Pages

08 December 2015

2nd Pregnancy ;)


Assalamualaikum..

Syukur alhamdulillah dikurniakan rezeki mengandung untuk kali ke-2..tipulah kalo perasaan ni tidak sayu mengenangkan hamil secepat ini tapi apakan daya Allah sebaik2 perancang..mcm mane kite planning sekalipun pakai mcm2 protection waima sekalipun lah tp kalo Dia kata kun fa ya kunnnnn makaa jadilahhh ia ! huuuuu so kite terima dgn hati terbuka dan redha..

Mmg cycle period seperti biase lepas je abis pantang dlu..setiap bulan period even time tu susu badan tuk naurah cume bezanye aku pam, xdirect sbb naurah xminat direct..EP mom lah kirenye time tu..mase naurah menginjak ke umur 4bulan lebih aku detect pregnancy ni..mmg diluar jangka sgt2 sbb masih jarang bersama suami lg ketika tu tp mcm aku kata kalo Dia kata kun fa ya kun, jd maka jadilah walaupun sekali..ahahaha..so penerimaan pertama aku mcm bercampur baur..kejap aku mcm suke, kjp aku sedih plak bile teringatkan naurah baru 4 bulan..alahaiiiii cengeng sungguh ketika itu..yg jd mangsa mst lah suami..ku tumbok2 suamiku menggunakan kederattttt yg adaa..ecehhhhh..tp hari makin hari aku positifff..die bg awal sbb die tau ape yg terbaik..percayalahhhh fadh ! so enjoy ur 2nd pregnancy okehhh !

So tuk 2nd pregnancy ni, awal2 dlu mcm melepet la jgk..sume benda aku malas..aku nk baringgg rehat2 je..selera mkn pown kurang sgt lah..loya pening muntah tu ade tp xla sedasyat mase ngandungkan naurah dlu..bole kire la..kalo time naurah dlu hampir setiap hari muntah..tp yg paling xtahan sgt2 3bulan pertama ni adalah badan sgt2 bisa..tumit kaki sakit sgt smpai nk pijak pown rase seksa..lutot mcm astheporasissss kadang2..sakit weyhh ! pergelangan tangan manjang rase terseliuh je..nk solat rase ssh sgt sbb sakit 1 bdn kan..nk bangun pg apetah lg...peel kali ni lain mcm pulak..mgkinkah berbeza jantinaaaa? ahahahha suka suka suka kalo kali ni dpt boboy pulak..sepasanggg dah pastu aku nk rehat 5 tahunnn..ekekekeke..

Cume xbest bile badan xkuat kite nk handle naurah rase mcm larat xlarat je kadang2..jd suami la bnyak membantu bt semua kerja2 rumah..naurah plak dah kuar taring die bile die mmg xbole kene tggal langsung skrg..tggal kejap melalak mcm kene cubit2 gitu..mmg xdpt nk bt kerja..jd rase serba salah sgt dgn suami..kadang bergilir dgn suami, kadang suamiiiii aje yg settlekan semua kerja..huuu..lg 1 cepat barannnnn ngndung kali ni..jenis xsabar..cpt je nak naik angin..kalo naurah meragam, Allahuuuu kuatnyeeee nk kene bersabar..kalo tergeram termarah, at the end aku balik yg nangis mengugu2 sesal..rase failure mother..sian baby dlm perot, sian kakak naurah..abis sape nk sian kt mommy? sobssss

atas ni draft post sebulan lalu......tetttttt

Now da masuk hampir 18week..kejapnye ! ohmaiiii tp alhamdulillah badan dah mule rase selesa..dah xmelepet sgt dah..makan pown selera dah besar cume still c/up 2 mggu sekali sbb HB rendah..last c/up berat still 62kg..caittt ! naurah pown dah nmpak kak long kak long sgt dah...manja tp behave je..menyusur kemain laju pengganti mop kt rumah..haha

Kan ade ckp tumit kaki sakit bdn sakit ape sakit semualah, aku amik pil kalsium alhamdulillah berkesan dan jarang dah kene mcm tu lg..mmg sah kurang kalsium la ritu tu..now ok cargassss ! cume skrg nak naikkan hb je sbb xkoser la nk c/up 2mggu skali..letihhh tau then salu kuar opis sgt t ape plak bos kata..hb 10.5 aku rase mcm ok tp knape nurse o doc mcm risau sgt smpai last week dorg suh aku ambil skit sample najis aku sbb dorg nk cek..dorg bg la bekas tuk smple najis tu..ptot kene pg klinik smlm amik darah dan bg sample najis tu tp aku xpergiiii oii...kuaseee aku nk amik smple najis aku..doc kata die pelik hb xnaik2, die nak cek mgkin aku kene cacing ke..choiii ! yg benaunye aku ni salu skip mkn iron tablet tu..mmg la hb xnaik2..ahahaha..iron tablet tu kan busuk ! org makmal tu sndiri bgtau aku kalo awak skip walau sehari mmg hb awak xkn naik..so aku faham dah la nape xnaik2 sbb aku salu tipu nurse aku kata aku xpernah skip ubt..hehe.. dats why aku xhingin nk bg smple najis aku kt makmal tuk cek..lantokkkk sanaaa..haha

Baby bump? start dis week ramai tegur kata nk dah nmpak perot..tp still bole pakai jeans lg la..ok sok sok free aku kuarkan balik maternity blouse seluar sume tu balik..baby pown dah rase die move..dan die akan move tiap kali naurah lasak atas aku..huhhhh die pown pndai protes bile kakak die lasak sgt..

Suami dah belikan pati delima,cume madu die xjmpe mcm aku mkn sblom ni.. tp aku still refuse tuk mkn lg pati delima tu sbb wuaaaaa dlu mkn pown xsuke laaaa..cptnye kene ulang balik mkn2 bnde ni sume..tp jgn degil fadh..demi anak..kalau tuk naurah, ko telan semua makanan sunnah even xsuke, skrg pown kene telan jgk..jgn beza2..igt! huuuuu..

dah la tu je nk cter,,t aku bebel lg kalo rajin..naurah dah 8 bulan smlm..kuat sengih mcm kerang busuk..kadang nk lempang laju2 bile die buat muke sengih tu..






8 comments :

MizzTina said...

kak long sgt dh muka tu..hehehe.. akak alhamdulillah 2nd preggy ni sm mcm 1st hri tu, xde alahan.. cuma bdn jd bisa sikit..mcm awk la.. lbh byk tak larat dr larat...

e.t.t.y said...

cuba kalini ko try semua makanan sunnah tolak pil tu mesti rasa lain dari naurah. minum susu kambing

cik mah said...

Insyaallah semuanya ada hikmah..tahniah fadh...take care..

cik fadh said...

MK : bestnye xde alahan kak..tp sakit2 bdn tu mmg sakit la kan..mmg melepet jeee xlarat..

k.etty : ok nnt aku try kak..

cik mah : in syaAllah besar hikmahnyer..

CXopportunities said...

Alolo tahniah cik fadh! Cx ni tk tau lg la.. anak baru 3bln ni.. risau jgk .huhuhu tp btl la.. kunfayakun kan. Allah is the best planner. All the best cikfadh. Jgn skip mkn iron tablet tu. Hehe kalau cara lain.. makan kangkung dan dgg byk.. insyaAllah naik hb. Take care!

CXopportunities said...

Alolo tahniah cik fadh! Cx ni tk tau lg la.. anak baru 3bln ni.. risau jgk .huhuhu tp btl la.. kunfayakun kan. Allah is the best planner. All the best cikfadh. Jgn skip mkn iron tablet tu. Hehe kalau cara lain.. makan kangkung dan dgg byk.. insyaAllah naik hb. Take care!

dada said...

tahniah fadh. insyallah sebaya anak kte nti :) eh cube makan iberet + minyak kelapa dara. hr tu hb 10.4 terus naik 11.2.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)