Pages

03 February 2015

Pregnancy : Checklist Barang2 Baby ;)


Assalamualaikum..

Hari ni rajinkan diri tu update pasal checklist barang baby sbb sblom ni xpenah buat..so nak jgk adekan dlm blog ni sbb mane tau nk refer2 balik untuk ank ke-2 ke-3 nnt ke..amboihhhh dah nyebuttt anak ke2 anak ke3..hikhik..

Moh kite semakkkkk ape yg dah ape yg belum..ape yang penting tapi aku rase xpenting atau terlepas pandanggg...checklist ni aku dpt dari cik google je..so kite follow je..

Baby Gear

1- Set Baju Lengan Pendek (5pasang) Done!
2- Set Baju Lengan Panjang (5pasang) Done!
3- Romper & Sleepsuit (part ni rasenyer xterkire..lebih 10helai) xbole kawan nafsu..huhu
4- Mitten & Booties (10pasang) Done!
5- Barut Pending! baru ade 3helai, kene tambah lg..
6- Sapu Tangan (6helai) Done!
7- Baby bip (xperlu)
8- Topi (2helai) Done!
9- Tuala Mandi (2helai) Done!
10- Selimut/Bedung (3helai) Done! Selimut/bedung kalo xcukop, pakai napkin je..hoho
11- Bedung Swaddle (1helai) Done! swaddle ni agak mahal, beli selai je asal merase..haha!

Tuk baju2 yang aku beli tu mcm banyak sgt..biaselah ni sume penyakit 1st time jd mak kot..baru2 beli ikut list, pastu pg lg, capai lg sepasang dua, pg lg capai lg..aihhh..tp aku ttp beringat yang mst beli baju size besar skit..tuk size newborn aku beli xbnyak..yg lain sume size 3-6bulan..pakai la baju besar2 tu nak yer..huhu..

Diapering

1- Napkin Done! Beli set tu ade 10helai..lebih dr cukop kot tu..huhu
2- Lampin Pakai Buang Pending! 
3- Diapers Wipes Done!
4- Safety Pin Done!
5- Changing Mat Done!
6- Nappy Liner Pending! rase mcm xperlu..
7- Beg utk Diapers Pending! backpack keras tu je senang kan..suami nk bawak pown xsegan..huhu
8- Detergent Khas Untuk Mencuci Done!

Baby Care & Grooming

1- Bedak Bayi Done!
2- Losyen Bayi Done!
3- Shower Bayi Done!
4- Syampoo Bayi Done!
5- Minyak Bayi (Baby Oil) Done! Barang 1-5 beli set kecik je dlu..
6- Minyak Telon Done! (beli jenama Tropika, org kata bagus)
7- Cotton balls Done!
8- Cotton Buds Done!
9- Sikat Bayi Done!
10- Nail Clipper Done!
11- Nasal Aspirator (utk selsema) Done!
12- Thermometer Done!
13- Cream Rashes Baby Done!

Barang2 8-11 tu beli set grooming Tommie Tippie je..sume lengkap dlm 1 set tu..xyah pening2 beli 1-1..huhu..

Feeding

1- Botol Susu (1kecik + 1sederhana) Done! Niat mmg nk BF..beli botol susu tuk spare kot2 la kan ade masalah nk DF nnt..harap2 xde la..
2- Bottle Sterillizer (guna kaedah tradisional je la nak..huhu)
3- Berus Pembersih botol Done!
4- Nursing Pad Washable Done!
5- Nursing Pad Disposal Done!
6- Nipple Cream Pending! Ape yg bagus? boleh share..
7- Breast Pump (Medela Swing) Done! 
8- Nursing Bra Pending! bab bra ni aku cerewet skit la..ade beli 2-3 helai tp sume xselesa pakai..sobs
9- Nursing Pillow Pending ! mcm perlu, mcm xperlu..tgok keadaan nnt la cm ne..huhu
10- Nursing Cover Pending!
11- Termos Done!

Lain-lain Keperluan Extra

1- Bedding Set Pending! kejap nk tilam kekabu kejap x..last2 order set quilt je sbb fkr praktikal nk bawak kemane-mane..kalo beli kekabu, pakai kt uma je..nk travel kene beli lain..oii pening2..
2- Katil Bayi Pending! at 1st teruja nk beli babycot, fikir2 balik nnt2 la lepas bersalin kot btol2 perlu baru beli..time pantang nnt lom nk pakai lg kan..
3- Kelambu Tudung Saji Pending! 
4- Besen Mandi (mandi kt sinki je dulu ea nak, hehe)
5- Penyakut Baju Berklip Done!
6- Penyangkut Baju Done!
7- Stroller Pending! Dah survey2 tp lepas beranak baru beli..
8- Car seat Pending! Lepas beranak jgk..

Keperluan Berpantang

1- Set Lepas Bersalin (Tanamera) Done!
2- Stokin (2helai) Done!
3- Baju Sejuk Pending! alaaa sarung je cardigan tebal2 tu..huhu
4- Tunku Pending! Batu sungai je boleh? haha
5- Kain Batik Done! balun mak punye je..hehe
6- Maternity Pad/ Pad Biasa Pending!
7- Bengkung Done! include dalam set tanamera..

Ok tu je dalam checklist..ade jgk yg aku gugurkan dr checklist sbb mcm detail nau..pening dibuatnye..huhu...rase2 ade x bende penting yang tertinggal?? 

Banyak jugak yang da settle..alhamdulillah..mane yang pending tu, bagi aku sumer tu minor dah..ade lg 9minggu tuk lengkapkan dan ade jgk yang lepas bersalin baru fikir tuk beli..rasenye keperluan yang dah ada ni, kalau nk bersalin sume dah cukup lengkap dah..cuma blom lg la sediakan beg baby dan beg mummy dlm kete tu..beg pown xbeli lg..haha..Insyaallah masuk 34minggu nnt dah bole prepare beg dlm kete..buat sementara ni sume sumbat dlm storage box je..kalo la katakan nnt tibe2 baby nk kuar awal, beg baby xde lg, suh suami aku angkat je storage box tu pg hospital..bahahahaha..xpenah dibuat org!




Sume dlm ni dah siap2 basuh..tiap kali bukak box storage ni, wanginyerr bau baby..huuuuu...


oke sekian checklist dari mommy fadh ;) ececehhh
baba dan mommy dah semakin kembang..lebau pinggan dah muke maknyer tuh..alahaiii comellll..eh ! ekekekeke...


"Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.


Ya Allah, rupakanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepadaMu dan kepada rasulMu.


Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudahdan selamat. 


Ya Allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna dan berakal dan pandai, alim dan beramal.


Ya Allah, panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadis dengan berkat Nabi Muhammad s.a.w dan segala pujian bagi Allah Tuhan semesta alam."


9 comments :

e k i n ♥ y u s r i said...

baby boy ea?
hehehe

Rina Ellisa said...

husband rina pon panggil kelambu tudung saji.. Hahahaha..

Waaa dah siap letak dalam box dah barang-barang baby Fadh..

Semoga di permudahkan semua nya Fadh.. Amin Ya Rabb :)

misz sheyla said...

nipple cream kite guna nursing butter palmer... ni memang kena beli sebab nipple crack ..sakit gile2...tapi nurse ajar petua kalau nipple crack amik air susu belah knn sapu pade nip blh kiri...gitu lah sebaliknye...
nursing pillow kena beli...pndapat kite la..sebab baby kite umur 2 minggu kite dah xlarat nk angkat time die mnyusu..

cik fadh said...

kak ekin : hahaha warna2 baju universal kan nmpak mcm baby boy..tp wallahualam kak..hehe

cik fadh said...

rina : hahaha senangkan nk fhm kalo tudung saji tu..kalo x org igt kelambu katil ke ape..hihi..

aaminnn semoga rina pown dipermudahkan nnt..cpt2 packing barang2 baby..da siap legaaa..

cik fadh said...

misy sheyla : owh yg tu bagus ea..ok2 nnt fadh cri..tq tau ;)

Keyna said...

sukanya kak fadh.... tak lama dah kan... ya'allah kejap je masa berlalu... semoga akak dan baby selamat semuanya...

ps : nanti ina mengandung, tumpang tengok checlist ye... hahahah :)

cik fadh said...

Keyna : tu la skjap mase berlalu..boleh ina, amik je, fadh pown amik checklist org..haha

cik mah said...

Wah..seronoknyer tgok semua dah nk siap...take care..xsbr nk tgok bby..