Pages

06 September 2015

Milestone Naurah Arissa

Assalamualaikum...

Xpernah update perkembangan Naurah dkt blog..syg plak terlepas banyakkk sbb skrg naurah da masuk 5 bulan pown..igt xigt je la ni so sementara masih acah2 igt ni rase nk update jgk la sebagai rujukan tuk adik naurah nnt..haha

Esok naurah genap 5bulan..dan ptg smlm tibe2 badan naurah dedar..cek suhu 38.8'..bagi aku tinggi dah tu sbb skit lagi nk cecah 39'..trus suami rendam air asam jawa dan lap2 badan naurah..pakaikan cool fever kt tengkuk die..mlm td mmg xtido lena la sbb nak pantau suhu die..naurah kalo demam die xmeragam, die termenung je..bile ditegur die senyummm je..adakala die tegur kite balik aaa aaaa aaaa..tgok suhu die xturun2 jgk, trus bg ubat demam yg die dpt mase cucuk 5bulan last week..lps mkn ubt, tgok die dah lemah then aku dodoikan lena die kt lengan..muke sgt2 kesian smpai meleleh2 air mata dodoikan die laaailaaaahaillallah muhammadurrasulullah..zikir feveret die..aku prasan naurah kalo nk beralih bulan mmg badan die akan demam tp demam die sekejap je la..xmelarat smpai 2 3 hari..Ok nk cter perkembangan die ni xikut umur ye, aku hentammm ikut mane yg aku igt je la eh..ngeeeee

Meniarap

Naurah start kerap mengiring lps masuk 2bulan..then seingat aku 1st time die meniarap sehari selepas anta die uma BS..time tu die bru masuk 3bln..mlm sblom tu die cube2 meniarap smpai kitorg laki bini jd teruja sgt..berlari2 suami dr dapur bile aku jerit abggg naurah dah pndai meniarappp ! haha..dulu mase meniarap die xdpt lepaskan lg 1 tgn die tu..so kene la jgk tolong die lpskan tgn tu..skrg die dah expert dah angkat bontot tuk lepaskan tgn 1 lg tu..dlu payohhh nak angkat kepala..niarap kjap dah nangis2 mntk pusing..skrg dah pndai tupang tgn kt bawah dada nak angkat kepala..boleeee la bertahan lame skit..kalo penat die ltk pale die kt bawah..da bosan nnt die jerit la suh pusingkan..ade hari die xnk meniarap lgsung..suh pusing pown xnk, die pusingggkan balik bdn die bile kite tolak2 suh die pusinggg..haihhh..xsabar tunggu die niarap dan pandai pusing balik bdn die nnt..huhu..




2bulan stengah..sepupu sebelah tu baru 2hari umurnya..debab sgt Naurah time ni..
gambar niarap ade kt IG..malas pulak nk transfer ke PC..haha..jom follow iG : cikpuanfadh
sempat promoooo..puuui sgt !

Senyum Ketawa Melekek-lekek

Ni mase pantang lg dah pndai senyum..tp xpandai ketawa melekek-lekek lg..die bermula dgn uuuuu uuuuu uuuuu je dlu..ajak borak, bebel2 je..kalo kite xtgok die, lg die bebel banyak..kalo tgok die, nnt die diammm plak tp senyumm meleret..rase nak tampor! ketawa melekek2 tu dah masuk 3bulan kot..atok die rajin melayan..die akan ketawa beriye2 kalo kene agah2 nk2 lg kalo die dlm buaian..kite nk tidokan die masukkan la dlm buai, tp senyum2 pastu ajk borak2 dlu..bile diagah lg galak la die ketawa..pastu mommy kata dah dah tido..mommy xnk kawan naurah dah, trus aku pndang tmpt lain..nnt die tgok kite xpndang die lg then die pndang tepi lame2 lene dibuai enjut2..haha..mcm biase, nk dgr die ketawa lekek2, dkt IG..kiki

mase ni 2bulan lebih lg, da pndai senyum melawakk..mntak penamporr cara senyum tu..haha

3bulan - bangun tido wajib menyengihhhh dlu gini..mane xterhibur..mata ngntok lg jd terus sugar bugar dek tgok anak menyeringaiii mcm ni pepagi..




4bln


Kerut Dahi ala2 the rock !


Mase lahir mcm xde keninggggg...haha makin lame makin nampak bentuk kening tu..kalo die pandang org die akan berkeruttttt gini..semakin ketara dah masuk 3bln ++ mmg gini la muke die kalo die tenunggggg sesuatu..kalo x tenung kening die biase je..sememangnya ni bkn dr babah bkn jgk dari mommy..mommy sndiri bulu kening bersepahhh dan halus..terbentukkk mmg xlahhh kan..so naurah ni aku rase mgkin dpt dari habit aku mase preggykan die..time preggy mmg aku rajin lukis keningggg..kot la kannnn terkenan ke ank..mmg hari2 lukis kening..nk bljr kononnya..ade kene ngena x agk2? haha

Hisap Jari Tangan Jari kaki

Memang x igt seawal bile tp semua baby pown aku rase same je..yg aku igt mase die 2bln stokin tgn asik lencunn je, lame2 aku xpakaikan dah stokin tgn..bior die golengg gitu dan main2 ngan tgn die sndiri..dlu air liuq xjejes..skaranggg jejes sbb hisap jari..ketawa pown jejes2 air liuq..skrg xyah ckp la..dgn kaki2 pown dah masuk mulot..sedappp die nyot nyot ibu jari kaki die..gerammmnye tgok, kite trik die tarik balik..kadang2 smpai lencunnn stokin kaki tu..geram sgt aku bukak stokin tu haaa isap isap isappp puas2 kaki tu..sedap sgt..smpai mommy die pown teringin nak tau ape rase isap kaki, then aku pg isap kaki die..terkekek2 die ketawa..




Berdiri tegap

2bln dah bole berdiri tegap dah kite pegang dan dirikan die..dulu kepala lembik sini lembik sana, terlepet sini terlepet sana..haha..ade yg tegur naurah tulang kuat dan tegap sbb umur die mase tu mcm terlalu awl tuk baby dpt berdiri tegap angkat kepala..alhamdulillah..btol la kot org kata sape suke kunyah ais mase mengandung, nnt ank kuar urat dawai tulang besi..wallahualamm..


2bln ++

Berat Badan

Lahir 3.2kg..1bulan 4.2kg..2bulan 4.9kg..3bulan 5.5kg..4bulan 6kg dan the latest one week sblom 5bulan 6.3kg..makin lame makin skit je berat die naik..naurah ni memanjangggg je..skrg 64cm..badan halusss je, dah xdebab mcm dlu..ikut sape tah memanjanggg je..minum susu pown kurg dah..3oz tu nak abiskan kene 2 3 kali minum kadang2 tu..kalo die btol2 haus2 baru sekali minum abis licin..gusi dah gatal ke ape tatau la, minum botol main2 je, kunyah2 puting tu..puting die plak die main tarik2 gune gusi die..kalo ade gigi mmg dah putus agknye puting tu die tarik2..tggal lg 1 bulan je nk introduce die dgn solid food..xsabar sbb skrg kalo tgok org mkn die dah mengicap2 mulot dah..then time kite makan la die bt hal merengek2..jelessss tgok org mkn agknye..nenek die bnyak kali je nk cube sumbatkan makanan, tp atok die marah..haha gudd atok !


Naurah SlimMode


Lagi lagi lagi??? ermm bnyak dah xigt tapi semua perkembangan same lebih kurang je dgn baby2 lain aku rase..alhamdulillah naurah membesar dengan sihat..dah ajar die main air dlm pool..mmg sgt2 eksaited budak tak takot air ni bile jmpe air..kemain die berkuak2..nangis skit pown x..jgn dah besor nnt xsuke mandi sudahhh la anak dara aku ni..sbb ade la org2 tua kata bdk kalo suke air kecik2, nnt dah besar liat nk mandi ! ahahaha..



nnt kalo ade rajin, aku citer naurah 1st short vacay..

Muke dari kecik sampai laa ni berubah2 anak dara mommy ni..

ok jmpe next entryy..tataaaaa dari Naurah Arissa ;)



6 comments :

Rina Ellisa said...

good girl naurah! :)

Bila nk jumpa ni fadh.. boleh borak2 nnanti.. Hehehhee..

cik fadh said...

alhamdulillah..

tu la kan, kalo ade group mommy2 blogger baya2 anak kite bole bt gatheringgg...syokk!
huhu...

rina balik kg. suami bole je rojer2 fadh..mane tau fadh pown ade kt pilah time tu..haha

e k i n ♥ y u s r i said...

good girl

orked violet @ SYA said...

elele si kening nih! geget kening baru taw! hahahahahahaa

EZAN IDMA said...

geramnyaaa tengokk/. comel gilaaa hhe

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)