Pages

18 November 2014

Pindah rumah : Our 2nd house


Assalamualaikum semua..

Dah jadi kebiasaan lah ni entry sebulan skali..haha..haiii ! kali ni nk cter pasal pindah rumah..sumenyer rase mcm rushing dan nampak tergesa-gesa..mmg ade borak-borak dengan suami plan nak cari rumah lain sementara baby blom lahir ni..tatau kenapa, fikiran aku lebih kepada fikirkan perkembangan & environment bakal bayi kami nnt..rumah yang kami duduk sekarang sangat2 lah selesa..teringat masa awal2 pencarian rumah sewa tuk duduk lepas kawin dlu..sgt susah nk cari rumah time tu sampailah rezeki kami jmpe rumah kami duduk skrg..1st house

Tapi mungkin nak dijadikan rezeki bakal ank mummy ni, suara hati aku tu didengari..ecehhh..tetibe suami bgtau sepupu die ade rumah kt Krubong Perdana..dorang 1 family mmg xduduk situ sbb selesa duduk rumah arwah mak mereka di kg..so rumah tu kosong je, kalo kite nk sewa die ok je..nahhhh ! syukur rezeki yaAllah nak bg..eksaited xterkata ! time tau tu awal bulan november ni la..this week nk pindah dah..tu yang rase rushing plak nk pindah..

Weekend ni nak angkat barang dah, hati beratnya yaAllah..sayangnyer kt rumah kami sewa skrg..walaupun baru nak masuk 8 bulan kami duduk situ, tp rumah ni lah permulaan hidup kami..dari rumah kosong awal2 duduk dlu, skit2 kami beli perabot yang bersesuaian dgn ruang dkt rumah tu..hias dinding, cat cantik2 bg sedap mata memandang, setting dapur masak supaya kite suka masak kt dapur, berkejaran laki bini ala2 filem hindustan, segala mood romantis yang telah diwujudkan (ini over, akakak) ahh mcm2 lah entry ini ..kenangan sgt ! sayanggggg dan berat hati..suami plak bercucuk tanam dkt belakang dapur tu, pokok ubi dan serai sume dah naik cantik..sayangnyerr ! berapa kali suarakan dkt suami, abg btol ke nk pindah..syg sayang lah rumah ni..sedih sebak meleleh air mata..dasar mak buyonggg, sensitip nk amat ! haha



Tapi aku kene positif..positif positif positif demi anak yang sedang dikandung..in syaAllah..rumah yang kami duduk skrg ni bkn xseswai tp environment agak sunyi sbb tanah kampung kan..malam2 lg la sunyi even depan jalan besar pown tp jalan kg. kan, mlm2 kete xlalu sgt..bunyik cengkerik jer..huhu..suami plak skrg mmg jarang ade rumah malam2..suami keje kadang sampai lewat malam sampai rumah..dgn keadaan aku sedang mengandung skrg, aku sgt2 lah xde mood nk ikut suami..jd aku prefer stay dkt rumah je..dulu takot duduk rumah sorang2, tp dah mengandung ni, aku mmg xlarat nk paksa diri kuar setiap mlm..aku kene buang jauh2 rase takot tu..rumah kami ni rumah atas tanah kg. jd xde pagar..kete moto bebas keluar masuk kt kawasan rumah kami ni, tu yang kadang merisaukan kami walaupun setakat ni duduk mmg xde ape2 berlaku yg ngak2..dan lg 1 frust jgk dgn tuan rumah, dah dkt 8bulan duduk rumah ni, mntak pasangkan awning kt depan tuk kete berteduh, tuan rumah xbt2 kan lg..jd kereta kami setiap hari berjemur hujan panas..ksian kt kereta..kalo hujan lebat, tempias air hujan tu smpai ke pintu rumah..huhu tu yang kuat jgk nk cari rumah sewa lain..alhamdulillah dipermudahkan dpt juga kami duduk rumah taman..ade jiran tetangga..nk kata safety tu wallhualam, tp environment dikelilingi jiran tetangga, nk mntk bantuan in syaAllah ada..



In syaAllah bakal rumah kedua kami sewa nnt di Krubung Perdana, tp ni rumah org, aku google je sbb same je rupenye..hihi..dulu mmg ade impian nak duduk rumah Krubong Perdana ni sbb rumah die sebijik2 dan cantik2..tp time tu baru sgt kje, blom layak beli rumah..opismate ade duduk sini jgk, tgok rumah die ahh bertuahnyer dpt beli..alhamdulillah Allah swt nk bg merase, dpt jgk duduk kat sini walaupun hanya sewa je..rezeki ank mummy..doakan semoga mummy dpt beli rumah nnt ye syg..masih mencari2 nk beli rumah tp blom rezeki lg..in syaAllah soon..

Sekarang tgah btolkan emosi tuk start packing barang..rushing sgt nk pindah barang sbb abg suami free sabtu ni je tuk bawak lori..ahad tu plak aku nk keje JB smpai senin..pindah rumah pastu tinggalkan rumah terkontang kontang..oii stress !

Lagi satu, tgah nk adapt masa..rumah sewa skrg ni nk ke tmpt keje xsmpai 5 minit..gerak 7.45 pown xde hal..cmfirm sempat swipe..tp mggu depan pindah Krubong, mgkin kene kuar rumah 7.15..nk elak jem! arghhh..






02 November 2014

Selamat Hari Lahir Suami !


Assalamualaikum..

Hari ini 10 Muharram, hari asyura dan juga ulang tahun kelahiran suami yang ke-28 tahun.  Suami berpuasa hari ni, tp isterinya xpuasa sbb keadaan masih belum normal lagi..kalo masuk angin cmfirm muntah2 nnt..malam td nak wish, dah tertido...terjaga dingin subuh terus teringat...tgok suami tido lena je..peluk cium wish..mamai2 je time tu..haha..suami pown jawapan die ermm ermm ermmm je la..buang tebiat bini aku, mcm xbole tggu bangun tido..mihmihmih..

Hampir 6 tahun kenal suami..since 2009, time tu aku sem 2 dkt politeknik dan suami masuk integrasi sambung dip jugak..die ni mmg tergolong dlm golongan lelaki2 yang skema dan smart...bukan jenis huha huha punye org..baik je kalo tgok dr jauh..sopan je..pijak semut pown xmati la org ckp..hakhak..tp tu tgok luaran je la kan kalo org xkenal..tp kalo dah kenal pown rupenye mmg mamat baik2 je rupenye..cuma bile da kenal lame skit, skema tu xde la ketara sgt..cuma die jarang bersosial je..salu zaman2 study ni la kite ske merayau, merempit la, bt keje gila2 la..tp die ni x..aku tgok zaman study same dgn die dlu, kalo free sabtu ahad, duduk rumah sewa je, masak kemas uma..kalo kuar pown, kuar dgn aku..tu pown kitorg xkerap kuar, sbb aku dok asrama..kalo die balik kg, nnt time balik poli, mst ibu die ade bekalkan ape2..tuk aku pown ade skali..alohh alohhhh ank ibu jgakk ni..haha

Lepas kami abis belajar, alhamdulillah aku dpt tawaran keje lebih awal..tp suami mase tu masih blom ade rezeki..dkt setahun jgk die duduk kg. xdpt kerja lg..interview dah mcm2 dah tp mmg blom rezeki..so sepanjang stahun tu jgk la die tolong ibu berniaga, pg kebun, bt keje2 kg je lah..aku pown pelik, xde ke die nk pg jmpe kawan2 die ke, lepak2 ke ape..mmg xde..setahun xkeje, stahun la duduk rumah xkuar2..nk ckp xde kawan, ade je kawan die ni..cuma tu la aku kata, die ni budak baik..jarang bersosial..ade jgk aku nasihatkan suh die kuar pg jalan2, jmpe kawan, tido rumah kawan ke sambil2 tu bole usha job dgn kawan2 kan..mane tau ade rezeki..tp nannn hadoooo ! aku cadangkan suh die pasang wifi kt kg, supaya die senang nak cari keje kt tenet...baru die bt..baru jinak2 dgn dunia maya..kalo xsuruh mmg die xbt punye..

Kami xdating? jarangggg sgt lah dating..mamat ni skema..mane penah ajak aku dating..sedih ! 1st time kitorg jmpe pown mase tu zaman bljr kt poli, aku da masuk kete duduk sbelah die, die boleh bt dunno je..bercakap sepatah haram pown x dgn aku..sampai aku rase nk larik terjun kete tu..hoho..so aku pown xsampai hati nk cemarkan die dgn ajak dating selalu bagai ni..kahkahkah..tp sampaiii bila kan xdating, berani kerat jari la hoiii...time tu aku da keje kt melaka..ade la sekali die dtg melaka jumpa aku..tu laaa sekali die ajak ngedate, xigt time tu besday die ke besday aku..ke kitorg konon2 nk celeb anniversary berkenalan..berkobar2 iuolsss time tu tau..kihkih..


Lepas je die datang dating kt melaka, akhirnya ade rezeki die keje kt melaka jgk..mmg suami kalo boleh nk keje area melaka je..nk dkt ngan kite..ecehhh...tp die xpenah ckp mcm tu..tp kite dpt rase..muahahaha..dah duduk melaka skali, hahhh dating xyah cakap lah..hujung mggu xde bt ape, cmfirm kuar berdua punye..abis tercemar ke "skema" an suami aku dpt awek mcm aku..haha..ye la, aku ni mmg suke berjalan suke merayau suke shopping suka makan..so bnyak la die belajar bersosial dgn aku termasuk makan makanan pelik2..kihkih..rosak ! tp kami ttp couple yg skema..tau batas kami, tau tahap merayau tu sampai kul brape sampai mane..xrosak ape pown, cume tgok dunia luar dan belajar adapt dengan suasana sekitar yang semakin dewasa ! hehe

Tup tup dah kawen dah sekarang after 5 tahun mengenali satu sama lain..drama sgt percintaan, mcm2 onak duri ! nk pendekkan cerita..koser plak nk flashback banyak2 sbb aku kan bangsa pelupa..huhu..tp kt blog ni bnyak je cerita kami dlu2 tuk dikenang ank cucu nnt..in syaAllah..

So hari ni ulang tahun kelahiran pertama bergelar suami..selamat ulang tahun abg ! terima kasih jadi suami syg yang baik dan tetap skema tu ade lg smpai skrg..skema abg tu syg suka ! nakal tu ade tp kan ade nakal yg mmg menyakitkan hati..tp dr dulu syg dah semat dlm hati xsemua lelaki btol2 baik, suatu hari nnt kalo tuhan nk uji lelaki tu, die ttp akn jatuh jgk..yg boleh sedarkan diri kite dr lena hanyalah dri sndiri dan org keliling yg rapat..alhamdulillah jodoh kite kuat..kalo fikir "ujian" yg dlu tu, mmg rapuh rasa hati ni..tp "ujian" tu jgk yg bt kite belajar sesuatu dan lebih menghargai satu sama lain skrg..alhamdulillah..



Tersenyum aku tgok pic suami dan kembar die ni mase kecik2..alahai comelnye dorang..bukan main suke menyengih lagi time tu..mcm mane la rupa anak kami ni nnt..serupe ke dgn baba die kecik2..ke sama mcm mommy die nnt? mommy kecik2 gambar xde sgt..gmbr zaman tadika ade la..selebet je mommy..nnt kalo rajin, mommy tepek kt sini la..cuma skrg gender baby pown tatau lagi..hari tu scan, baby tengah meniarap..nmpak gmbr bontot dan tulang blkg je..puas doc usik2 suh die pusing, xmo jgk..oke nk bg surprise la tu..xpe mommy dan baba sabar menanti syg..

Semoga suami sy sentiasa dimurahkan rezeki selalu, diberi kesihatan yang baik dan dipanjangkan umur hendakNya..aaminnn..thanx abg, jd org yg kuat tuk syg..gigih mencari rezeki tuk kami akan datang..selalu pulang lewat malam..even mase kerja kite xsama, syg keje siang, abg keje siang/malam tp abg xpernah lupe tanggungjawab abg..pasal rumah sume abg settlekan sblom abg kuar keje siang..mmg waktu kerja abg xfix sbb abg keje sndiri, ade mase abg free siang dan keje mlm je, tp abg xpernah menyusahkan syg..malah lg memudahkan syg..semua kerja rumah abg dah tolong bt mana yang ptot kecuali masak..abg masak ok, tp syg masak lg OK..haha..setiap pagi ironkan baju syg..kadang bt bekal roti tuk syg mase awal2 syg preggy dlu..sayu je hati abg baik sgt..semoga kite bahagia ke ke akhir hayat kite..aaminn yaAllah..




Nota kaki : Entry ni bukan saja nk puji suami melambung tau..saje2 nk up entry khas tuk hargai yang tersayang..ekekekeke...