Pages

29 January 2015

Pregnancy : Laundry baju baby

Assalamualaikum...

Aku rase part paling best dlm preparation barang baby is shopping baju baby dan cuci2..ikutkan mmg time2 mcm ni dah mengah skit nak nokoh2 dlm bilik air tu..tp ape guna ade suami kan..panggil je abangggggg, berdesuppppp suami sampai..haha..kite niat je nk basuh tapi A-Z suami yg cucikan..hakhakhak..nokharemmmm punye bini..hihi

Xde la, aku tolong jgk tau, siap duduk kt mangkuk jamban tu nokoh2 rendam baju baby..pastu bt yg ringan2 kt sinki cuci mitten & booties..keje simple2 je la janji bt same2..sbb b4 ni suami kata bg die je cuci time2 aku keje nnt..tp aku plak xnk, sbb aku rase xfeel nnt kalo xbasuh baju baby..ngadaa sgt..eh betoll la, kite 1st time mommy nak rase sume experience tu..ank ke2 ke3 nnt tatau lah kan rajin lg ke x..hehe

Napkin, blanket, towel. kain bedung sume dah basuh awal2 ritu lg..sbb dah xde penambahan lg kot..baju je hold dlu konon2 nk tmbah2 lg..tp fkr2 skrg mase da makin limit..hujung mggu ade je agenda keluarga, agenda bisnes..so mmg xde mase dah..btol2 free balik weekend kami hujung bulan 2 nnt..time tu aku dah 8bulan lebih..lg xlarat dah kot nk cuci2 sume ni..so alang2 free mlm td, ku kerahkan tenaga cuci sume yg xcuci lg..then pasni dah kering bole lipat2 kemudian masuk bekas storage dan beg baby..pastu xyah fkr dah..rileksssss sampai tggu baby kua..hahaaaa boleh gituuu..

Sebahagian barang2 baby yg dah beli..barut beli 3 helai je..mmg xcukop..kene tmbah lg tp beli yg tali2 punye pulak la..yg beli 3 ni lekat2..takot org tua bising nnt ape kejadahnyeeee lekat2 ni..hahaha
time ni tatau gender baby lg..so beli kaler2 universal je..wuaaaaa !



tadaaaaa da siap ampaiii...aku tukang ampai mitten dan booties je..keje ringan2 kannn..haha ngelat tol bini ni..then keje aku pantau laki aku susun baju yg digantung..huhhhh xpuas hati, akhirnya aku duduk sorg2 kt luar rumah tu susun balik sume baju die gantung..aku bab2 hanger selari ni mmg keje aku..suke tgok die selari je kemass dan sejuk mata memandang..ekekeke..

oiiii baju mcm besau2..haha sleepsuit tu mmg size 3-6 bln aku beli sbb xnk membazir..baby kan cpt besar..pastu sleepsuit ni harga mak oih kemainnn mahal lg..so bazir beli kecik2..pakai xlme..bile basuh, berat air agknye jd lg pnjang even dah perah air..haha lantak la die kt situ..

Lepas ampai, masuk dalam rehat baring2..pinggang sakit dah dok mencuci2 ni..bg gmbr kt atas kt group family aku dgn caption "adoiii sakit pingggan baru lepas mencuci baju sikecik"
then mak aku mencelah "papanya mane..xtolong basuh baju ke.." hakhakhak sian suami aku..padehal sume ni die yg cuci, aku yg dpt nama..kikiki..tp aku jujur la ckp ni jamal la basuh sume mak..anak mak placinggg je lebih..kiki then mak suh tarik ampaian masuk dlm uma..xelok ampai baju budak kecik mlm2..kene embun..sbnarnye ni ampai bawah atap ni..tp dah mak suh masuk dalam, ape lg aku pown "abangggggg..angkattt jemurannnn...kohkohkohhh"


gigih suami aku masukkan ampaian dlm uma..nasiblah ruang legar rumah ni lega skit..dpt la trik masuk..kalo x, ko duk diam2 kt luar tu ampaian oii..huhu
rumah ni terlalu besar tuk kami duduk berdua, sbb tu aku xberani dok uma sorang2 dah..kalo suami keje malam, gigih aku follow die g keje..penattt weyh, kadang tido dalam kete je..ape nk buat, seramm duk uma sorg2..tu blom tnjuk ruang tamu syiling kemain tggi then ade tingkap kecik2..xley ltk langsir sbb tinggi..huuuu haruuuu kot ade yg meninjau.. ;(

ok settel..tq baba ! i love u, baby love u too !

Alhamdulillah baju baby sume dah selesai..balik ni lipat2 then masuk dlm bekas storage plastik..mmg dah beli siap2, nnt sume keperluan baby masuk dlm tu je then angkut la mane nk angkut..cadang ritu nk beli drawer tp nnt2 dlu la..lepas pantang dah duduk uma sendiri balik, baby da besar skit, baju dah bnyak skit, kite belikan baby drawer..oh yer, aku mmg xde bt bilik khas tuk baby, sbb ni rumah sewa je..lgpown masih pnjang mase tuk baby ade bilik khas die sbb kecik2 ni salu menempel je dgn kite kan, tido pown dlm bilik kite..nnt dah besar skit mgkin boleh khaskan 1 bilik tuk die main2..tu pown kalo dah pindah rumah sndiri nnt..hehe

ade mase nnt nk share checklist baby..dlm bnyak2 bnde salu mommy blogger buat adalah checklist, tp aku blom ade bt2 lagi..haha..

checklist dah lunyaiii !

oke tata !




5 comments :

Nuriesya Nadia said...

Seronoknyaa mendobi baju si kecik. Hehehe.

Rina Ellisa said...

waaa seronok nyaaaa.. tak sabar nk cuci baju bby jugakkkkkkkkkkkk.. hahaha..

tapi rina tak habis shopping bju2 bby lgi.. rasa dah cukup baju2 baby nanti baru cuci..

dada said...

nak baby jgk :)

cik mah said...

Wah...best2...seronoknyer...bnyk bj bby...cij mah ada wat barut bby yg tali klau nk beli roger2 ek..

Keyna said...

sweetnya kak fadh... hurmm bila la nak rasa sweet moments macam nie.... hehehe... tak lama dah tu kak.. take care ye... :)