Pages

25 January 2015

Pregnancy : Warded 7 bulan


Assalamualaikum...

Sepanjang mengandung merase la kene tahan wad sebelum tiba masanye melahirkan..ekcelli rase mcm xde ape pown yang serius berlaku..pagi 14 Jan. 2015 tu, aku bangun tido mcm biase..then campak2 baju pakai tuala, jalan bilik tengah jap nk pilih baju tuk pakai g keje..tibe2 tgah ckp2 dgn suami rase ade air mengalir..cpt2 la terus masuk bilik air..nk kata kencing, air putih, hancing pown x..bahahaha...xbnyak pown, rase peha basah je air mengalir..pas mandi xde dah..so fikir xde ape lah tu kot..sebenarnye ni 2nd time kene mcm tu..sblom ni 5 bln, aku bt biase je..hehe..

Then pg keje mcm biase, mmg xde ckp pape pown kt husband..ileksss je..kt opis, tnye akk opis ni..then die suh aku g check up..takot air ketuban bocor..bahayaaa katanye ! alamakkk aiii aku pown cuak tetibe..haha..then decide pg klinik dlm UTeM ni je..pg dlm kul 9, doc nk scan bole plak bilik scan terkunci..ayoyooo ! then naik ambulance, pg KK durian tunggal..sampai sana doc check jantung baby sume, tekanan darah sume ok..alhamdulillah..tp kene jgk rase masuk muncung itik tu..adumakkk aiiii...redhoooo bt kali ke-2 sepanjang mengandung..then doc cek ade keputihan skit..air ketuban xkuar dah..tapiiii stillll kene refer GH katenyeee...againnnn naik ambulance lg, dorg hantar ke GH pulak..time tu suami pown da sampai, so die follow ambulance dr belakang..aku xbaring ea dlm ambulance..nurse suh baring aku kata "xnk la nurse, sy xsakit" . segan je nak baring2 bagai mcm cedera parah nau..haha


Sampai GH, diorg tolak pg trus ke bahagian bersalin tu..so detail check up kt sana dan againnnnn kene sodok lg dgn muncung itik tu..wuarghhh stress weyh..tp nk bt mcm mane kan..redhoo je la, nasib baiklah yang handle sume doc perempuan..lame jgk menunggu dari jam 11-2.30 ptg, kene salin baju pink sume la..amik darah bagai..sempat amik experience org menjerit nk terberanak..daripada aku xsakit, tibe2 rase jatuh sakit dah sebab kiri kanan semua ibu2 yang sedang menanti saat2 kelahiran..ade yg muke cool, ade yg muke berkeriut menhana sakit..ade yg mcm xde perasaan, ade yg menjerit2..adumakk aiii


Akhirnya tetap kene warded jgk even aku cube sedaya upaya untuk kelihatan cergas seperti tiada ape2 yang berlaku..nasib suami pg lari ke UTeM amik GL skejap, jd dpt la duduk bilik yg selesa skit..sbb fikiran aku duduk wad ni akan buat kite stress dgn keliling jgk..huhu sbb ni 2nd time kene warded..1st time dlu mase eksiden zaman kanan2..tu pown sehari je..



Petang kene warded tu mak ayah, mak ayah mertua ipar duai sume sampai..wahh meriahhh mcm dah selamat melahirkan cucu dorang..haha..mak cuak jgk, sbb ye la takot kot2 aku kene beranak dah ke kan..kenduri doa selamat blom buat lg, plan nk bt lg 2 minggu tp cucu dah keluar dlu plak..hehe...alhamdulillah xde ape yang serius pown, bile bocor doc takot ade infection..so thats why dorang tahan kite tuk pantau..igt 1malam je warded, then doc suh stay lg smlm..puas merayu bg la sy balik, sy rehat kt uma..doc kata alaa awak stay 1mlm je lagi..katil sedap, bilik selesa makan pown sedap kannn..mknan tawar sedap..oke fineee stay smlm je lg..pagi jumaat 16hb tu, aku mandi cpt2 sblom doc round, pakai bedak wangi2 bagai nk tnjuk muke sihat walafiat..haha akhirnya doc lepaskan tuk balik..huhu..sebenarnya happy je duduk wad tu sbb dpt tgok baby dan dgr pengalaman org lain bersalin..dlm bilik aku duduk tu ade 4 katil..akk depan tu bersalin czer..kadang xlarat nk jaga anak die sbb ank die asik nangis je..aku ksian, aku jagekan bg pihak die..bile angkat je mst princess tu senyap..mane x jatuh kasih..rambut lebat kemainnn..smpai skrg terindu2 baby princess akk tu..sobsss

So itu je experience warded aku..hari last wardedkandungan genap 28 minggu (7bulan) huhu..yg best, hari2 dan setiap 2 jam skali nurse cek jantung baby..dgr degup jantung baby tu satu perasaan sukar nk gambarkan..kite happy bile dgr anak kite sihat walafiat dlm rahim kite ni..dan sepanjang warded, baby pown sgt aktif dlm perot..tatau kenapa..aktif luar biase skit, tp doc kata xde ape..maybe persekitaran dan mood kite btkan die stress/ happy...xpasti lah tu..

Tau kenapa aku beriye2 sgt nak balik cpt, doc tnye ade bocor ade darah sume aku kata xde xde..ade contraction? xde xde...ade sakit2 kt ari2, xde xde..sume xde la..haha..alhamdulillah mmg xde pown, bukan tipu tau..aku poisitif je sepanjang kene warded..xnk stress2..sbb aku nk kuar cpt..then lg satu nak attend dinner company..bahahahahah ! xptot kan ! alaaa tapi2 mmg aku rase sihat, doc pown kata baby ok sihat aktif..so xde la aku tertekan sgt..bukan xsayang anak oiii sanggup semata nk pg dinner..tidakkk...sbb rase sihat la nk jgk gagahkan diri pg dinner kt PICC..hehe

seee muke segarrr kemainn...siap upah MUA tuk make-up kan makyong ni kasi berseri2 skit..
MUA pown BFF sndri je..mmg freelance MUA..tiap tahun dinner amik die je..puas hati !


kalo xpg, sian hubby pg sorang2 nnt..baju sume dah siapkan awal2..dpt dress ni btol2 hari2 aku kene warded tu..tu terngiang2 nk jgk sarung..bahaha alasannn !


Haiii dis is my best friend yusmawaty..kami dah berbisnes hampir 3 tahun bersama..kawen sama, mengandung sama, anak nk lahir pown tahun yg sama..tp yus dah tggu hari dah time ni..and dahhhh pown selamat melahirkan baby girl jam 8.00 mlm td (25 Jan. 2015) secara normal..awal 2 minggu dr due date..kes same, die pwon da leaking awal..so kene bersalin within 2 days..alhamdulillahs selamat dah semuanya..mommy sihat, baby pown sihat sgt ! siyesssss sgt happy tuk yus dan ajak...rase mcm yaAllah besarnya kuasa Allah swt tentukan kehidupan setiap makhluknya..

xsabar nk timang ank sendiri pulak ! 74 hari lg..semoga dipermudahkan urusan kami pulaa..aaminnnn

hiiii genggg2 blogger mommy sy..sy dah chubby skit kan ! hihi
idung tu ikot makkkkk sgt nak oiiii...




8 comments :

MizzTina said...

alorrr, berserinya mak yong ni uit... kemahen cargasss kan p dinner, jg sikit dik oit..

e k i n ♥ y u s r i said...

semoga dipermudahkan semuanye...
insyaallah

Keyna said...

siannya akak.. patutla senyapp... akak kene jaga elok2... jangan penat sangat... semoga semuanya baik2 je taw.. :)

myrah said...

wahh..awal2 dah merasa naik ambulance, akak dah nak beranak baru dpt merasa..hihi..

semoga dipermudahkan ya fadh :)

cik fadh said...

terima kasih semua..doakan fadh ;)

Rina Ellisa said...

fadh merasa duduk wad sebelum due..
Rina masa awal2 pregnant dulu, beriya2 nak sangat masuk wad.. hahaha.. sebab utama nak rehat puas2, malas pergi keje.. tah pape.. hahaha

Semoga fadh selamat semua ye yea..

Jaga diri baik-baik tau..

cik fadh said...

Rina : wahhh rina sendiri serah diri nk duduk wad yer..haha..jgn mintak2 tau..huhu..

tp best je dpt duk wad time preggy ni sbb baby kite dipantau sepenuhnya so kite rase selamat je baby kite..dpt rehat cume stresss skit la dan bosan..haha

Siti Shahfinaz Jaafar said...

take care of yourself ok..

yang penting vogue the vasss masa dinner..hikss