Pages

30 December 2014

Review Sepanjang 2014


Assalamualaikum semua...

Memandangkan tahun 2014 ni kurang sgt update cerita kenangan, igt mcm nk buat review mcm Review 2013 tp ingatan ni mcm xkuat pulak nk review month per month..atau kata lain lebih kepada MALAS sebenarnye nk igt satu2 sbb rase mcm bnyak nau aktiviti sepanjang 2014 ni, tp mmg xcter dkt blog..huuuu sedihhhh laaa..

Tapi paling terindah sepanjang 2014 ni mestilah nikah nikah nikah..haha xsangka dah kawen dah kan..kawen jgk akhirnya kan, ish btol2 dah kawen rupanya kan..angan2 dah jadi kenyataan kan kan..ehhh da knapa kau fadh? haha..4 April 2014 kami sah menjadi suami isteri..syukur alhamdulillah..segala yang diaturkan berjalan lancar dan niat baik dipermudahkan..review kawen mmg xbnyak pown, nk buat xbuat2...kesal sgt ! jd nk tepek gmbar nikah kt sini skit lah..











Alhamdulillah da settle kawen, maka 2014 juga bermulalah kisah kehidupan menjadi isteri orang..tanggungjawab dah besar...kene pastikan semua berjalan lancar, mane xcukop, kite sebagai suami dan isteri kene saling melengkapi supaya kelihatan sempurna..segala kekurangan dan kelebihan tu kite terima seadanya...dari takot2 nk masak dlu, skit2 dah pndai..dah berani jamu orang makan..tu pown dah kire ok..tp nk cakap dah cukop terbaik jadi isteri tu xpastilah, kene tanya suami lah kan sbb die yang hidup dgn isteri die ni..sayang ok x abg??? hehe

Selepas 2 bulan kawen, kami terima berita gembira dengan kandungan pertama aku..syukur rezeki Allah kite xduga bile die nk bagi..kadang2 kite terlalu takut dan berfikiran negatif takot2 xde rezeki dpt anak..tp berdoalah selalu, sungguh Allah s.w.t maha mengetahui bilakah masa yang paling terbaik die nak bagi kite rezeki anak..sekarang usia kandungan dah masuk 26 minggu..alhamdulillah berjalan lancar setakat ni dan baby sihat2 je duduk dlm tu..semoga aku selamat melahirkan anak kami ini nanti dan baby sihat walafiat..aaminnn



Raya 2014..
raya pertama sebagai isteri dan celebrate birthday yg ke 24 pada raya kedua..;)


Dinner utk Duke Celebration dekat Flora Terrace



Tahun 2014 ni banyak jugak travel bercuti..tp mcm biase mmg xde update kt blog pown..update dkt IG je la mcm biase..hehe..honeymoon dulu dkt cameron, pastu babymoon dkt Penang, Jakarta dan Bandung,,then jalan-jalan mummymoon dkt Singapore..kalo dkt2 tu jalan2 ke PD, JB tu biaselah..

Honeymoon Cameron! yg ni ade update dkt blog..hehe

Babymoon Penang..ekcelli jalan2 bisnes trip je ke Penang ni...raya time ni..



Bandung!
 usia kandungan baru cecah 10-11 minggu xsilap..risau sgt2 nak jalan2 then naik flight bagai..tp tawakal je dan positif..alhamdulillah xde ape2..tp penat ya ampunnnn





makyong2 berjalan..yang yus time ni dah 4 bulan..




Singapore!
Time ni dah 4 bulan lebih..gmbr g Singapore bnyak tp cm biase dlm dslr xcopy2..pemalas pemalas pemalas..tampo pipi sndiri !





Ade jugak jalan2 dgn family..tapi sekadar jalan2 dalam negeri je..nak jgk tepek as a kenangan 2014 ;)

Taman Rama-Rama Melaka

Oke ade lagi x yang tinggal??? aku rase ade lagi tp aku malas nk cari gmbar dan malas nk igt2 lg..penat dr kul 12.30 td mule update, ni dah kul 3..mental penat dok memikior !
xpe jadilah ni tuk kenangan2 sepanjang 2014 kan kan..

penutupppppp utk 31 Disember 2014, moh layan gmbar mak buyonggg ! ekekekeke

g Estebel Spa buat treatment muke..rase kusam je kulit muke sepanjang mengandung ni..kulit kering..

buat pedicure sbb dah xlarat nk lipat perot nk potong kuku..mengahh ! nk suh suami asik xberkesempatan je..alang2 jalan singgah je la suh org servis..hehe

Adakala perot ni masih boleh disorok-sorokkan lagi..dah 6bulan tp ramai kata kecik..tgok la pakai baju ape..ade baju pakai mmg xnmpak perot..kalo ketat skit nmpak la perot..cuti krismas hari tu da start beli baby gear skit2..risau jgk kalo dah sarat nnt xlarat nk jalan kan..so beli skit2 dlu..ade orang tua xbg kite beli awal2..tp aku serahkan semua itu pada qada' dan qadar..Dia lebih tahu..kite doakan yang terbaik utk baby kite..aaminnn..

mummy dan baba sayang kamu ;)


Welcome 2015..i'm ready !

cepat pulak dpt kalendar dan diari utem tahun ni..salu dah masuk 2 3 bln tahun baru bru dpt..hari ni btol2 last day 2014 die bg..terbaikk !

azam???? 
Nak baby, nak jadi ibu terbaik, nak jadi isteri mithali, nak jadi anak solehah dan nak beli rumah !!!

Tidak lupa juga sepanjang 2014 ini, dalam mase kite bergembira, ada juga yang diuji especially negara kita dgn peristiwa MH370, MH17 dan yang terkini banjir besar yang berlaku di Kelantan Pahang dan beberapa negeri lagi terlibat...semoga mereka tabah menerima ujian Allah s.w.t dan diberi kekuatan..sesungguhnya hikmah disebalik ujian ini sgt besar..tidak lupa, peristiwa terbaru iaitu berkenaan penerbangan QZ8501(Air Asia Indonesia) yang terhempas..Al-Fatihah buat semua yang terlibat..





18 December 2014

Pregnancy : 6 Bulan


Assalamualaikum...

Gigih aku paksa diri aku tuk update blog hari ni..idea nk update banyak tapi penyakit M tu berleluasa sgt..susah nak elak..tp hari ni aku kene paksa diri jgk bt atleast 1 entry..

Hari ni genap kandungan aku 6 bulan..alhamdulillah so far semua berjalan lancar..segala morning sickness dah berlalu selepas kandungan 4bulan..selera makan sume da kembali normal dan berat badan pown dah berjaya dinaikkan semula..last check-up mase 24hb Nov hari tu, berat dah naik 3kg mcm tu, then nurse cpt je isi borang suh aku MGTT (btol x) means kene minum air gula la..adoiii pasrahhhh tp lepas tu check up ngan doc, doc bg pelepasan sbb aku ckp kt doc "sy baru ade selera nk makan doktor..ritu berat turun, ni die baru nak naik semula ok la kan kan"..sambil2 tu bt muke kesian..then doc kata ok xpe lah, sy observe je awak dlu..xperlu minum air gula..yeayyyy ! pndai gak aku elak..ekekeke...tp next check-up ni iaitu selasa depan, tatau la dpt elak ke x..rase berat mmg naik berganda-ganda ni..puas dah cover makan makanan manis tp xboleh la..mengandung ni mmg aku suka makan bnde manis2..coklat aiskrim fuhhhh mmg buat ulam..hehe tgok la mggu depan nasib aku cm ne kan..

Ok sepanjang aku mengandung ni, ade beberapa makanan aku amalkan since masuk trimester kedua ritu..mase trimester pertama aku hnya consume ubat-ubatan dari KK shaja mcm folic acid, vit c dan iron tablet..masuk trimester kedua aku start consume shaklee..itu pown 2 bnde je iaitu B complex dan Omega Guard..lain2 shaklee xmo..aku bukan bangsa senang makan ubat..mengandungggg ni la baru aku berjaya disiplinkan diri dgn pelbagai ubatan..sebelom ni jangan harappp ! demimu anak, mommy jd org yang sgt berdisiplin tuk makan ubat..pil je ade 6 jenis ! paling bencik nk telan pil iron tablet tu..busukkkkk nak ! paling sedap vit C sbb manisssss nakkk...hikhik



Aku penah menangis mase kandungan aku nak masuk 5 bulan..sbb aku baru perasan aku kurang amalkan makanan2 sunnah nabi semasa mengandung..aku rase aku mak yang teruk..xambil berat pasal kandungan..ishhhh menangissss tau dkt suami ckp syg ni terukkan..xmakan makanan berkhasiat pown tuk baby..teruk teruk ! then suami aku pujuk, die kata xpe, nnt kite pg beli..lg pown sblom ni syg xde selera nk makan lg..so mmg xteringin nk makan mcm2..ok2 fineeeeee lepas tu terus terjah kedai jamu2 cari makanan amalan ibu mengandung..aku beli Pati Delima Gulsan, beli Madu, beli Habbatusauda dan jugak kurma ! oke aku rase tu pown dah cukop, xreti mane satu nk telan dah ni..wuaaaaaa ! sekali lagi demimu anakku ! mommy sayang kamu tau..segala pahit madu sume mummy sanggup telan supaya kamu dapat rase semuaaaaaa...haha ha lagi satu mummy xlupe bagi kamu minum susu kambing tau tau..mummy beli susu kambing brand Hi-Goat tu sbb dlu anak dara penah minum..rase ok laaaaaaa..sekali minum sedap je..tp dah tiap2 hari baba kamu bancuhkan suh minum, rase mcm terseksa jiwa raga nk abiskan 1 mug susu tu tiap malam..mummy mmg dah ckp kt baba awal2, kalo abg xbancuhkan susu, syg mmg xkn minum susu tu..bahahaha tp bile baba da bancuh, mummy kene la minum sampai licin ! demimu anakkkk ! nnt kuar, harap kamu xkene kuning eh eh..aaminnnn



So esok aku dah masuk trimester ke-3, mgkin dah boleh jinak2 mkn VCO plak..minyakkk ! euwww..tp xpe demimu anakk ! haha blom pg beli pown lg sbb igt nk beli set pantang Tanamera tu..dlm tu ade siap2 vco yg mmg bole amalkan semasa mengandung lg kan..so dah jimat dah kt situ..bole sapu kt perut, bole makan, bole guna tuk urutan perineum..bagus VCO ni..set pantang mmg dah lame survey dan aku tertarik dgn 2 set pantang iaitu set Nona Roguy dan Tanamera ni..tp rase Tanamera win lah kt hati ni sbb die guna bahan2 semula jadi, so xde masalah nk susukan baby nnt..then dlm set tu complete sume ade 11 item yg best2 termasuk bengkung..harga pown berptutan..ok lah cmfirm..cuma aku suka phytonatal NR jgk..wahahaa sume nak ! ok2 x..tanamera only !

Preparation barang2 baby???? haha yang ade ni je 1% dari 100% iaitu checklist !!!! oke siyes aku mmg blom start beli ape2 pown lg sbb hati blom tergerak lg nak start membeli tp survey2 tu ade dah dan mmg lately ni aku dan suami da mule rancak survey2 keperluan baby..banyak betol kehendak dari keperluannnn..ishhh tu yang malas nk survey tu..xpe aku akan try tapisss kehendak tu sebaik mungkin supaya tidak berlaku pembaziran yang enggak2..in syaAllah soon kami akan start membeli..semoga dipermudahkan..





hyeee ! ini sy mase sy 20 minggu (5bulan) mummy scan 4d nak tgok gender sy..gynae mummy kata sy kurus je tp leher jinjang, hidung terpacak ! cmfirm gegirl ! 

ekcelli, sedih tau doc kata baby aku kurus..time tu mmg berat badan tgah merudum, selera baru nak ade..hopefully lepas ni scan baby dah gemok sbb aku dah makan banyiakkkk ! haha. eh yke idung terpacak ni? hidung mummy pesek kembang je, hidung baba mancung tp lobang idung besar..bahahaha

gender? doc kata xnmpak bebird pown antara 2 kaki baby..in syaAllah perempuan..tapi nape naluri aku kata lelaki ekkkk? xpe to be comfirm, doc suh dtg lg scan bulan januari nnt..lmbtnyerrr nk tggu..tape2 mummy sabarrrr !

Dah penat menaip, apepon doakan aku semoga trimester ke-3 ni berjaya diharungi dgn jayanya..baby kuar ontime ! aaaminnnn..

tata !



nenek, sape yang ngandung ni? mummy ke nenek??? perot nenek !! hahahahaha