Pages

19 March 2015

Pregnancy : 9 Bulan ;)

Assalamualaikum...

Alhamdulillah usia kandungan dah masuk 37weeks esok yakni bersamaa 9 bulan 7 hari.  Setakat ni blom nampak tanda2 yg obvious tuk melahirkan..Masih aktif mcm biase, jalan pown laju lagi..pergi kerja mcm biase dan belum plan tuk cuti awal lagi sbb rase badan masih kuat lagi..kalaulah dpt cuti awal kan best tp sayang plak nk cuti awal seminggu o 2 minggu sebab nnt kene tolak dari cuti kite 3 bln tu kan..nnt berat hati nk naik keje awal pulak ! hahaha...so kite ikut je lah bile baby nk kuar kan..harap xde la terkeluar tanda2 nk bersalin tu kt tempat kerja..biarlah dkt rumah ke ape..xsusahkan orang lain..susahkan suami je..hikhik..

Selasa ritu check up dkt KK, nurse kata baby dah masuk laluan..part paling best bile nurse tu pulak bertepuk tangan tgok HB aku naik balik..sblom ni 10.2, ni dah naik 11.5 trus..yeayyy...nurse tanya makan ape? aku kata makan iberet yg doc bg jelah then tggalkan sume pati delima dan madu sbb tekak xboleh telan lg dah bnde2 tu..tp aku gantikan lah dgn makan kerang dan sayur2..minum susu pown skrg dah banyak skip2..kadang terlupe kadang mmg tekak xmo..vco mkn pown ade lah seminggu skali..ptot makan tiap2 hari dah..nape la xdisiplin aku nih..hishh ! tampor pipi banyak kali !! mgkin sebab rutin harian yang super pack dan busy, buat badan terlalu letih dan fkr nk tido je bile balik rumah then xnk telan pape dah..

Baby gerak aktif mcm biase..harap teruskan aktif ye syg..dah dkt2 ni, rase mcm setiap mase die move..mase tido die kurg sgt..aku tido malam pown die aktif tp bkn lah aktif menendang2 tu..mcm move gentle mcm tu je..mgkin ruang die dah sempit kt dalam tu, so bile aku bnyak gerak, baring ke ape die xselesa ke mcm mane so die pown nk btolkan kedudukan die jgk..huhu..igt maknye je nk selesa, babynyer pown nk selesa jgk..hehe ;)

Malam td pown dah pergi detail scan dkt Klinik An-Nur, doc situ pown kata baby dah engaged, estimated berat baby dah 2.7kg dan air ketuban dalam 11.7..so far semua ok..syukur alhamdulillah..berat mommy setakat ni dah cecah 73kg..sebelom preggy 64kg, drop 61kg..now kire dah gain hampir 12kg..wuhuuuu !

Barang2 baby alhamdulillah dah complete kot..kalo nak tu sume dah ade la..yg aku hold kan dlu cume stroller dan car seat je..tu nnt lepas2 pantang pown boleh beli kan..in syaAllah..


Ni kain cotton flannel nak buat bedung dan barut baby..dah siap pown semua..knapelah xjmpe awal2 kain ni, kalo x, xyah beli swaddle & bedung moden mahal2 tu..nasib baik lah time beli tu beringat jgk jgn beli bnyak2..time tu fkr nk bedung anak pakai kain napkin je..haha..TQ kt nenek sbb nenek yg gigih suh bt sendiri, cari kain sume..murah je rupenye kain cotton flannel ni..aku beli 1m x 1m baru RM8 je..kalo bt barut, kain 1m tu bole bt 4-5 helai barut..jauh jimat dr beli kt luar..hntar upah jahit je la tp tuk barut kakak aku jahitkan..jimat lg..bedung tu hntr jahit tepi je..selai RM5 je caj die..settle !

Kenduri doa selamat pown dah diadakan mase kandungan 8 bulan ritu..alhamdulillah..bt simple2 je, orang kata kenduri melenggang perot, bukan2, aku xbuat pown lenggang perot..cume doa selamat dan bace yassin semoga dipermudahkan segala urusan melahirkan nnt..in syaAllah..juga diadakan untuk kakak aku (5bulan) dan kakak ipar (4bulan) usia kandungan mereka sewaktu majlis diadakan..alhamdulillah..







Semoga segalanye dipermudahkan..menunggu hari adalah 1saat yang sgt2 mendebarkan..kawan2 ramai yang dah selamat melahirkan..syukur alhamdulillah, tumpang happy tuk semua..asik tgok baby org je..bile la dpt tgok baby sendiri pulak..tidak dilupekan jgk kepada rakan2 mommy to be yang diuji dengan pelbagai ujian sewaktu melahirkan..Al-fatihah tuk baby syurgamu..sesugguhnya bekal untuk kamu disyurga nnt telah ada..yaAllah kau permudahkanlah urusanku melahirkan khalifahMu didunia ini, semoga zuriatku dilahirkan dengan mudah dan selamat..aaminnn...







7 comments :

misz sheyla said...

xlame lagi tu..kite bersalin mase 37 weeks..ngam2..semoga dipermudahkan segala urusan ...

e k i n ♥ y u s r i said...

semoga dipermudahkan fadh
hr tue nak reply wassup fadh, tp ms tue kat krubong, line tenet xde....

sorry sgt

CXopportunities said...

may Allah ease everything!! bestnye tgk perut cik fadh da besar. huhu. tahniah! tahniah! doakan cx jg ya! if tkde aral, raya haji . jauh lagi tu. keh2.

Rina Ellisa said...

semoga di permudahkan semua nya Fadh.. Amin Ya Rabb..

Tak sabar nak tunggu baby kita keluar kan.. Hari2 tengok baju baby je.. Heee :)

cik fadh said...

Tq semua yang mendoakan..harap2 dipermudahkan semua..aaminnn

Kak ikin : haha xpe kak..tggu jgk akk reply lame2 lupe trus..huhu

cik fadh said...

CX : wahhh cx pown preggy ea..tahniahhh dear..pejam celik pejam celik sampailah masenyer tu..huhu

Rina : xsabar sgt rina..rase nk suh baby kuar hari ni je rase..hehe

cik mah said...

Horay2...rajin mommy to be wat...mesti bby hepy sngt..