Pages

09 February 2015

Pregnancy : 8 bulan ;)


Assalamualaikum...

Pejam celik pejam celik, minggu ni kandungan da masuk 32 minggu which is dah 8 bulan..alhamdulillah so far ok, baby pown alhamdulillah setakat ni ok..kan dah kene start kire kiraan 10x sehari tu..ritma die hari2 pown cantik lagi..start jam 9pagi kira, area kul 6ptg ke 8 malam kiraan dah cukop..kadang2 terlepas pandang jugak kiraan tu, cepat2 usap2 baby suh gerak..kalo dah terlepas pandang lepas kul 9, otomatik aku cpt2 terlentang nk bagi die gerak..sbb baby dlm perot mmg xsuke mommy die terlentang, mgkin die sempit jd die akan bg respons kick kick kick ! haha marahhh la tu..kalo die kick tu, so aku rase selamat dah walaupun aku lupe tu kiraan ke berapa..awal2 dlu eksaited jugak kira, lame2 jd imune sampai lupe..haha..tp keep remain myself la, nk bt dunno je kiraan xcukop xbole jgk kn, so nk make sure baby move, cpt2 tido terlentang..kalo die dah kick skali, bru bole tarik nafas lega pnjang skit..huhu..

Baby skrg mmg pndai bg reaction dgn kite..aku tatau la hakikat sebenarnye ape dan knape..tapi ade bnde kite tau baby suka, ade bnde kite tau die xsuke..contoh yg aku perasan, setiap kali aku solat 5 waktu, baby akn move smoothly, nk2 lg kalo tgn kite tgah kiam..dpt rase very the gentle movement die tu..so aku anggap die tenang dan suke time kite tgah solat..then time die xsuke adalah bila kite tumpang tangan kite atas perot..contoh pegang nset dan bersandar..kan tumpang tangan kt atas perot, sat g xsampai bbrapa saat, yeahhhhhh rasekan kick 1kali!!! amboiiiiii baby, xbole mommy nk menumpang tangan skit ea..haha..ekcelli bnde tu comel sgt, lawak pown ye..kadang suke ngusik dan dengki die, ltk lame2..die kick 2 3x pown aku ltk je..mommy tgah scroll IG ni..dok diam2 dlm tu..jgn melawan ! bahaha..

Owh ye, now mommy kuat cengeng..jgn silap skit o jgn tersentuh skit, meleleh air mata ni..mmg tu kebiasaan org mengandung kot..mcm mane hati kental pown lah, kalo dah tersentak skit tu cmfirm hujan membasahi pipi..nak2 lg berkaitan husband..kadang suami tu xde la melukakan hati kite pown, kite borak2 mcm biase je, tersentuh dgn kprihatinan suami pown nangiss ! suami lambat amik kt tmpt keje pown nangissss ! tgok suami tido pown nangissss ! pasal smlm nk pickup suami balik team building, da siap2 then suami kata nk ke rembau dlu hantar kawan baru turn back seremban, then baru aku pick up die..aku sentapppp dan nangissssss ! tgok duit xdek dlm purse pown nangisss (padehal pg la bank cucukkan) payohhh payohhhh...ni ha men whatapp ngan suami, suami kata "xlama je lagi baby nk jmpe mommy dan baba kan" aku tacinggggg trus nangisssss..dah knapeee kauuuuuu...haha ! mengadaaaaaa sgt ni..sok sok ank kuar, kuat cengengggg sume salahhhhh aku ! wuaaaaa !

Berat sepanjang preggy xnaik mendadak sgt..sebelum mengandung dlu 61kg, now last timbang last week 69.5 kg..lebih kurang 8kg je naik...so belom ade experience minum air gula, HB pown drop skit je ritu dr 11.2 ke 10.8..so solution die nurse suh mkn iron tablet 2x shari..pagi dan mlm means 4 biji sehari kene telan..idunlikeit! busukkkk...kadang saje2 lepas pndang..mkn skali je..sory baby, mommy poninggg mkn iron tablet tu..mommy ganti dgn hati ayam, kerang dan bayam je ehhh...hehe

Lagi ape nk update? ok dats all 4 today..yang benarnyer nk hilangkan poning kt kepala ni..nmpak mcm simptom2 trimester 1 dlu dtg balik la..penyakit tido, pening dan mual..harap 2 3 hari ni je cm ni..esok dah ok..aaminnn...

comellnyer awok baby !






12 comments :

Rina Ellisa said...

hehehe.. yg bab masa kita tengah solat tu, baru nak baca alfatihah je dia punya gerak senget2 tangan di buat nya.. seronokkkkkk!! hehehe..

tak lama je lagi fadh bby keluar dah kan.. kejap je kan :)

e k i n ♥ y u s r i said...

bestkan rs baby gerak?
hehehe

Keyna said...

nak rasa jugak.... huwaaaaaaa mitok2 la tahun ni dapat rasa.... kak fadh doakan kta..... sob..sob...sob... :(

cik fadh said...

rina : haha kannnn ! die mmg tau je timing kite solat..rancak la die dlm tu..syukur semoga baby kite kuar nnt pown rajin solat..aaminn

cik fadh said...

kak ekin yusri : huhu mst la best kak..nikmat yg xterkata..

cik fadh said...

keyna : insyaAllah keyna..fadh doakan keyna cpt2 lekat semula..aaminn aaminnn

Yna said...

seronok jek baca entry ni fadh..
waaa..rindu nak preggy balik..
semoga semuanya selamat ye..take care..=)

dada said...

seronoknyea fadh. semoga semuanyea selamat eh. baby cepat keluar.....

cik fadh said...

Yna & dada : in syaAllah next turn korang plak..fadh doakan..aaminnnn

orked violet @ SYA said...

sedawa? ade ke baby sedawa dlm perot? confused jap.

ala..fadh ok la sensitip terlebih. time pregnant ni la husband nak layan bini die over sensitip pon. sok2 da ade baby, focus die dah kene share 2 da. hahahaha

cik fadh said...

sya : ade sya..baby mmg bljr sendawa/tersedu dr dlm perot lg..huhu nnt sya rasa..

MizzTina said...

eheheh..omey je baby..