk dkt dgn parents kite..nak stay lame2..aku rendu zaman2 sekolah dlu..zaman study dulu cuti semester lameeee, puas hati dok umah..dah start keje mane dpt cuti lame2 lepak terbongkang gitu lagi..da kawennn lagiii la..kene berbagi2 mase balik uma mak sendiri dgn uma mak mertua..lagi jauh nak merasaaaa..sobssss...mak adik nk cekodokkk..;(

Rase mcm da panjang aku menaip..aku benti kt sini lah dulu ea..tangan kebasss..kt opis ni duduk mcm dalam peti ais..sejukkkk ya ampunnn..sampai berstokin bagai mcm org dlm pantang..ishhh..balik keje badan mst lemau..sume punca dr aircond opis ni la..aku xsuke aircond ! aku xsuke sejuk sejuk sbb badan aku mmg xtahan dgn kesejukan! eh eh..dan dan..hahahha..cer kalo panasssss, nk sgtttttt aircond kannnn..puiiii...

tata ! boring an bace tp xde gmbar...hahaha







16 September 2014

Videographer buat hal !

Assalamualaikum..

Ikutkan malas betol nk ingat cerita ni sebab hati jadi sakit..berhubung plak dengan OV yang langsung xprofesional dan xreti bertolak ansur..nk cerita part by part pown dah muak sebenarnya tapi hati ni sangat sakit..sekarang aku tengah tunggu masa yang bersesuaian tuk bt report kt tribunal..sbb skrg kekangan waktu bekerja, so ssh nk dpt kuar pg tribunal..minta suami pg tnyakan prosedur kt sana dlu mcm mana..

Korang bayangkan yer, aku dah kawen lebih 5 bulan..hal kawen yang lain semua da settle seawal seminggu lagi lepas kawen..cma tggu album kawen je la..tu pown da settle seawal 3bulan lagi..mmg normal lah kan tggu album kawen..tapi part video kawen ni, mmg sgt2 lame aku berlembut..setiap kali tnya progres, jawabnya masih tunggu Q..even aku tgok org yg kawen lepas aku pown video die da siap kt page FB die, alasan die org tu amik pakej berlainan dan harga agak tinggi..aihhh masih trima dan berlembut..xpernah melenting skit pown..sbb cara aku, kalo aku dah upah org bt job, aku kene sabar dgn die, bg mase sbb kita xnk nnt kalo die pressure, hasil keje die tuk kite pown xmemuaskan hati..rupanya salah mindset aku ni, punyala lama bg mase 5 bulan, akhirnya die pm kt fb bg link video nikah yg die da siapkan.

So far aku tgok mase tu mmg ok..tp aku juz rase video nikah tu kosong dan aku tgok X feel..sbb mungkin terlalu bnyak rakaman kami bercakap..jalan cerita jd bosan..so aku suarakan pendapat pada die, kalo nk mntak edit skit bole x supaya scene bercakap tu bole di cut dan ganti scene lain ke..atau kalo rase lagu yg aku request xseswai dgn footage sedia ada, terpulang pada die la..aku ikutkan je..al-maklumlah kite ni mmg xreti bab videography ni kan, dats why kite bayar die tuk buatkan everything..xpaksa pown, aku kata ikut pada die sbb die lagi arif..xde pown aku request utk ubah semua, rombak dan sebagainya..xde..mntak edit skit je..

Jawapan xbertamadun dari OV ni nak tau ape? maaf, ini yang terbaik sy dah buat dan i have done my job..lagi pun sy dah penat, xde idea lagi dan dah xde footage nak dimasukkan..what !! mcm tu jawapan bagi dkt customer??? one more, kalo nk edit jugak, sy cadangkan puan buat tambahan RM500, sy akan upah org luar..

Time ni sumpah aku tersentak !!!! knape aku perlu bt tmbahan bayaran sampai rm500 pada org luar tuk settlekan keje die???? aku bayar die selama ni untuk apa? tuk hasil ASAL SIAP? ASAL BOLEH? serius time ni nk berlembut cakap dgn die pown dah xmampu..panass hati..sbb die kata itu je pilihan yang ada..kalo xnk jugak, puan buat full settlement lagi 30%, baru saya bagi copy video dan lain2..yaAllah knapa lah aku perlu jmpe org mcm ni? sikit pown xfikir hati customer..bt keje ikut hati die je..xnk tolak ansur langsung !!! disebabkan sikap die xnk tolak ansur lah, aku jadi sgt2 menyirap..

Aku tnye kawan2 lain yang pernah bt video kawin..mintak dorang tnyakan masalah aku ni pada OV masing2..so aku dpt 3 feedback dari OV yg nama agak kuat jgk dlm dunia photographer dan videographer ni..

OV 1 : kebiasaanya kami akan bagi customer tgok dlu, kalo cust setuju kite proceed..kalo cust mntak edit skit, bknlah satu masalah besar..boleh edit selagi vid tu blom release/burn dalam cd..see?

OV 2 : cara ov aku treat customer sgt xprofesional..customer ade hak tuk ubah sesuatu video tu kalo xkene citarase die..dan kite telah dibayar tuk bt kerja tersebut, jd kepuasan customer adalah sgt penting selagi ia xmenyusahkan sampai request edit 5 6kali..

OV 3 : customer xnak tau ape masalah kite dan pasal dunia editting dan sebagainya..yg customer tahu die bayar untuk dapatkan result..masalah OV tu xperlu customer tau walau skitpown..OV dibyar tuk hasilkan produk ikut kehendak customer..

Bila dpt feedback dr OV2 lain ni, aku rase siyesss mmg OV aku xnk bertolak ansur lgsung..malah tanpa segan silu minta duit tambahan sehingga rm500 lagik !

Aku mmg ade UP dkt status FB pasal ni sbb hati dah panas..siap tag nama die suh die explain secara umum, biar org bace logik xlogik alasan die sbb dkt inbox mmg sume yg die balas menyakitkan hati!..xsmpai beberapa saat trus BLOCK aku, bkn aku je, akk aku sume lah die block..pengecut!....dan die pown UP kt status dkt FB die segala jalan cerita dr mule deal smpai lah ke majlis aku..mmg btol 1st deal (OKTOBER) aku amik video tuk sanding..tp beberapa hari lepas deal, aku tukar ke event nikah sbb die offer aku 2highlight video dlm pakej yg aku amik tu..so aku fikir bt ape amik shoot sanding sampai 2 video, bnde same je, sanding sebelah menyebelah..so aku tukar nikah dan ov tu bersetuju tanpa ada skitpun bg alasan panjang lebar mcm die cerita dkt status die..bulan DISEMBER die pm aku, aku diminta caj tambahan RM300..mule2 aku xbersetuju sbb die sendiri kata xde pakej principal yg keluar pada tarikh tersebut so xde masalah tkr tarikh, cuma ade masalah kekurangan staf tarikh tu..so aku mntak discount rm200 sbb time die mntak extra caj ni bulan DISEMBER..aku mntak tkr since OKTOBER lagi tp time tu xde plak ckp ade masalah pekerja ke ape..semua setuju ! so dptlah kurang extra caj dr rm300 ke rm200..tu pown kt FB die, die ungkit aku mntak discount ni..jalan cerita mcm aku sengkek sgt nk bayar padehal die sendiri dah setuju kot !!! mmg biadap die karang cerita ! adat berniaga, mntak discount tu perkara biasa kot..die beli barang mcm la xpernah mntak discount..kalo xsetuju bg discount, bt ape trima duit aku mase deal ! sangat2 xbole blah jalan cerita siap cakap knape masalah ni terjadi adalah kerana aku tkr tarikh last minit !!! tp alhamdulillah bukti deal sume masih ade dan kt situ bukti tunjukkan aku tukar tarikh adalah 6 bulan sebelom majlis lagi..bukan last minit seperti digembar gemburkan..sgt2 boleh bersedia..

Lagi 1, die up cerita yang majlis aku sgt ssh nk di handle, sesak..oiii ko igt aku nikah kt pejabat kadi ke, cmfirm2 la tetamu ramai dtg nk tgok..sbb die offer aku 2 higllight video..so 1 vid tuk nikah kakak aku pada waktu lepas jumaat..1 vid lg tuk nikah aku lepas maghrib..kalo rase ssh nak handle dlu, KENAPA xbgtau awal2 dlu lagi mase aku tukar event dari sanding ke nikah since oktober 2013???? knape baru skrg nk cipta alasan itu dan ini..KENAPA amik payment aku hampir 70% yg aku bayar pada Februari 2014..padehal aku da deal sblom bt payment lg..kalo rase diri xbole handle, KENAPA AMIK DUIT ORANG ! so skrg, KENAPA mengungkit itu dan ini padehal semua telah dipersetujui bersama..semua bnda die ungkit, mmg meroyan xnk mengaku kesilapan sendiri..masalah die awalnya pasal nk reedit je..tapi cerita die dah kelam kelibut berputar beli menungkit hal2 yang lain plak..sgt2 xprofesional !

Dkt FB die aku dan kakak mmg kene kutuk kaw2 konon kami adik beradik amik pakej murah tp nak hasil bombastik ! kurang ajar ! dkt pamplet die mase dkt Pameran Pengantin tu ade 3 pakej je..Pakej 1 (rm1000), Pakej 2 (rm1500) & last Pakej 3 (RM2100)..kami amik pakej 3 iaitu pakej principal!!! dah itu je pakej korang sediakan, so aku xde lak heran ade pakej lagi mahal ke ape..aku amik pakej yg ade je mase tu..so xperlu nak sedapkan cerita ade pakej 5k 6k ke ape..jalan cerita die mmg terbaik sampai nampak aku ni seorang customer yang sedang mengelak untuk membuat pembayaran..jadi mencipta pelbagai alasan..come on weyh, aku dah bayar 70% kot duit OV tu..tggal lagi 30% je..secuit je lg tak kan la aku bodoh xnk bayar tuk dptkan vid aku dan kakak aku..tu moment weyh..kalo aku xnk, baik lah dr awal dlu xyah hire videographer trus, bt pe mebazir duit bayar ko 70% tu..ape ke bodoh sgt pemikiran kroni2 die yang mengutuk orang xtntu pasal..lain kali kalo xfaham tak tau cerita sebenar, baik tutup mulot..xperlu bt dosa kering ! dah la aku kene fitnah, yg si pencacai2 ni lagi menyokong fitnah tersebut..xpasal2 bt dosa,,padanlah muka !

Siyesly everything about wedding aku semuanya baik2 je..xde masalah besar, bayaran semua aku bt on time..servis mane yg kurang aku tutup mata je..xde pown complain itu ini..tp dgn die aku dituduh CEREWET padehal itulah pertama kalinya aku MINTA sesuatu dr die..aku layan die dah cukup baik dan berlembut, die request hotel aku bg,,siap minta tambahan bilik 1 lgi sbb die bawak anak bini..aku BAGI ! aku support anak bini ko ! mase majlis layan ank bini ko baik..penuhi semua kehendak ko..xpernah mengarah team ko bt itu ini, shoot sana sini..xde pown..aku biar je korang bt keje korang ikut keselesaan korang..korang setting barang mcm dah nk bt filem drama..aku biar sbb aku rase korang akn bt yang terbaik..tp bile korang kata xde footage lg diambil mase event nikah aku, aku jd speechless...abis yg korang beriye2 shoot sana sini tu ape kebende?????

Xper lah, mmg bukan rezeki aku dpt OV yg bagus tuk wedding aku..kalo bagus sekalipun aku dah pilih, tp sikap langsung xprofesional, mmg aku sgt2 malang amik OV ni..diluar kotak pemikiran aku masalah mcm ni wujud..yang aku nampak hanyalah bt aduan dkt tribunal pengguna tntang permasalahan ini..disitu aku bole fight tuk hak aku sebagai customer..atleast aku fight dptkan semua footage nikah aku dan akk aku pown jadilah..

Korang, lepas ni setiap deal kene ade hitam dan putih..jangan jd mcm aku, last2 ade je kene hidden caj..tu blom masuk ade customer die mengadu dgn aku yg die kene bayar OT dkt team OV ni smpai rm400 !!!! sgt teruk ! pesan seorang insan seni yang pernah terlibat dalam dunia videography ni dkt aku, kite berkarya hasilkan bnda yang berseni..bt kerja mencari hasil seni yang terbaik tuk diri sndiri dlu..timing ke ape bkn persoalannya..berkarya tuk hasilkan seni bkn melibatkan masa tp melibatkan kehendak kite sendiri tuk hasilkan sesuatu yang kreatif..kalo kite profesional shoot, 30 minit mase pown da cukop tuk kite bekerja hasilkan sesuatu karya...kalo kite xjmpe hasil yg puaskan hati kite, tu salah kite, bkn salah org lain..

full stop !



02 September 2014

Tak kisahlah ape orang nak kata..

Assalamualaikum..

Lately ni mmg sensitif nak amat..aku tatau la knape tp kadang aku rase org keliling xpernah faham situasi kite..seriously aku xamik endah org nak kata aku buat ape pg keje..sbb mmg tmpt aku xbnyak keje, dan bos aku jarang ade opis..tp if misal kata ade keje, aku make sure keje aku beres dan xmenyusahkan org..tapi itu pemikiran aku..pemikiran orang lain aku xtau..dengki? sakit hati? iri hati? lantak korang lah..janji aku xusik korang dah la kan..dan one more, bos aku xcomplain anything so who u're to complain pasal aku? ko bos? ke berlagak jd bos? psiko !

Kalau ikut hati aku, aku da bosan nak mati la duduk kt sini..xde multitasking pown dr awal dulu sampai la skrg..and the result setelah 4 tahun, ofcoz la aku jd org yg sgt2 rileks dgn keje aku, dah terbiase keje skit, dan jadi lagi malas dan xmultitasking..time 1st & 2nd year aku sgt2 rajin dlu, aku selalu nak mcm2 kerja tp xdiberi kepercayaan tuk pikul satu2 tugas luar dr tugas aku as a PA..now, aku dah naik lemak..so jgn salahkan aku..dlu, sume bnda nak kene tapis2 at the end sume kerja balik2 org tu je la bt kan..ade je halnya yg bt aku xley belajar bt kerja lain dr yang lain kan..so now xyah merungut rase keje terbeban..sendiri nak..xyah bg aku pape tugasan, aku pown xhingin dah sbb dah naik lemak..-___-'

Sory kalo ade yg trase..tp aku jauh lg trase, dah pendam dkt 4 tahun keje sini..aku perhatiiii je dan aku senyap..knon aku junior, so xley ckp lebih2..kang salah..kene band !

Sekarang aku preggy, mmg kadang kt opis muntah2, dah muntah tekak perit, tenaga hilang..kadang tersandar kt kusi terlelap kt workstation..yg penting bos xde, kalo bos ade mmg aku cuba tahan sedaya upaya aku even kadang terlelap jgk..tp aku perhati, bos aku mcm paham aku, sejak preggy, ckp dgn aku pown baik2 je..yg lain jgn samakan aku dgn korang mase mengandung..xkn sama la badan manusia ni..syukur korang sihat walafiat mase ngandung..aku pown sihat tp kadang dah nak lemah satu badan, so itu bukan aku yg nak..tuhan bagi merasaaa..

Ikutkan nak cakap bnyak lagi, tapi malas la nk mengungkit semua bnda...aku jenis xkisah lah ape org nk kata buruk pasal aku, yang pasti aku lg tau knapa aku buat itu dan ini dan kenapa aku xbuat itu dan ini..aku bt kerja ikut skop kerja aku..xmenyusahkan org cuma kadang mmg menyakitkan hati orang tgok aku la kan sbb aku sgt2 lapang time kerja, kalo busy pown hujung2 bulan bt claim bos..tu pown 1-2 jam da bole siap..again, bukan aku yg nak semua ni..dah mmg skop kerja aku sgt kecik kt sini..so why bother ???

Satu benda je aku pegang, kerja aku xpayah korg nk runsing sbb cmfirm settle..aku rileks ke ape ke, itu mmg time kerja aku da settle dan nothing work to do..yang penting, aku xkacau orang, aku xmenyusahkan org..kadang org susahkan aku, skit pown aku xterusik sbb aku ikhlas buat bila aku berkelapangan..xpernah plak org mntak tolong aku xnk tolong kecuali org tu xckp ape2 kt aku tuk tolong ke ape, mmg aku xalert la nk bt..salah aku jgk..ok, xde hal..aku ok jer...tp jgn sampai rase diri tu cukup terbaik sampai salah sendri xnmpak, tuding jari kt orang lain pulak..

k, aku tau opismate aku ade yg bace..so xpayah nk tanya aku bengang pada sape, o mulot tu xperlu sibuk2 nk menyampai2 kt org lain..aku cuma nk org sekeliling faham situasi aku bekerja..bukan aku suka keadaan aku skrg tapi mmg dah tu la skop kerja aku, jadi korang xperlu pertikaikan..akan tiba masenya nnt aku reshuffle, dpt tmpt busy gile..tu bahagian aku la, aku terima je..sekarang keje aku rileks pown itu bahagian aku jgk..so korang xyah persoalkan ape2..aku xminta tp tuhan bagi..

dah lega luahkan semua, xyah nak bt gosip hot sgt lps ni..

sekian dr makyong mengamok ! bye !