Pages

01 November 2015

Solid Food untuk Naurah

Assalamualaikum..

Lame xmenaip..lameeeee sgt ! mase free banyak tp simptom2 xnk menaip tu dah berulang kembali tuk sejarah kedua kalinya..ececehhh tu nnt2 la aku citer..

Lagi 2 hari naurah dah masuk 7 bulan..cerita 1st solid food naurah mase 6 bulan pown aku xup2 lg dan hari ni baru ade rase nk story skit2 tu pown skit je la kot..hahaha dasarrrrrr malas mengarangg..

Tuk persediaan solid food naurah ni mmg 1st thing 1st yg aku fikir adalah aku nk bende yg cepat dan mudah ! sbb aku mak2 yang bekerja, aku xnk bende2 yg lecehhh..sume nk senangggg, manyiakkk cantikkk ! tp kalo survey2 mmg jmpe la yang nk senangggg sgt tu..lame survey nk cari blender yang boleh kukus then trus blend! nk beli avent punye mahallll nooo..400++ hishhh ! then usha lg dan lg kt lazada, kt littlewhiz sume la tp xbeli2 sbb aku malas purchase on9..xnmpak depan mata..nasib baik kebetulan ade baby expo mase awal bulan 10 ritu kt melaka so aku survey sana je..then dpt lah murah skit dr hrga sebenar Food Processor Brand Autumz..RM150 hrga dkt expo, kalo x hrga die RM180++ jgk la..ok la rembat je, jnji cepat dan mudah!

tadaaa ! comel je petite size..haha

isi air kt sebelah kiri tu smpai paras max die..tujuan tuk mengukusssss..nnt ade 1 lubang wap air panas masuk ke bekas jiran sebelah tu tuk kukus makanan korang..senang senang !ehehe

putar brape minit korang nk die kukus makanan korang..sat2 g berpeluh2 die bt keje kukus tu..huhu
settle kukus die bunyik TINGGGG! so korang yg tgh tido tu sama ada nk biarkan je dulu smbung tido, atau korang g kesat air liuq basi tu pg ptr tuk blend plak bnde ni..xde masalah blend panas2 sbb die plastik dan besi..xde compartment getah ke ape yg bt korang risau blend jd longgar ke xtajam ke haus ke ape..xyah tmbah air, air kukus tu nampakkk x kt bawah tu, so blend je trus..kalo rase2 pekat bru korang tmbah air skit..

Settle blend! ok lupe nk bgtau aku tgah bt puree lobak time ni..so mmg halus mulus seswai tuk baby mkn hasil die..

then aku trus ltk dlm bekas food storage 2oz treenie ni..dah sejuk simpan peti ais..salu sekali bt dpt isi 4 bekas 2oz setiap 1..mmg cukop tuk 4day ruless..huhu

dannn aku jgk bangsaaa rajinnn sgt..bg BS trus bekas ni tuk bekal setiap pg..tatau la korang kalo g pindah bekas lain..tp aku xxxxxx..aku bg gini je..then nnt BS rendam air panas, trus suap mulot naurah dr dlm bekas ini jgk gune sudu..dan BS pown kata mane beli bekas kecik2 ni..senang keje akk nk panaskan then trus bg die je mkn...xyah salin2 bekas..weeeeeee ! 

ok tu berkenaan bagaimana aku sediakan puree tuk naurah..naurah dah mkn mcm2 puree dan so far alhamdulillah sume ok dgn die dan die sgt lah pemakannnn orgnye..sume die bedal, brokoli bru2 ni aku bt perghhhh mmg bau die xsedap pastu rase brokoli semata mmg xsedappp ahhh tp si naurah ni bole nganga nganga lg mntk..maigoddd!

setakat ni aku dah bg sume puree dibawah :

*she like bananannn so much!
*apple
*pear
*lobak 
*avocado pown die suke sgt2!
*brokoli
*sweet potato (1st time mkn kembung, tp try2 lg 2nd time 3rd time dah ok)
*pumpkin

bile sume ok, mommy jd senang hati sgt2 nk buat bubur plak nnt..ptot rini dah start bubur tp mommy terlajak tido sayang..i'm soo sorry..

in syaAllah tomorrow mommy wake up earlyyyyyy sgttt eh eh..haha

1st trial mgkin nk try bubur+pumpkin..hope naurah suke!

ok till then..t ade rajinnnnn, mommy taip lg..
taip lame2 pown rase loyaaaaa dah ni..penangannnn btol!

bye!



7 comments :

myrah said...

penangan ape mommyyy..hehehe
Tahniah yer awak, semoga dpermudahkan :)

e.t.t.y said...

dia mestilah ikut mak dia suka makan sampai gemokkkkk...harharhar

misz sheyla said...

sngnye....nak kena beli jugak untuk adik baby....

cik fadh said...

kak myrah : penangannn ape jeng jeng jenggg...ahahaha dah tauu pon kannn..hihi

etty : choiii ko kak!

misz sheyla : try la mmg senang sgt keje kite..hehee

CXopportunities said...

Okay the best entry for my future reference. Nanti cx boleh tnya cikfadh huhu boleh la ya ;)

cik fadh said...

CX : xde hal la cx..hehehe

cik mah said...

wahhh bestnyer...t next baby nk kumpul duit beli ni jugaklah...menarik sngt tgok..azwa pun suka banana juga..hehe