Pages

29 December 2015

Review 2015


Assalamualaikum semua...

30/12/2015 penghujunggggggg tahun 2015..ape yg menarik tuk 2015 ni, xde ape yg menarik selain daripada menjadi seorang ibu kepada seorang puteri yang diberi nama Naurah Arissa...mengandung, melahirkan, menyusukan dan membelai anak yang dilahirkan dari rahim sndiri..syukur Alhamdulillah diberi peluang sebegini dan nikmat apa lagi yang kau dustakan wahai manusiaaaaa...indah cukup indahhh !

mak posing same, ank posing lain...

Posting tuk 2015 terlalu sikit..dlu setahun bole create post ratus2..makin ade tittle makin sedikit dan tahun 2015 ni hanya ada 17 post sajo..hahahha terok mood blogging oiii ! dunia canggih kononnyeee..bahahaha..

Alhamdulillah 2015 dah dilaksanakan dengan izinNya..diberi kesihatan yg baik in syaAllah, family yang melimpah ruah kasih sayang dan rakan2 sekeliling yang baik2 belaka..

Menjadi seorang mommy kepada Naurah Arissa..sicomel yang senang dijaga sehingga usianya mencecah 4bulan, lepas tu dah pndai mcm2 ade je ragam die..huhu..time tido is tido..malam xpernah berjaga kecuali nk susu je..die knal siang dan malam..ade sekali dua je ssh nk tido mlm mgkin ade slek dimana2 tang perot atau diganggu apa2..tp sekarang dah nk masuk 9 bulan..wooooo dah cerdik cmfirm bnyak ragammmm..aku mak yg garang hokeyh..dr dlu pown aku mmg garang dgn bdk kecik..igtkan bile ade anak sndiri, xde la garang sbb konon anak sndiri kan..tp nan hadoooo...haha..tp garang bertempatlah..kadang xdpt nk luahkan marah sbb tau naurah kecik xpaham pape, pastu aku balik yang nangis tersedu2..kahkahkah..bole bayangkan x aku nangis sedu2 smbil buai anak..teresak2 smpai berhingus2..sedih nau2 sbb gerammmmmm nau nau..adoiiiii..kalo rase nk marah sbb badan letih anak meragam..mmg aku cpt2 ckp ngan suami abg amik naurah ni cptttttt sblom mommy jd incredible hulk!..pastu aku masuk bilik aku nangis..kahkahkah lol!



Naurah anak yang manja..sgt manja oiii..mcm mane la nk ade adik ni nnt..die mmg nak akuuuu je..babah die nk jgk tp sekejapan je la pastu balikkkk balikk nk ke aku..tido mlm pown terkesot2 dtg kt celah tiak aku sembamkan muke die..kalo rase terjauh nt die golek2 dtg dkt kite tido rapat2..alahai anak...dlu aku ni teghejallll weyh..hati kerassssss...xsangka ade budak kecik mcm mane kerassss pown aku die ttp nk aku, nk manja ngan aku nk peluk aku..time die main2 nnt dah penat kesot2 lg cari peha aku golekkan kepala die nk baring..manje nau..hahaha..dah ko mak die cmfirmlah die nak ko giler..sape lg die nk nempel..xde la, aku nk ckp yg aku xsangka aku dah jd mak..hahahaha..dlu bdk mane nk dkt aku sbb aku kasarrrr kot..aku suke bdk2 tp bdk2 xsuke aku..lol!

Nak tambah lg xsangka, tibe2 Allah bg rezeki lagi sekali tuk kedua kalinye mengandung..Allahhhh..sungguh aku xpercaya..pada tahun yg sama..skrg aku tengah enjoy my 2nd pregnancy..penat letih mengahhhh nak2 lg kalo naurah meragam..tp Dia bg kekuatan yg luar biase tuk kandungan kali kedua ni..mgkin perhatian lebih kepada naurah tp aku xlupe aku mengandung dan skrg dah cecah 5 bulan pown..naurah pown dah mule meragam nk ade adik mungkin, mmg nk dkt aku je..dah takot dgn org..peramah, tersenyum angkat2 tgn tegur org tp org amik nangis..alahaiiii anak..yg org amik xkan nangis 4 org je..aku, babah die, atok dan nenek..so aku rase lapangggg sgt kalo balik pilah sbb die ade atok die..sgt2 closed dan die kenal sape atok die walaupun kadang xjmpe dkt 2 minggu..dpt la aku rehat skit..kalo x cmfirm menempel je..

kejap je anak dara mommy dah besar..8month+


Semoga anak mommy menjadi anak yg sollehah..aaminnn..kalo pakai tudung kemain pipi tersembol ! rase nk lempang lempanggg !


Naurah dah nk masuk 9 bulan ni baru bawak balik walker ni ke rumah..ni walker rumah atok..aku mmg berat skit nk bg die naik walker awal2 sbb nk die main2 kt bawah dlu sampai die pandai up tangan dan lutot sbb proses merangkak tu penting kan..kalo awal sgt naik walker takot terskip step merangkak..dan alhamdulillah naurah dah mule merangkak dah cume blom move..die teragak2 lg so aku setuju je lah bila atok die suh bawak walker ni balik melaka..senang jgk nk bt keje kt dapur, kalo x mane bole tggal budak ni..bile ade walker ni kt rumah melaka, mulot die bising sgt ke hulu ke hilir..kemain seronok meneroka rumah..


pasni mmg cmfirm memanjat sbb memanjat bdn mommy mmg die dah expert !



kemain nk lepas2 tgn..gmbr semalam


Azam 2015 yang tercapai? alhamdulillah azam ni dr tahun 2013 kot tp tahun ni bru dpt tu pown dah hujung2 tahun bulan 11 ritu uruskan pembelian..mcm xjangka dpt sbb kejap2 tu je trus ltk booking ape semua..ape lg kalo bukan RUMAHku SYURGAku..huhu..syukur sgt2 sbb urusan pembelian rumah dkt bahagian perumahan semua dah selesai, dah sign semua legal doc dkt pej. peguam, pjbt tanah smua..legal fees n so on..rumah pown tegak berdiri dan last aku jalan2 weekend tgok ritu dah siap cat..cume lom bt jalan je lg..tp ikutkan tempoh siap die mac 2017..tp projek ni on awal lg sblom die open kepada org tuk booking..nasib sempat sbb mase tgok tu tggal 4 unit je..fuhhh rezeki saat2 akhir..cume bile bole duduk aku xpasti sbb mmg dlm doc die state jangka siap mac 2017..setahun lg even yg benarnye rumah dah 80% siap pown..ntah xfaham..ikutkan je..so aku anggap aku ade mase lg setahun tuk kumpul duit sblom masuk rumah..bkn skit2 duit nk pakai masuk rumah baru kan..tnya member, paling tidak pown 20k..berpeluhhh dgr..in syaAllah semoga Allah swt murahkan rezeki..aaminn..

Tahun 2015 ni aku jarang sgt pg jalan2..ke luar negara pown x..ikutkan hjg2 tahun ni ade je plan family pg cameron, g kedah tp semua tu aku xikut sbb time tu kandungan aku masih terlalu awal dan aku ade weng2 lg..tp jalan2 JB tu ade la..mane yg dkt2 mampu lah pg..bile ade anak kecik ni, nk jalan jauh mcm fkr 199x..bukan leceh ke ape, tp aku sndiri yg blom ade mood sgt nk jenjalan sgt..tggu naurah besar skit, dah faham baru seronok nk bawak die ke mane..nak2 pulak die 4 bulan aku dah termengandung lg, mmg lg bertmbah malas nk jalan2 sgt..untuk mase yang sekarang, tempat paling heaven adalah rumah mak bapak aku kt pilah je..hahaha so asal weekend je kalo xbalik pilah xsah..kadang balik uma mertua..ha tu je la tmpt2 heaven abiskan cuti...sindrim anak walaupun dah jd mak org! huhu

So review tuk 2015 ni xde ape sgt kecuali Naurah Naurah dan Naurah..kiki..yg benornye xbrape nk igt peristiwa penting yang lain2 tu..sbb yg terlalu teruja hanyalah kehadiran anak semata..sindrom mak mak kan..yang pahit? mstilah ade tp mild mild je..still bole handle dgn izinNya..


latest family photo..wedding bff Ain Dolah..mommy perot 5bulan mmg xnmpak lg..haha

Azam 2016? oke untuk tittle mak mak ni, aku dah xlist kan azam lg dah mcm zaman anak dara dlu..sbb time anak dara kite lone ranger kan so ape kite nak kite capai satu2 kite plan satu2..so bile dah berkeluarga, dah xfikir untuk diri sendiri,,semua fikiran adalah bersama..in syaAllah semoga jadi isteri, ibu dan anak yang baik dan semakin baik lg dr sebelum sebelum ni..perancangan keluarga pown step bu step..cume doa yang xpernah miss 1 je, semoga suami memperoleh kerjaya yg terbaik dlm hidupnya b4 menginjak ke umur 30 tahun depan...aaminnn aaminnn ya rabbalalamin..


ok welcome 2016!!! i'm ready in syaAllah to be mother of TWO ! hahaha






08 December 2015

2nd Pregnancy ;)


Assalamualaikum..

Syukur alhamdulillah dikurniakan rezeki mengandung untuk kali ke-2..tipulah kalo perasaan ni tidak sayu mengenangkan hamil secepat ini tapi apakan daya Allah sebaik2 perancang..mcm mane kite planning sekalipun pakai mcm2 protection waima sekalipun lah tp kalo Dia kata kun fa ya kunnnnn makaa jadilahhh ia ! huuuuu so kite terima dgn hati terbuka dan redha..

Mmg cycle period seperti biase lepas je abis pantang dlu..setiap bulan period even time tu susu badan tuk naurah cume bezanye aku pam, xdirect sbb naurah xminat direct..EP mom lah kirenye time tu..mase naurah menginjak ke umur 4bulan lebih aku detect pregnancy ni..mmg diluar jangka sgt2 sbb masih jarang bersama suami lg ketika tu tp mcm aku kata kalo Dia kata kun fa ya kun, jd maka jadilah walaupun sekali..ahahaha..so penerimaan pertama aku mcm bercampur baur..kejap aku mcm suke, kjp aku sedih plak bile teringatkan naurah baru 4 bulan..alahaiiiii cengeng sungguh ketika itu..yg jd mangsa mst lah suami..ku tumbok2 suamiku menggunakan kederattttt yg adaa..ecehhhhh..tp hari makin hari aku positifff..die bg awal sbb die tau ape yg terbaik..percayalahhhh fadh ! so enjoy ur 2nd pregnancy okehhh !

So tuk 2nd pregnancy ni, awal2 dlu mcm melepet la jgk..sume benda aku malas..aku nk baringgg rehat2 je..selera mkn pown kurang sgt lah..loya pening muntah tu ade tp xla sedasyat mase ngandungkan naurah dlu..bole kire la..kalo time naurah dlu hampir setiap hari muntah..tp yg paling xtahan sgt2 3bulan pertama ni adalah badan sgt2 bisa..tumit kaki sakit sgt smpai nk pijak pown rase seksa..lutot mcm astheporasissss kadang2..sakit weyhh ! pergelangan tangan manjang rase terseliuh je..nk solat rase ssh sgt sbb sakit 1 bdn kan..nk bangun pg apetah lg...peel kali ni lain mcm pulak..mgkinkah berbeza jantinaaaa? ahahahha suka suka suka kalo kali ni dpt boboy pulak..sepasanggg dah pastu aku nk rehat 5 tahunnn..ekekekeke..

Cume xbest bile badan xkuat kite nk handle naurah rase mcm larat xlarat je kadang2..jd suami la bnyak membantu bt semua kerja2 rumah..naurah plak dah kuar taring die bile die mmg xbole kene tggal langsung skrg..tggal kejap melalak mcm kene cubit2 gitu..mmg xdpt nk bt kerja..jd rase serba salah sgt dgn suami..kadang bergilir dgn suami, kadang suamiiiii aje yg settlekan semua kerja..huuu..lg 1 cepat barannnnn ngndung kali ni..jenis xsabar..cpt je nak naik angin..kalo naurah meragam, Allahuuuu kuatnyeeee nk kene bersabar..kalo tergeram termarah, at the end aku balik yg nangis mengugu2 sesal..rase failure mother..sian baby dlm perot, sian kakak naurah..abis sape nk sian kt mommy? sobssss

atas ni draft post sebulan lalu......tetttttt

Now da masuk hampir 18week..kejapnye ! ohmaiiii tp alhamdulillah badan dah mule rase selesa..dah xmelepet sgt dah..makan pown selera dah besar cume still c/up 2 mggu sekali sbb HB rendah..last c/up berat still 62kg..caittt ! naurah pown dah nmpak kak long kak long sgt dah...manja tp behave je..menyusur kemain laju pengganti mop kt rumah..haha

Kan ade ckp tumit kaki sakit bdn sakit ape sakit semualah, aku amik pil kalsium alhamdulillah berkesan dan jarang dah kene mcm tu lg..mmg sah kurang kalsium la ritu tu..now ok cargassss ! cume skrg nak naikkan hb je sbb xkoser la nk c/up 2mggu skali..letihhh tau then salu kuar opis sgt t ape plak bos kata..hb 10.5 aku rase mcm ok tp knape nurse o doc mcm risau sgt smpai last week dorg suh aku ambil skit sample najis aku sbb dorg nk cek..dorg bg la bekas tuk smple najis tu..ptot kene pg klinik smlm amik darah dan bg sample najis tu tp aku xpergiiii oii...kuaseee aku nk amik smple najis aku..doc kata die pelik hb xnaik2, die nak cek mgkin aku kene cacing ke..choiii ! yg benaunye aku ni salu skip mkn iron tablet tu..mmg la hb xnaik2..ahahaha..iron tablet tu kan busuk ! org makmal tu sndiri bgtau aku kalo awak skip walau sehari mmg hb awak xkn naik..so aku faham dah la nape xnaik2 sbb aku salu tipu nurse aku kata aku xpernah skip ubt..hehe.. dats why aku xhingin nk bg smple najis aku kt makmal tuk cek..lantokkkk sanaaa..haha

Baby bump? start dis week ramai tegur kata nk dah nmpak perot..tp still bole pakai jeans lg la..ok sok sok free aku kuarkan balik maternity blouse seluar sume tu balik..baby pown dah rase die move..dan die akan move tiap kali naurah lasak atas aku..huhhhh die pown pndai protes bile kakak die lasak sgt..

Suami dah belikan pati delima,cume madu die xjmpe mcm aku mkn sblom ni.. tp aku still refuse tuk mkn lg pati delima tu sbb wuaaaaa dlu mkn pown xsuke laaaa..cptnye kene ulang balik mkn2 bnde ni sume..tp jgn degil fadh..demi anak..kalau tuk naurah, ko telan semua makanan sunnah even xsuke, skrg pown kene telan jgk..jgn beza2..igt! huuuuu..

dah la tu je nk cter,,t aku bebel lg kalo rajin..naurah dah 8 bulan smlm..kuat sengih mcm kerang busuk..kadang nk lempang laju2 bile die buat muke sengih tu..






23 November 2015

Naurah dah tumbuh gigi 2 batang

Assalamualaikum...

Jarang betol update progress anak..rajin update kt ig biaselah tp kt blog malas sungguh..kalo xupdate rase rugi sungguh bile nk bace2 eh xde plak bt pos pasal tu dlu..so ni berkelapangan, kite update skit lah..Naurah dah tmbuh gigi 2 batang kt bawah since die masuk 5bulan lg..mule2 kuar titik putih je..pastu titik tu hilang so fikiran time tu eh gigi nk kuar boleh hilang??? bukan gigi lah tu kot..tp seminggu lepas tu rase keras gusi die tajam2 gigi nk kuar..yeayyyy btol la gigi nk tmbuh..tp alhamdulillah sepanjang gigi naurah berputik dan kuar sampai abis, die xdemam xde meragam ke ape..tau2 tumbuh dgn jayanyer je..bile dah kuar gigi 2 batang ni, bile die sengeh ke senyummm ke alahaiii meltingggg mommy tgok tau..comel naa ! rase nk lempangggg..haha



ni feveret die skrg..suke mkn jari telunjuk die..

manissssssssssss..rambut jarang2..bile nk lebat rambut ni dikkk..dah lebat xyah mommy pakaikan headband lg..ahaa

suke menyenggeh je..lempangg kang!

Bile ah ade gigi ni, so segala mainan yg lembut2 tu die xminat dah..die nk bnde yg keras2 sbb die nk asah gigi die..gerammm sgt tau..xngilu agknye..kalo dpt hp aku, die gigit2 smbil trik2 dgn gigi die smpai berbunyi2 die asah tu..gigi tu da la gigi susu, kang di asah2 gaya gitu ade yg patah o sumping plak nnt..mmg cpt2 amik kalo nmpak die dok asah2 gigi die gitu..so yg jd mangsa ofcoz la jari jemari kite..sakit ok bile die ngap sekali tu..mmg smpai ke sudah xberani hulur jari kt die..ade 1 mlm golek2 depan tv then aku tertido..tibe2 die amik jari aku trus die gigit sekuat2 hati, mmg aku terjerit bangun dan rase nk terlibas die2 sekali punye la sakit!!! yg die tgok kite gitu bole senyum ketawa plak...oii anak anak..gerammm mak ko..grrrrr

Kuat makan..bg mkn ape jenis bubur campur sume licin..alhamdulillah..cume kene pelbagaikan lg menu die pas ni sbb takot lame2 die bosan..ibu bekerjaya ni kadang xsempat nk bt mcm2 mix bubur sbb aku jenis masak bubur hari2..bkn smpan stok..dlu puree mmg smpan stok, tp bile dah mkn bubur xsampai hati pulak nk smpan berhari2 bg die mkn sbb aku fkr nasi..kite kalo mkn nasi smlm pown kadang xselera dah kan..so xsampai hati plak nk bg ank mkn nasi yg dah berhari2 walaupun tau bnde tu safe..so gagah la jgk masak pagi2 tu..huuuu..

so itu saja progress setakat ni..eh jap, naurah dah mengesot laju ke depan, rumah kt bahagian ruang tamu dah mcm kubu sana sini pekung mcm penjara..dah mule angkat2 bontot nk bljr merangkak kot tp tgn xnk lurus2 kan lg..cm no tu dik! hopefully perkembangan naurah merangkak lame skit then baru berjalan sbb kite tau kan kebaikan merangkak ni berkaitan dgn motor skill baby..sblom adik baby kuar, hrp naurah dah mule bertatih..jd senang mommy nk hndle nnt..kalo x, xtau la cm ne keadaannye nnt tgah berpantang dgn anak yg baru setahun..wuaaaa xley bayang lahhhh...

k bye!








01 November 2015

Solid Food untuk Naurah

Assalamualaikum..

Lame xmenaip..lameeeee sgt ! mase free banyak tp simptom2 xnk menaip tu dah berulang kembali tuk sejarah kedua kalinya..ececehhh tu nnt2 la aku citer..

Lagi 2 hari naurah dah masuk 7 bulan..cerita 1st solid food naurah mase 6 bulan pown aku xup2 lg dan hari ni baru ade rase nk story skit2 tu pown skit je la kot..hahaha dasarrrrrr malas mengarangg..

Tuk persediaan solid food naurah ni mmg 1st thing 1st yg aku fikir adalah aku nk bende yg cepat dan mudah ! sbb aku mak2 yang bekerja, aku xnk bende2 yg lecehhh..sume nk senangggg, manyiakkk cantikkk ! tp kalo survey2 mmg jmpe la yang nk senangggg sgt tu..lame survey nk cari blender yang boleh kukus then trus blend! nk beli avent punye mahallll nooo..400++ hishhh ! then usha lg dan lg kt lazada, kt littlewhiz sume la tp xbeli2 sbb aku malas purchase on9..xnmpak depan mata..nasib baik kebetulan ade baby expo mase awal bulan 10 ritu kt melaka so aku survey sana je..then dpt lah murah skit dr hrga sebenar Food Processor Brand Autumz..RM150 hrga dkt expo, kalo x hrga die RM180++ jgk la..ok la rembat je, jnji cepat dan mudah!

tadaaa ! comel je petite size..haha

isi air kt sebelah kiri tu smpai paras max die..tujuan tuk mengukusssss..nnt ade 1 lubang wap air panas masuk ke bekas jiran sebelah tu tuk kukus makanan korang..senang senang !ehehe

putar brape minit korang nk die kukus makanan korang..sat2 g berpeluh2 die bt keje kukus tu..huhu
settle kukus die bunyik TINGGGG! so korang yg tgh tido tu sama ada nk biarkan je dulu smbung tido, atau korang g kesat air liuq basi tu pg ptr tuk blend plak bnde ni..xde masalah blend panas2 sbb die plastik dan besi..xde compartment getah ke ape yg bt korang risau blend jd longgar ke xtajam ke haus ke ape..xyah tmbah air, air kukus tu nampakkk x kt bawah tu, so blend je trus..kalo rase2 pekat bru korang tmbah air skit..

Settle blend! ok lupe nk bgtau aku tgah bt puree lobak time ni..so mmg halus mulus seswai tuk baby mkn hasil die..

then aku trus ltk dlm bekas food storage 2oz treenie ni..dah sejuk simpan peti ais..salu sekali bt dpt isi 4 bekas 2oz setiap 1..mmg cukop tuk 4day ruless..huhu

dannn aku jgk bangsaaa rajinnn sgt..bg BS trus bekas ni tuk bekal setiap pg..tatau la korang kalo g pindah bekas lain..tp aku xxxxxx..aku bg gini je..then nnt BS rendam air panas, trus suap mulot naurah dr dlm bekas ini jgk gune sudu..dan BS pown kata mane beli bekas kecik2 ni..senang keje akk nk panaskan then trus bg die je mkn...xyah salin2 bekas..weeeeeee ! 

ok tu berkenaan bagaimana aku sediakan puree tuk naurah..naurah dah mkn mcm2 puree dan so far alhamdulillah sume ok dgn die dan die sgt lah pemakannnn orgnye..sume die bedal, brokoli bru2 ni aku bt perghhhh mmg bau die xsedap pastu rase brokoli semata mmg xsedappp ahhh tp si naurah ni bole nganga nganga lg mntk..maigoddd!

setakat ni aku dah bg sume puree dibawah :

*she like bananannn so much!
*apple
*pear
*lobak 
*avocado pown die suke sgt2!
*brokoli
*sweet potato (1st time mkn kembung, tp try2 lg 2nd time 3rd time dah ok)
*pumpkin

bile sume ok, mommy jd senang hati sgt2 nk buat bubur plak nnt..ptot rini dah start bubur tp mommy terlajak tido sayang..i'm soo sorry..

in syaAllah tomorrow mommy wake up earlyyyyyy sgttt eh eh..haha

1st trial mgkin nk try bubur+pumpkin..hope naurah suke!

ok till then..t ade rajinnnnn, mommy taip lg..
taip lame2 pown rase loyaaaaa dah ni..penangannnn btol!

bye!



06 September 2015

Milestone Naurah Arissa

Assalamualaikum...

Xpernah update perkembangan Naurah dkt blog..syg plak terlepas banyakkk sbb skrg naurah da masuk 5 bulan pown..igt xigt je la ni so sementara masih acah2 igt ni rase nk update jgk la sebagai rujukan tuk adik naurah nnt..haha

Esok naurah genap 5bulan..dan ptg smlm tibe2 badan naurah dedar..cek suhu 38.8'..bagi aku tinggi dah tu sbb skit lagi nk cecah 39'..trus suami rendam air asam jawa dan lap2 badan naurah..pakaikan cool fever kt tengkuk die..mlm td mmg xtido lena la sbb nak pantau suhu die..naurah kalo demam die xmeragam, die termenung je..bile ditegur die senyummm je..adakala die tegur kite balik aaa aaaa aaaa..tgok suhu die xturun2 jgk, trus bg ubat demam yg die dpt mase cucuk 5bulan last week..lps mkn ubt, tgok die dah lemah then aku dodoikan lena die kt lengan..muke sgt2 kesian smpai meleleh2 air mata dodoikan die laaailaaaahaillallah muhammadurrasulullah..zikir feveret die..aku prasan naurah kalo nk beralih bulan mmg badan die akan demam tp demam die sekejap je la..xmelarat smpai 2 3 hari..Ok nk cter perkembangan die ni xikut umur ye, aku hentammm ikut mane yg aku igt je la eh..ngeeeee

Meniarap

Naurah start kerap mengiring lps masuk 2bulan..then seingat aku 1st time die meniarap sehari selepas anta die uma BS..time tu die bru masuk 3bln..mlm sblom tu die cube2 meniarap smpai kitorg laki bini jd teruja sgt..berlari2 suami dr dapur bile aku jerit abggg naurah dah pndai meniarappp ! haha..dulu mase meniarap die xdpt lepaskan lg 1 tgn die tu..so kene la jgk tolong die lpskan tgn tu..skrg die dah expert dah angkat bontot tuk lepaskan tgn 1 lg tu..dlu payohhh nak angkat kepala..niarap kjap dah nangis2 mntk pusing..skrg dah pndai tupang tgn kt bawah dada nak angkat kepala..boleeee la bertahan lame skit..kalo penat die ltk pale die kt bawah..da bosan nnt die jerit la suh pusingkan..ade hari die xnk meniarap lgsung..suh pusing pown xnk, die pusingggkan balik bdn die bile kite tolak2 suh die pusinggg..haihhh..xsabar tunggu die niarap dan pandai pusing balik bdn die nnt..huhu..




2bulan stengah..sepupu sebelah tu baru 2hari umurnya..debab sgt Naurah time ni..
gambar niarap ade kt IG..malas pulak nk transfer ke PC..haha..jom follow iG : cikpuanfadh
sempat promoooo..puuui sgt !

Senyum Ketawa Melekek-lekek

Ni mase pantang lg dah pndai senyum..tp xpandai ketawa melekek-lekek lg..die bermula dgn uuuuu uuuuu uuuuu je dlu..ajak borak, bebel2 je..kalo kite xtgok die, lg die bebel banyak..kalo tgok die, nnt die diammm plak tp senyumm meleret..rase nak tampor! ketawa melekek2 tu dah masuk 3bulan kot..atok die rajin melayan..die akan ketawa beriye2 kalo kene agah2 nk2 lg kalo die dlm buaian..kite nk tidokan die masukkan la dlm buai, tp senyum2 pastu ajk borak2 dlu..bile diagah lg galak la die ketawa..pastu mommy kata dah dah tido..mommy xnk kawan naurah dah, trus aku pndang tmpt lain..nnt die tgok kite xpndang die lg then die pndang tepi lame2 lene dibuai enjut2..haha..mcm biase, nk dgr die ketawa lekek2, dkt IG..kiki

mase ni 2bulan lebih lg, da pndai senyum melawakk..mntak penamporr cara senyum tu..haha

3bulan - bangun tido wajib menyengihhhh dlu gini..mane xterhibur..mata ngntok lg jd terus sugar bugar dek tgok anak menyeringaiii mcm ni pepagi..




4bln


Kerut Dahi ala2 the rock !


Mase lahir mcm xde keninggggg...haha makin lame makin nampak bentuk kening tu..kalo die pandang org die akan berkeruttttt gini..semakin ketara dah masuk 3bln ++ mmg gini la muke die kalo die tenunggggg sesuatu..kalo x tenung kening die biase je..sememangnya ni bkn dr babah bkn jgk dari mommy..mommy sndiri bulu kening bersepahhh dan halus..terbentukkk mmg xlahhh kan..so naurah ni aku rase mgkin dpt dari habit aku mase preggykan die..time preggy mmg aku rajin lukis keningggg..kot la kannnn terkenan ke ank..mmg hari2 lukis kening..nk bljr kononnya..ade kene ngena x agk2? haha

Hisap Jari Tangan Jari kaki

Memang x igt seawal bile tp semua baby pown aku rase same je..yg aku igt mase die 2bln stokin tgn asik lencunn je, lame2 aku xpakaikan dah stokin tgn..bior die golengg gitu dan main2 ngan tgn die sndiri..dlu air liuq xjejes..skaranggg jejes sbb hisap jari..ketawa pown jejes2 air liuq..skrg xyah ckp la..dgn kaki2 pown dah masuk mulot..sedappp die nyot nyot ibu jari kaki die..gerammmnye tgok, kite trik die tarik balik..kadang2 smpai lencunnn stokin kaki tu..geram sgt aku bukak stokin tu haaa isap isap isappp puas2 kaki tu..sedap sgt..smpai mommy die pown teringin nak tau ape rase isap kaki, then aku pg isap kaki die..terkekek2 die ketawa..




Berdiri tegap

2bln dah bole berdiri tegap dah kite pegang dan dirikan die..dulu kepala lembik sini lembik sana, terlepet sini terlepet sana..haha..ade yg tegur naurah tulang kuat dan tegap sbb umur die mase tu mcm terlalu awl tuk baby dpt berdiri tegap angkat kepala..alhamdulillah..btol la kot org kata sape suke kunyah ais mase mengandung, nnt ank kuar urat dawai tulang besi..wallahualamm..


2bln ++

Berat Badan

Lahir 3.2kg..1bulan 4.2kg..2bulan 4.9kg..3bulan 5.5kg..4bulan 6kg dan the latest one week sblom 5bulan 6.3kg..makin lame makin skit je berat die naik..naurah ni memanjangggg je..skrg 64cm..badan halusss je, dah xdebab mcm dlu..ikut sape tah memanjanggg je..minum susu pown kurg dah..3oz tu nak abiskan kene 2 3 kali minum kadang2 tu..kalo die btol2 haus2 baru sekali minum abis licin..gusi dah gatal ke ape tatau la, minum botol main2 je, kunyah2 puting tu..puting die plak die main tarik2 gune gusi die..kalo ade gigi mmg dah putus agknye puting tu die tarik2..tggal lg 1 bulan je nk introduce die dgn solid food..xsabar sbb skrg kalo tgok org mkn die dah mengicap2 mulot dah..then time kite makan la die bt hal merengek2..jelessss tgok org mkn agknye..nenek die bnyak kali je nk cube sumbatkan makanan, tp atok die marah..haha gudd atok !


Naurah SlimMode


Lagi lagi lagi??? ermm bnyak dah xigt tapi semua perkembangan same lebih kurang je dgn baby2 lain aku rase..alhamdulillah naurah membesar dengan sihat..dah ajar die main air dlm pool..mmg sgt2 eksaited budak tak takot air ni bile jmpe air..kemain die berkuak2..nangis skit pown x..jgn dah besor nnt xsuke mandi sudahhh la anak dara aku ni..sbb ade la org2 tua kata bdk kalo suke air kecik2, nnt dah besar liat nk mandi ! ahahaha..



nnt kalo ade rajin, aku citer naurah 1st short vacay..

Muke dari kecik sampai laa ni berubah2 anak dara mommy ni..

ok jmpe next entryy..tataaaaa dari Naurah Arissa ;)



03 August 2015

Syawal Kedua & Ketiga 2015

Assalamualaikum..

Aku perasan blogging dah semakin hilang sengatnye la skrg kan..mcm xsyokkk dah..mgkin xmampu bersaing dgn medan social lain yg lebih pantasssss like IG dan twitter...huhu tp xkisahlah, aku ttp suke sayang cinta tuk berblogging walaupun semakin senduuu dan malassss..

Jom kisah raya kedua plak..raya kedua kami 4 beradik sume dah berkumpul..alhamdulillah dgn izinNya..dan kami rancang tuk bt doa selamat skit dan makan2 tuk sedara mara belah ayah sume dtg..belah mak sume jauh2..mmg dah niat kami adik beradik gitu sbb tuk pertama kalinya jgk akk aku balik lepas bersalin ritu dan kami dpt himpunkan 3 sepupu yang lahir pada tahun 2015 ni..Naurah Arissa (8 April 2015), Ariana Solehah (23 Jun 2015) dan Muhamad Aqif Qayyim (29 Jun 2015)..sebelom ni cucu sorg je smpai dah 2tahun si aqil qayyum tu bermanja2 dgn atok nenek pakcik makcik die sume, then amik tahun ni sekaligus 3 kuar..so aqil qayyum dah turun takhta manjanye..huhu


1st time sume berkumpul, time nak mandikan sume kene ikut turn, tunggang langgang uma atok dgn melalaknye sorg per sorang..haha..Naurah jgk taiko besar..yeahhh tangan ke atas menunjukkan betapa heronye die sbb die dah 3bulan, mandi bukak baju xnangis2..yg lain baru 25 hari bkak baju je sejukkk then nangis kuat2..haha



da siap2 mandi, kumpulkan aturkan tiga2 tu..sunyi sepi rumah sbb masing2 dah lelap..dari kiri Naurah, Solehah dan biru tu Aqif..style tido same je baby2 ni kan..kaki tuuu..



Bile ramai2 dah berkumpul mmg ngadap dorg bertiga ni je lah yg syok sgt tido xsedar ape dah..abg ngah tgah bace2kan skit hrp anak2 sentiasa dilindungi olehNya..

Naurah time ni da pndai mengiring..bile tido racau2 kaco jiran sebelah tu, bile jiran sebelah terjaga die ek2 kene yg sebelah lg..nasib baik sebelah lg tu jenis xapik org..die tidooo je lantokkk la org keliling ni..aku nk tidoooo..hehe

menu malam tu, bihun soto bakso, ayam kampung masak lemak cili api dan ape lg ntah xigt dah sbb yg amik alih dapur hr tu mak, ayah,, abg sulong dan suami..aku dan kak ipor xtertolong sbb melayankan anak masing2..haha...alhamdulillah selesai dan dpt jmpe semua pakcik makcik sedara sepupu sepapat..



*
*
*


Raya Ketiga 2015

Mengikut plan hari raya ke-3 balik kg Muar belah mak pulak..so siap2 pakai balik baju raya pertama masing2 sbb nk amik gmbr kt studio kononye..tp maklumlah masing2 dah beranak ni mmg mase agak tidak terkawal lg dah, 1st time parents kan..kelam kabut padehal ank baru sorg..dgn atok nenek skali kelam kabut..so kite bergambar dkt rumah je la ea..lawo pe background tuuu..haha



nk letak gambar full semua menantu ade, dkt kamera gabak..malas nk trasfer..so kite ade gmbr ini je dlm hp..haha eh adik bongsu aku yg dok terjelepok kt bawah tu lom kawen lg, die pegang ank kedua abg aku..akif..

Atok dan nenek tersayang ;)

dlu sorg, skarang 4 terus..yg aqil qayyum tu bt muncung itikkk..ee gerammm, da ade makin nakal die..xdpt kawal dah..sian asik kene marah je..haha


1stly, Family abg dan the only kakak ipar bersama 2 hero mereka..aqill qayyum dgn monopod die..grrrr dan aqif qayyim yg behaveeee,,

2ndly, Family kakak and the only abg ipar with her newborn daughter Ariana Solehah...mase ni kak ipar ngan akk masih berpantang lg tp kemainnn masing2 melawoo ! 

3rdly my small family with our daughter Naurah Arissa yg crancky xmo amik gmbr..grrrr

 Ulang tayang lagi dgn atok nenek plak..owner blog gmbr kene lebeyy..haha

settle posing2 then ayuh le gerak ke Muo..





budak kuat kerot, kuat nyegih...

Balik muar dah rayau2 mmg xkoser la nk amik2 gmbr lg..keje makan je pastu pot pet pot pet..tp ramai sepupu belah mak xdpt jmpe sbb xbertembung timing yg same2 sbb masing2 bnyak hala tujunyer..huhu..sekian cter raya tahun 2015 ni..

malas nk up cter raya lagi dah..cukop leee ni jeee tuk kenang-kenangann..


nota kaki ; sampai skrg baju raya hntr tempah xsiap2 lg..;(