Pages

05 January 2015

Pregnancy : Breastpump pilihan hati ;)


Assalamualaikum...

Semalam up entry baru, hari ni buat lagi..wahhh permulaan 2015 yg bagusss..ekekek..yg sebenornya xde kerja nk bt..idea mari so kite taip je la..nk ckp pasal breastpump..aku yang serba serbi tatau tu, pengalaman apetah lg..sgt2 zero..jadi nk beli breastpump sgt la memeningkan dan menyesakkan dada tuk fikir fikir fikir..

Yang aku set dlm pale otak nak beli manual je sbb lom tau lg ade susu ke x nnt kan..tp mindset tu ishhh ! kalo mindset kata ntah ade susu ntah tidak so automatik la kite ni xletak harapan tinggi tuk ada susu kan..so kite sambil lewa je..yg penting janji ado bnde nak pump..kihkihkih..

Tapi lame2 aku survey, then bace pengalaman mak mak ni aku rase mcm tersedar sendiri..susu ni kadang terhasil dgn "MINDSET" walaupun bknlah org kata 100% dr mindset kite tp mindset tu la pengaruh paling besar..eh mcm mane daa..pening kan..yg penting nawaitu..haaaa nawaitu ko btol2 nak atau biase2 je..

Sekarang aku btol2 siyessss NAK bf anak...dlu xsiyes, main2..ade ade la..xde nk bt mcm mane..ha gitu la mindset aku..ishhh teruk ! xsungguh2..tp now aku sungguh2..aku nk cube bagi yg terbaik tuk anak aku nnt..in syaAllah..

Tapi still survey manual..hehe..at 1st yg masuk dlm kategori nk beli dan suggestion dari rakan2 seperjuangan cmfirm2 la dorang kata Avent terbaik..aku survey pown ramai kata avent best..suction die kuat tp xmenyakitkan..2nd opinion adalah medela harmony..medela harmony ni org kata best dan lembut je..even lembut tp hasilnya memuaskan..so dua ni je aku survey..yg lain xmasuk list dah sbb xnak pening2 fikir..


comel je dua2 ni..sukaa !

Pegilah aku survey2 kt kedai, kt jusco, kt manjaku, kt anakku sumelah..harga mmg in syaAllah mampu milik dan xjauh pown beza die dgn tmpt2 lain..kt lazada ke littlewitz ke sume harga lebih kurg...tp xmo beli on9 lah, nnt xde penerangan..so last aku pg survey dkt yong fong..ha kalo dok melaka ni, tmpt best nk beli barang2 baby mmg kt yong fong je la..

Da sampai yong fong, tgok avent manual, tgok medela manual..dua2 best..sekali tokey pompuan yong fong ni mempengaruhi aku suh beli letrik pump..pung pang pung pang die cter..aku still xtergoda..tp laki aku tergoda la pulak..bukan tergoda dgn tokey tu, tergoda dgn medela swing..kite pompuan kalo bole medela free style trus la oihhh..bahahaha tp xmo la..mahalll oihhh...tgok progress susu nnt mcm mane..(tgok tu mindset !)

Lame jugak bersidai dkt yong fong tu nk pilih breast pump punye pasal..aku stick dgn manual jgk..then hampir 45 minit borak2 akhirnya suami aku pown bersuara..syg amik elektrik lah..xyah manual..nnt syg letih pastu mengomel2, abg pulak yg kene pump kan nnt..bahahahaha hawau laki aku nih..tipu la ko xsuke laki ko offer mcm tu..kalo die offer comfirm die la yang membayorrrrnye kan..aku fikir ok la amik medela swing..tengah2..manual tidak, double breastpump pown tidak..atleast dgn beli medela swing ni aku lg semangat nk pump susu nnt..bukan hangat2 taik ayam je..even time tu fikir alamak, prepare duit tuk breastpump rm300 je, tp medela swing dah double harga pulak..xpe la positif2,, ni tuk pelaburan mase depan anak..xsalah kite spent lebih skit..amik medela ni bestnye kite bole tolak balik nnt..ataupun misalan kata rezeki susu tu xde, medela senang nk jual pre love balik..jual dkt outlet medela pown die still trima lg tp die akan return harga ikut harga semasa dan tempoh penggunaan..malah kalo nk upgrade breastpump ke medela free style pown misalan kata nnt xde masalah..juz tolak medela swing dkt kilang, then upgrade baru..itu ikut kefahaman aku seperti yg tokey ni terangkan lah..ade guarantee 1year xsilap..so aku pown kenan la amik medela swing ni..

Tapi aku xterus beli medela swing..aku ckp kt tokey tu aku nk book harga je dlu sbb time tu offer..tokey tu pown kata bole bole..u dtg lg skali nk tkr beli medela freestyle guna ini deposit pown bole..ewahhhh lg mahal pulak..a big NO lah..haha..nape aku ltk depo je dlu, atleast aku ade mase lagi nk survey2..mihmih..lg pown hari yg same tu aku da start beli baby gear, dah perabis bnyak..breastpump xmasuk kategori tuk trus beli hari tu jgk..so ltk depo paling selamat..in syaAllah kalo aku stick dan ade rezeki baby, ade la medela swing tu dlm tangan bulan feb ni..aaminnn amiinnn;)

sape2 ade pengalaman guna medela swing ni bole share dgn fadh..nak tau jgk ;)



Semoga nawaitu tuk breastfeed baby sepenuhnya dipermudahkan..harap ade rezeki anak mummy ni sampai 2 tahun..aaminnnn





7 comments :

Keyna said...

ramai ina tengok pakai pump macam ni sekarang... org kata mudah kan... lebih2 lagi kita yang bekerja.. insya'allah kak fadh... bagus kalau bf baby sampai 2 tahun.. :)

cik fadh said...

keyna : in syaAllah keyna..doakan fadh yer ;)

MizzTina said...

alhamdulillah, bgs dh niat awk tu.. kata suami awk tu btl, better pakai elektrik..senang.. berdasarkan pengalaman kwn akak, MS ni best..senyap.. dia siap pump dlm ofis lg.. punyela senyap.. gud luck!!

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin suke spectra
sbb senyap je
xde bunyi dan selesa

Anonymous said...

sy pkai medela swing.. so far ok.. tp lame2 pkai mcm lg suka manual sbb bla elektrik rsa mcm temph mengepam lame.. yg sonok medela ni bla cuci xbnyk komponennya berbanding manual. pump pn xsakit n senyap.. tp klu btl2 review sy bg medela swing 3 star je.

Rina Ellisa said...

rina pon banyak tertinggal entry fadh ni.. huwaa T__T

tapi habis baca dah mana yg tertinggal tu :)

:: NisaAlwy :: said...

kite pakai medela..rilek je pam n xde rasa sakit pn :) recommended bli mendela!