Pages

29 July 2015

Ceritera Syawal 2015


Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya Yang Ke-14 ;) 

Nak jgk la semat cerite syawal tahun ni..kalau ikutkan malassssnye la hai nk update blog skrg tp demi kenangan2 di masa akan dtg, gagahkan jgk..lagi pulak tahun ni 1st time beraya dgn anak kan..haruslah dicoretkan sedikit.

Tahun ni raya turn rumah mertua..preparation raya tahun ni sangat tunggang terbalik..5hari sblom raya pown kami still blom ade baju raya sedondon..suami kata nak pakai jubah beli siap je tahun ni, so die xde la tempah bt baju melayu ke ape, salu dah tempah awal2..aku pulak hntr tempah baju hari ke-2 bulan poser so mmg full dgn tempahan..hntar 4 pasang, tp auntie tu kata die bole siapkan 2pasang je..lg 2 pasang lps raya..ok la ok la..sekali yg 2 pasang die siapkan tu pown amik 2hari sblom raya besar besar kau ! wuaa stressss..tp aku xmarah auntie tu...sbb mmg mase hntr aku ckp aku baru lps bersalin, mgkin setting dah lari skit..so auntie tu ukur baru..tp tatau la nape kain aku bole masuk lg 1peha org..so redho je la..pas raya ritu hntr balik alter dan till now masih tggu lg baju 4 pasang tu disiapkan..nasib la ade beli sepasang baju siap wana ijooo ikut wana ala ala jubah suami..suami beli jubah imam muda asyraf, beli dkt KL raya fest dkt pwtc..mule xnk beli konon2 baju yg hntr tempah tu bole pakai..tp hati ni tersangkut sgt kt baju tu, takot termimpi2 so aku rembat jgk la..akhirnye jd penyelamat tuk aku pakai raya pertama, mak ko ijoo!..naurah punye dress pertama raya lagi ksian, ssh sgt nk cri dress baby wana ijoo..sehari sblom balik kg, mlm tu siap2 kami g terjah H&M, alhamdulillah xjmpe ijo tp putih tu ade jgk la daun2 wana ijo..jadi la nakkk !

Pertama kali beraya tanpa mak ayah disisi..aku mgkin ok lg sbb kt rumah mertua trase meriahnye sbb semua adik beradik raya sama tahun ni..tp ksian kt mak ayah aku la..aku kol ptg mantai tu nyanyi2 lagu raya, tibe2 terdgr kt hjg talian tu suara mak aku sayup je menangis..die kata kt sini xmcm raya..sunyi je ha..sedih sgt hati..xpernah rumah sunyi mcm ni bile tibe raya..lain kaliii korg adik beradik jgn la bt mcm ni..berbagi2 la 2sini 2 sana..aku ade 4 beradik..kebetulan plak tahun lepas sume raya dgn mak ayah, jd tahun ni sume beraya rumah mertua, adik aku yg bongsu blom kawen tp bole plak hari mantai tu dan hari raya die keje..so mmg terkontang kanting je la mak ayah aku berdua kt rumah tu..tu yg trase sunyinyer tu..alahaiii sedih aku dgr..dah laaa 2 beranak ni menangis teresak2 dlm talipon..gile xsedihhh..in syaAllah tahun depan raya kami berbagi2 ye mak..

Ok skian cerite sebelom raya, jom share gambar rayaaaa !

mcm xpercaya raya kali ni dah ber3..dah jadi mak org ! Naurahhh tu mmg timing die tidoqq..so melepet je la gmbr2 die sume..huhu

Ni bersama kembar husband..kalo dibukak spec mata dan ketayap tu muke dorang masyaAllah seiras habis..muke anak kami mase baby pown lebih kurg je sbb masing2 ikut muka abi dan babah die..huhu..sikecik ijoo kt tengah2 tu anak k.ngah..dak azira..

Ini keluarga besar suami..suami ade 7 adik beradik, 6lelaki 1perempuan..suami yg bongsu..semua adik beradik ade..semua beraya sini tahun ni...seronok dpt berkumpul ramai..meriahhh rase..pak dan mak mertua pown tema ijau tahun ni..mmg mak ko ijooo sume tahun ni..haha

Selesai solat hari raya, selesai sesi bergambar bermaaf-maafan dan kutip duit raya, dah jadi kebiasaan keluarga suami bile raya akn balik ke kg. di melaka round habis semua rumah sedara mara di raya pertama tu..so moh lee..ehhh gmbr aku mntk mahap ngan laki aku tahun ni mmg xde sbb mmg xsalam sbb kelang kelibut si Naurah dah bangun tido nangis2 sbb rimass agknye pehal kecoh2 ni..haha

nk gerak kuar umah, die smbung tidoq lg..



Naurah dirumah pertama mood die baik lg..tu sume ketawa koyak mulot..bkn nangis..
tp start rumah ke-2 ke-3 die dah mule rimas..nk tido tp panas..so crancky2 nk tido..
smpai rumah ke-4 terus tumpang mandi dan tkr uniform..

dah mandi, mood happy balik!

moh pg rumah ke-5 yakni rumah terakhir rumah mak kaklong..bergmbr sakan sbb rumah unik skit..kalo tingkap rumah tu bukak lg cntik kan..





Naurah xpndai lg amik gmbr extreme2 mcm ni so muke die tonyokkkk je gitu..kalo amik gmbr die selfie sorg2 mcm kt atas tu cpt je die senyummm..xsenyumm die kerotttt dahi..

selesai raya pertama kami sekeluarga..seriuss babe, 1st time raya ade anak kan..jgn la ckp nk gojes2 meletoppp kebabommm..haha xmampu derrr sbb ank dok lekat je..mood baik, bg die lepas kite bole la tarik napas lega dpt minom dpt makan..time die nk tidoq, ha bergendong2 dodoi anak..blom kisah nak pam susu lg kt uma org..handbeg beli kemahen tp pegang pown idokkk..suami je dok kelek handbeg bini..bini handbag die anakkkkkkkkk...huuuuuu..kasut raya xbeli sbb heel lame2 pown ade xpakai lg tp jgn berangan la nk pakai heel ke wedges ke..pakai seliparrr adalahhh paling selesa ! mmg berhuhuhu je la aku raya ni..laki aku dok gelakkk je aku beraya tahun ni sbb aku xmcm aku yg dlu2..sempoiii sgt raya ni..suke perli aku "hi mommy gojess!" grrrrrrr...


sekian cerita raya pertama kami..nnt smbung lagi..tata !



4 comments :

orked violet @ SYA said...

hadoiii. nak jugak cmniii!!!!! iskkk

hahahaha. xsabo!

cik fadh said...

in syaAllah cepat atau lambat, masenye akn tibe...fadh doakan sya selalu..aaminnn

misz sheyla said...

kite xde pun gmbo raye ngan suami..sibuk ngan anak..sampai x ingt bergmbr..huh..jeles...tunggu raye haji ni plak

Rina Ellisa said...

hehehee.. sama fadh.. rina beraya tahun ni pakai selipar je.. memang selesa..
dah ada baby tak sempat nak pakai kasut cantik2.. baru nak sarung anak dah ekk ekk nangis.. kelam kabut tapi best.. hehehehe..