Pages

04 January 2015

saving mane???


Assalamualaikum...

Rase bahang 2015 ni dah menyemarak dlm jiwa..rase mcm pelbagai perkara akan dihadapi..masa depan? yesss masa depan..rase xduduk diam kepala hotak ni memikir dan merencana persediaan tuk hari2 yang akan datang ni..rase takot pown ade..dapat ke aku tempuh? bertahan kah? mampukah? haishhh rase mcm risau nk berhadapan dengan hari esok, lusa dan akan datang kalau dipanjangkan umur..

Lepas kawen, mmg ssh nak saving, skit sgt..sbb sumer saving kami suami isteri dah beralih kepada persiapan lepas kawen..melengkapkan segala kelengkapan rumah dan sebagainya..alhamdulillah semua baik2 je dan kami dpt gunakan duit kami sebaik2nya..tapi laaa ni baru tersedar, ehhhh dah lame sgt berjoli sakan ni..lame pulak xsaving..asal ade duit pg jalan sana sini, shopping sana sini, makan sana sini..ermmmm saving dah lame terabai..so aku kene berada dijalan yang benar semula !! huhhh berpeluhhh plak igtkan brape bnyak income dan brape bnyak pulak dah spent utk nothing kadang2..haiyaaaaaaa ! dah hampir 9bulan kawen, seronok mmg seronok..duit mengalir pown xterasa...tibe2 skrg baru tersedar eh dah nak ade anak lg 3bulan dr skrg..saving persediaan tuk anak tu mmg la da sepit siap2..tp lepassssss ade anak nnt..huarghhhhhh !!! tidak tidakkkkkkkk ! mummy janji xjoliiiiii lg nak ;( skrg sorg pown boros..nnt ade anak, duit cmfirm kene bagi2 dah..pampers anak, susu anak, barang2 anak..ishhhh sedar lah fadhhhh !

tu blom campur lg nk beli uma ni akan dtg..paling koman sebulan byr rumah xlari 1k..survey2 harga rumah, paling cikai pown bulan2 mmg xlari lah rm1200 sbulan..tu byr rumah sahaja..ape la mahal nau rumah skrg..berpeluhh igt..

Oke ni azam..btol2 azam..aku nak saving personal aku balik..xnk campur saving laki binik..nak mcm bujang2 dlu..mase bujang sbulan kadang 1/2 dr gaji kot dpt saving..dah kawen mgkin xdpt la bnyak..tp ade bulan2 alhamdulillah duit gaji xterusik dgn komitmen wajib tp pg perabisss dkt certain yang nothing..asal tau ade duit, beli itu beli ini...langsung xreti nk menyimpan..buruk pangai ! haram jadah btol lahh bile igt ! syaitonnnirrajimmmmm mane duit akuuu ?!

Ape2 pon semoga suami pown terus dimurahkan rezeki dgn bisnes kami..diam xdiam dah hampir 3 tahun dr zaman bercinta, tunang kawen sampai lah skrg..bisnes bnyak bantu kitorg capai segala impian kitorg satu persatu..yaAllah bukakan pintu rezeki keluarga kecil kami ini yaAllah..aaminnn

pahat dalam hati fadh !!! SAVING demi masa depan !! kerajaan pown dah suruh kite siap sedia dengan kebarangkalian ekonomi akan datang..fuhhh cuakkkk !


*dividen ASB jangan usik pleaseeee !




4 comments :

berry said...

go go go fadh. u can do it!!!!

MizzTina said...

akak pun nk saving mcm dedolu.. tp dh ada anak ni, saving tu akan jd saving anak..

Keyna said...

sama kita kak... after married memang sikit benor saving.. masa nak kahwin dulu, mudah je simpannya.. hahahah. azam ina tahun ni pun nak save duit personal.. dan tak nak campur duit nafkah suami... baru tahu kita berjaya ke tak kan... :) gud luck kak fadh

dada said...

fadh create tips nak saving. nak jgk... sama lah,kje asik nak berjalan jea, ble duit dah tinggal paras hidung. baru myesal tggu hjg bln